Online Pregled
Potpuno besplatno!
shape

Sve Što Treba da Znate o Srbiji

Marko Savic marco dental tourismBojan Perduv
Objavljeno Jul 20, 2023
comments icon 0 Komentara
Sve što Treba da Znate o Srbiji

Sadržaj

arrow up icon

Ovaj vodič nudi detaljan pregled geografije, kulture, istorije Srbije i još mnogo toga. Ovaj vodič je od suštinskog značaja za sve koji planiraju da putuju u Srbiju, posebno za one koji su zainteresovani da istraže prednosti dentalnog turizma.

Gde je Srbija na Mapi Sveta?

Srbija na mapi sveta

Srbija se nalazi u jugoistočnoj Evropi, na Balkanskom poluostrvu. Nema izlaza na more i nalazi se u geografskom srcu Evrope. Deo je Balkanskog poluostrva i leži između 41° i 47° severne širine i 18° i 23° istočne geografske dužine.

Koje su Granice i Dužine Granica Srbije?

Srbija se graniči sa osam zemalja:

 • Mađarska na severu (dužina granice: 151 km)
 • Rumunija na severoistoku (dužina granice: 476 km)
 • Bugarska na jugoistoku (dužina granice: 318 km)
 • Severna Makedonija na jugu (dužina granice: 101 km)
 • Crna Gora na jugozapadu (dužina granice: 157 km)
 • Bosna i Hercegovina na zapadu (dužina granice: 302 km)
 • Hrvatska na severozapadu (dužina granice: 241 km)

Ukupna dužina granica Srbije je oko 2.027 kilometara (1.260 milja).

Na Kom se Kontinentu Nalazi Srbija?

Srbija se nalazi na evropskom kontinentu.

Koje je Područje Srbije?

Srbija pokriva površinu od približno 88.361 kvadratnih kilometara (34.116 kvadratnih milja).

Kolika je Populacija Srbije?

Od 2023. godine procenjena populacija Srbije je oko 7 miliona ljudi.

Koja je Vremenska Zona i Vremenska Razlika Srbije?

Srbija prati srednjoevropsko vreme (CET, UTC +1) i posmatra letnje računanje vremena.

Koja je Vremenska Razlika između Srbije i SAD?

Vremenska razlika između Srbije i zone istočnog standardnog vremena (EST) u Sjedinjenim Državama je 6 sati. Srbija je ispred. Imajte na umu da Sjedinjene Države poštuju letnje računanje vremena i imaju vise vremenskih zona, tako da vremenska razlika varira izmedju 6 i 12 sati.

Koja je Vremenska Razlika između Srbije i Australije?

Australija ima više vremenskih zona, ali s obzirom na australijsko istočno standardno vreme (AEST), koje je UTC +10, vremenska razlika je ta da Srbija obično kasni 8 sati. Međutim, ovo se može promeniti tokom letnjeg računanja vremena.

Koja je Vremenska Razlika između Srbije i Nemačke?

Nemačka i Srbija su u istočnoj vremenskoj zoni (srednjeevropsko vreme), dakle nema vremenske razlike.

Koja je Vremenska Razlika između Srbije i Velike Britanije?

Ujedinjeno Kraljevstvo radi po Griničkom srednjem vremenu (GMT), što je UTC. dakle, Srbija je obično 1 sat ispred Velike Britanije. Međutim, ovo može da varira tokom letnjeg računanja vremena.

Koja je Vremenska Razlika između Srbije i UAE?

Ujedinjeni Arapski Emirati rade po standardnom vremenu UAE, što je UTC +4. Stoga UAE su obično 3 sata ispred Srbije.

Koji je Službeni Jezik u Srbiji?

Službeni jezik u Srbiji je Srpski. Srpski je pisan i ćiriličnim i latiničnim pismom.

Da li se u Srbiji govori Engleski?

Da, engleski se široko govori u Srbiji, posebno među mlađom populacijom i u urbanim sredinama. Mnogi Srbi govore više jezika, a osim engleskog, popularni su i nemački, italijanski, ruski i francuski.

Koji su Dominantni Jezici koji se Govore u Srbiji?

Osim službenog srpskog jezika, manjini jezici poput mađarskog, bosanskog, romskog i albanskog se govore u Srbiji.

Da li će Jezik Biti Prepreka Stomatološkoj Nezi u Srbiji?

Ne, jezik neće biti prepreka stomatološkoj nezi u Srbiji. Mnogi stomatolozi u Srbiji tečno govore engleski, što obezbeđuje jasnu komunikaciju i sigurnost za međunarodne pacijente.

