Uticaj šećera na zdravlje zuba

Uticaj secera na zube

Sigurno ste čuli da preterana konzumacija šećera može dovesti do pojave zubnog karijesa. Ali da li znate zašto se to dešava i koje su druge posledice koje šećer može imati na zube? U ovom tekstu istražujemo kako šećer utiče na zdravlje zuba, šta možete da uradite da biste sačuvali svoje zube, kao i kako pravilna oralna higijena može smanjiti štetne efekte šećera. Saznajte više o ovoj temi i naučite kako da zaštitite svoje zube od negativnih uticaja šećera.

Kako šećer utiče na zdravlje zuba?

Karijes zuba

Šećer uzrokuje karijes i propadanje zuba. To se dešava zbog toga što je on glavni izvor hrane za štetne bakterije u ustima. Kada bakterije konzumiraju šećer, one varenjem proizvode kiseline koje erodiraju zubnu gleđ. Erodirana gleđ pogodna je za nastanak karijesa i drugih dentalnih problema.

Šta se desava u ustima kada konzumiramo šećer?

Osetljivost zuba na slatko

Kada konzumiramo šećer, bakterije u ustima ga razlažu u kiselinu koja napada zubnu gleđ. Kiselina erodira gleđ što dovodi do osetljivosti i pojave karijesa. Pored toga, redovna konzumacija šećera može povećati rizik od bolesti desni i upale u ustima.

Kako šećer dovodi do stvaranja karijesa?

Infekcija zuba

Šećer dovodi do stvaranja karijesa na taj način što hrani bakterije u ustima. Bakterije zatim oslobađaju kiselinu koja izaziva demineralizaciju, slabljenje zuba, pojavu karijesa, a u težim oblicima čak i gubitak zuba. 

Kako šećer može izazvati propadanje gleđi?

Bakterije u ustima pretvaraju šećer u kiselinu koja rastvara gleđ i dovodi do propadanja zuba. Česta izloženost šećeru povećava količinu proizvedene kiseline, što povećava verovatnoću oštećenja gleđi. Ovaj proces poznat je kao demineralizacija i vremenom dovodi do karijesa i drugih oboljenja.

Da li postoji bezbedna količina šećera za zube?

Da li secer unistava zdravlje zuba?

Ne postoji bezbedna količina šećera za zube. Česta konzumacija slatke hrane i gaziranih pića povećava rizik od karijesa hranjenjem štetnih bakterija u ustima. Za zdrave zube ključni faktori su ograničen unos šećera, svakodnevna higijena usta kao i redovni stomatološki pregledi.

Kako smanjiti uticaj šećera na zube?

Da biste smanjili uticaj šećera na zube, ograničite njegov unos, posebno između obroka. Koristite fluoridnu pastu za zube, isperite usta nakon konzumiranja slatkih namirnica i pića i žvaćite žvaku bez šećera da biste stimulisali proizvodnju pljuvačke koja pomaže u neutralizaciji kiseline u ustima.

Kako sprečiti karijes izazvan šećerom?

Hrana za zdrave zube

Karijes i šećer mogu izazvati trajno oštećenje zuba. Da biste sprečili karijes izazvan šećerom, ograničite unos šećera i birajte zdravu hranu poput voća i povrća. Perite zube dva puta dnevno pastom za zube sa fluorom i koristite zubni konac. Redovno posećujte zubara radi čišćenja i pregleda.

Koji su najbolji načini za čišćenje zuba nakon unosa šećera?

Pranje zuba

Da biste očistili zube nakon konzumiranja šećera, isperite usta vodom, nežno četkajte zube 2 minuta i koristite konac za sve čestice hrane zaglavljene između zuba. Sačekajte 30 minuta pre pranja zuba ako ste jeli kiselu hranu.

Koji su najbolji načini za održavanje oralne higijene?

