Stomatološka Protetika: Informacije o Zubnim Protezama

Zubna proteza

U ovom blogu istražujemo uzbudljivo i neprekidno razvijajuće polje stomatološke protetike, koje je prešlo dug put od svog nastanka. Od davnina do modernih vremena, zubna protetika je igrala veliku ulogu u pomaganju ljudima da povrate upotrebu svojih zuba i poboljšaju kvalitet  života. Koristeći različite materijale, stomatolozi su u mogućnosti da pacijentima obezbede protetske zube koji izgledaju, osećaju se i funkcionišu kao prirodni zubi. Od proteza napravljenih po meri do mostova sa implantima, protetska tehnologija se neprekidno usavršava, omogućavajući ljudima da uživaju u punom kompletu zdravih zuba prirodnog izgleda. Razgovaramo o različitim vrstama protetskih zuba i o tome kako izabrati najbolju opciju za sebe.

Šta je stomatološka protetika?

Sta je stomatoloska protetika?

Stomatološka protetika je specijalizovana oblast stomatologije koja se bavi zamenom zuba koji nedostaju, kao i restauracijom postojećih zuba. Uključuje upotrebu veštačkih materijala kao što su bezmetalne krunice, mostovi i proteze za obnavljanje ili vraćanje funkcije, izgleda i strukture zuba.

Kada se prvi put pojavila zubna protetika?

Istorija zubne protetike

Istorija zubne protetike je fascinantna! Vekovima su korišćene drvene proteze, a prvi poznati set drvenih veštačkih zuba napravljen je početkom 18. veka za jednog japanskog samuraja. Drvena protetika zamenjena je metalnim protezama čija su alternativa folije za ispravljanje svih nepravilnosti zuba.

Čime se bavi zubna protetika?

Zubni implanti

Stomatološka protetika je inovativno polje u stomatologiji koje pomaže u poboljšanju izgleda i funkcionalnosti zuba. Protetika obuhvata niz tretmana od kojih su najčešći: 

 • Krunice: Navlake za zube ili krunice koriste se za vraćanje oblika, veličine i čvrstoće zuba. To je „kapa“ u obliku zuba napravljena po meri pacijenta koja se postavlja preko zuba da bi ga pokrila i zaštitila od mogućeg daljeg oštećenja.
 • Mostovi: Most zamenjuje nedostajuće zube veštačkim zubima čvrsto pričvršćenim za susedne zube.
 • Zubne proteze: Proteze za zube su uklonjive zamene za nedostajuće zube. Napredak i razvoj stomatologije doprineo je zameni fiksnih proteza diskretnim i skoro nevidljivim, a jednako efektnim folijama za ispravljanje zuba. 
 • Implanti: Implanti su opcija trajne zamene zuba koji izgledaju i ponašaju se kao potpuno prirodni zubi.
 • Fasete za zube-viniri: Fasete za zube su tanke folije od porcelana ili drugog kompozitnog materijala koje se cementiraju na prednju površinu zuba kako bi se značajno poboljšao njihov izgled i kvalitet.

Koje još stomatološke usluge spadaju pod protetiku?

Onlej plomba za zube

Pored uobičajenih usluga poput postavljanja krunica i mostova, stomatološka protetika pokriva i leči i i druge najčešće dentalne probleme tretmanima kao što su:

 • Inleji/Onleji: Inleji i onleji su tretmani karakteristični za obnavljanje zuba koji imaju blagi do umereni zubni karijes.
 • Potpuna rekonstrukcija usta: Potpuna rekonstrukcija usta je stomatološki zahvat koji uključuje restauraciju svih zuba u ustima. Stomatolozi ga mogu preporučiti pacijentima sa teško oštećenim, pokvarenim ili nedostajućim zubima, kako bi poboljšali funkciju i estetiku usta.
 • Terapija kanala korena: Terapija kanala korena je procedura koja čuva prirodni zub uklanjanjem inficirane pulpe iznutra. Ovaj tretman ne samo da ublažava bol, već i pomaže u zaštiti zuba od daljih oboljenja. Uz savremenu tehnologiju, bol je minimalan, a procedura udobna čime se osigurava uspešan ishod.
 • Hirurgija desni: Operacija desni je procedura kojom se popravlja i obnavlja tkivo desni oštećeno parodontalnom bolešću. Operacija uključuje uklanjanje obolelog tkiva i preoblikovanje desni kako bi se stvorilo zdravo okruženje za zube i desni. Takođe, operacija desni može smanjiti recesiju desni, poboljšati estetiku i u potpunosti zaštititi zube.
 • Ortodoncija: Ortodoncija je specijalizovana oblast stomatologije koja se fokusira na dijagnozu, prevenciju i korekciju nepravilnog položaja zuba i vilica korišćenjem proteza i drugih pomagala za ispravljanje krivih zuba.

