Šta je Karijes: Sve Informacije o Karijesu

Zubni karijes

U ovom blogu bavimo se zubnim karijesom, jednom od najzastupljenijih dentalnih problema. Otkrivamo šta je karijes, kako ga prepoznati i lečiti kao i sve informacije o prevenciji i sprečavanju nastanka karijesa na zubima. 

Šta je karijes?

Karijes na zubu

Zubni karijes je bakterijska infekcija koja oštećuje zubnu gleđ, tvrdi spoljašnji sloj zuba. Loša oralna higijena, slatka i kisela hrana i suva usta mogu povećati rizik od razvoja karijesa. Simptomi uključuju zubobolju, osetljivost i vidljive rupe u zubima. 

Kako sprečiti nastanak karijesa na zubima?

Pranje zuba

Da biste sprečili zubni karijes, četkajte zube dva puta dnevno pastom sa fluorom, svakodnevno koristite konac i ograničite unos slatke i kisele hrane i pića. Takođe, redovno posećujte stomatologa radi čišćenja i pregleda. Zdrava ishrana i izbegavanje duvana takođe su važni za zube bez karijesa.

Kako ukloniti karijes?

Lecenje karijesa

Da bi uklonio zubni karijes, stomatolog će najpre ukloniti pokvareni deo zuba pomoću bušilice ili lasera. Zatim će ispuniti šupljinu plombom od kompozitne smole ili drugog adekvatnog materijala. Na kraju, zubar će ispolirati zub kako bi mu vratio prvobitnu funkcionalnost i oblik.

Kako izgleda karijes?

Ostecen zub

Karijes se u početku pojavljuje kao bela ili smeđa mrlja na površini zuba, često u blizini desni. Kako napreduje, izaziva šupljinu koja izgleda kao tamna tačka ili rupa. Kao simptomi javljaju se osetljivost, bol i vidljive pukotine na zubu. Evo još nekoliko simptoma zubnog karijesa:

  • Bele mrlje na zubima: Ove mrlje su rani znak karijesa i uzrokovane su gubitkom minerala iz zubne gleđi.
  • Smeđe ili crne mrlje: Ove mrlje su znak naprednijeg karijesa i uzrokovane su nakupljanjem plaka i kamenca na zubima.
  • Osetljivost na toplo, hladno ili slatko: Karijes može prouzrokovati da zubi postanu osetljivi na toplu, hladnu ili slatku hranu ili piće.
  • Bol: Karijes može izazvati bol u zubima. Bol može varirati od tupog i konstantnog do oštrog i sporadičnog.

Da li se karijes često javlja u trudnoći?

Da, karijes se često javlja tokom trudnoće zbog hormonalnih promena koje povećavaju rizik od nastanka karijesa. Jutarnja mučnina koja izlaže zube želudačnoj kiselini, kao i pojačan unos kisele hrane i pića takođe mogu doprineti osetljivosti zuba i sklonosti ka karijesu.

Kako sprečiti razvoj karijesa u trudnoći?

Zubarski pregledi u trudnoci

Da biste sprečili karijes tokom trudnoće, održavajte redovnu oralnu higijenu. Ukoliko osećate jutarnje mučnine, ispirajte usta vodom ili tečnošću za ispiranje usta sa fluorom kako biste neutralisali kiselinu. Takođe, posetite svog stomatologa radi redovnog pregleda i higijene zuba.

Ako dete sisa, da li može da dobije karijes?

Ako dete sisa palac ili cuclu, veća je verovatnoća da će razviti karijes. To je zato što sisanje može oštetiti zubnu gleđ i stvoriti male otvore u zubima koji omogućavaju bakterijama da uđu u zub i formiraju karijes.

Šta je cirkularni karijes?

Cirkularni karijes

Cirkularni karijes, poznat i kao primarni ili početni karijes, je vrsta karijesa koja se formira na glatkim površinama zuba. Izgleda kao mala, okrugla, bela ili smeđa promena na zubu. Uzroci uključuju lošu oralnu higijenu, zaslađenu ishranu i nakupljanje štetnih bakterija. 

Kako cirkularni karijes nastaje kod dece?

Cirkularni karijes kod dece nastaje oštećenjem gleđi, zaštitnog sloja ili premaza zuba usled neredovne oralne higijene, ishrane bogate slatkim ili kiselim namirnicama ili nedostatka fluora u ishrani.

Kako zaustaviti cirkularni karijes?

Najbolji način zaustavljanja cirkularnog karijesa jeste otklanjanje njegovog uzroka. To podrazumeva smanjenu količinu slatkiša, voćnih sokova i kiselih napitaka uz obavezan pregled kao i intervenciju stomatologa kako bi se problem trajno i stručno rešio.

Da li karijes izaziva loš zadah?


Karijes može izazvati loš zadah usled nakupljanja bakterija i čestica hrane u ustima. Lečenje stomatoloških problema, kao što su bolesti desni, suva usta i oralne infekcije, neophodno je za eliminisanje lošeg zadaha, a redovni pregledi kao i svakodnevna higijena zaduženi su za njegovu prevenciju.


Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (2)
user icon
Nenad Glišić
9 months ago

Fantastican izvor informacija. Karijes je jako uobičajen problem (bar za mene), a ovaj post pokriva bukvalno sve o prevenciji i lečenju karijesa.

user icon
Marija Vuković Cvetković
1 year ago

Dugo sam tražila blog koji pokriva dentalne probleme za decu! Hvala na super informacijama! Ekspertski napisano Marko!

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group