Istorija Stomatologije-Od Praistorije Do Moderne Nauke

Istorija stomatologije

Da li ste se ikada zapitali kako je čovečanstvo sačuvalo svoje zube zdravim i jakim hiljadama godina unazad? Od praistorije do moderne nauke, istorija stomatologije nudi intrigantan i neverovatno inspirativan uvid u evoluciju i razovoj stomatološke nege zuba i usta. U ovom blogu istražujemo fascinantno putovanje stomatologije, od najranijih znakova stomatološke nege do modernih sofisticiranih tretmana koji su danas brzo i lako svakome dostupni. Ako ste spremni da saznate dokle je stigao tehnološki i naučni progres na putu do savršenog holivudskog osmeha- počinjemo!

Šta je praistorijska stomatologija i kako je izgledala?

Praistorijska stomatologija bila je oblik oralne nege koji se koristio pre pronalaska savremenih alata. To je uključivalo brušenje zuba kamenim alatima i punjenje šupljina materijalima poput pčelinjieg voska. Iako su alati bili napredni za to doba, proces je bio primitivniji i izazivao je više bola.

Kada se pojavila prva stomatološka praksa u praistoriji?

Praistorijska stomatologija datira još od 7000 godina pre nove ere. Arheološki dokazi sugerišu da su ljudi koristili drvene alate za čišćenje i oblikovanje zuba. Verovali su u upotrebu biljaka i smola za ublažavanje bola i lečenje zubnih problema što pokazuje da je nega zuba važna već milenijumima!

Gde je i kada nastala prva četkica za zube?

Cetkica za zube od bambusa

Prva četkica za zube nastala je u Kini davne 1498. godine. Napravljena od veprovih čekinja pričvršćenih za dršku od bambusa ili kosti, korišćena je za čišćenje zuba, struganje plaka i osvežavanje daha. Bila je revolucionarno otkriće dentalne higijene, a postala suštinski deo svakodnevnog života. 

Kako je izgledala srednjevekovna stomatologija?

Pasta za zube od biljaka

Srednjovekovna stomatologija oblik je zubne nege koji se praktikovao između 5. i 15. veka. Odlikuje se korišćenjem grubih alata i tehnika, ali i upotrebom raznih bilja i začina za smanjenje bola i infekcije. Uz to, praktikovane su preventivne mere kao što je pranje zuba vinom ili vinskim sirćetom.

Kako su stomatolozi radili u srednjem veku?

Vadjenje zuba

Srednjevekovni stomatolozi bili su berberi-hirurzi koji su pružali osnovnu dentalnu negu- vađenje zuba i upotrebu grubih alata za oblikovanje zuba. Međutim, tretmani kao što su plombe i proteze nisu bili dostupni. Ublažavanje bola bilo je minimalno i ograničeno na upotrebu lekovitog bilja ili meda.

Kada se pojavila moderna stomatologija kakvu znamo danas?

Moderna stomatoloska ordinacija

Savremena stomatologija kakvu danas poznajemo počela je početkom 19. veka uvođenjem zubne bušilice, anestetika i porcelanskih ispuna. Ova kombinacija napretka u tehnologiji i razvoja preventivne nege omogućila je stomatolozima lečenje različitih bolesti, kao i zamenu oštećenih i nedostajućih zuba.

Pored toga, modernu stomatologiju karakterišu:

 • Bezbolni tretmani: Zahvaljujuči nastanku i upotrebi anestetika i sedativa, stomatološki tretmani su sve efikasniji i komforniji kako za pacijente tako i za zubare.
 • Prevencija i rana dijagnostika: Rendgenski snimci i drugi dijagnostički alati danas omogućavaju identifikaciju problema pre nego što oni postanu ozbiljni.
 • Poboljšani materijali: Unapređeni materijali kao što su kompoziti i keramika uspešno i trajno omogućavaju dugovečnost zubnih nadoknada.
 • Napredna tehnologija: Laserska stomatologija, implanti i tretmani korenskih kanala samo su neki od primera neverovatno naprednih tretmana koji se svakodnevno mogu naći u savremenoj stomatologiji, a koji su rezultat rapidnog stomatološkog i tehničkog razvoja modernog vremena.
 • Estetska stomatologija: Beljenje zuba, fasete i drugi kozmetički tretmani poput holivudskog osmeha već se uobičajeno koriste za poboljšanje izgleda zuba što je do skoro bilo gotovo nemoguće zamisliti.

