Sve što trebate znati o Srbiji

Ovaj vodič pruža temeljan pregled geografije, kulture, povijesti i više o Srbiji. Ovaj vodič je neophodan za sve one koji planiraju putovanje u Srbiju, posebno za one koji su zainteresirani za istraživanje prednosti stomatološkog turizma.

Zakažite Online Pregled

Potpuno Besplatno!
Sve što trebate znati o Srbiji

Online Pregled

Potpuno Besplatno!
shape
Sve što trebate znati o Srbiji

Gde se nalazi Srbija na svetskoj mapi?

Srbija se nalazi u jugoistočnoj Evropi, na Balkanskom poluostrvu. Ona je unutrašnja zemlja i smeštena je u geografskom srcu Evrope. Pripada Balkanskom poluostrvu i prostire se između širina 41° i 47° N i dužina 18° i 23° E.

Koje su granice Srbije i dužine granica?

Srbija deli svoje granice sa osam zemalja:

 1. Mađarskom na severu (dužina granice: 151 km)
 2. Rumunijom na severoistoku (dužina granice: 476 km)
 3. Bugarskom na jugoistoku (dužina granice: 318 km)
 4. Severnom Makedonijom na jugu (dužina granice: 101 km)
 5. Crnom Gorom na jugozapadu (dužina granice: 157 km)
 6. Bosnom i Hercegovinom na zapadu (dužina granice: 302 km)
 7. Hrvatskom na severozapadu (dužina granice: 241 km)

Ukupna dužina granica Srbije iznosi oko 2.027 kilometara (1.260 milja).

Na kojem kontinentu se nalazi Srbija?

Srbija se nalazi na kontinentu Evropa.

Koja je površina Srbije?

Površina Srbije iznosi oko 88.361 kvadratnih kilometara (34.116 kvadratnih milja).

Koja je populacija Srbije?

Prema podacima iz 2023. godine, procenjena populacija Srbije iznosi oko 7 miliona ljudi.

Koja je vremenska zona i razlika u vremenu u Srbiji?

Srbija prati Srednjeevropsko vreme (CET, UTC +1) i primenjuje letnje računanje vremena.

Koja je vremenska razlika između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država?

Vremenska razlika između Srbije i Istočne standardne vremenske zone (EST) u Sjedinjenim Američkim Državama je 6-12 sati. Srbija je ispred. Imajte na umu da Sjedinjene Američke Države primenjuju letnje računanje vremena i imaju više vremenskih zona.

Koja je vremenska razlika između Srbije i Australije?

Australija ima više vremenskih zona, ali ako uzmemo u obzir Australijsko istočno standardno vreme (AEST), koje je UTC +10, vremenska razlika je obično 8 sati u korist Srbije. Međutim, to može varirati tokom letnjeg računanja vremena.

Koja je vremenska razlika između Srbije i Nemačke?

Nemačka i Srbija se nalaze u istoj vremenskoj zoni (Srednjoevropsko vreme), pa ne postoji vremenska razlika.

Koja je vremenska razlika između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva?

Ujedinjeno Kraljevstvo koristi Griničko srednje vreme (GMT), koje je UTC. Stoga, Srbija je obično 1 sat ispred Ujedinjenog Kraljevstva. Međutim, to može varirati tokom letnjeg računanja vremena.

Koja je vremenska razlika između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata?

Ujedinjeni Arapski Emirati koriste Ujedinjeno arapsko standardno vreme, koje je UTC +4. Stoga, Ujedinjeni Arapski Emirati su obično 3 sata ispred Srbije.

Koji je zvanični jezik u Srbiji?

Zvanični jezik u Srbiji je srpski. Srpski je napisan i ćirilicom i latinicom.

Da li se engleski jezik govori u Srbiji?

Da, engleski je široko rasprostranjen u Srbiji, posebno među mlađom populacijom i u urbanim područjima. Mnogi Srbi govore više jezika, a pored engleskog, popularni su i nemački, italijanski, ruski i francuski jezik.

Koji su dominantni jezici koji se govore u Srbiji?

Osim zvaničnog srpskog jezika, u Srbiji se govore i manjinski jezici poput mađarskog, bosanskog, romskog i albanskog.

Da li će jezik predstavljati prepreku za stomatološku njegu u Srbiji?

Ne, jezik neće predstavljati prepreku za stomatološku njegu u Srbiji. Mnogi stomatolozi u Srbiji govore engleski jezik te osiguravaju jasnu komunikaciju i udobnost za međunarodne pacijente.

