Zubne Fisure: Šta su i Kako ih Tretirati?

Zubne fisure

Uvod

U ovom tekstu ćemo istražiti uzroke i simptome zubnih fisura i dati Vam savete kako da sprečite njihovo formiranje. Takođe ćemo razgovarati o različitim dostupnim opcijama lečenja uključujući zubne plombe i krunice.

Šta su zubne fisure?

Udubljenja na zubu

Zubne fisure su prirodne brazde i rupice koje se nalaze na griznim površinama zuba, posebno kutnjaka i pretkutnjaka. Obično su duboke i uske zbog čega mogu biti nepristupačne za čišćenje čime zarobljavaju čestice hrane i bakterije povećavajući rizik od nastanka karijesa. 

Kako nastaju fisure na zubima?

Karijes

Fisure ili zubne pukotine mogu se pojaviti na zubima usled prevelike sile zagriza, traume ili karijesa na zubu. Mogu se formirati i prirodno kao deo anatomije zuba. Redovni stomatološki pregledi mogu pomoći u identifikaciji i lečenju zubne fisure pre nego što dovede do težih oštećenja zuba.

Da li su zubne fisure normalna pojava?

Da, zubne fisure su česta pojava na zubima. To su sitne pukotine koje se mogu razviti na površini zuba i mogu biti uzrokovane raznim faktorima uključujući starost, škrgutanje zubima i traumu. Redovni stomatološki pregledi mogu pomoći u identifikaciji i praćenju svih fisura.

Pojava zubnih fisura?

Abrazija zuba

Zubne pukotine obično se javljaju tokom razvoja zuba. Češći su kod molara i premolara, a mogu se razviti i kao rezultat fizičkog oštećenja zuba. Redovni stomatološki pregledi mogu pomoći u otkrivanju i sprečavanju bilo kakvih problema sa zubnim fisurama.

Kako izgledaju zubne fisure?

Zubna fisura

Zubne fisure imaju izgleda nalik uskim žlebovima ili kanalima na površini zuba namenjenoj za žvakanje hrane. Obično ih je teško videti golim okom i mogu se pojaviti kao tamne linije ili pukotine na zubima. Stomatolozi koriste specijalne alate za otkrivanje i lečenje fisura kako bi sprečili dalje propadanje zuba.

Šta je karijes fisure?

Karijes fisure

Karijes fisure je vrsta karijesa koji se javlja u žlebovima i na žvakaćim površinama zadnjih zuba. Uzrokuju ga zarobljene bakterije i čestice hrane u područjima zuba koji su teško dostupni za čišćenje četkicom. Za sprečavanje nastanka karijesa fisura, njavažniji su redovni stomatološki pregledi.

Da li su fisure na zubima česte?

Da, zubne fisure su česte. Zubna fisura nastaje usled propadanja zuba, pritiska žvakanjem, kao i škripanja i stiskanja zubima. Pukotine takođe mogu biti uzrokovane karijesom i traumom zuba. Zbog toga su od ključnog značaja redovna higijena i posete zubaru radi uočavanja ranih znakova oštećenja.

Kako zubne fisure mogu uticati na oralno zdravlje?

Ostecen zub

Zubne fisure mogu dovesti do ozbiljnih problema sa zubima poput različitih infekcija i zubnog karijesa. Kada se ne leči, zubna pukotina može otkriti osetljive unutrašnje delove zuba čineći ih podložnim daljem propadanju.

Da li zubne fisure mogu izazvati osetljivost zuba?

Osetljivost zuba na hladno

Da, zubne pukotine mogu izazvati osetljivost zuba. Fisure su sitne pukotine na površini zuba koje otkrivaju donji sloj dentina. Kada vruće, hladne ili slatke supstance dođu u kontakt sa dentinom, to može izazvati bolnu reakciju u zubnom nervu, izazivajući nelagodnost.

Da li zubne fisure mogu izazvati karijes?

Zubni karijes

Da, zubne pukotine mogu izazvati karijes. Bakterije mogu prodreti u uske otvore i žlebove pukotina što otežava njihovo uklanjanje četkicom za zube. To može dovesti do karijesa i propadanja zuba. Redovni stomatološki pregledi mogu pomoći u otkrivanju i lečenju fisura pre nego što izazovu karijes.

Da li zubne fisure mogu dovesti do gubitka zuba?

Da, ukoliko se ne leče zubne fisure mogu dovesti do gubitka zuba. Pukotine mogu omogućiti bakterijama da prodru duboko u zub uzrokujući zubni karijes i na kraju gubitak zuba. 

Kako se dijagnostifikuju zubne fisure?

