Zubobolja je jedna od najneugodnijih senzacija za svaku osobu. Možemo da trpimo simptome mnogih tegoba, ali kada bole zubi, i najvatrenije pristalice samostalnog lečenja odlaze kod lekara. Lekovi protiv bolova, u ovom slučaju, mogu na neko vreme da ublaže bol, ali ih nikada neće potpuno eliminisati, jer ne leče uzrok bolesti, već njene simptome.


U ovom članku ćemo detaljno analizirati tačne uzroke zubobolje. Za stomatologe u našoj klinici je veoma važno da pacijent bude pravilno informisan o prirodi bolesti koja je nastala i, shodno tome, o metodama lečenja.

Šta je zubobolja i kako nastaje?

Akutna zubobolja vas može iznenaditi i pokvariti sve planove, ali hronična može značajno pogoršati kvalitet vašeg života. Šta treba da znate o zubobolji, kako da pomognete sebi i kako da sprečiti bolne napade? 

Nervni završeci u predelu upale mogu biti iritirani povećanjem intrapulpnog pritiska, promenom pH, oslobađanjem medijatora zapaljenja, kao i proizvoda destrukcije ćelija. Neprijatan bol takođe izaziva otok, koji može da pritisne nerv u zubu. Upaljene desni takođe mogu izazvati bolove. Što više zapaljenje napreduje, to će biti jači efekat na nerv. 

Zašto zubi češće bole noću?

Čest je slučaj da tokom dana, kada pacijent može potražiti pomoć od stomatologa, zubobolja se gotovo ne oseća. Bolovi se javljaju uveče i postaju skoro nepodnošljivi noću. Zub može iznenada da jako zaboli u toku noći, a bliže jutru bol se iznenada smiruje.

Upala u organizmu, pa i u zubima se reguliše delovanjem nadbubrežnih žlezda. Upravo ove žlezde proizvode kortikosteroide - hormone čiji je zadatak suzbijanje upale.

U većini slučajeva, tokom dana nadbubrežne žlezde se nose sa ovim zadatkom jako dobro, ali bliže noći i sve do jutra, ove žlezde su manje aktivne.

Sa početkom novog jutra, žlezde se aktiviraju, nova porcija kortikosteroida ulazi u krvotok i zubobolja nestaje.

Da li uvek pri zubobolji treba da idete kod zubara

Koliko puta ste pomislili: boleće, pa će prestati? Štaviše, svako u svom domaćinstvu u kućnoj apoteci ima jake lekovi protiv zubobolje koji mogu da pomognu.

Da, bol se zaista može ublažiti lekovima ili nestati u potpunosti na neko vreme. Ali simptomatski lekovi ne utiču na aktivnost patogenih mikroorganizama koji postepeno oštećuju zahvaćeni zub, čak i onda kada isti prestane da boli.

Patogeni mikroorganizmi će nastaviti svoju destruktivnu aktivnost u tkivima zuba i desni, uništavajući zube. I ukoliko je tretman u početku mogao biti jednostavan i trajati samo 30 minuta, onda ćete u budućnosti biti suočeni sa složenim, dugotrajnim i u većini slučajeva skupim tretmanom. I sasvim je moguće da ćete se naći u situaciji gde se bolesni zub više ne može spasiti.

Bol u zubima - Uobičajeni uzroci 

Karijes

U najvećem broju slučajeva, zubobolja je prouzrokovana karijesom. Oštećenje koje podseća na crnu tačku pojavljuje se na zubnoj gleđi, a zatim prodire dublje u zubno tkivo. Vremenom raste i formira karijesnu šupljinu. U njemu se razmnožavaju i rastu bakterije koje će prodirati sve dublje u zub.

Simptomi razvoja karijesa:

Početna faza uništavanja emajla. Još nema upale, ali su važne supstance već isprane iz zubne gleđi. Zub postaje osetljiv na hladnu ili kiselu hranu. Tokom prvog pregleda, stomatolog će moći da uoči belu tačku koja se razlikuje od glavne boje gleđi.

