Zubi kod dece

Zubi kod dece

Radost je jedna od prvih stvari koje roditelji osete kada njihovoj deci niknu prvi zubi. Novi zubi znače novu fazu života i učenja i za decu i za roditelje. Dete tada otkriva svet čvrste hrane, dok je na roditeljima važan izazov da nauče decu kako da vode računa i brinu o svojim zubima. U nastavku teksta saznajte sve o dečijim zubima, prevenciji i pravilnom održavanju dentalne higijene kod dece.

Kada počinju da niču zubi kod beba?

Nicanje prvih zuba kod beba

Izbijanje mlečnih zuba poznato i kao nicanje zuba, je proces u kome prvi bebini zubi polako izbijaju kroz desni. Obično počinje oko bebinog šestog meseca i može trajati dok dete ne napuni 2-3 godine. Ovaj proces je važan za razvoj bebinih zuba i vilice. 

Koji su simptomi nicanja zuba kod beba?

Simptomi nicanja prvih zuba

Najčešći simptom prvih zuba obično je nervoza ili razdražljivost usled nelagodnosti koje beba oseća. Ostali simptomi mogu biti gubitak apetita, pojačano curenje nosa, osetljivost desni ili učestali problemi sa spavanjem.

Kako pomoći bebi pri nicanju prvih zuba?

Glodalica za bebe

Da biste pomogli bebi kada joj izbiju prvi zubi, ponudite joj ohlađeni prsten za zube ili glodalicu za žvakanje. Nežna masaža desni takođe može pomoći u smirivanju nelagodnosti. Gelove ili lekove za zube bez recepta treba koristiti sa oprezom i samo pod uputstvima pedijatra.

Koliko deca imaju mlečnih zuba?

Mlecni zubi kod dece

Svako dete bi trebalo da ima ukupno 20 mlečnih zuba- deset na vrhu i deset zuba na dnu vilice. Mlečni zubi raspoređeni su tako da postoji ukupno četiri sekutića, četiri očnjaka, osam premolara i četiri molara ili kutnjaka.

Kada se menjaju zubi kod dece?

Ispadanje mlecnih zuba

Većina dece počinje da gubi mlečne zube oko šeste godine. Tada počinju da niču njihovi stalni zubi. Redosled kojim gube mlečne i dobijaju stalne zube može varirati, ali obično prednji zubi prvi izlaze. Kako mlečni počnu da ispadaju, možda ćete primetiti blago otečene desni što je potpuno prirodno.

Kako nastaju crni zubi kod dece?

Crni zubi kod dece

Osnovni uzroci crnih odnosno pokvarenih zuba kod dece su loša oralna higijena, povreda zuba ili loša ishrana. Nepravilno pranje zuba može dovesti do stvaranja plaka i kamenca na zubima. Nagomilani plak može učiniti da zubi izgledaju žuti, smeđi ili crni. 

Kako sprečiti nastanak crnih zuba kod dece?

Pregled decijh zuba

Da biste sprečili crne zube kod dece, važno je rano uspostaviti redovne navike higijene. To uključuje svakodnevno pranje zuba, čišćenje koncem i redovne preglede. Ograničavanje slatke i kisele hrane i pića i podsticanje dece da piju puno vode sprečavaju nastanak karijesa i promene boje zuba.

Predlažemo još nekoliko korisnih saveta za sprečavanje nastanka karijesa kod dece:

  • Budite dobar primer: Ako deca vide da redovno perete zube, veća je verovatnoća da će i oni učiniti isto.
  • Izbegavajte zašećerena pića: Gazirana pića naročito su štetna jer mogu nepovoljno uticati na stvaranje karijesa i mogu dovesti do nagomilavanja štetnih bakterija u ustima.
  • Ohrabrite decu da redovno peru zube: Pranje zuba najmanje dva puta dnevno deluje kao odlična prevencija u nastanku bilo koje dentalne bolesti.
  • Koristite fluoridnu pastu za zube: Fluor ima antibakterijsko i dejstvo čineći našu gleđ tvrdom i otpornijom na nastanak karijesa i crnih zuba.
  • Stimulišite decu da idu na preglede: Ovo će pomoći u savladavanju straha od zubara, kao i od bola i neprijatnog iskustva.

Kako izlečiti crne zube kod dece?

Karijes kod dece

Jedini način lečenja crnih zuba kod dece jeste profesionalno čišćenje zuba. Tretman podrazumeva uklanjanje pokvarenog dela zuba i punjenje zuba materijalom kao što je kompozitna smola. Važno je da posetiti zubara čim primetite crne zube kod dece kako biste sprečili njihovo dalje oštećenje.

Ikona Potvrdila je zajednica

Kako mala deca treba da peru svoje zube?

Pranje zuba kod dece

Kada peru zube, deca treba da koriste nežne kružne pokrete i da pokriju sve površine svojih zuba. Takođe bi trebalo da budu sigurni da koriste umerenu količinu paste za zube kako bi izbegli previše gutanja.

Evo još nekoliko praktičnih saveta za temeljno pranje dečjih zuba:

  1. Koristite adekvatnu četkicu namenjenju deci: Četkica za zube treba da ide uz zube i da ih čisti kružnim pokretima. 
  2. Posvetite se pranju dečijih zuba minimum dva minuta: Deca, baš kao i odrasli, treba da peru zube dva minuta, minimum dva puta dnevno.
  3. Isperite jezik: Ne sme se izostaviti detaljno pranje jezika na kome mogu biti nagomilane bakterije.
  4. Operite svaki deo dečijih zuba: Ne zaboravite četkanje zadnjeg dela zuba koji može biti zabačen i podložan karijesu.

Zaključak o dečjim zubima


Da sumiramo, dečiji zubi su važan deo njihovog ukupnog zdravlja i razvoja. Svakodnevna pravilna briga o zubima doprineće da im zubi budu zdravi, a to će ih ohrabriti da se češće, zadovoljnije i iskrenije smeju. Brigom o svojim zubima na vreme deca mogu da izbegnu mnoge zdravstvene probleme u kasnijim danima života i uvek mogu biti sigurni u svoj savršen osmeh.

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (0)

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group