Informacije o Oralnoj Implantologiji

Dentalna implantologija

Ako tražite sveobuhvatan vodič o oralnoj implantologiji, došli ste na pravo mesto! Oralna implantologija je fascinantna oblast stomatologije koja nastoji da poboljša kvalitet života ljudi koji su izgubili jedan ili više zuba usled povrede, bolesti usta i desni ili starenja. Od najnovijih dostignuća u dentalnim implantima do post-hirurške nege pacijenta, ovaj blog će pokriti sve aspekte oralne implantologije. Istražujemo različite vrste dostupnih implanata, kao i najvažnije faktore prilikom odlučivanja da li su oni pravi izbor za Vas. Takođe ćemo razgovarati o tehnikama koje se koriste za postavljanje implanata i najboljim praksama za njihovo održavanje. Pridružite nam se!

Da li je implantologija isto što i stomatologija?

Implantologija i stomatologija

Ne, implantologija nije isto što i stomatologija. Implantologija je stručna oblast stomatologije koja se fokusira na restauraciju i zamenu zuba. Podrazumeva ugradnju zubnih implanata i druge tretmane oštećenih zuba. Stomatologija je opštija oblast koja pokriva sve aspekte oralne nege i lečenja.

Šta je oralna implantologija?

Sta je oralna implantologija?

Oralna implantologija je oblast stomatologije koja se bavi hiruškim postavljanjem zubnih implanata. To je moderna, minimalno invazivna i veoma uspešna opcija lečenja zuba. Zubni implanti su mali titanijumski stubovi koji se precizno postavljaju u kost vilice kako bi zamenili sve nedostajuće zube. 

Čime se bavi oralna implantologija?

Implantski most

Oralna implantologija je oblik stomatološkog lečenja koji uključuje postavljanje veštačkih zuba u vilicu kako bi se zamenili zubi koji nedostaju. To je veoma efikasan i popularan način vraćanja prirodne estetike osmeha. Evo nekoliko tretmana koji se obično koriste u oralnoj implantologiji:

 • Postavljanje endostalnih implanata: Endostalni implanti predstavljaju najviše korišćene vrste implanata čija ugradnja podrazumeva hirurško postavljanje metalnih stubova u kost vilice koji služe kao osnova za veštačke zube. Stubovi za implante su napravljeni od titanijuma, biokompatibilnog metala koji dokazano nema štetnih dejstava na živo tkivo zuba. Implant služi kao zamena za koren zuba koji nedostaje, obezbeđujući čvrstu bazu za zubnu protezu kao što je navlaka za zube ili krunica, most ili proteza.
 • Zigomatični implanti: Zigomatični implanti spadaju u jedinstveni tip implanata koji se koristi za zamenu zuba koji nedostaju u oblastima gde je kost vilice preslaba ili previše plitka da bi podržala druge vrste implanata. Oni su pričvršćeni na mesto pomoću titanijumskog zavrtnja koji se ubacuje u jagodičnu kost.
 • Implantski most: Zubni most koji je pričvršćen za implantat koristi se kao sigurna zamena za veći broj nedostajućih zuba.
 • Proteze pričvršćene impantima: Zubna proteza pričvršćena za implant omogućava veću stabilnost i udobnost u poređenju sa tradicionalnim protezama. Nakon ugradnje implanta, sledeći tretman pacijenta potpada pod oblast stomatološke protetike kako bi se napravila odgovarajuća i za nošenje prijatna zubna proteza.
 • All on 4 tretman: Inovativni All on 4 implanti kao oblik lečenja uključuje hirurško postavljanje četiri titanijumska implanta u kost vilice. Pošto su dizajnirani da oponašaju koren prirodnog zuba, implanti su postavljeni pod uglom kako bi se omogućio maksimalan kontakt između kosti vilice i ugrađenog implanta. Kada su implanti postavljeni, oni su pričvršćeni za metalnu šipku koja pridržava čitav set novih veštačkih zuba.

Ko se bavi dentalnom implantologijom?

Dentalni implantolog

Zubnom implantologijom bave se dentalni implantolozi-stomatolozi specijalizovani za zubne implante. Oni su odgovorni za procenu pacijentove stomatološke istorije, za ugradnju implanata i njihovu restauraciju krunicama, mostovima i protezama, a takođe pružaju stalno održavanje i negu nakon zahvata.

