Sve što treba da znate o eroziji zuba

Erozija zuba

Ako ste ikada osetili intenzivan ubod bola kada popijete nešto hladno ili zagrizete nešto tvrdo, možda imate rane simptome zubne erozije. Kako bi se izbegle komplikacije, važno je blagovremeno prepoznavanje i lečenje. U ovom članku bavimo se uzrocima, simptomima, kao i tretmanima zubne erozije.

Šta je zubna erozija?

Zubna erozija

Erozija zuba predstavlja gubitak strukture zuba kao rezultat hemijskog rastvaranja zubne gleđi kiselinama koje nisu bakterijskog porekla. Kiseline mogu doći iz hrane i pića koje unosimo ili iz želudačne kiseline. Kada je gleđ erodirana, dolazi do osetljivosti, karijesa i drugih zubnih problema.

Usled čega dolazi do erozije zuba?

Eroziju zuba izazivaju kisele supstance koje troše zubnu gleđ. Kiselina može biti rezultat čestog konzumiranja kisele hrane i pića kao što su citrusno voće, bezalkoholna pića i voćni sokovi. Eroziju takođe uzrokuju prejako četkanje zuba četkicom sa čvrstim vlaknima, suva usta, kao i bruksizam.

Najčešći uzorci erozije zuba su:

 • Stalni unos kisele hrane i pića: Kisela hrana i pića mogu omekšati zubnu gleđ, čineći je na taj način osetljivom i podložnom procesu erodiranja. 
 • Suva usta: Pljuvačka pomaže u zaštiti zuba od erozije čisteći zube od štetnih bakterija. Ako patite od problema suvih usta, veća je verovatnoća da ćete biti u opasnosti od problema sa erozijom zuba.
 • Škrgutanje zubima: Škripanje zubima ili bruksizam može dovesti do velikog pritiska na zube i istrošiti gleđ koja zube čuva od erozije i ostalih dentalnih oštećenja.

Kako prepoznati zubnu eroziju?

Zuta boja zuba

Zubnu eroziju prepoznaćete po žućkastom ili providnom izgledu zuba usled gubitka zubne gleđi. Takođe možete videti male rupice ili pukotine na zubima. Erozija zuba takođe može izazvati osetljivost zuba na toplotu, hladnoću ili slatkiše. U težim slučajevima, zub može poprimiti zaobljen oblik. 

Kako sprečiti zubnu eroziju?

Pravilno pranje zuba

Da biste sprečili eroziju zuba, izbegavajte gazirana pića, slatke i kisele grickalice. Pijte puno vode kako biste neutralisali kiselinu u ustima, koristite četkicu sa mekim vlaknima, pastu za zube sa fluorom i razmislite o korišćenju štitnika za zube ako imate problem sa škrgutanjem zubima.

Osim toga, kao najbolju prevenciju od erozije zuba, preporučujemo:

 • Uravnoteženu ishranu: Uravnotežena, zdrava ishrana sa puno voća, povrća i celih žitarica može pomoći u jačanju zubne gleđi i smanjenju rizika od erozije zuba.
 • Izbegavanje kiselih namirnica: Kiselina iz hrane trajno oštećuje zubnu gleđ čineći je podložnom karijesu i drugim oboljenjima. Ipak, ako ste u nemogućnosti da izbegnete kiselu hranu i piće, pokušajte da ih konzumirate uz obroke i posle toga detaljno operite zube.
 • Korišćenje žvakaćih guma bez šećera: Žvake bez šećera mogu pomoći u povećanju protoka pljuvačke i smanjenju šanse za nastanak suvih usta.
 • Nošenje štitnika za zube: Ako škrgućete zubima ili stiskate vilicu, nošenje štitnika za usta može pomoći u zaštiti zuba od pritiska i nastanka erozije.
 • Redovno posećivanje stomatologa: Poseta zubaru svakih šest meseci radi čišćenja i pregleda može značajno pomoći u otkrivanju, a samim tim i sprečavanju nastanka zubne erozije.

Kako lečiti eroziju zuba?


Lečenje erozije zavisi od težine oštećenja. U blagim slučajevima, promene u ishrani i oralnoj higijeni dovoljne su da uspore ili zaustave dalju eroziju. Pri većem oštećenju, da bi se zub vratio u oblik i funkciju, mogu biti neophodne fasete ili krunice, dok je u teškim oblicima nužna ekstrakcija.

Najčešći oblici lečenja erozije zuba podrazumevaju:

 • Tretman fluorom: Fluorid je mineral koji pomaže u remineralizaciji zubne gleđi, čineći je jačom i otpornijom na napade kiseline. Stomatolog može preporučiti tretmane fluorom u obliku gela, ispiranja ili lakova.
 • Lepljenje: Lepljenje je procedura u kojoj stomatolog nanosi smolu boje zuba na zahvaćene zube kako bi ih ponovo spojio da budu zajedno. Ovo može pomoći da se poboljša izgled i kvalitet zuba koji su erodirani kiselinom.
 • Krunice: U slučajevima teške erozije, stomatolog može preporučiti krunice ili kapice koje pokrivaju ceo zub. Krunice mogu pomoći da se osnovni zub zaštiti od daljeg oštećenja, kao i da se povrati prvobitni izgled zuba.
 • Prevencija: Najbolji način lečenja dentalne erozije je da se spreči da se ona desi. To možete učiniti izbegavanjem kisele hrane i pića, redovnim pregledima, kao i svakodnevnom oralnom higijenom. 

Šta je klinasta erozija zuba?

Klinasta erozija je vrsta erozije zuba koja se javlja na mestu gde se spajaju desni i zubi. Karakteriše je zarez u obliku slova V koji se formira na površini zuba, obično na premolarima ili molarima, a uzrokovana je raznim faktora poput kisele hrane i pića, abrazije četkicom za zube i bruksizmom.

Koju pastu za zube koristiti kod klinaste erozije?

Pasta za zube sa fluorom

Kada je u pitanju klinasta erozija, izaberite pastu koja je nežna prema zubima i koja neće dodatno oštetiti gleđ. Potražite zubnu pastu koja je posebno formulisana za osetljive zube i koja sadrži fluor za jačanje gleđi. Izbegavajte jako abrazivna ili kisela sredstva koja mogu pogoršati eroziju.

Naš zaključak 

Ukratko, erozija zuba je ozbiljan problem koji može dovesti do mnogih nelagodnih komplikacija. Sa druge strane, uz odgovarajuću negu, prevenciju i lečenje, moguće je izbeći sve negativne posledice i poboljšati svoje oralno zdravlje. Zato pažljivo brinite o zubima, zakažite redovne preglede i uživajte u svom holivudskom osmehu!

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (0)

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group