Koja je dominantna religija u Srbiji?

Dominantna religija u Srbiji je pravoslavno hrišćanstvo, a značajan deo populacije praktikuje rimokatoličanstvo i islam.

Koje religije postoje u Srbiji?

Osim pravoslavnog hrišćanstva, katolicizma i islama, druge manjinske religije u Srbiji uključuju protestantizam, judaizam i ateizam.

Kakva je klima u Srbiji?

Srbija ima kontinentalnu klimu, sa toplim letima i hladnim zimama. Prosečna letnja temperatura iznosi oko 25°C, dok zimi prosečna temperatura iznosi oko 0°C.

Srbija ima raznoliku klimu sa kombinacijom kontinentalnih i mediteranskih uticaja. Zime mogu biti veoma hladne, posebno na severu, sa obilnim snežnim padavinama, dok su leta obično vrela i suva. Na jugu su zime blaže, a leta vrela, sa generalno toplijom klimom zbog mediteranskih uticaja.

Kada je najbolje vreme za posetu Srbiji u svrhu stomatološkog turizma?

Najbolje vreme za posetu Srbiji u svrhu stomatološkog turizma je tokom proleća (april-jun) i jeseni (septembar-novembar). Ti periodi pružaju blaže vreme i manje gužve na turističkim destinacijama.

Politička struktura Srbije

Srbija je parlamentarna republika, što znači da vlast biraju građani, a lider zemlje je predsednik. Međutim, premijer ima stvarnu političku moć. Struktura vlade se zasniva na demokratskim principima, a zakon se sprovodi putem nezavisnog sudstva.

Za šta je Srbija poznata?

Srbija je poznata po bogatoj istoriji i kulturnom nasleđu. To uključuje brojne festivale, tradicije, muzeje, manastire i istorijske lokalitete, poput Beogradske tvrđave i istorijskog grada Novog Sada. Takođe je poznata po svojoj kuhinji, posebno jelima poput ćevapa i pićima kao što je rakija.

Koliko je Srbija sigurna za putovanja i stomatološki turizam?

Srbija je generalno sigurna zemlja za putovanja, uključujući stomatološki turizam. Međutim, kao i kod svakog putovanja, preporučuje se preduzimanje standardnih mera opreza. Standardi zdravstvene zaštite, uključujući stomatološku negu, su visoki u Srbiji, a mnoge stomatološke klinike posebno su usmerene na međunarodne pacijente.

Kako je stomatološki turizam u Srbiji?

Srbija postaje popularna destinacija za stomatološki turizam zbog visokog kvaliteta nege, pristupačnih cena i lakog putovanja iz mnogih evropskih zemalja. Stomatološke klinike u Srbiji nude širok spektar usluga, od rutinskih pregleda i čišćenja do složenih procedura kao što su implantati i estetska stomatologija.

Takođe, mnogi srpski stomatolozi su obučeni u inostranstvu i upoznati su sa najnovijim tehnikama i procedurama. Engleskog govornog osoblja ima u stomatološkim klinikama, što olakšava komunikaciju međunarodnim pacijentima.

Koja je prestonica Srbije?

Prestonica Srbije je Beograd. Beograd je takođe i najveći grad u Srbiji, kako po površini, tako i po broju stanovnika. Nalazi se na ušću reka Save i Dunava, gde se Panonska nizija susreće sa Balkanskim poluostrvom.

Koji su glavni gradovi u Srbiji?

Glavni gradovi u Srbiji uključuju:

 1. Beograd - prestonica i najveći grad.
 2. Novi Sad - drugi najveći grad i važan ekonomski centar.
 3. Niš - treći najveći grad, poznat po svojim istorijskim lokalitetima.
 4. Kragujevac - značajan urbani centar.

Za koje gradove u Srbiji je poznato da imaju kvalitetne stomatološke klinike?

Beograd, Novi Sad i Niš su posebno poznati po svojim visokokvalitetnim stomatološkim klinikama, mnoge od kojih se bave međunarodnim pacijentima.

Koje su najposećenije turističke atrakcije u Srbiji?

Srbija je bogata kulturnim i prirodnim atrakcijama. U Beogradu, Beogradska tvrđava i Kalemegdan park su simbolična mesta. Istorijom prožeti kvart Skadarlija svedoči o boemskom duhu grada. Pored Beograda, nacionalni park Fruška Gora i istorijski grad Novi Sad na severu, zadivljujuća kanjon reke Uvac na jugozapadu i drevni grad Niš na jugu vredni su posete.

