Održavanje metalnih keramičkih i bezmetalnih krunica za zube

Krunice za zube su vrsta estetske zubne proteze koja se koristi za popravljanje ili ojačavanje oštećenih ili izgubljenih zuba. One se često koriste kao alternativa vodonik peroksidu ili bezmetalnim krunicama, jer su estetski atraktivnije i imaju bolju izdržljivost. Međutim, kao i svaka druga vrsta proteze, krunice za zube zahtevaju odgovarajuće održavanje kako bi se održala njihova dugotrajna izdržljivost.


Šta je održavanje krunica za zube?


5 Najvažnijih stvari za održavanje krunica za zube su:

 1. Redovno četkanje zuba
 2. Upotreba odgovarajuće paste za zube
 3. Izbegavanje tvrde hrane i pića
 4. Korišćenje mekane četkice za zube
 5. Konsultacije sa stomatologom o odgovarajućem priboru za čišćenje zuba


Najvažnije stvari za održavanje krunica za zube
Redovno četkanje zuba
Upotreba odgovarajuće paste za zube
Redovne posete stomatologu
Izbegavanje tvrdih hrane i pića
Korišćenje mekane četkice za zube
Pijenje dovoljno vode
Konsultacije sa stomatologom o odgovarajućem priboru za čišćenje zuba

Održavanje krunica za zube podrazumeva pravilnu negu i održavanje krunica kako bi se održala njihova estetska izgleda i dugotrajna izdržljivost. To uključuje redovno četkanje zuba, upotrebu prave vrste pasta za zube i redovnu posetu stomatologu za pregled i čišćenje.

Kako održavati krunice za zube kod kuće?

Redovno četkanje zuba. Krunice za zube treba četkati dva puta dnevno, jutarnje i večernje, kao i nakon svakog obroka ili pića osim vode. Koristite mekanu četkicu za zube i blago kružne pokrete, kako ne bi oštetili krunice.

Upotreba prave vrste paste za zube. Krunice za zube su odgovorne na promenu temperature, pa je važno koristiti pasta za zube koja ne sadrži abrazive čestice koje mogu oštetiti krunice. Preporučujemo upotrebu paste za zube sa niskim indeksom abrazivnosti i pH neutralnom formulom.

Redovna poseta stomatologu. Redovne posete stomatologu su važne za održavanje zdravlja vaših zuba i usne šupljine. Stomatolog će pregledati vaše krunice i ukloniti bilo kakav naslage plaka ili hrđe koji se mogu pojaviti, kao i proveriti da li su krunice dobro prilagođene vašim zubima.

Koje su najčešće greške u održavanju krunica za zube?

 • Koristenje prejakih pasta za zube. Kao što smo već spomenuli, krunice su osjetljive na promene temperature i mogu se lako oštetiti ako se koriste paste za zube sa visokim indeksom abrazivnosti. Prejaka pasta za zube može da izbriše finiš krunice i da ošteti njihov estetski izgled.
 • Nepravilno četkanje zuba. Krunice za zube su izrađene od poroznog materijala koji može da se lako ošteti ako se ne četkaju pravilno. Koristite mekanu četkicu za zube i blago kružne pokrete, kako ne bi oštetili krunice.
 • Nedovoljno redovne posete stomatologu. Redovne posete stomatologu su važne za održavanje zdravlja vaših zuba i usne šupljine, kao i za održavanje krunica za zube. Ako ne posetite stomatologa redovno, može doći do nakupljanja plaka i hrđe, što može da dovede do oštećenja krunica.

Koje su dodatne mere održavanja krunica za zube?

 • Izbegavajte tvrdu hranu i pića. Tvrda hrana i pića, kao što su orasi, kikiriki i sladoled, mogu da oštete krunice za zube. Izbegavajte ih ili ih jedite pažljivo kako ne bi oštetili krunice.
 • Koristite mekanu četkicu za zube. Meke četkice za zube su manje agresivne prema krunicama i manje su verovatno da ih oštete.
 • Pijte mnogo vode. Pijenje dovoljno vode pomaže u održavanju zdrave usne šupljine i sprečava nakupljanje plaka i hrđe.
 • Konsultujte se sa stomatologom o odgovarajućem priboru za čišćenje zuba. Stomatolog može da vam preporuči odgovarajući pribor za čišćenje zuba koji će pomoći u održavanju krunica za zube, kao što su mekane četkice.

 

Kada treba zameniti krunice za zube?

 • Ako su krunice oštećene ili se pojavila pukotina. Ako su vaše krunice oštećene ili ako ste primetili pukotinu, trebalo bi da se obratite stomatologu što je pre moguće. Oštećenje ili pukotina može da dovede do daljeg oštećenja zuba ili da utiče na estetski izgled krunice.
 • Ako se krunice iskrivljavaju ili pomeraju. Ako se vaše krunice počnu da iskrivljavaju ili pomeraju, to može da ukazuje na probleme sa prilagođavanjem ili oslabljenim zubima. U ovom slučaju, trebalo bi da se obratite stomatologu za pregled i, ako je potrebno, zamenu krunica.
 • Ako su krunice postale tamne ili imaju neprirodan izgled. Ako su vaše krunice postale tamne ili ako izgledaju neprirodno, to može da ukazuje na probleme sa zubima ili usnom šupljinom. Obavezno se obratite stomatologu za pregled i, ako je potrebno, zamenu krunica.


Koje su alternativne opcije za krunice za zube?

 • Bezmetalne krunice. Bezmetalne krunice su izrađene od keramike ili porcelana i imaju estetski atraktivan izgled, sličan prirodnim zubima. One su takođe izdržljive i otporne na promene temperature. Međutim, one su skuplje od metalnih krunica i mogu da budu manje izdržljive.
 • Vodonik peroksid. Vodonik peroksid je alternativna opcija za popravljanje oštećenih zuba. On se koristi za beljenje zuba i može da pomogne u popravljanju manjih oštećenja na zubima. Međutim, on ne pruža istu razinu zaštite kao krunice za zube i ne može da se koristi za popravljanje većih oštećenja ili izgubljenih zuba.
 • Implantati. Implantati su metalne nadogradnje koje se ugrađuju u kost i služe kao osnova za nadogradnju zuba. Oni su izdržljivi i omogućavaju prirodni izgled i osjećaj zuba, ali su skuplji od krunica za zube i zahtevaju više vremena i troškova za ugradnju.

Da rezimiramo, održavanje krunica za zube je važno za održavanje estetskog izgleda i dugotrajne izdržljivosti ovih proteza. To uključuje redovno četkanje zuba, upotrebu odgovarajuće paste za zube i redovne posete stomatologu. Izbegavanje grešaka u održavanju, kao što su korišćenje prejakih pasta za zube i nedovoljno redovne posete stomatologu, takođe je važno za održavanje zdravlja vaših zuba i krunica. Ako ste zainteresovani za alternativne opcije za krunice za zube, kao što su bezmetalne krunice, vodonik peroksid ili implantati, trebalo bi da se konsultujete sa stomatologom o najboljoj opciji za vaše potrebe.

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (0)

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group