Hitne stomatološke intervencije: Kada je vreme za zubara?

Hitne stomatoloske intervencije

U ovom blogu bavimo se hitnim intervencijama, simptomima i znacima koji ukazuju na to da Vam je neophodna hitna stomatološka pomoć. Bilo da se radi o iznenadnoj zubobolji ili o traumi zuba, saznanje kada treba zatražiti hitnu stomatološku negu može značajno da doprinese bržem i lakšem izlečenju.

Šta se smatra hitnom stomatološkom intervencijom?

Krvarenje desni

Hitna stomatološka intervencija predstavlja svaku situaciju koja zahteva hitnu pomoć stomatologa kako bi se ublažio bol, zaustavilo krvarenje i sačuvao zub. Primeri hitnih slučajeva uključuju jaku zubobolju, napuknute ili slomljene zube, otok i krvarenje desni kao i povrede vilice i lica. 

Kada treba da zatražite hitnu stomatološku pomoć?

Zubobolja

Hitna stomatološka pomoć neophodna je kada postoje krvarenje iz usta, jaka bol koja ne prolazi ili povreda zuba, desni i vilice. Druge hitne situacije mogu uključivati labave ili slomljene zube, oticanje desni ili zubni apsces. Pored toga, znak može biti i infekcija praćena otokom i groznicom.

Koji su znaci hitnog stomatološkog stanja?

Polomljen zub

Znaci koji ukazuju na potrebu za hitnom stomatološkom pomoći uključuju oštru bol, napuknute i izbijene zube, uporno krvarenje iz desni, zubni apsces, a takođe i otok zuba i lica. Ostali znaci mogu uključivati labave ili pomerene zube, otežano gutanje i disanje kao i iznenadnu bol u vilici.

Može li problem sa zubima da sačeka radno vreme mog zubara?

Da li stomatološki problem može da sačeka zavisi od prirode problema. Ako je problem manji poput napuklog zuba ili blage zubobolje, možda je moguće sačekati pregled izabranog zubara. Međutim, ako je bol jak, ili ako postoje krvarenje, otok ili znaci infekcije, važno je odmah potražiti hitnu negu.

Kako da znam da li imam stomatološku infekciju?

Neprijatan zadah iz usta

Znaci zubne infekcije uključuju bol, otok, crvenilo, osetljivost, kao i groznicu, loš zadah i teškoće pri otvaranju usta. Odmah se obratite stomatologu radi dijagnoze i lečenja kako biste sprečili širenje infekcije na druge delove tela.

Koje su uobičajene hitne stomatološke intervencije?

Upala desni

Najčešći hitni stomatološki slučajevi podrazumevaju zubobolju, slomljene ili izbijene zube i infekciju desni. Druge uobičajene hitne situacije odnose se na slomljene plombe ili krunice, povrede vilice i apscese. Radi dobijanja odgovarajućeg tretmana, javite se svom zubaru u što kraćem roku.

Šta treba da uradim ako imam zubobolju?

Stomatoloski pregled

Ako imate zubobolju koja ne prolazi duže od dva dana, potrebna je stručna stomatološka intervencija. Na taj način ćete identifikovati osnovni uzrok bola i sprečiti sve potencijalne komplikacije. Pored toga, za ublažavanje zubobolje u kućnim uslovima mogu pomoći hladne obloge, meka hrana i mirovanje.

Evo još nekoliko predloga kako ublažiti zubobolju u kućnim uslovima:

  • Ispiranje slanom vodom: Pomešajte kašičicu soli sa šoljom tople vode i mućkajte smešu u ustima 30 sekundi pre nego što je ispljunete. Ovo može pomoći u smanjenju upale i ubijanju bakterija.
  • Obloge od leda: Držite hladnu oblogu preko osetljivog zuba nekoliko puta dnevno u trajanju od petnaestak minuta. Obloge pomažu u privremenom smanjenju bola i otečenosti.
  • Povedite računa o ishrani: Izbegavajte toplu, hladnu ili slatku hranu, jer ona može pogoršati bol. Držite se meke hrane koju je lako žvakati i izbegavajte da koristite osetljivu stranu usta
  • Izbegavajte pušenje: Štetni sastojci duvana smanjuju količinu pljuvačke u ustima koja je zadužena za održavanje čistoće usta. Ukoliko imate snažnu zubobolju, najbolje je da izbegavate pušenje kako biste izbegli nagomilavanje štetnih bakterija i sve druge štetne posledice.

Šta je zubni apsces i kako se leči?

Zubni apsces je bolna infekcija koja se može javiti u zubu ili u okolnom tkivu desni. Lečenje uključuje dreniranje apscesa i uzimanje antibiotika kako bi se ubile bakterije koje izazivaju infekciju. U težim slučajevima za potpuno izlečenje može biti potreban tretman kanala korena ili vađenje zuba.

Šta treba da uradim ako izgubim zub?

Gubitak zuba

Ako izgubite zub, važno je da posetite stomatologa što je pre moguće. U međuvremenu, održavajte higijenu, isperite usta slanom vodom i koristite hladne obloge od leda za smanjenje otoka. Izbegavajte žvakanje na toj strani i pokušajte da usta održavate poptuno čistim.

Kako možete sprečiti nastanak hitnih stomatoloških problema?

Pranje zuba

Da biste sprečili probleme koji zahtevaju hitnu stomatološku intervenciju, održavajte redovnu oralnu higijenu, izbegavajte tvrdu i lepljivu hranu, nosite štitnik za zube tokom sporta i redovno posećujte svog stomatologa radi profesionalnog pregleda i čišćenja zuba.

Koje su najbolje prakse održavanja oralne higijene?

Konac za zube

Prakse održavanja redovne oralne higijene uključuju pranje zuba dva puta dnevno po dva minuta, svakodnevno čišćenje koncem, upotrebu fluoridne paste za zube kao i zdravu ishranu. Redovni stomatološki pregledi i čišćenje takođe su važni za otkrivanje i prevenciju problema sa oralnim zdravljem.

Kako zubni implanti, proteze i mostovi pomažu u prevenciji?


Zubni implanti, proteze i mostovi sprečavaju hitne stomatološke probleme zamenjujući nedostajuće ili oštećene zube. Na taj način oni vraćaju funkciju i stabilnost zuba smanjujući rizik od infekcije, daljih oštećenja i propadanja zuba.

Koliko često treba da posećujete stomatologa radi pregleda?

Preporučuje se da posetite stomatologa dva puta godišnje radi redovnih pregleda zuba. Međutim, u zavisnosti od stanja njihovih zuba, nekim ljudima će možda biti potrebna učestalija stomatološka nega. Da biste odredili učestalost pregleda za svoje potrebe, obavezno se konsultujte sa stomatologom.

Zaključak

Kada je reč o hitnim stomatološkim problemima, vreme je od suštinskog značaja. Ignorisanje problema sa zubima može brzo pretvoriti manji problem u veliki, a što duže čekate, rešenje postaje bolnije i skuplje. Zato smo u ovom blogu razrešili sve moguće dileme kada se treba javiti svom zubaru kako bi se izbegle dalje komplikacije i kako biste se što pre vratili svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (0)

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group