Restaurativna stomatologija

Restaurativna stomatologija

Uvod u restaurativnu stomatologiju

U ovom blogu govorimo o restaurativnoj stomatologiji i pružamo informacije o tome kako nam ova specijalizovana oblast stomatologije može pomoći u obnavljanju oštećenih zuba, poboljšanju funkcije zuba, kao i poboljšanju opšteg oralnog zdravlja.

Šta je restaurativna stomatologija?

Ostecen zub

Restaurativna stomatologija je grana stomatologije koja se fokusira na vraćanje funkcije i izgleda oštećenih zuba. Uključuje procedure kao što su plombe, krunice, mostovi i zubni implanti. Restaurativna stomatologija može pomoći u postizanju prirodne lepote osmeha i dugotrajnog zdravlja zuba.

Koje su prednosti restaurativne stomatologije?

Restaurativna stomatologija može poboljšati funkciju, izgled i zdravlje oštećenih zuba. Prednosti uključuju vraćenu sposobnost žvakanja, poboljšan govor i smanjen rizik od daljeg propadanja ili oštećenja. 

Kako se restaurativne procedure razlikuju od estetskih?

Restaurativne stomatološke procedure imaju za cilj da povrate funkciju i strukturu zuba oštećenih karijesom, povredom ili bolešću zuba. Nasuprot tome, estetske odnosno kozmetičke procedure poboljšavaju izgled zuba tretmanima poput izbeljivanja zuba, faseta i ortodontskih zahvata.

Ko može imati koristi od restaurativne stomatologije?

Propadanje zuba

Restaurativna stomatologija može biti od koristi svakome ko treba da popravi ili obnovi oštećene, pokvarene ili nedostajuće zube. Ovo uključuje osobe sa karijesom, prelomima zuba, nedostajućim zubima ili drugim problemima oralnog zdravlja koji utiču na funkcionalnost i izgled njihovih zuba.

Koje su uobičajene restaurativne stomatološke procedure?

Kompozitna plomba

Uobičajene restaurativne stomatološke procedure uključuju zubne plombe, krunice, mostove i implante. Plombe obnavljaju zube zahvaćene karijesom, dok krunice, mostovi i implanti zamenjuju nedostajuće zube.

Šta su zubne plombe i koje vrste plombi postoje?

Zubne plombe

Zubne plombe su materijali koji se koriste za obnavljanje zuba oštećenih karijesom ili povredom. Postoje različite vrste plombi uključujući amalgamske, kompozitne, keramičke i zlatne. Preporučena vrsta zubne plombe zavisi od mesta i težine oštećenja, cene i ličnih preferencija.

Koje su prednosti i mane različitih zubnih materijala?

Stomatološki materijali se razlikuju po izdržljivosti, estetici i biokompatibilnosti. Kompozitne smole su estetski prijatne, ali mogu zahtevati više održavanja, dok su amalgamske plombe izdržljive ali manje atraktivne. Razgovor sa stomatologom pomaže u donošenju najbolje odluke za potrebe pacijenta.

Šta je zubna krunica i kako se postavlja?

Zubna krunica

Zubna krunica je kapica koja pokriva ceo vidljivi deo zuba kako bi se povratili njegova veličina, oblik, funkcija i izgled. Procedura postavljanja zubne krune obično podrazumeva pripremu zuba i čišćenje od karijesa, zatim uzimanje otisaka i najzad cementiranje krunice na zub.

Šta su zubni mostovi i kakva je proedura postavljanja mosta?

Zubni most

Zubni most je fiksna restauracija koja se koristi za zamenu jednog ili više zuba koji nedostaju. Postupak podrazumeva pripremu okolnih zuba za zubne krunice, koje služe kao podrška za most. Most se zatim proizvodi i cementira na svoje mesto, vraćajući funkciju i estetiku zuba i vilice.

Šta su zubni implanti?

