Nega Zuba Kod Tinejdžera: Najčešći Problemi i Pitanja

Nega zuba kod tinejdzera

Da li ste znali da se adolescenti bore sa dentalnim problemima više od odraslih? Možda je iznenađenje, tinejdžeri su, pod uticajem određenh hormona, skloniji problemima sa zubima od ljudi u starijim godina. Ali, koji su najčešći dentalni problemi tinejdzera, zašto nastaju i kako ih sprečiti? Ovaj blog će istražiti sva Vaša pitanja o nezi zuba, od toga kako pravilno četkati zube i koristiti konac do toga kako se najbolje brinuti o svom oralnom zdravlju u mladalačkim danima. Takođe ćemo razgovarati o tome kako ishrana i način života mogu uticati na opšte zdravlje zuba, kao i o tome koje su najbolje strategije za prevenciju i lečenje uobičajenih stomatoloških problema. Ukoliko se prepoznajete u nekom od ovih pitanja, u nastavku ćete pronaći odgovor na svako od njih.

Šta sve podrazumeva nega zuba tinejdžera?

Redovna higijena zuba

Pošto se radi o periodu života kada su zubi posebno osetljivi, stomatološka nega za tinejdžere podrazumeva održavanje higijene, redovne preglede i čišćenje kamenca koji sprečavaju pojavu karijesa i bolesti desni. Takođe, preventivni tretmani fluorom znatno smanjuju rizik od trajnih oštećenja zuba.

Koji su najčešći problemi sa zubima kod tinejdžera?

Karijes na zubu

Uobičajeni problemi u adolescentskom periodu uključuju karijes, bolesti desni, eroziju gleđi, kao i probleme vezane za nošenje proteze. Dentalni problemi kod tinejdžera često su uzrokovani lošom oralnom higijenom i neredovnim posećivanjem stomatologa. Srećom, svi problemi na vreme se mogu sprečiti.

Kako sprečiti nastanak dentalnih problema u adolescenciji?

Redovni stomatoloski pregled

Pranje zuba dva puta dnevno i čišćenje koncem ključni su za prevenciju zubnih problema u adolescenciji. Uravnotežena ishrana i ograničen unos slatkih pića i grickalica pomažu u zaštiti zuba od karijesa, dok su redovni pregledi nužni za dobro oralno zdravlje i uočavanje ranih znakova bolesti zuba.

Predlažemo još pet saveta kako negovati i očuvati zdravlje zuba u adolescenciji: 

 • Vodite računa o svakodnevnoj dentalnoj higijeni: Perite zube minimum dva puta dnevno i uvek ih isperite nakon jela kako biste uklonili plak i bakterije koje mogu izazvati karijes. Za optimalnu oralnu higijenu koristite četkicu za zube sa mekim vlaknima, kao i fluoridnu pastu za zube.
 • Svakodnevno čistite zube koncem: Čišćenje zuba koncem pomaže u uklanjanju hrane i naslaga između zuba, gde četkica za zube ne može da dosegne. Obavezno koristite konac koji je nežan prema desnima.
 • Jedite zdrave namirnice: Konzumiranje zdravih namirnica poput povrća, voća i mlečnih proizvoda može pomoći u zaštiti zuba od kiselina koje izazivaju karijes. Izbegavajte slatke grickalice, alkoholna i kisela pića.
 • Izbegavajte upotrebu duvanskih proizvoda: Pušenje i žvakanje duvana mogu izazvati oboljenje desni, karijes, kao i loš zadah. 
 • Redovno posećujte svog stomatologa: Redovne posete zubaru mogu Vam pomoći da identifikujete rane znake stomatoloških problema i obezbedite odgovarajući tretman na vreme.

Kako hormoni utiču na zdravlje zuba kod tinejdžera?

Bakterije na zubu

Hormoni imaju važnu ulogu u zdravlju zuba kod tinejdžera jer estrogen i progesteron, dva hormona koja se oslobađaju tokom puberteta, povećavaju proizvodnju kiseline što dovodi do skupljanja plaka i bakterija u ustima koje izazivaju karijes, bolesti desni i eroziju zuba- najčešće probleme tog doba.

Kako sprečiti nastanak karijesa i drugih problema sa zubima?