Površinski karijes. Emajl koji pokriva zub je već uništen, ali karijesna šupljina se još nije proširila na dentin zuba. Patologija se manifestuje kao iznenadni bol ako pacijent uživa u slatkišima ili jede hranu sa izraženim kiselim ili slanim ukusom.

Srednji karijes. Bolna šupljina raste i postepeno prodire sve dublje i dublje. Pacijent s vremena na vreme oseća kratkotrajnii bol umerenog intenziteta. Mnogi pacijenti se tek u ovoj fazi odlučuju da zakažu pregled kod stomatologa.

Duboki karijes. Ovo je složena lezija, uništenje dostiže do jezgra zuba - njegove pulpe. Ako pacijent jede hranu koja iritira gleđ, zubobolja traje najmanje 5 minuta. Sve češće se javljaju strašni pulsirajući noćni bolovi. Pojavljuje se neprijatan zadah iz usta.

Fluks zuba

Uzrok zubobolje može biti i fluks. Ovo je opasna komplikacija zapaljenskih procesa u zubnoj gleđi i pulpi. U ovom slučaju, infektivni proces zahvata periosteum i kost vilice. Gnojna upala se može otvoriti sama i to će doneti privremeno olakšanje. Ali čak i u ovom slučaju, upala će nastaviti da se razvija, a to će osobi pružiti ozbiljne komplikacije. Zbog toga, kod prvih znakova fluksa, trebalo bi da se hitno obratite lekaru.

Simptomi fluksa su:

  • jaka uporna zubobolja koja se ne može ublažiti uzimanjem lekova. Zapaljeno područje boli i pulsira;
  • bol prelazi u vrat, uho, rame;
  • opšta slabost, povećanje telesne temperature. Ovo je dokaz intoksikacije tela;
  • upaljene i nabrekle desni koje postepeno dobijaju svetlo crvenu boju. Često, lice samog pacijenta takođe nabrekne, na strani gde se razvija patologija. Ovo je flegmon ili apsces; submandibularni limfni čvorovi se povećavaju i postaju tvrdi, jer su takođe uključeni u infektivni i inflamatorni proces.

Pulpitis

Pulpitis se razvija kao rezultat netretiranog karijesa. Inflamatorni proces uključuje meka tkiva, arterije i nerve koji se nalaze unutar zuba. Veoma je bolno i ako pacijent, u ovom slučaju, okleva da poseti zubara - garantovano će izgubiti zub.

Zubobolju sa pulpitisom teško je pomešati sa bilo kojom drugom:

  • zub boli stalno, a ne 2-5 minuta, kao kod karijesa;
  • bol je intenzivan, pulsirajuć i dugotrajan. Sa pulpitisom zub može neprekidno da boli celu noć, iscrpljujući osobu i ne dozvoljavajući joj da zaspi;
  • oštra zubobolja se ne može ublažiti ni uzimanjem tableta ni narodnim lekovima. Nakon što se smiri na nekoliko minuta, bukti novom snagom. Zapaljenje se odvija u ograničenoj šupljini zuba, raste, povećavajući pritisak na nerv;
  • temperatura raste, pojavljuje se opšta slabost, pacijent živi u stanju stresa.

Povećana osetljivost zuba

Zubi mogu da reaguju bolom na određenu vrstu hrane, takođe i ukoliko je hrada hladna ili vruća. Bol se javlja prilikom griženja ili žvakanja tvrde i grube hrane.

Moguće je da je takva reakcija lična osobina određene osobe i uopšte nije povezana sa zubnim oboljenjima. Međutim, na ovaj način se manifestuju i prilično ozbiljni problemi. Razloge za povećanu osetljivost zuba treba da identifikuje stomatolog. U zavisnosti od njegovog zaključka, biće sastavljen režim lečenja i nelagodnost se može svesti na minimum.

Zubi postaju osetljivi ako:

  • je otkriven dentin na vratu zuba;
  • postoje erozije ili defekti zuba;
  • poremećen metabolizam u telu;
  • pacijent pati od bolesti nervnog sistema, zbog čega su nervni završeci posebno osetljivi;
  • postoje patologije endokrinog sistema.