Pregled zuba

Prevencija karijesa najbolje se postiže svakodnevnim pranjem zuba kao i redovnim stomatološkim pregledima. Koristite pastu za zube sa fluorom, ograničite slatku i kiselu hranu i pijte puno vode. Koristite interdentalne četkice za zube i ne zaboravite da zamenite četkicu svaka tri do četiri meseca.

Zašto je ishrana važna za zdravlje zuba?

Zdravi zubi

Raznovrsna ishrana pomaže u održavanju dobrog zdravlja zuba obezbeđujući neophodne hranljive materije za jake zube i desni. Hrana sa visokim sadržajem šećera i skroba podstiče karijes tako što hrani štetne bakterije u ustima. Preporučuje se zdrava ishrana bogata kalcijumom, vitaminom D i vlaknima.

Kako se karijes može sprečiti ishranom?

Najbolja prevencija karijesa je ishrana sa malo slatke i kisele hrane i namirnice poput mlečnih proizvoda, lisnatog povrća i orašastih plodova. Dovoljna hidratacija takođe podstiče proizvodnju pljuvačke, što pomaže u neutralizaciji kiseline i sprečavanju oboljenja zuba.

Kako smanjiti unos šećera radi zaštite zdravlja zuba?

Zdrava ishrana za zube

Šećer u ishrani i zdravlje zuba usko su povezani. Da biste smanjili unos šećera i zaštitili zube od karijesa, ograničite unos slatkih namirnica i pića, pijte dovoljnu količinu vode i jedite sveže voće i povrće. Perite zube dva puta dnevno i koristite konac za nepristupačne delove zuba.

Da li niskokalorični šećer pomaže zdravlju zuba?

Niskokalorične alternative za šećer poput ksilitola mogu pomoći u sprečavanju karijesa tako što inhibiraju rast štetnih bakterija u ustima. Međutim, prekomerno konzumiranje bilo koje vrste šećera dovodi do oboljenja zuba. Dobra oralna higijena ključna je za održavanje zdravih zuba.

Kako izabrati zdraviju alternativu šećeru u ishrani?

Izaberite prirodne zaslađivače poput meda, javorovog sirupa ili stevije umesto šećera. Izbegavajte veštačke zaslađivače i prerađenu hranu sa dodatkom šećera. Pročitajte etikete na namirnicama i težite umerenosti u svim zaslađivačima, uključujući i one potpuno organske.

Kakav je uticaj šećera na zdravlje zuba kod dece?

Zubni karijes

Prekomerni unos šećera je snažno povezan sa karijesom kod dece. Bakterije koriste šećer za proizvodnju kiseline koja napada zubnu gleđ i dovodi do karijesa. Ograničavanje slatke hrane i pića i podsticanje dobrih navika oralne higijene može pomoći u sprečavanju problema sa zubima.

Kako sprečiti stvaranje karijesa kod dece?

Pranje zuba kod dece

Da biste sprečili karijes kod dece, podstaknite redovno pranje zuba i čišćenje koncem, ograničite slatke grickalice i pića i zakažite redovne stomatološke preglede. Zdrava ishrana i tretmani fluorom takođe mogu biti efikasni u sprečavanju karijesa u dečjem uzrastu.

Kako podstaći decu da održavaju oralnu higijenu?

Da biste podstakli decu da održavaju oralnu higijenu, učinite četkanje i čišćenje koncem zabavnim. Koristite šarene četkice za zube, ukusne paste za ili zabavne tajmere. Takođe, naučite ih važnosti dobrog oralnog zdravlja i dajte primer zajedničkim četkanjem i čišćenjem koncem.

Naš zaključak


Kao što smo naveli, za dugoročno zdrave i lepe zube ključna je umerenost u konzumiranju slatkih namirnica, pića i šećera uopšte. Preteranost vodi ka raznim oblicima bolesti zuba i desni, a u težim slučajevima i ka gubitku zuba. Zbog toga brigu o zdravoj ishrani, fizičkoj aktivnosti i higijeni svojih zuba svrstajte među neizostavne dnevne rituale.

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (0)

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group