Koja je Preovlađujuca Religija u Srbiji?

Preovlađujuća religija u Srbiji je Istočno pravoslavno hrišćanstvo, a takođe i značajan deo stanovništva praktikuje rimokatolicizam i islam.

Koje Religije Postoje u Srbiji?

Osim istočnog  pravoslavnog hrišćanstva (pravoslavlja), katolicizma i islama, među ostalim manjinskim veroispovestima u Srbiji su protestantizam, judaizam i ateizam.

Kakva je Klima u Srbiji?

Klima u Srbiji je pretezno kontinentalna sa toplim letima i hladnim zimama. Prosečna letnja temperatura je oko 25°C (77°F), dok je zimi u proseku oko 0°C (32°F).

Srbija ima raznoliku klimu, sa mešavinom kontinentalnih i mediteranskih uticaja. Zime mogu biti veoma hladne, posebno na severu, sa obilnim snežnim padavinama, dok su leta tipično vruća i suva. Jug ima blaže zime i topla leta, sa generalno toplijom klimom zbog uticaja Mediterana.

Kada je Najbolje Vreme za Posetu Srbiji za Dentalni Turizam?

Najbolje vreme za posetu Srbiji za dentalni turizam je proleće (od aprila do juna) i jesen (od septembra do novembra). Ovi periodi nude blaže vreme i manje gužve na turističkim destinacijama.

Po Čemu je Srbija Poznata?

Beogradska trdjava u Srbiji

Srbija je poznata po svojoj bogatoj istoriji i kulturnom nasleđu. Ovo uključuje brojne festivale, obicaje, muzeje, manastire, i istorijske znamenitosti, kao što su Beogradska tvrđava i istorijski grad Novi Sad. Takođe je poznat po svojoj kuhinji, posebno po jelima poput ćevapa (mleveno meso sa roštilja), i pićima poput rakije (lokalni voćni brendi).

Koliko je Srbija Bezbedna za Dentalni Turizam?

Srbija je generalno bezbedna zemlja za putovanja, uključujući i stomatološki turizam. Međutim, kao i kod svakog putovanja, preporučljivo je preduzeti standardne mere predostrožnosti. Standardi zdravstvene zaštite, uključujući stomatološku negu, u Srbiji su visoki, a mnoge stomatološke klinike pružaju usluge isključivo međunarodnim pacijentima.

Kakav je Dentalni Turizam u Srbiji?

Srbija se pojavljuje kao popularna destinacija za stomatološki turizam zbog visokog kvaliteta nege, pristupačnih cena i lakoće putovanja iz mnogih evropskih zemalja. Stomatološke ordinacije u Srbiji nude širok spektar usluga, od rutinskih pregleda i čišćenja do složenih procedura poput implantacije i estetske stomatologije.

Pored toga, mnogi srpski stomatolozi su prošli obuku u inostranstvu i upoznati su sa najnovijim tehnikama i procedurama. Osoblje koje govori engleski je uobičajeno u stomatološkim klinikama, što olakšava komunikaciju međunarodnim pacijentima.

Koji je Glavni Grad Srbije?

Glavni grad Srbije je Beograd. Beograd je i po površini i po broju stanovnika najveći grad u Srbiji. Nalazi se na ušću reke Save u Dunav, gde se Panonska nizija spaja sa Balkanom.

Koji su Najveći Gradovi u Srbiji?

Najveći gradovi u Srbiji su:

 1. Beograd - glavni i najveći grad.
 2. Novi Sad - drugi po veličini grad i važno ekonomsko čvorište.
 3. Niš - treći po veličini grad, poznat po svojim istorijskim lokalitetima.
 4. Kragujevac - značajan urbani centar

Koji Gradovi u Srbiji su Poznati po Kvalitetnim Stomatoloskim Ordinacijama?

Beograd, Novi Sad i Niš su posebno poznate po svojim visokokvalitetnim stomatološkim klinikama, od kojih mnoge opslužuju međunarodne pacijente.

Koje su Najbolje Turističke Atrakcije u Srbiji?

Skadarlija u Srbiji

Srbija je bogata kulturnim i prirodnim znamenitostima. U Beogradu, Beogradska tvrđava i Kalemegdanski park su ikonične tačke. Istorijsko naselje Skadarlija je svedočanstvo o boemskom duhu grada. Iza Beograda, Nacionalni park Fruška Gora i istorijski grad Novi Sad na severu, zapanjujućai Kanjon reke Uvac na jugozapadu, i antički grad Niš na jugu vredi posetiti.