Stomatoloski pregled

Zubne fisure dijagnostikuju se vizuelnim pregledom i rendgenskim snimkom zuba. Stomatolog može koristiti specijalne instrumente da proveri da li postoje karijes i oštećenja unutar fisura. Rano otkrivanje i lečenje fisura može sprečiti dalja oštećenja i potrebu za složenijim stomatološkim zahvatom.

Da li se zubne fisure mogu videti na rendgenskim snimcima?

Da, zubne fisure se mogu videti na rendgenskim snimcima, posebno ako su dovoljno duboke da dođu do sloja dentina. Međutim, možda ih nije uvek moguće lako uočiti jer neke fisure mogu biti veoma neprimetne zbog čega ih je teško razlikovati od normalne anatomije zuba.

Da li postoje simptomi zubnih fisura?

Zubobolja

Da, uobičajeni simptomi zubnih fisura mogu biti osetljivost na toplu ili hladnu hranu i napitke, bol prilikom griženja ili žvakanja kao i prisustvo vidljive pukotine ili linije na zubu. Redovni stomatološki pregledi mogu pomoći u otkrivanju i lečenju fisura u njihovoj ranoj fazi.

Kako se tretiraju zubne fisure?

Zalivanje fisura

Zubne fisure tretiraju se zubnim zalivačima. Zubni zalivač je tanak, zaštitni premaz koji se nanosi na žvakaće površine zuba. Ovo pomaže u sprečavanju da se bakterije i čestice hrane zarobe u pukotinama što može dovesti do oštećenja zuba. U težim slučajevima mogu biti potrebne plombe ili krunice.

Da li zubne fisure uvek zahtevaju lečenje?

Zubne fisure ne zahtevaju uvek lečenje, ali redovni pregledi i preventivne mere mogu pomoći u sprečavanju da postanu problematične. Ako je fisura duboka ili izaziva bol, može se preporučiti punjenje ili postavljanje zubne krunice kako bi se sprečile ozbiljnije posledice po zdravlje zuba.

Šta je zalivač za zube i kako se primenjuje?

Zubni zalivač je tanak, plastični premaz koji se nanosi na žvakaće površine zadnjih zuba kako bi se sprečilo njihovo oštećenje. Zubi se najpre temeljno čiste, a zatim se zalivač nanosi na zubnu gleđ i suši svetlom. Proces je brz i bezbolan, a zalivač kao zaštita može trajati do nekoliko godina.

Da li zubne fisure mogu da zarastu same?

Zubne fisure ne mogu da zarastu same. Lečenje zahteva profesionalni stomatološki tretman kako bi se sprečilo dalje oštećenje i propadanje zuba. Ako se ne leče, zubne pukotine se mogu proširiti i dovesti do ozbiljnijih problema sa zubima.

Kako se mogu sprečiti zubne fisure?

Zalivaci za zube

Zubne pukotine mogu se sprečiti popunjavanjem fisure zubnim zalivačima koji deluju kao barijera protiv bakterija i kisele erozije. Ova preventivna mera je neinvazivan i efikasan način da se smanji rizik od nastanka karijesa u fisurama molara i premolara.

Šta je zalivanje fisura?

Zalivanje zubnih fisura je preventivni stomatološki tretman koji podrazumeva popunjavanje žlebova i udubljenja na žvakaćim površinama zadnjih zuba kako bi se sprečilo propadanje. To je brza i bezbolna procedura koja dokazano pomaže u zaštiti zuba od karijesa.

Koje su navike oralne higijene dobre za sprečavanje fisura?

Za sprečavanje zubnih fisura neophodna je redovna higijena usta. Korišćenje četkice sa mekim vlaknima i paste za zube sa fluorom može pomoći da zubi budu zdravi. Izbegavajte tvrdu i hrskavu hranu i ostanite hidrirani kako biste promovisali zdrav protok pljuvačke što pomaže u zaštiti od karijesa.

Zaključak o zubnim fisurama


Kao što smo napomenuli, zubne pukotine su uobičajen i čest dentalni problem pacijenata. Na sreću, uz odgovarajuću stomatološku negu i redovne preglede, fisure se mogu rano identifikovati i lečiti. Kao i kod svakog stomatološkog problema, prevencija je ključna, tako da je održavanje dobre oralne higijene uz redovne kontrole od suštinskog značaja za opšte oralno zdravlje. 

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (1)
user icon
Denis Malešić
1 year ago

Bravo za Marco dental turizam! Smatram da su mi informacije o zubnim fisurama od koristi. Možete li mi reći koje su preventivne mere za zubne pukotine i neke savete za održavanje oralne higijene kako bi se smanjio njihov uticaj?

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group