Šta je Emocionalna Stomatologija i Zbog Čega je Važna?

Emocionalna stomatologija

Da li ste znali da postoji grana stomatologije koja se bavi emotivnim aspektom dentalnog zdravlja i poseta stomatologu? Danas otkrivamo kako je moguće da pomoću dentalnog zdravlja steknemo uvid u to kako se osećamo, kao i kako možemo bolje da upravljamo svojim emocijama u cilju kvalitetnijeg života. Dobrodošli na naš blog o emocionalnoj stomatologiji- relativno novoj i neverovatno perspektivnoj grani medicine koja se još uvek razvija uporedo sa razvojem opšte stomatologije i njenih drugih značajnih disciplina. U ovom blogu predstavljamo sve o emocionalnoj stomatologiji, njenoj važnosti za modernu stomatologiju i istražujemo fascinantnu vezu između dentalnog zdravlja i našeg raspoloženja, a takođe otkrivamo i to kako nam emocionalna stomatologija može pomoći da preuzmemo odgovornost za svoje emocionalno blagostanje. 

Šta je emocionalna stomatologija?

Sta je emocionalna stomatologija?

Emocionalna stomatologija je praksa pružanja dentalne nege koja uzima u obzir emocionalne potrebe pacijenta. Fokusira se na stvaranje pozitivnog iskustva, pružanja udobnosti, opuštanja tokom tretmana, kao i na kreiranje međusobnog poverenja. To je holistički pristup u čijem centru nege je pacijent

Koja emocionalna stanja proučava emocionalna stomatologija?

Strah od zubara

Emocionalna stomatologija proučava emocionalna stanja pacijenta poput straha, anksioznosti, stresa i frustracije tokom stomatoloških tretmana. Nastoji da razume kako ove emocije mogu uticati na opšte zadovoljstvo negom, kao i kako se njima može upravljati da bi se steklo prijatno i lepo iskustvo.

Kako su povezani mentalno zdravlje i stomatologija?

Mentalno zdravlje i stomatologija povezani su kroz važan koncept brige o sebi. Dobro dentalno zdravlje može imati pozitivan uticaj na mentalno zdravlje, dok loša higijena dovodi do stresa, straha i anksioznosti. Lep osmeh doprinosi boljem samopouzdanju, društvenim interakcijama i opštem blagostanju.

Kako emocionalna stomatologija pomaže da se prebrodi strah?

Konsultacije sa stomatologom

Emocionalna stomatologija pomaže u smanjenju straha od stomatoloških zahvata stvaranjem pozitivnog okruženja i pristupa pacijentu. Kroz tehnike kao što su duboko disanje ili relaksirajuća muzika u ordinaciji, stomatolozi mogu pomoći pacijentu u ublažavanju anksioznosti i stvaranju ugodne atmosfere.

Predstavljamo još nekoliko sjajnih tehnika kojim emocionalna stomatologija doprinosi redukovanju straha i anksioznosti pacijenata:

 • Razgovor sa pacijentom: Važno je stvoriti okruženje poverenja, pouzdanja i razumevanja kako bi se pomoglo pacijentu da prevaziđe strah. Razvijanje otvorenog dijaloga pomaže da se identifikuje osnovni uzrok straha što značajno doprinosi otklanjaju posledica i prevazilaženju treme pacijenta.
 • Tehnike odvlačenja pažnje: Korišćenje tehnika kao što su slušanje umirujuće muzike ili fokusiranje na disanje pomažu u preusmeravanju pažnje pacijenta sa straha i strepnje na kreiranje optimističnog stava i bezbrižnosti.
 • Sredstva za opuštanje: Upotreba sredstava za opuštanje i umirenje poput svesne sedacije ili azotnog oksida pomažu u smanjenju bola i anksioznosti pacijenta. Današnji tehnološki napredak omogućava pacijentu da ostane relaksiran i potpuno spokojan tokom celog stomatološkog tretmana.
 • Kraće trajanje uz pauze: Rastavljanje procedure na kraće delove, kao i pravljenje pauza pomaže pacijentu da zahvat doživi bezbolnijim i manje zastrašujućim.
 • Podsticaj i ohrabrenje: Važno je pružiti pozitivnu povratnu informaciju pacijentu tokom i nakon procedure. Na ovaj način stvara se osećaj zadovoljstva postignućem, kao i prebrođenim strahom.

Kako se stomatolozi prilagođavaju potrebama pacijenata sa izraženim emotivnim problemima?

Razgovor sa zubarom

Stomatolozi razumeju važnost stvaranja udobnog okruženja za pacijente sa emocionalnim problemima. Oni nastoje da pruže personalizovanu negu i podršku, od pružanja edukacije o značaju oralnog zdravlja do tehnika opuštanja kako bi se smanjio stres, a pacijenti se osetili poštovanim i prihvaćenim.