Koja Mesta Mogu da Posetim tokom Boravka u Srbiji?

Djavolja Varos u Srbiji

Pored gore navedenih atrakcija, posetioci mogu da istraže i lepote manastira fruškogorskog regiona, Đavolju Varoš, svojevrsnu stensku formaciju u blizini grada Kuršumlije, istorijske  lokalitete u Vojvodini, vinske puteve Aleksandrovca, i banjskih gradova tj banja poput Vrnjačke Banje.

Ima li Posebnih Događaja ili Festivala u Srbiji?

Srbija je domaćin nekoliko kulturnih događaja i festivala. Među najpoznatijima su muzički festival EXIT u Novom Sadu, Sabor trubača u Guči, i Beogradski letnji festival.

Koja je Tradicionalna Hrana u Srbiji?

Srpska kuhinja je mešavina grčkih, turskih, mađarskih i austrijskih uticaja. Tradicionalna jela su pljeskavica (srpska pljeskavica), ćevapi (kobasice od mlevenog mesa na žaru) i sarma (rolnice od kupusa punjene mlevenim mesom i pirinčem). Za desert možete probati Gibanicu (slatko ili slano pecivo) ili Palačinke (tanke palačinke).

Koje je Srpsko Pismo?

Srpski jezik koristi dva pisma: ćirilično i latinično pismo. Ćirilica se smatra zvaničnim pismom, ali se oba koriste naizmenično.

Koja je šifra Srpske Registarske Tablice?Šifra registarskih tablica za Srbiju je

Šifra registarskih tablica za Srbiju je 'SRB'.

Koji je Međunarodni Pozivni Broj Države Srbije?

Međunarodni telefonski pozivni broj Srbije je +381.

Koja je Internet Ekstenzija u Srbiji?

Internet ekstenzija Srbije je .rs.

Koja je Skraćenica Srbije?

Zvanična dvoslovna skraćenica za Srbiju koju koristi Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO) je 'RS'.

Kakva je Politička Struktura Srbije?

Srbija je parlamentarna republika, što znači da vladu bira narod, a lider države je predsednik. Međutim, premijer ima stvarnu političku moć. Struktura vlasti je zasnovana na demokratskim principima, a zakon sprovodi nezavisno sudstvo.

Kakva je Vlada Srbije?

Srbija posluje kao aunitarna parlamentarna republika. Predsednik služi kao šef države, dok je premijer šef vlade.

Koji su Međunarodni Ugovori koji se Odnose na Srbiju?

Srbija je potpisnica brojnih međunarodnih sporazuma, uključujući i one koji se odnose na zaštitu životne sredine, ljudska prava, trgovina i razoružanje. Takođe je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i uključena je u proces stabilizacije i pridruživanja sa EU.

U kojim Međunarodnim Organizacijama je Srbija članica?

Srbija je članica Ujedinjenih Nacija (UN), Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), Saveta Evrope, Crnomorske ekonomske saradnja (BSEC), NATO Partnerstva za mir, Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA), ICC, Međunarodnog Monetarnog Fonda (MMF), Svetske Banka, Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu, Inicijative za saradnju u jugoistočnoj Evropi, Centralnoevropske inicijativa.

Da li je Srbija članica EU?

Do 2023. Srbija i dalje nije postala članica Evropske unije. Međutim, ona je kandidat za članstvo u EU od 2012. godine i u procesu je pregovora o pristupanju.

Da li je Srbija Država Šengena?

Ne, Srbija nije članica šengenskog prostora. Međutim, Srbija ima politiku bezviznog režima za zemlje šengenskog prostora.

Da li je Srbija članica NATO-a?

Od 2023. Srbija nije postala članica NATO-a.

Koji su Simboli Srbije?

U nastavku su navedeni simboli Srbije:

 • Državna zastava Srbije
 • Grb Srbije
 • Nacionalna himna Srbije
 • Dvoglavi beli orao

Koja je Zastava Srbije?

Zastava Srbije

Srpska zastava je horizontalna trobojna zastava koja se sastoji od tri jednake trake. Od vrha do dna,boje su crvena, plava i bela. Na grbu, koji se nalazi prema bočnoj strani, nalazi se beli dvoglavi orao naspram crvenog štita.

Da li je Srbija Nezavisna Država?

Da, Srbija je nezavisna država. Proglasila je nezavisnost od Državne zajednice Srbija i Crna Gora 5. juna 2006. godine.

Kakva je Srpska Privreda?