Zubni implant

Zubni implanti su veštački koreni zuba koji obezbeđuju trajnu osnovu za fiksne ili uklonljive zamenske zube. Obično su napravljeni od titanijuma i hirurški se postavljaju u kost vilice kako bi zamenili zube koji nedostaju. Implanti su trajna alternativa nedostajućim zubima poptuno prirodnog izgleda.

Kako izgleda oporavak nakon restaurativne procedure?

Osetljivost zuba

Nakon restaurativne procedure, oporavak može uključivati blagu nelagodnost, otok i osetljivost na toplotu i pritisak. Pacijenti treba da se odmaraju, izbegavaju tvrdu i lepljivu hranu, kao i da praktikuju dobru oralnu higijenu. Naknadni pregledi će pratiti zarastanje i oporavak zahvaćenog područja.

Kako održavati zube nakon restaurativnih zahvata?

Ispiranje usta

Nakon restaurativnog zahvata, ispirajte usta toplom slanom vodom da biste smanjili otok i pospešili zarastanje. Izbegavajte tvrdu hranu nekoliko dana i unosite dovoljno tečnosti. Nežno čistite područje oko zahvaćenog zuba i redovno posećujte svog stomatologa radi praćenja toka oporavka.

Kako održavati higijenu nakon ugradje zubnih implanata?

Tokom oporavka, važno je ispirati usta slanom vodom i izbegavati tvrdu hranu i hranu koja se žvaće. Takođe, važno je da usta ostanu hidrirana zbog čega se preporučuje redovni unos tečnosti. Za uspešan oporavak od ključnog je značaja da se pridržavate svih uputstava propisanih od strane stomatologa.

Šta je oralna hirurgija i kako pomaže u restauraciji zuba?

Ugradnja implanta

Oralna hirurgija je specijalizovana oblast stomatologije koja uključuje hirurške procedure za dijagnozu, lečenje i obnavljanje zuba i kostiju vilice. Pomaže u popravljanju oštećenih zuba, uklanjanju impaktiranih zuba i ispravljanju neusklađenosti vilice vraćajući funkcionalnost i lepši izgled zuba.

Šta je endodontska terapija?

Treman kanala korena

Endodontska terapija je stomatološki tretman koji se obično naziva terapija kanala korena. Uključuje uklanjanje inficiranog ili oštećenog tkiva iz unutrašnjosti zuba, čišćenje područja i punjenje posebnim materijalom. Postupak ima za cilj da sačuva zub i ublaži bol izazvan infekcijom ili upalom.

Kada je potrebna endodontska terapija?

Endodontska terapija neophodna je kada se pulpa unutar zuba inficira ili upali. Ovo se može desiti usled karijesa, traume ili trajnog oštećenja zuba. Simptomi mogu uključivati otok, jaku bol, kao i osetljivost na toplo i hladno.

Šta je parodontitis i kako se leči?

Parodontitis je težak oblik bolesti desni koja oštećuje tkivo i kosti koje pridržavaju zube. Leči se profesionalnim čišćenjem i dubokim skaliranjem, antibioticima i u težim slučajevima operacijom. Nastanak parodontitisa može se sprečiti dobrom oralnom higijenom i redovnim stomatološkim pregledima.

Koji su tipovi zubne protetike i kada se preporučuju?

Zubna proteza

Najčešći tipovi zubne protetike su proteze, mostovi i implanti. Proteze se preporučuju pacijentima kojima nedostaju svi ili veći deo zuba, mostovi su pogodni za one kojima nedostaje jedan ili dva zuba. Implanti se ugrađuju pacijentima koji su izgubili jedan ili više zuba i žele dugotrajno zamenu.

Naš zaključak


Kao što smo već naveli, restaurativna stomatologija predstavlja vitalni aspekt moderne stomatologije koji je revolucionirao način na koji pristupamo zdravlju zuba. Bez obzira da li imate oštećen zub, zub koji nedostaje ili bilo koji drugi stomatološki problem, restaurativna stomatologija poseduje potrebne tehnike koji će Vašem osmehu vratiti nekadašnji sjaj.

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (0)

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group