Preventivna Stomatologija i Zubarski Pregledi

Preventivna stomatologija

Koliko često posećujete svog stomatologa radi preventivnih pregleda i kontrola? Ako ste se zamislili pre nego što ste nastavili sa daljim čitanjem i shvatili da to ipak nije u listi prioriteta i dnevnih obaveza, ne brinite! Ovaj blog je tu da Vam pomogne da razumete važnost preventivne stomatologije i stomatoloških pregleda i da Vas motiviše da odlasci kod zubara postanu redovna rutina, pa čak i zadovoljstvo. Vreme je da preuzmete kontrolu nad svojim oralnim zdravljem i budete proaktivni u sprečavanju problema sa zubima pre nego što oni počnu - a ovaj blog će Vam pokazati kako. Bavimo se prevencijom, edukacijom i odgovorima na najčešće postavljena pitanja u vezi sa zubarskim pregledima. Dobrodošli!

Šta je preventivna stomatologija?

Zubarski pregled

Preventivna stomatologija podrazumeva praksu preduzimanja koraka za prevenciju bolesti zuba i oralnih zdravstvenih problema pre nego što se oni pojave. Ranim identifikovanjem i lečenjem potencijalnih problema, preventivna stomatologija može pomoći u održavanju zdravih zuba i desni dugi niz godina.

Kako preventivna stomatologija pomaže u sprečavanju oralnih bolesti?

Oralna higijena

Preventivna stomatologija pomaže celokupnom dentalnom zdravlju promovišući svakodnevne navike koje smanjuju rizik od razvoja oralnih bolesti. Redovno pranje zuba i čišćenje koncem, zajedno sa profesionalnim tretmanima, mogu dugoročno sačuvati zube od karijesa i svih drugih oblika oboljenja.

Koji su sastavni delovi zubarskog pregleda?

Pregled zuba i desni

Rutinski zubarski pregled treba da obuhvati stomatološku anamnezu, oralni pregled, kao i pregled zuba i desni. Redovni stomatološki pregledi krucijalna su komponenta dentalnog zdravlja, a obično su sastavljeni su od sledećih delova ili segmenata:

 • Vizuelni pregled: Stomatolog vizuelnim pregledom traži bilo kakve znakove karijesa, promene boje zuba ili bolesti desni. 
 • Rendgenski snimak: Rendgenski snimci pružaju bliži pregled zuba, omogućavajući stomatologu uvid u to da li ima karijesa i drugih problema koji se ne mogu uočiti vizuelnim putem.
 • Čišćenje: Stomatolog će u sledećem koraku koristiti posebne alate za uklanjanje plaka i zubnog kamenca. Zatim će ispolirati zube kako bi se postigao estetski sjaj zuba.
 • Pregled: Stomatolog će opipati zube i desni kako bi proverio da li ima nepravilnosti, kao što su otok, bol ili osetljivost.
 • Lečenje fluorom: Stomatolog može primeniti tretman fluorom koji pomaže u jačanju i zaštiti zuba.
 • Zakazivanje sledećeg dolaska: Ukoliko je uočena pojava karijesa ili neke druge dentalne bolesti, zubar će obavezno zakazati sledeći pregled koji obuhvata lečenje obolelog zuba i redovnu kontrolu istog.

Koji su najvažniji elementi oralne higijene i kako se sprovode?

Dobra oralna higijena ključ je zdravog osmeha! Sprovedite dnevnu rutinu koja uključuje pranje zuba dva puta dnevno po dva minuta, svakodnevno čišćenje koncem i upotrebu fluoridne paste. Veoma su važni i zdrava ishrana, umerenost u slatkim pićima i grickalicama, kao i redovni stomatološki pregledi.

Šta je profilaksa?

Zastita zuba

Profilaksa u stomatologiji je preventivna nega koja pomaže u sprečavanju nastanka zubnih oboljenja. Obično uključuje redovne preglede, profesionalno čišćenje, tretmane fluorom i oralnu higijenu koji pomažu u zaštiti zuba od karijesa i bolesti. Profilaksa je prvi pravi korak ka samouverenom osmehu.

Koje metode profilakse se koriste u preventivnoj stomatologiji?