Privreda Srbije je klasifikovana kao viši srednji raspon prihoda. Ključni sektori uključuju proizvodnju, poljoprivredu, rudarstvo i uslužne industrije. Privreda Srbije je na stabilnoj putanji rasta, uz rastuće strane investicije i snažan izvoz.

Koja je Srpska Valuta?

Valuta Srbije je srpski dinar (RSD). Iako su evri neretko u opticaju, posebno u turističkim područjima, generalno je preporučljivo koristiti lokalnu valutu.

Koliki je Nacionalni Dohodak Srbije po Glavi Stanovnika?

Prema najnovijim podacima, nacionalni dohodak Srbije po glavi stanovnika je približno $7,500.

Koliki je BDP Srbije?

Prema podacima Svetske banke, od 2023., Bruto domaći proizvod Srbije iznosi oko 51,5 milijardi dolara.

Kakva je Društvena Struktura Srbije?

Društvena struktura Srbije je multietnička i raznolika, zahvaljujući svojoj istoriji i položaju na raskršću Evrope.Većinska etnička grupa su Srbi, ali postoje značajne zajednice Mađara, Bošnjaka, Roma, i drugi.

U smislu društvenog raslojavanja, kao i mnoge zemlje, Srbija ima disparitete u bogatstvu i mogućnostima. Podela ruralno-urbano je značajna, pri čemu su urbani centri poput Beograda i Novog Sada bogatiji i razvijeniji od ruralnih područja. Međutim, bez obzira na društveni sloj, Srbi su poznati po gostoprimstvu i toplim odnosima prema gostima.

Obrazovanje je visoko cenjeno u Srbiji, sa stopom pismenosti od preko 98%. Sistem socijalne zaštite u zemlji obezbjeđuje zdravstvenu zaštitu, penzije i pomoć nezaposlenima i ugroženima. Porodične veze su jake i uobičajeno je da proširene porodice žive zajedno ili u neposrednoj blizini.

Poslednjih godina, Srbija beleži rast domaćinstava srednje klase, posebno u urbanim sredinama. Ovaj razvoj je usko vezan za tekući proces ekonomske tranzicije i rasta u sektorima kao što su informacione tehnologije i usluge, uključujući stomatološki turizam. Pristupačnost i visok standard stomatološke nege u Srbiji sve više privlače međunarodne pacijente, doprinoseći ekonomskom i društvenom razvoju zemlje.

Koje su Kulturne Karakteristike Srbije?

Srbija ima bogato kulturno nasleđe koje spaja istočne i zapadne uticaje. Tradicionalna muzika, ples i kuhinja igraju značajnu ulogu u srpskom kulturnom životu. Srpsko pravoslavno hrišćanstvo takođe značajno utiče na tradiciju i praznike zemlje.

Kakva je Arhitektonska Struktura Srbije?

Srpska arhitektura je raznovrsna, sa uticajima u rasponu od vizantijskih i osmanskih do austrougarskih. Među značajnim arhitektonskim objektima spadaju manastir Studenica koji je pod zaštitom Uneska, Petrovaradinska tvrđava u Novom Sadu i modernistički dizajn beogradskih brutalističkih zgrada.

Ko su Poznati Srpski Umetnici?

Filmski reditelj Emir Kusturica, slikar Paja Jovanović i holivudski glumac Nikola Đurićko su neki od mnogih poznatih srpskih umetnika u raznim disciplinama.

Tri značajna autora iz Srbije
 1. Danilo Kiš - Poznat po svojim kratkim pričama i romanima koji se bave temama holokausta i totalitarizma.
 2. Miloš Crnjanski - Značajna ličnost modernističke srpske književnosti, najpoznatiji po romanu „Roman o Londonu“.
 3. Ivo Andrić - Romanopisac, pisac kratkih priča i pesnik dobitnik Nobelove nagrade za književnost.
Three Important Historical Figures from Serbia
 1. Nikola Tesla - srpsko-američki pronalazač, inženjer elektrotehnike, mašinski inženjer i fizičar.
 2. Gavrilo Princip - bosanski Srbin, član pokreta Mlada Bosna, čije je ubistvo nadvojvode Franca Ferdinanda od Austrije prethodilo pocetku Prvog svetskog rata.
 3. Josip Broz Tito - Dugogodišnji lider Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.
Tri poznata sportista iz Srbije
 1. Novak Djokovic -  Najuspešniji profesionalni teniser u istoriji tog sporta.
 2. Nemanja Vidic -  Bivši profesionalni fudbaler, koji se smatra jednim od najboljih defanzivaca na svetu. 
 3. Nikola Jokić - Košarkaš Denver Nagetsa. Dvostruki najkorisniji igrač i NBA šampion 2023.