Higijena usta

Prevencija karijesa i drugih bolesti zuba u tinejdžerskom dobu počinje dobrom oralnom higijenom koja podrazumeva pranje zuba minimum dva puta dnevno, upotrebu konca, kao i ispiranje posle jela. Redovne kontrole takođe su važne za sprečavanje svih problema jer omogućavaju njihovo otkrivanje na vreme.

Predlažemo još nekoliko saveta za pravilno održavanje zdravlja usta i desni u adolescentskom periodu:

 • Koristite fluoridnu pastu za zube: Zubna pasta sa fluorom pomaže u jačanju zubne gleđi čineći je na taj način manje podložnoj karijesu i propadanju.
 • Izbegavajte cigarete i alkohol: Duvan i alkohol izazivaju suva usta i znatno povećavaju rizik od bakterija, karijesa i drugih mnogo ozbiljnijih dentalnih problema.
 • Praktikujte uravnoteženu ishranu: Uravnotežena ishrana sa puno voća, povrća i celih žitarica može pomoći u održavanju zdravih zuba i desni čineći zube otpornijim i jačim.
 • Promenite četkicu za zube: Promenite četkicu za zube svaka 3-4 meseca kako biste bili sigurni da su Vam zubi zaštićeni od bakterija i plaka nakupljenih na vlaknima četkice.

Kako održavati dobru oralnu higijenu tokom puberteta?

Pranje jezika pastom i cetkicom

Detaljna higijena usta ključna je za održavanje zuba zdravim i lepim u pubertetu. Započnite je pranjem zuba dva puta dnevno, čišćenjem koncem i ispiranjem vodom za usta. Koristite četkicu za zube sa mekim vlaknima i pastu sa fluorom, a obavezno praktikujte i čišćenje kamenca na svakih šest meseci.

Za postizanje savršenog osmeha tokom puberteta, preporučujemo Vam još nekoliko predloga:

 • Ne zaboravite detaljno pranje jezika: Četkanjem i ispiranjem jezika uklanjate bakterije i čestice hrane koje se mogu zavući u nepristupačne delove usta izazivajući neprijatan zadah.
 • Izbegavajte duvanske proizvode: Duvanski proizvodi mogu izazvati promenu boje zuba i mogu povećati rizik od raka usne šupljine.
 • Pijte puno vode: Pijenje veće količine vode pomaže u održavanju hidratacije usta i ispiranju preostalih čestica hrane sa zuba i jezika.
 • Praktikujte zdrave životne navike i aktivnosti: Zdrav način života značajno doprinosi jačanju imuniteta, a samim tim i poboljšanju ukupnog zdravlja organizma.
 • Obratite pažnju na škrgutanje zubima: Škrgutanje zubima ili stiskanje vilice može istrošiti gleđ Vaših zuba koja služi kao prvi odbrambeni mehanizam protiv nastanka karijesa i drugih oboljenja na zubima.

Koja vrsta zubne proteze je najbolja za nošenje u pubertetu?

Providne folije za ispravljanje zuba

Tokom puberteta najbolja je uklonjiva i gotovo nevidljiva providna proteza napravljena od udobnih, podesivih materijala. Ova vrsta proteze dizajnirana je tako da se prilagođava promenama u veličini i obliku vilice kako lice raste. Takođe, u poređenju sa metalnim protezama omogućava lakše čišćenje.

Koje su posledice nepravilnog nošenja proteze u pubertetu?

Dok ispravno postavljene proteze tokom puberteta mogu imati ogroman pozitivan uticaj na opšte zdravlje zuba, njihovo nepravilno nošenje može dovesti do neugodnosti, poteškoća u govoru, jedenju, pa čak i do bolova u vilici. Odvajanje vremena za odabir proteze ključno je za pravilno poravnanje zuba!

Zaključak


Nega zuba tinejdžera jedan je od najvažnijih aspekata odrastanja i dentalnog zdravlja jer je briga o zubima i osmehu suštinski korak u održavanju proaktivnog načina života u godinama koje dolaze. Ne zaboravite na redovnu i posvećenu higijenu, upotrebu konca i redovno posećivanje stomatologa radi profesionalnih pregleda i saveta! Zato, prevaziđite strah, započnite svoju stomatološku negu sada i uživajte u nagradama za ceo život!

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (0)

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group