Bol koji se javlja ispod plombe ili krune

Ovo nije izuzetna situacija - ponekad zub koji je već bio tretiran ili lečen počinje da boli.

Postoji nekoliko razloga za to:

  • nedovoljno stručan rad lekara. U ovom slučaju potrebno je otvoriti punjenje ili ukloniti krunicu zuba ili fasetu zuba i temeljno očistiti zubne kanale;
  • reakcija na materijale za punjenje. Sastav plombe mora biti zamenjen;
  • zubni kanal nije potpuno zapečaćen, zbog posebnosti njegove strukture. Zub mora ponovo da se leči kod visokokvalifikovanog stomatologa u klinici sa savremenom opremom.

Bolovi nakon vađenja zuba

Simptomi kod bola nakon vađenja zuba: 

Neprijatne senzacije traju do 2 dana, nakon čega telo samostalno leči nanetu mikrotraumu. Ako se desni povrede tokom vađenja zuba, bol može trajati oko nedelju dana.

Ako mesto nekadašnjeg zuba boli duže, nemojte trpeti neprijatnosti i nemojte lečiti bol samostalno. Posetite stomatologa, lekar će proceniti prirodu problema i pomoći vam.

Bol posle vađenja zuba može biti povezan sa više faktora:

  • nastala je suva rana. Na mestu izvađenog zuba ne postoji prirodna zaštita u vidu sluzokože, već ostaje deo gole kosti. Ovo se dešava kod starijih pacijenata, pušača i onih koji uzimaju određene vrste lekova. Doktor će ublažiti stanje primenom zavoja sa lekovima;
  • zapaljene zubne alveole. Alveolitis može biti povezan sa suvom ranom, ovo stanje se takođe uspešno leči;
  • zub nije u potpunosti uklonjen. Fragment zuba ili čestica korena moraju biti uklonjeni iz desni;
  • pogoršana bolest desni - gingivitis, parodontitis, parodontalna bolest. U ovom slučaju je potrebno hitno započeti njihov tretman; U ovom slučaju se već u stomatološkoj stolici pojavljuje bol, otok desni i svrab. Problem se rešava izborom antihistaminika;
  • sumnjičavost i upečatljivost pacijenta. Psihogena priroda bola nije razlog da se jednostavno odbaci ljudska patnja. Pravilno odabrani bezopasni lekovi će pomoći u obnavljanju pozitivne emocionalne pozadine.

Pukotine u zubnoj gleđi

Uprkos činjenici da pukotine u gleđi nisu bolest, prikonzumiranju  hladnu ili toplu hranu, zubi takvih pacijenata su osetljivi i bolni jednako intenzivno kao i kod karijesa. Lekar je taj koji mora proceniti situaciju i propisati odgovarajuću terapiju. Za takve pacijente je važno da prate zdravlje zuba i oralnu higijenu.

Trauma zuba

U slučaju udarca u desni, zube ili vilicu, zubi mogu biti povređeni. Međutim, ako se na vreme obratite lekaru, moguće je da se zub spase.

Zubobolja se javlja u sledećim slučajevima:

  • modrica zuba;
  • dislokacija zuba;
  • prelom krune ili korena zuba.

Zubobolja tokom trudnoće

U periodu trudnoće, telo žene prolazi kroz kolosalne promene, kiselost usne duplje se menja, a bolesti desni i zuba se pogoršavaju. Ako buduća majka doživi zubobolju, odmah treba da se obrati stomatologu.

Savremene klinike imaju neophodnu opremu i posebne bezopasne preparate za izvođenje zahvata koji neće štetiti ni majci ni detetu. U ekstremnim slučajevima će do obavljanja procedure stomatolozi ublažiti ili u potpunosti eliminisati simptome do trenutka kada se trudnoća uspešno završi i zubi mogu pravilno da se leče.

Zubobolja kod dece

Kod male dece, zubi bole mnogo ređe nego kod odraslih. Ali su im potrebni redovni pregledi kod stomatologa, to je jedini način da se izbegnu problemi u budućnosti.