Evo na koje još načine stomatolozi mogu brinuti o osobama sa emotivnim problemima:

 • Aktivno slušanje: Stomatolozi često odvajaju vreme da saslušaju pacijente i pruže emocionalnu i stučnu podršku. Oni mogu doprineti ljudima da se osećaju prijatno kada razgovaraju o svojim brigama i strahovima, razumevajući njihove potrebe i reagujući na njih na pažljiv način.
 • Empatija: Veoma je važno razvijanje saosećajnosti sa pacijentima, razumevanje njihove zabrinutosti, kao i razvijanje potrebe da je svojim iskustvom i strpljenjem svedu na minimum.
 • Posvećenost: Profesionalni zubari su uvek svesni da je nekim ljudima potrebno dodatno vreme u prevazilaženju straha tokom stomatološkog zahvata, pa je potreban posvećen rad kako bi se odgovorilo na njihove nedoumice i pružio adekvatan tretman.
 • Edukacija: Edukacija o emocionalnim problemima pacijentima omogućava bolje razumevanje i ublažavanje istih.
 • Naknadna nega: Stomatolozi nekada preporučuju i naknadnu negu u vidu učestalijih tretmana kako bi osigurali da pacijent napreduje i da je na pravom putu ka uspešnom rešavanju svojih emocionalnih i dentalnih problema.

Koje tehnike se koriste za suočavanje sa strahom od zahvata?

Opustanje kod zubara

Prevazilaženje straha postiže se uz nekoliko jednostavnih tehnika. Važno je da budete spremni tako što ćete razgovarati sa zubarom i razumeti proceduru. Isprobajte tehnike opuštanja i duboko disanje. Na kraju, fokusirajte se na pozitivne ishode- olakšanje od bola, poboljšanje zdravlja i lepši osmeh.

Koliko je važno da stomatolozi razumeju emocionalne potrebe pacijenta?

Razumevanje emocionalnih potreba pacijenata od suštinskog je značaja za uspešno izlečenje. Prepoznavanjem emocija pacijenata, stomatolozi kreiraju udobno i prijatno iskustvo. Ovo pomaže u izgradnji poverenja, što može dovesti do boljih zdravstvenih ishoda, kao i povećanog zadovoljstva pacijenata.

Kako pacijenti mogu da podrže svoje mentalno zdravlje i nakon zahvata?

Odrzavanje dentalne higijene

Ako razmišljate o dentalnom zdravlju, imajte na umu da emocije značajno utiču na oralno zdravlje. Uspostavite rutinu pranja zuba, upotrebe konca i redovnih kontrola.  Ako iskusite anksioznost ili strah pre ili nakon zahvata, razgovarajte sa stomatologom o najboljim načinima za njihovo rešavanje.

Predlažemo još nekoliko efikasnih načina za održavanje pozitivne slike nakon tretmana:

 • Redovna higijena: Briga o sebi je jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti da podržite svoje mentalno zdravlje nakon stomatološke procedure. Ovo može uključivati različite aktivnosti kao što su praktikovanje tehnika opuštanja, bavljenje fizičkom aktivnošću, dovoljno sna, jedenje hranljivih obroka, kao i redovno posećivanje zubara radi kontrola.
 • Lagane vežbe: Uz prethodno konsultovanje sa lekarom, vežbanje predstavlja odličan način da podržite svoje mentalno zdravlje nakon intervencije. Vežbanje oslobađa endorfine, koji pomažu u smanjenju stresa i anksioznosti. Takođe Vam mogu pomoći da se fokusirate na brži i lakši oporavak.
 • Dovoljno sna: Tokom oporavka, važno je dati prioritet dovoljnom mirnom spavanju. Nedovoljno spavanje može uticati na raspoloženje, nivo energije i kognitivne funkcije, a sve to može ometati proces oporavka. Nastojte da spavate 7-9 sati svake noći i izbegavajte kofein i druge stimulanse neposredno pre odlaska u krevet.

Zaključak o emocionalnog stomatologiji


Emocionalna stomatologija je moćna i vrlo efikasna metoda za postizanje optimalnog zdravlja zuba uz trajno prevazilaženje nervoze, straha i negativnih asocijacija na stomatološku ordinaciju i usluge. Svojim holističkim pristupom stomatološkoj nezi, emocionalna stomatologija daje veliki doprinos smanjenju anksioznosti, unapređuje udobnost i čini posete zubaru mnogo prijatnijim i dražim iskustvom. Sa svojom sposobnošću da odgovori na potrebe i uma i tela, emocionalna stomatologija je odličan način da postignete srećan, zdrav i zadovoljan osmeh! 

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (1)
user icon
Petar Jović
10 months ago

Emocionalno blagostanje i oralno zdravlje su nesumnjivo povezani, a vaš odeljak o emocionalnoj stomatologiji briljantno ističe ovaj aspekt. Smatram da je vaše istraživanje psihološkog uticaja stomatološke nege zaista fascinantno. Osvežavajuće je videti holistički pristup koji priznaje emocionalni aspekt posete stomatologu. Vaš saosećajni pristup čini stvarnu razliku u životima pacijenata. Svaka čast vašem timu!

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group