Šta je Fluor i Kako Utiče na Zube?

Fluorid za zube

U ovom blogu istražujemo šta je fluor za zube, kako funkcioniše, kao i sve njegove prednosti koje će Vam pomoći da donesete informisanu odluku o tome zašto je važno da fluor uključite u svakodnevnu rutinu nege zuba. 

Šta je fluor i kako deluje na zube?

Tretman zuba fluorom

Fluor je prirodni mineral koji u malim količinama jača gleđ i pomaže u zaštiti od karijesa. Deluje tako što remineralizuje oslabljenu gleđ, čineći je otpornijom na napade kiseline u ustima. On takođe može poremetiti metabolizam bakterija u plaku, smanjujući im sposobnost da proizvodu kiselinu.

Kako fluor sprečava nastanak karijesa?

Fluorid sprečava karijes tako što jača zubnu gleđ, čineći je otpornijom na napade kiseline koje stvaraju bakterije u plaku. Kada je fluor prisutan u ustima, on se ugrađuje u kristalnu strukturu gleđi, čineći je otpornijom na demineralizaciju. Ovo rezultira smanjenom količinom karijesa u ustima.

Koje su prednosti fluora?

Zastita zuba

Prednosti fluorida sastoje se u jačanju zubne gleđi i remineralizaciji delova zuba koji su već počeli da propadaju. Pored toga, fluor može biti od pomoći ljudima sa osetljivim zubima smanjujući osetljivost nervnih završetaka zuba. Ostale prednosti fluora uključuju:

  • Sprečavanje propadanja zuba: Fluorid pomaže u sprečavanju karijesa tako što čini zube otpornijim na napade kiseline prouzrokovane nakupljanjem bakterija iz plaka i šećera u ustima. 
  • Jačanje zuba: Fluor može pomoći u jačanju zuba obnavljanjem oslabljene zubne gleđi, čineći zube otpornijim na karijes i oštećenja.
  • Pouzdanost i efikasnost upotrebe: Fluorid je dokazano siguran i efikasan u sprečavanju karijesa kada se koristi u odgovarajućim količinama koje preporučuju kvalifikovani stomatolozi.
  • Dostupnost u raznim oblicima: Fluorid je dostupan u različitim oblicima, uključujući pastu za zube, vodicu za ispiranje usta i profesionalne tretmane u stomatološkoj ordinaciji, što ga čini lakim za uključivanje u svakodnevnu rutinu oralne nege.
  • Isplativost: Upotreba fluorida veoma je isplativa jer njegovo redovno korišćenje pomaže u sprečavanju potrebe za skupljim stomatološkim tretmanima kao što su plombe, krunice i lečenje korenskih kanala zuba.

Šta je fluorizacija zuba?

Fluorizacija zuba

Fluorizacija zuba je proces nanošenja fluora na zube kako bi se sprečio nastanak karijesa. To je uobičajena praksa u stomatološkim ordinacijama i podrazumeva upotrebu fluoridnog laka ili gela koji se nanosi na zube pomoću posebne četkice. Fluorid jača zubnu gleđ čineći je otpornijim na karijes. 

Da li treba koristiti paste za zube sa fluorom?

Zubna pasta sa fluorom

Da, treba koristiti fluoridne paste za zube. Fluorid pomaže u remineralizaciji zubne gleđi čineći je otpornijom na karijes uzrokovan plakom i kiselinom. Međutim, za optimalno zdravlje zuba, važno je koristiti pastu za zube u tačnoj količini i pratiti pravilnu rutinu oralne higijene.

Koliko fluora treba da ima u pasti za zube?

Preporučeni nivo fluora u pasti za zube koji je naznačen na pakovanju proizvoda je između 1.000 i 1.500 ppm fluorida. Važno je da koristite količinu paste za zube veličine graška za odrasle kao i da nadgledate decu mlađu od šest godina kako biste bili sigurni da neće progutati pastu za zube.

Da li prekomerna upotreba fluora može biti štetna?

Prekomerna upotreba fluora može biti štetna po zdravlje. Veća količina fluorida može izazvati fluorozu zuba- stanje koje izaziva bele ili smeđe mrlje na zubima. Važno je da se pridržavate uputstava kao i da se konsultujete sa stomatologom ako imate bilo kakve nedoumica u vezi sa njegovom upotrebom. 

Šta je fluoridacija vode?

Fluoridacija vode

Fluoridacija je proces dodavanja fluora u vodovode u cilju smanjenja karijesa kod stanovništva. Fluoridacija je široko prihvaćena u mnogim zemljama i smatra se sigurnom i efikasnom merom javnog zdravlja jer su brojne studije pokazale da tačno određena količina fluora u vodi ima preventivno dejstvo.

Koje su prednosti i mane fluoridacije vode?

Fluorisanje vode može pomoći u sprečavanju karijesa i isplativa je mera javnog zdravlja. Međutim, prekomerni unos fluora može dovesti do zubne fluoroze i drugih zdravstvenih problema kod ljudi. Zato je veoma važno precizno odrediti potencijalne koristi i rizike pre primene programa fluoridacije.

Koja hrana sadrži fluor?

Fluor se može naći u raznim namirnicama, uključujući čaj, ribu, morske alge i neke vrste povrća poput spanaća i kelja. Međutim, nivoi fluorida u ovoj hrani su generalno niski, pa su primarni izvori fluorida fluorisana voda ili zubni proizvodi koji sadrže fluor  poput paste ili tečnosti za zube.

Kako se leči demineralizacija zuba kod dece?

Tretman fluorom za decu

Blagi slučajevi demineralizacije kod dece često se mogu lečiti suplementima fluora, dok napredniji slučajevi mogu zahtevati profesionalne tretmane kao što su zubne plombe. Važno je održavati dobru oralnu higijenu i redovno posećivati zubara kako biste sprečili demineralizaciju dečijih zuba.

Kada treba koristiti paste za zube bez fluora?

Pasta bez fluora namenjena je ljudima koji preferiraju prirodne i organske proizvode, kao i za one koji imaju alergiju ili preosetljivost na fluor. Takođe, deca mlađa od šest godina treba da koriste pastu za zube bez fluora usled rizika od gutanja paste ili nastanka fluoroze- belih mrlja na zubima.

Naš zaključak


Da zaključimo, zubni fluor je moćno sredstvo u borbi protiv karijesa, a ukoliko se koristiti prema uputstvima, njegove prednosti mogu biti brojne. Osim što je dokazano da jača zubnu gleđ, sprečava propadanje, pa čak i poništava rane znake oštećenja zuba, fluorid nam može pomoći da potpuno očuvamo svoje zdrave zube i desni. Ukoliko imate bilo kakvu dilemu o količini dozvoljenog fluora kao i načinu upotrebe za sebe i svoju porodicu, zakažite redovni pregled kod svog stomatologa i odstranite svaku sumnju.

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (1)
user icon
Ana Bajac
11 months ago

Da li možete da mi objasnite kako fluor sprečava karijes i da li postoje rizici povezani sa prekomernom upotrebom fluora, ne bih volela da preteram u korišćenju. Sve pohvale za vaš tim. Blog je za svaku pohvalu!

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group