Koja mesta mogu posetiti tokom svog boravka u Srbiji?

Pored navedenih atrakcija, posetioci mogu istražiti prelepe manastire na Fruškoj Gori, Đavolju Varoš, neobičnu stensku formaciju u blizini grada Kuršumlije, istorijske lokalitete u Vojvodini, vinske rute Aleksandrovca i banjska mesta poput Vrnjačke Banje.

Da li postoje posebni događaji ili festivali u Srbiji?

Srbija je domaćin nekoliko kulturnih događaja i festivala. Među najpoznatijima su muzički festival EXIT u Novom Sadu, Guča trubački festival i Beogradski letnji festival.

Koja su tradicionalna jela u Srbiji?

Srpska kuhinja je spoj grčkih, turskih, mađarskih i austrijskih uticaja. Tradicionalna jela uključuju pljeskavicu, ćevape i sarmu. Za dezert, možete probati gibanicu ili palačinke.

Koje je srpsko pismo?

Srpski jezik koristi dva pisma: ćirilicu i latinicu. Ćirilica se smatra zvaničnim pismom, ali oba pisma se koriste naizmenično.

Koji je registarski broj za Srbiju?

Registarski broj za Srbiju je "SRB".

Koji je međunarodni pozivni broj i pozivni broj za Srbiju?

Međunarodni pozivni broj za Srbiju je +381.

Koje je produženje interneta za Srbiju?

Produženje interneta za Srbiju je .rs.

Koja je skraćenica za Srbiju?

Zvanična dvoslovna skraćenica za Srbiju koju koristi Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO) je "RS".

Koja je politička struktura Srbije?

Srbija je parlamentarna republika, što znači da vlast biraju građani, a lider države je predsednik. Međutim, premijer ima stvarnu političku moć. Struktura vlade se zasniva na demokratskim principima, a zakon se sprovodi putem nezavisnog pravosuđa.

Kakva je vlada Srbije?

Srbija funkcioniše kao unitarna parlamentarna republika. Predsednik je šef države, dok je premijer šef vlade.

Koja međunarodna sporazuma uključuju Srbiju?

Srbija je potpisnica brojnih međunarodnih sporazuma koji se odnose na zaštitu životne sredine, ljudska prava, trgovinu i razoružanje. Takođe je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i uključena je u proces stabilizacije i pridruživanja sa EU.

U kojim međunarodnim organizacijama je Srbija članica?

Srbija je članica Ujedinjenih nacija (UN), Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), Saveta Evrope, Crnomorske ekonomske saradnje (BSEC), NATO Partnerstva za mir, Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA), Međunarodne krivičnog suda (ICC), Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svetske banke, Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu, Inicijative za saradnju u jugoistočnoj Evropi i Centralnoevropske inicijative.

Da li je Srbija članica EU?

Do 2023. godine, Srbija nije članica Evropske unije. Međutim, kandidat je za članstvo u EU od 2012. godine i trenutno se nalazi u procesu pregovora o pristupanju.

Da li je Srbija članica Šengenskog sporazuma?

Ne, Srbija nije članica Šengenskog područja. Međutim, Srbija ima politiku bezviznog režima za zemlje Šengenskog područja.

Da li je Srbija članica NATO-a?

Do 2023. godine, Srbija nije članica NATO-a.

Koji su simboli Srbije?

Simboli Srbije su navedeni u nastavku:

 1. Nacionalna zastava Srbije
 2. Grb Srbije
 3. Nacionalna himna Srbije
 4. Dvoheaded beli orao

Koja je zastava Srbije?

Srpska zastava je horizontalna trobojka sastavljena od tri jednake trake. Redom od gore na dole, boje su crvena, plava i bela. Grb, smešten prema jarbolu, prikazuje belog dvoglavog orla na crvenom štitu.

Da li je Srbija nezavisna država?

Da, Srbija je nezavisna država. Proglasila je nezavisnost od Državne zajednice Srbija i Crna Gora 5. juna 2006. godine.

Kakva je srpska privreda?

Privreda Srbije se svrstava u gornju srednju klasu prihoda. Ključni sektori uključuju proizvodnju, poljoprivredu, rudarstvo i uslužne industrije. Privreda Srbije beleži stabilan rast, uz povećanje stranih investicija i snažne izvozne performanse.

