Maksilofacijalna hirurgija: Sve o Hirurgiji Zuba i Vilice

Maksilofacijalna hirurgija

Da li ste znate kada se izvršila prva maksilofacijalna operacija u istoriji? Verovali ili ne, prvi  oralni zahvat izvršen je još početkom 19. veka. Ovaj blog istražuje maksilofacijalnu hirurgiju, od toga šta ona obuhvata, koje su vrste dostupnih procedura, do rizika i prednosti ove vrste operacije. Takođe ćemo razgovarati o tome kako se pripremiti za operaciju, kao i o procesu oporavka i savetima za brzo vraćanje svojim svakodnevnim aktivnostima. 

Šta je maksilofacijalna hirurgija?

Operacija zuba

Maksilofacijalna hirurgija predstavlja specijalizovani oblik hirurgije koji se odnosi na prevenciju, dijagnostiku i lečenje bolesti, povreda i deformiteta lica, vilice i usta. To je bezbedan i efikasan način poboljšanja izgleda i funkcije lica prilagođen individualnom pacijentu i njegovim potrebama.

Šta sve obuhvata maksilofacijalna hirurgija?

Zubni implanti

Maksilofacijalna hirurgija je specijalizovana oblast medicine koja se bavi problemima i hirurgijom lica, usta i vilice u cilju vraćanja i postizanja prirodne funkcije i estetike. Obuhvata širok spektar stomatoloških i medicinskih procedura za lečenje raznih dentalnih oboljenja od kojih su najčešći

 • Ortognatska hirurgija: Ortognatska hirurgija odnosi se na korigovanje neusklađenosti vilice i drugih abnormalnosti tvrdih i mekih tkiva lica, usta i vilice u svrhu poboljšanja funkcije i estetskog izgleda zagriza i vilice.
 • Zubni implanti: Ova vrsta operacije predstavlja zamenu nedostajućih zuba korišćenjem veštačkih titanijumskih stubova.
 • Hirurgija temporomandibularnog zgloba (TMZ): Ova operacija ublažava bol i ispravlja bilo kakvu disfunkciju viličnog zgloba.
 • Hirurgija traume lica: Ovo može uključivati obnavljanje kostiju lica i mekih tkiva koji su oštećeni traumom ili povredom lica i vilice.
 • Oralna patologija: Oralna patologija zadužena je za dijagnostiku i lečenje tumora, kao i cista usta i vilice.

Za koje povrede je potrebna maksilofacijalna hirurgija?

Poremecaj vilicnog zgloba

Uobičajene povrede koje zahtevaju maksilofacijalnu hirurgiju uključuju prelome lica, frakture vilice i povrede mekih tkiva. Takođe, maksilofacijalna hirurgija koristi se za lečenje asimetrije lica, rascepa usne i nepca ili poremećaja temporomandibularnog zgloba koji se danas izuzetno uspešno leče.

Kada se preporučuje hiruška korekcija vilice?

Bol pri zvakanju

Operacija vilice preporučuje se pri poteškoćama sa žvakanjem, govorom ili disanjem usled nepravilnog položaja vilice pacijenta. Takođe, zahvat se izvodi u slučaju povrede vilice, deformiteta lica ili iz estetskih razloga. Uz pomoć iskusnog hirurga ponovo možete bezbrižno jesti, pričati i spavati.

Kako se pripremiti za operaciju maksilofacijalne hirurgije?

Stomatoloski pregled

Priprema za maksilofacijalni zahvat može biti značajna pomoć za bezbrižnije iskustvo i brži oporavak. Započnite istraživanjem i razumevanjem celokupne procedure. Razgovarajte sa svojim lekarom i sa njim podelite sve nedoumice. Obavezno pratite sva uputstva pre operacije i sledite zdravu ishranu.

U nastavku Vam preporučujemo još nekoliko praktičnih saveta koji mogu olakšati i ublažiti proces pripreme za intervenciju:

 • Konsultujte se sa svojim stomatologom i hirurgom: Pitajte svog lekara o kompletnoj hirurškoj proceduri, mogućim rizicima i neželjenim efektima, kao i o svim posebnim pripremnim koracima koje treba preuzeti.
 • Budite organizovani: Uverite se da imate svu neophodnu papirologiju, lekove i druge stvari spremne za datum operacije.
 • Hranite se zdravo: Konzumiranje hranljive hrane može pomoći Vašem organizmu da se brže izleči, kao i da obezbedi energiju potrebnu za proces oporavka.
 • Održavajte redovnu dentalnu higijenu: Vodite računa o dentalnom zdravlju- svakodnevno čistite zube četkicom i koncem, i koristite vodu za ispiranje usta da biste smanjili bakterije koje mogu izazvati nastanak infekcije.
 • Dovoljno se odmarajte: Obavezno se naspavajte pre i nakon operacije kako biste bili sigurni da je Vaše telo odmorno i spremno za zahvat.
 • Obezbedite potrebnu terapiju: Uverite se da imate pristup svim neophodnim lekovima, kao i svim neophodnim namirnicama za period posle operacije.
 • Pridržavajte se dobijenih uputstava: Uzmite sve propisane, prisustvujte sastancima pre operacije i pratite sva potrebna uputstva. Priprema Vam može pomoći da se osetite spokojnim, da smanjite stres, ali i da obezbedite nesmetan oporavak.