Kako doći u Srbiju?

Postoji mnogo načina da se putuje u Srbiju, uključujući vazdušni, drumski ili železnički. Najveći aerodrom u Srbiji je Aerodrom Nikola Tesla Beograd. Srbija je takođe povezana vozom sa raznim evropskim gradovima i dostupna je autoputevima i drugim putevima.

Koja Dokumenta su Potrebna za Ulazak u Srbiju?

Za ulazak u Srbiju potrebna vam je važeća putna isprava (pasoš) ili važeća lična karta (lična karta) i važeća viza u pasošu, u zavisnosti od zemlje iz koje dolazite.

Koji su Uslovi za Vizu za Srbiju?

Zahtevi za vizu za Srbiju variraju u zavisnosti od zemlje porekla. Neke zemlje imaju bezvizni ulazak za kraći boravak, dok druge moraju unapred da podnesu zahtev za vizu.

Da li je Potrebna Viza kada Dolazite iz SAD u Srbiju?

Ne, državljanima Sjedinjenih Država nije potrebna viza za turistički ili poslovni boravak do 90 dana u roku od šest meseci.

Da li je Potrebna Viza kada Dolazite iz Velike Britanije u Srbiju?

Ne, državljanima Velike Britanije nije potrebna viza za posetu Srbiji do 90 dana u periodu od šest meseci.

Da li je Potrebna Viza kada Dolazite iz Australije u Srbiju?

Ne, državljani Australije mogu da uđu u Srbiju bez vize za boravak do 90 dana u roku od šest meseci.

Da li je Potrebna Viza kada Dolazite iz Kanade u Srbiju?

Državljanima Kanade nije potrebna viza za boravak u Srbiji do 90 dana u roku od šest meseci.

Da li je Potrebna Viza kada Dolazite iz Evropske unije u Srbiju?

Državljanima zemalja članica EU nije potrebna viza za boravak u Srbiji do 90 dana u roku od šest meseci.

Da li je Potrebna Viza kada Dolazite iz UAE u Srbiju?

Državljanima Ujedinjenih Arapskih Emirata nije potrebna viza za kraći boravak u Srbiji do 90 dana u roku od šest meseci.

Ko Može da Uđe u Srbiju Bez Vize?

Prema Ministarstvu spoljnih poslova Srbije,nosioci pasoša stranih državljana koji imaju važeću šengensku vizu, vizu Velike Britanije i drugih država članica, ili vizu SAD, i nosioci pasoša stranih državljana sa boravišnom dozvolom u zemljama Šengena, zemljama EU ili SAD.

Ko može da uđe u Srbiju sa ličnom kartom?

Državljani država članica Evropske unije, Švajcarske Konfederacije, Kraljevine Norveške i Republike Island može ući u Republiku Srbiju sa važećom ličnom kartom.

Gde je ambasada SAD u Srbiji?

Ambasada SAD nalazi se u Beogradu u Bulevaru Kneza Aleksandra Karađorđevića 92.

Gde se nalazi ambasada Velike Britanije u Srbiji?

Britanska ambasada u Srbijiu se nalazi u Beogradu u Resavskoj 46.

Gde se nalazi ambasada Australije u Srbiji?

Ambasada Australije u Srbiji se nalazi u Beogradu u ulici Vladimira Popovića 38-40.

Gde je kanadska ambasada u Srbiji?

Ambasada Kanade se nalazi u Beogradu u ulici Kneza Miloša 75.

Gde se nalazi ambasada UAE u Srbiji?

Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiji se nalazi u Beogradu u Uzickoj ulici broj 60.

Gde je nemačka ambasada u Srbiji?

Ambasada Nemačke u Srbiji se nalazi u Beogradu u ulici Neznanog Junaka 1a.

Gde se nalazi ambasada Švajcarske u Srbiji?

Ambasada Švajcarske u Srbiji se nalazi u Beogradu u Birčaninovoj 27.

Kakav je Sistem Lokalnog Saobraćaja u Srbiji?

Srbija ima široku mrežu javnog prevoza, uključujući autobuse, tramvaje i vozove, koji se obično koriste za lokalna i međugradska putovanja. Taksi i usluge deljenja vožnje takođe su lako dostupni. Veliki gradovi nude programe deljenja bicikala, a postoje i dobro održavani putevi za one koji više vole da voze.

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (0)

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group