Koja je valuta Srbije?

Valuta Srbije je srpski dinar (RSD). Iako se evri ponekad prihvataju, posebno na turističkim mestima, općenito je preporučljivo koristiti lokalnu valutu.

Kakav je bruto domaći proizvod (BDP) Srbije?

Prema Svetskoj banci, do 2023. godine, bruto domaći proizvod Srbije iznosi oko 51,5 milijardi dolara.

Koja je socijalna struktura Srbije?

Socijalna struktura Srbije je višeetnička i raznolika, zahvaljujući istoriji i lokaciji na raskršću Evrope. Većinska etnička grupa su Srbi, ali postoje značajne zajednice Mađara, Bošnjaka, Roma i drugih.

Po pitanju društvene stratifikacije, kao i u mnogim zemljama, u Srbiji postoje razlike u bogatstvu i prilikama. Ruralno-urbana podela je značajna, pri čemu su urbani centri poput Beograda i Novog Sada bogatiji i razvijeniji u odnosu na ruralna područja. Međutim, bez obzira na društvenu klasu, Srbi su poznati po gostoprimstvu i toplim odnosima prema gostima.

Obrazovanje je visoko cenjeno u Srbiji, s stopom pismenosti preko 98%. Socijalni sistem zaštite u zemlji obezbeđuje zdravstvenu zaštitu, penzije i pomoć za nezaposlene i ugrožene. Porodične veze su jake, i često se dešava da proširene porodice žive zajedno ili u blizini jedni drugih.

U poslednjih nekoliko godina, Srbija je doživela rast domaćinstava srednje klase, posebno u urbanim područjima. Ovaj razvoj tesno je povezan s procesom ekonomskog tranzicije i rasta sektora poput informacionih tehnologija i usluga, uključujući dentalni turizam. Pristupačnost i visok standard stomatološke nege u Srbiji sve više privlače međunarodne pacijente, što doprinosi ekonomskom i društvenom razvoju zemlje.

Koje su kulturne karakteristike Srbije?

Srbija ima bogato kulturno nasleđe koje spaja istočne i zapadne uticaje. Tradicionalna muzika, ples i kuhinja imaju značajnu ulogu u srpskom kulturnom životu. Srpska pravoslavna crkva takođe značajno utiče na tradicije i praznike u zemlji.

Kakva je arhitektonska struktura Srbije?

Srpska arhitektura je raznolika, sa uticajima od vizantijske i otomanske do austrougarske. Značajni arhitektonski lokaliteti uključuju manastir Studenicu, koji je UNESCO-v spomenik svetske baštine, Petrovaradinsku tvrđavu u Novom Sadu i modernističke dizajne brutalističkih zgrada u Beogradu.

Ko su poznati umetnici iz Srbije?

Redatelj Emir Kusturica, slikar Paja Jovanović i holivudski glumac Nikola Đuričko samo su neki od mnogih poznatih srpskih umetnika u različitim disciplinama.

Troje važnih autora iz Srbije

 1. Danilo Kiš - Poznat po svojim kratkim pričama i romanima koji se bave temama Holokausta i totalitarizma.
 2. Miloš Crnjanski - Značajna figura u modernističkoj srpskoj književnosti, najpoznatiji po romanu "Roman o Londonu".
 3. Ivo Andrić - Romanopisac, pisac kratkih priča i pesnik koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Troje poznatih istorijskih ličnosti iz Srbije

 1. Nikola Tesla - Srpsko-američki pronalazač, elektroinženjer, mašinski inženjer i fizičar.
 2. Gavrilo Princip - Bosanski Srbin član Mlade Bosne, čija je atentacija nadvojvode Franca Ferdinanda od Austrije izazvala Prvi svetski rat.
 3. Josip Broz Tito - Dugogodišnji vođa Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Troje poznatih sportista iz Srbije

 1. Novak Đoković - Jedan od najuspešnijih profesionalnih tenisera u istoriji.
 2. Nemanja Vidić - Bivši profesionalni fudbaler, široko priznat kao jedan od najboljih defanzivaca na svetu.
 3. Nikola Jokić - Košarkaš Denver Nagetsa. Dvostruki najkorisniji igrač i NBA šampion iz 2023. godine.

Kako doći do Srbije?

Postoji mnogo načina putovanja do Srbije, uključujući avionom, drumom ili železnicom. Najveći aerodrom u Srbiji je Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu. Srbija je takođe povezana vozom sa raznim evropskim gradovima i dostupna je putem autoputeva i drugih puteva.