Koje su najvažnije stomatološke inovacije u proteklih nekoliko vekova?

Aligners folije za zube

Dve najvažnije inovacije u stomatologiji su uvođenje anestezije i razvoj zubnih implanata. Anestezija je omogućila bezbolno izvođenje složenih procedura, dok su implanti revolucionirali način zamene nedostajućih zuba čime je stomatološka praksa transformisana sigurniju i efikasniju nego ikada pre.

Zbog toga, izdvajamo četiri najveća dostignuća moderne stomatološke prakse koja su trajno promenila i poboljšala kvalitet celokupne dentalne usluge:

 • Invisalign: Revolucionarna ortodontska procedura koja koristi prozirne, plastične alajnere za postepeno ispravljanje zuba bez upotrebe tradicionalnih metalnih bravica.
 • Zubni implanti: Implanti podrazumevaju hiruršku proceduru koja zamenjuje nedostajuće zube veštačkim titanijumskim šrafovima koji se spajaju sa viličnom kosti radi sigurnijeg i prirodnijeg izgleda zubne zamene.
 • Laserska stomatologija: Laseri jesu minimalno invazivna procedura koja koristi lasersku energiju za lečenje mnogih stomatoloških stanja, uključujući karijes, bolesti desni, kao i izbeljivanje zuba.
 • Digitalni rendgenski snimci: Vrsta tehnologije snimanja koja se koristi u stomatologiji koja daje detaljne slike zuba i usta sa manjom izloženošću zračenju od ranije korišćenih rendgenskih zraka.

Šta je doprinelo razvoju dentalne higijene?

Tehnologija u stomatologiji

Na razvoj zubne higijene najviše je uticao tehnološki napredak u dentalnoj zaštiti, uključujući uvođenje fluorida, rendgenskih zraka i modernih alata za čišćenje. Uz to, edukacija je imala važnu ulogu jer je razumevanje veze između oralnog i opšteg zdravlja dovelo do vođenja zdravog načina života.

Koji su najnoviji materijali u upotrebi u stomatologiji?

Keramicki viniri za zube

Najnoviji materijali u stomatologiji su kompoziti, polimeri i keramika. U zavisnosti od potrebe, svi ovi materijali daju snažan rezultat prirodnog izgleda:

 • Kompoziti: Kompozitni materijali predstavljaju mešavinu smole i staklenih čestica koje se mogu koristiti za popunjavanje karijesa ili popravku okrnjenih zuba. 
 • Polimeri: Polimeri su plastične supstance koje se obično koriste za popunjavanje karijesa ili za izradu krunica i mostova.
 • Keramika: Keramika je nemetalni, jak i izdržljiv materijal zbog čega se uobičajeno koristi pri izradi krunica i vinira odnosno faseta za zube- tankih prozirnih školjki koje pokrivaju prednji deo zuba radi korigovanja manjih nepravilnosti kreirajući savršeno privlačan osmeh.

Zaključak o razvoju stomatologije kao nauke

Savremena stomatologija

Iako ima još mnogo toga da se nauči i istraži, to je i bila suština stomatologije – od praistorije do današnje moderne nauke. Prešli smo dug put od korišćenja jednostavnih alata za održavanje naših zuba zdravim i čistim do proučavanja i razumevanja kompleksne veze između oralnog zdravlja i opšteg blagostanja organizma. Stomatologija je polje koje se stalno usavršava zahtevajući veliku posvećenost, profesionalnost i strast. Kao stomatolozi, ponosni smo što imamo privilegiju da našim pacijentima pružimo najviši kvalitet nege i pozitivno utičemo na kvalitet i zdravlje njihovog života.

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (1)
user icon
Rastko Mešić
1 year ago

Vaš odeljak o istoriji stomatologije je kao zadivljujuće putovanje kroz vreme. Neverovatno je saznati o poreklu i prekretnicama ove oblasti, a vaš detaljan izveštaj oživljava istoriju. Cenim trud koji ste uložili u istraživanje i deljenje ovih vrednih informacija. To je svedočanstvo bogatog nasleđa stomatologije i napretka koji smo napravili. Hvala vam na ovom prosvetljujućem iskustvu!

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group