Kada je neophodan tretman ugradnje implanata?

Kada je neophodan tretman ugradnje implanata?

Procedura ugradnje implanata je neophodna kada je jedan ili više zuba izgubljeno ili izvađeno usled naslaga karijesa, povrede ili bolesti zuba. Procedure ugradnje implantata su veoma uspešne i mogu da obezbede jaku, trajnu osnovu za restauraciju koja će izgledati i osećati se kao prirodni zub.

Koji je najbolji zubni implant?

Titanijumski implant

Praksa pokazuje da je najbolji titanijumski implant- izdržljiv i biokompatibilan materijal koji se lako integriše sa kosti vilice. Oblikovan je tako da bezbedno staje u vilicu i uz odgovarajuću negu može da traje decenijama nudeći zubima u potpunosti prirodni izgled.

Koje se dentalne procedure koriste u implantologiji?

Vadjenje zuba

Dentalna implantologija je u velikoj meri povezana sa opštom stomatologijom u cilju zajedničkog napretka i postizanja željenih rezultata. Mnoge stomatološke procedure služe kao priprema za implantološke zahvate. U nastavku nabrajamo osnovne dentalne procedure koje se koriste u implantologiji:

 • Vađenje zuba: Ova procedura uključuje uklanjanje oštećenog ili pokvarenog zuba iz kosti vilice. Stomatolog će koristiti specijalizovane alate da bezbedno izvadi zub iz njegovog ležišta i pripremi područje za ugradnju implanta.
 • Sinus-lift tretman: Tretman sinus-liftom je postupak kojim se povećava visina vilične kosti u predelu gornjih molara i pretkutnjaka. Tokom ove procedure, sinusna membrana se podiže kako bi se stvorio prostor za implant, a kost vilice se zatim puni adekvatnim materijalom za koštani transplantat. Procedura podizanja sinusa je neophodna kada je kost vilice pretanka ili prekratka da bi mogla da podrži zubni implantat.
 • Dentalna restauracija: Najzad, nakon postavljanja implanata, sledeći korak je postavljanje zubne nadoknade. Ovo može biti kruna, most ili proteza, u zavisnosti od individualnih potreba pacijenta.

Kako negovati zube nakon ugradnje implanata?

Dentalna higijena

Briga o zubima nakon hiruške intervencije i ugradnje zubnih implanata veoma je važan deo celokupne procedure oporavka. Predlažemo nekoliko korisnih saveta za negu zuba nakon zahvata: 

 • Redovno održavajte higijenu usta: pranje i čišćenje zuba koncem najmanje dva puta dnevno je od suštinskog značaja za zdrave zube i desni, naročito nakon ugradnje implanata.
 • Izbegavajte tvrdu ili lepljivu hranu: Određena hrana, kao što su tvrdi slatkiši ili lepljive namirnice, mogu da olabave ili oštete implant. Preporučujemo konzumaciju što mekše, lagane i kuvane hrane.
 • Koristite tečnost ili vodicu za ispiranje usta: Antimikrobna tečnost za ispiranje usta može pomoći u smanjenju kamenca na zubima i nastanka rizika od infekcija.
 • Posetite svog stomatologa radi redovnih kontrola: Redovni pregledi kod zubara su neophodni za praćenje opšteg stanja zuba nakon intervencije, kao i za održavanje implanata u dobrom stanju.
 • Izbegavajte pušenje: Pušenje može povećati rizik od bilo koje dentalne infekcije i negativno uticati na proces zarastanja rane, tako da je najbolje da ga, ukoliko je moguće, u velikoj meri izbegavate tokom procesa oporavka.

Zaključak o oralnoj implantologiji

Oralna implantologija je oblast koja veoma brzo i efikasno napreduje nudeći mnoge prednosti i pacijentima i kliničarima. Upotreba najsavremenijih tehnologija i metoda lečenja, implantologiji omogućava siguran i efikasan način za vraćanje oblika i funkcije usta. Uz iskusnog i dobrog lekara pacijenti mogu iznova vratiti svoj savršeni osmeh uz poboljšanje celokupnog dentalnog zdravlja. Uz kontinuirani napredak u ovoj oblasti, oralna implantologija će vremenom postati još važniji deo stomatološke nege, pomažući da se osigura da svi pacijenti imaju pristup najboljim mogućim opcijama lečenja.

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (0)

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group