Skidanje kamenca sa zuba

Profilaksa ili preventivna stomatologija je ključna za održavanje dobrog oralnog zdravlja, a najčešće uključuje sledeće metode sprečavanja nastanka bolesti zuba:

 • Upotrebu fluorida: Tretmani fluorom pomažu u jačanju gleđi, čineći je manje podložnom plaku i kiselini. Tretmani se obično rade profesionalnom primenom fluorida ili redovnom upotrebom paste za zube koja sadrži fluor i detaljnim ispiranjem usta.
 • Profesionalno čišćenje: Redovno čišćenje zuba u stomatološkoj ordinaciji pomaže u uklanjanju kamenca, jednog od glavnih uzročnika različitih oboljenja zuba.
 • Redovnu i temeljnu higijenu: Redovno i temeljno pranje zuba kod kuće četkicom sa mekim vlaknima značajno pomaže u sprečavanju nagomilavanja bakterija i ostataka hrane koji mogu izazvati pojavu karijesa i drugih dentalnih problema.

Kako fluorid pomaže u sprečavanju karijesa?

Fluorid pomaže u sprečavanju karijesa tako što jača zubnu gleđ, čineći je otpornijom na napade kiseline i šećera iz hrane i pića koje unosimo. Najbolji načini za nanošenje fluorida su upotreba paste za zube i vodice za ispiranje usta sa fluorom, kao i redovni profesionalni stomatološki tretmani.

Šta je zubni plak?

Zubni plak je lepljiva, bezbojna naslaga formirana na zubima. Sastoji se od bakterija, čestica hrane i pljuvačke. Plak se može stvrdnuti u kamenac, što dovodi do karijesa i drugih zubnih problema. Redovno četkajte i koristite konac da biste uklonili plak i sprečili probleme sa oralnim zdravljem.

Kako se identifikuje i uklanja zubni plak?

Skidanje zubnog plaka

Plak se pojavljuje kao lepljivi film svetle boje koji se formira na našim zubima. Stomatolog plak identifikuje vizuelnim pregledom i uklanja ga profesionalnim tehnikama čišćenja kao što su precizno struganje i poliranje čime se sprečava nastanak kamenca koji dovodi do ozbiljnih dentalnih problema.

Koje su rizične grupe za razvoj karijesa i kako se sprečava?

Karijes na zubima

Karijes izazivaju bakterije koje troše šećer i proizvode kiselinu koja zatim oštećuje zube. Zbog toga, u rizične grupe za razvoj karijesa spadaju ljudi koji ne vode računa o redovnoj oralnoj higijeni, oni koji konzumiraju mnogo slatke hrane i pića, kao i pušači skloni problemu suvih usta

Najbolji načini za sprečavanje pojave karijesa su:

 • Svakodnevno održavanje higijene: Četkajte zube najmanje dva puta dnevno koristeći pastu sa fluorom da biste uklonili plak i ostatke hrane sa površine zube.
 • Korišćenje konca za zube: Svakodnevno upotrebljavajte konac za nepristupačne delove zuba kako biste očistili ostatke hrane između zuba i duž linije desni.
 • Zdravi obroci: Konzumirajte uravnoteženu, hranljivu ishranu punu voća i povrća kako biste osigurali oralno zdravlje.
 • Izbegavanje slatkih grickalica i gaziranih pića: Ograničavanje unosa šećera i pića može znatno pomoći u zaštiti zuba od karijesa i štetnih bakterija.
 • Posećivanje zubara na šest meseci: Redovno posećujte svog zubara radi profesionalnog čišćenja i pregleda kako biste sprečili i na vreme izlečili sve dentalne probleme.

Šta je parodontitis, kako nastaje i kako se leči?

Parodontitis je napredni oblik bolesti desni koji izaziva jaku upalu desni, gubitak zubne kosti ili potencijalni gubitak zuba. Uzrokuju ga bakterije koje se nakupljaju oko zuba, oštećujući desni i kost. Tretman uključuje antibiotike i profesionalna čišćenja za uklanjanje naslaga plaka i kamenca.

Zaključak o važnosti preventivne stomatologije


Prateći nekoliko jednostavnih koraka i malim promenama u načinu života, svi možemo sprečiti probleme sa zubima i održati zdrav, lep osmeh. Pranje zuba dva puta dnevno, svakodnevno čišćenje koncem, ispiranje usta i redovna poseta zubaru su osnovne navike za održavanje naših zuba i desni u blistavom stanju. Prevencija je ključna, a odvajanje vremena za brigu o našim zubima dugoročno će se isplatiti.

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (0)

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group