Koje dokumente trebate imati da biste ušli u Srbiju?

Da biste ušli u Srbiju, potrebna vam je važeći putni dokument (pasoš) ili važeća lična karta (ID) i važeća viza u pasošu, ako je potrebna.

Koji su zahtevi za vizu za Srbiju?

Zahtevi za vizu za Srbiju variraju u zavisnosti od zemlje porekla. Neke zemlje imaju bezvizni ulazak za kratke boravke, dok druge moraju unapred podneti zahtev za vizu.

Da li je potrebna viza za putovanje iz SAD-a u Srbiju?

Ne, državljanima Sjedinjenih Američkih Država nije potrebna viza za turistički ili poslovni boravak do 90 dana u roku od šest meseci.

Da li je potrebna viza za putovanje iz Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiju?

Ne, državljanima Ujedinjenog Kraljevstva nije potrebna viza za posetu Srbiji do 90 dana u roku od šest meseci.

Da li je potrebna viza za putovanje iz Australije u Srbiju?

Ne, državljani Australije mogu ući u Srbiju bez vize za boravak do 90 dana u roku od šest meseci.

Da li je potrebna viza za putovanje iz Kanade u Srbiju?

Državljanima Kanade nije potrebna viza za boravak u Srbiji do 90 dana u roku od šest meseci.

Da li je potrebna viza za putovanje iz Evropske unije u Srbiju?

Državljanima zemalja članica Evropske unije nije potrebna viza za boravak u Srbiji do 90 dana u roku od šest meseci.

Da li je potrebna viza za putovanje iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiju?

Državljanima Ujedinjenih Arapskih Emirata nije potrebna viza za kratke boravke u Srbiji do 90 dana u roku od šest meseci.

Ko može ući u Srbiju bez vize?

Prema Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, nosioci stranih putnih isprava koji imaju važeću vizu Šengena, vizu Velike Britanije i drugih zemalja članica, ili vizu Sjedinjenih Američkih Država, kao i nosioci stranih putnih isprava sa boravišnom dozvolom u zemljama Šengena, zemljama Evropske unije ili Sjedinjenim Američkim Državama.

Ko može ući u Srbiju s ličnom kartom?

Državljani zemalja članica Evropske unije, Švajcarske Konfederacije, Kraljevine Norveške i Republike Island mogu ući u Republiku Srbiju sa važećom ličnom kartom.

Gde se nalazi ambasada SAD-a u Srbiji?

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država se nalazi u Beogradu na Bulevaru Kneza Aleksandra Karađorđevića 92.

Gde se nalazi ambasada Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji?

Britanska ambasada u Srbiji se nalazi u Beogradu na Resavskoj 46.

Gde se nalazi ambasada Australije u Srbiji?

Australijska ambasada u Srbiji se nalazi u Beogradu na Vladimira Popovića 38-40.

Gde se nalazi ambasada Kanade u Srbiji?

Ambasada Kanade se nalazi u Beogradu na Kneza Miloša 75.

Gde se nalazi ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiji?

Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata se nalazi u Beogradu na Neznanog Junaka 9a.

Gde se nalazi ambasada Nemačke u Srbiji?

Ambasada Nemačke u Srbiji se nalazi u Beogradu na Neznanog Junaka 1a.

Gde se nalazi ambasada Švajcarske u Srbiji?

Švajcarska ambasada u Srbiji se nalazi u Beogradu na Bircaninovoj 27.

Kakav je lokalni sistem prevoza u Srbiji?

Srbija ima razgranatu mrežu javnog prevoza, uključujući autobuse, tramvaje i vozove, koji se često koriste za lokalna i međugradska putovanja. Taksi i usluge deljenja vožnje su takođe lako dostupni. Veći gradovi nude programe deljenja bicikala, a postoje i dobro održavane puteve za one koji preferiraju vožnju sopstvenim vozilom.

Kako doći do Srbije:

Zemlja Trajanje leta Trajanje vožnje autom
SAD10-16 satiN/A
Kanada10-17 satiN/A
Australija18-24 sataN/A
Nemačka1-3 sata10-12 sati
Švajcarska1,5-3 sata10-12 sati
Austrija1-2 sata6-8 sati
Ujedinjeni Arapski Emirati5-7 satiN/A

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Recite da, i verujte nam – nećete se pokajati.
Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group