Kako izgleda postupak operacije vilice?

Anestezija pri operaciji zuba

Stomatološka hirurgija vilice je složen zahvat koji zahteva stručnu preciznost i negu. Uključuje preoblikovanje kosti i mekog tkiva oko vilice u cilju postizanja simetričnosti. Operacija se radi pod anestezijom i iziskuje nekoliko poseta zubaru, a rezultat su poboljšan govor i sposobnost žvakanja.

Šta podrazumeva postoperativna nega?

Hladna obloga posle operacije zuba

Postoperativna nega nakon maksilofacijalne operacije neophodna je da bi se obezbedilo dobro zarastanje rane i lakše ozdravljenje. Uključuje redovne stomatološke posete, praćenje uputstava za pravilnu negu zahvaćenog područja, terapiju koja pomaže kod bolova i otoka, kao i održavanje oralne higijene.

Da biste osigurali lagodan i brz oporavak, predlažemo Vam da isprate i sledeće korake pravilne kućne nege:

 • Strogo izbegavajte pušenje i pijenje alkohola: Pušenje i pijenje alkohola mogu odložiti proces zarastanja i znatno povećati rizik od infekcije zahvaćenog područja.
 • Nemojte praktikovati sport i naporne fizičke aktivnosti: Naporne aktivnosti poput podizanja tereta mogu povećati rizik od komplikacija i produžiti vreme oporavka. Potražite savet lekara kada je najbolje da se vratite svom uobičajenom tempu.
 • Pratite potencijalne znake infekcije: Pacijenti treba da budu svesni znakova infekcije kao što su crvenilo, bol ili otok koji neprolazi. Pravovremeni tretman može pomoći u sprečavanju daljih komplikacija.
 • Koristite hladne obloge: Nanošenje hladnih obloga korisno je u smanjenju otoka, bolova i upale. Umotajte led u peskir ili krpu i držite po petnaest minuta nekoliko puta dnevno.
 • Održavajte zahvaćeno područje čistim prema uputstvima: Da biste održavali higijenu, nežno isperite lice sapunom i vodom, osušite čistim peškirom i nanesite antibiotsku mast prema uputstvu. Obavezno izbegavajte oštre pokrete ili jači pritisak.

Kako se mogu smanjiti rizici i komplikacije nakon operacije?

Zubarski pregled

Pažljivim praćenjem uputstva lekara, zantno možete smanjiti rizike i komplikacije nakon bilo kog maksilofacijalnog zahvata. Uzmite propisanu terapiju, izbegavajte pušenje i alkohol i zakažite redovni postoperativni pregled. Zdrava ishrana, dosta odmaranja i pijenje tečnosti ubrzaće vreme oporavka.

Koji su najčešći načini za ublažavanje bola i nelagodnosti?

Ublažavanje bolova posle hiruške intervencije može se postići kombinacijom lekova, hladnih obloga i odmora. Sredstva za ublažavanje bolova bez recepta kao i ledene obloge mogu pomoći u smanjenju otoka i nelagodnosti. Konačno, mirovanjem pružate telu vreme neophodno za zdravo i uspešno izlečenje

Zaključak o maksilofacijalnoj hirurgiji


U ovom blogu razgovarali smo o napretku maksilofacijalne hirurgije i njenim brojnim mogućim prednostima- od poboljšanja govora, žvakanja i disanja, do postizanja simetrije lica i vraćanja samopouzdanja. Od najnovijih tehnika do najkvalitetnije nege, maksilofacijalna hirurgija ima dosta da ponudi svima. Uz pomoć obrazovanog i posvećenog tima hirurga, uporedo sa tehnološkim razvitkom, maksilofacijalna operacija postaje sve komfornije i prijatnije iskustvo kako za lekare tako i za pacijente.

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (1)
user icon
Dr Mateo L.
1 year ago

Maksilofacijalna hirurgija je nesumnjivo složeno polje, a vaš odeljak o ovoj temi nudi obilje dragocenih informacija. Uvidi koje pružate u različita stanja usta i lica i uključeni tretmani su impresivni. Ohrabrujuće je znati da su stručnjaci poput vas posvećeni pomoći pacijentima sa tako složenim procedurama. Hvala vam što ste rasvetlili ovu specijalizovanu oblast stomatologije!

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group