Ako dete doživi zubobolju, mora se odvesti kod pedijatrijskog stomatologa. Osoblje klinike će učiniti sve što je potrebno da dete ne bude povređeno i uplašeno. Takođe će vas naučiti pravilnoj oralnoj higijeni.

Bebe mogu osećati bol u desnima kada niču zubi. Najbolje je da se ovaj proces odvija pod nadzorom pedijatra, koji može preporučiti posebna pomagala i gelove sa anestetikom koje možete samostalno koristiti kod kuće.

Kako ublažiti zubobolju? 

Ako postoji akutna zubobolja, šta se može učiniti? Ako nije moguće odmah otići kod zubara, a zubobolja se ne može tolerisati, najjednostavnije rešenje je uzeti lek protiv bolova. Koji lek i u kojoj dozi je pogodan za vas? Odgovor na ovo pitanje vam može dati vaš stomatolog nakon kratke konsultacije i opisa simptoma i vrste bola. 

Lek koji se uzima oralno ne deluje uvek brzo i efikasno. Za brže rezultate, lek se može zgnječiti i naneti na zub, ili se bolesno područje može navlažiti rastvorom iz ampula za injekcije.

Zube možete ispirati rastvorom vode i soli, čajem od kamilice, nevena, hrastove kore ili specijalnim preparatima koji se mogu kupiti u apoteci.

Antibiotici za zubobolju mogu se uzimati samo kada ih je propisao lekar. Pored toga, bez lečenja zuba, upotreba antibiotika je beskorisna.

Bol u zubima i desnima ako su zubi zdravi

Zubobolja ne prati uvek samo bolesti usne duplje. Dešava se da bol u zubima i desnima nastaje zbog drugih bolesti, komplikacija i problema.

Sledeće bolesti se mogu manifestovati kao bolne senzacije:

  • Trigeminalna neuralgija. Istovremeno, zubi nepodnošljivo bole i lekovi protiv bolova ne pomažu. Ovu bolest leči neurolog.
  • Migrena i klaster glavobolje. Migrenu najčešće prati i netolerancija jakog svetla i glasnih zvukova. Simptomi se mogu nakratko ublažiti lekovima protiv bolova.
  • Otitis ili zapaljenje srednjeg uha. Ova bolest je komplikacija gripa ili tonzilitisa. Sa otitisom srednjeg uha, sluh se smanjuje i pojavljuje se visoka temperatura.
  • Sinusitis. Bol se pojavljuje u toku lečenja prehlade, praćena curenjem nosa, kašljem;
  • Srčana ishemija, srčani udar. Ponekad srčani udar prenosi simptome na levu stranu donje vilicu i osoba to doživljava kao napad zubobolje.
  • Atipični bol. Njihove uzroke nije lako identifikovati, bol se preliva preko vilice i celog tela. Najčešće su krive bolesti nervnog sistema, stres i duboka psihološka nelagodnost.

Prevencija zubobolje

Svaka osoba je u stanju da se pouzdano zaštiti od neprijatnog fenomena kao što je zubobolja. Naši saveti su sledeći:

  • ne zaboravite da operete zube dva puta dnevno;
  • koristite konac za zube i vodu za ispiranje usta;
  • 2 puta godišnje nas posetite zbog preventivnivnog pregleda;
  • 2-3 puta godišnje obavite profesionalnu oralnu higijenu kod stomatologa.


Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (2)
user icon
Milica Mitrović
9 months ago

Zubobolje mogu biti bolne, a razumevanje uobičajenih uzroka je ključno. Ovaj blog mi je pružio dragocene uvide i moguća rešenja za ublažavanje zubobolje. Hvala vam na tome!

user icon
Nevena Tripkovic
11 months ago

Bukvalno svako treba da procita ovaj tekst jer je neverovatno primenljiv! Imala sam ozbiljne probleme sa zuboboljom i nisam mogla da spavam, posebno su me mucila hladna pica na koja su zubi reagovali. Hvala Marco Dental Tourism!

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group