Čime se bavi zubni protetičar?

Zubni proteticar

Protetičar je specijalizovan za projektovanje, konstrukciju i popravku veštačkih zubnih aparata kao što su proteze, mostovi i krunice. Zubni protetičari koriste najnovije tehnike i materijale za kreiranje proteza prirodnog izgleda koje vraćaju osmeh pacijentu i poboljšavaju opšte zdravlje zuba.

Za koje probleme je neophodan stručnjak za zubnu protetiku?

Postavljanje zubne proteze

Protetika može pomoći u obnavljanju nedostajućih ili oštećenih zuba, poboljšanju izgleda osmeha, pa čak i ispravljanju pogrešno postavljenih zagriza. Stručnjak za zubnu protetiku je neophodan za stanja poput bolesti usta i desni, traume, kao i za zamenu zuba mostovima, krunicama ili protezama.

Kako održavati zubnu protezu?

Ciscenje zubne proteze

Da biste sačuvali izgled i funkciju zubne proteze, nezavisno od toga da li je reč o protezi za ispravljanje zuba ili onoj koja zamenjuje sve zube, treba ih svakodnevno pažljivo čistiti sredstvom za čišćenje proteza i četkicom za zube sa mekim vlaknima. Nudimo još nekoliko korisnih saveta:

 • Četkajte svoje proteze dva puta dnevno četkom sa mekim vlaknima i blagim sredstvom za čišćenje proteza.
 • Isperite protezu nakon svakog obroka.
 • Potopite svoju protezu preko noći u sredstvo za čišćenje proteza koje ima dezinfekcionu ulogu.
 • Redovno posećujte svog stomatologa radi pregleda i profesionalnog čišćenja zuba, kao i procene da li su se na protezi pojavili znakovi napuknuća.
 • Pažljivo rukujte protezama kako ih ne biste ispustili i oštetili.
 • Izbegavajte abrazivne paste za zube prilikom čišćenja.
 • Nemojte koristiti toplu vodu pri pranju i ispiranju.
 • Održavajte protezu vlažnom kada se ne koristi.
 • Nemojte sami podešavati ili popravljati proteze.
 • Jedite mekanu hranu ukoliko osećate nelagodnost pri žvakanju tvrđih namirnica prilikom nošenja proteze.

Od kog materijala se prave folije za ispravljanje zuba?


Folije za ispravljanje zuba su napravljene od prozirne, fleksibilne plastike i dizajnirane su tako da se udobno uklapaju preko svakog zuba kako bi se vršio blagi pritisak i postepeno pomerali zubi u željeni položaj. Mogu se lako ukloniti i zameniti i ne zahtevaju posebnu negu ili održavanje. 

Zaključak o zubnoj protetici

Stomatološka protetika može mnogima biti iskustvo koje menja život, ne samo u pogledu estetike već i u pogledu kvaliteta života. Uz moderne tehnologije, mogućnosti su neograničene, a rezultati često prevazilaze očekivanja. Od jedne krune do kompletnog seta proteza, neverovatno je svedočiti dokle doseže napredak u stomatologiji. Uz odgovarajuću negu i pažnju, zubne proteze mogu pružiti godine osmeha, samopouzdanja i zdravijeg načina života. Dakle, ne čekajte više, odvojite vreme za svoje zube i uživaćete u rezultatima.

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (0)

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group