Dentalne krunice: Sve Što Treba Da Znate

Dentalne krunice

Da li imate bolan, oštećen ili pokvaren zub za koji se brinete da neće jos dugo trajati? U ovom blogu razmatramo sve o zubnim krunicama kao trajnom i dokazano delotvornom rešenju. Zubna krunica predstavlja inovativan tretman za mnoge stomatološke probleme, od zaštite krhkog zuba od daljeg oštećenja do obnavljanja izgleda i funkcionalnosti zuba. Ne samo da poboljšavaju osmeh, krunice takođe vraćaju potrebnu snagu napuklim ili oštećenim zubima. U ovom blogu naučićete sve o zubnim krunicama, od različitih vrsta do samog procesa njihovog postavljanja. Ostanite sa nama, odgovaramo na najčešće postavljenja pitanja i dajemo savete za pravilnu negu zuba pre i nakon tretmana!

Šta su zubne krunice?

Sta su zubne krunice?

Zubne krunice su veštačke kapice ili navlake napravljene po meri koje se stavljaju preko oštećenog prirodnog zuba kako bi povratile njegov oblik, veličinu i funkciju. Krunice se koriste u restaurativne i kozmetičke svrhe, a mogu poboljšati izgled osmeha i sprečiti dalje oboljenje zuba.

Kako dentalne krunice služe za popravak oštećenja zuba?

Osetljivost zuba

Zubne krunice se mogu koristiti za smanjenje osetljivosti zuba tako što stvaraju zaštitnu barijeru preko osetljivog zuba, sprečavajući tečnost i hranu da dođu u kontakt sa zubnim nervom. Stvorena barijera pruža olakšanje od bolova i zaštitu zuba od daljeg prodiranja karijesa.

Kako se dentalne krunice koriste u estetske svrhe?

Estetske zubne krunice se koriste za poboljšanje vizuelnog izgleda zuba. Krunice mogu promeniti veličinu, oblik ili boju zuba za efekat privlačnijeg osmeha. Mogu se takođe koristiti i za pokrivanje napuklih ili okrnjenih zuba, zatvaranje praznina, pa čak i za obnavljanje istrošenih zuba.

Kako se prave dentalne krunice?

Bezmetalne krunice

Krunice za zube se izrađuju prema individualnom obliku zuba pacijenta. Prave se od različitih materijala poput porcelana, metala ili keramike. Međutim, danas su najpopularnije estetski ugodne, biokompatibilne i veoma izdržljive bezmetalne krunice koje se lako mogu uskladiti sa prirodnom bojom zuba.

Koje su prednosti zubnih krunica?

Krunice boje zuba

Zubne krunice su odličan izbor za vraćanje zuba u njihov prirodni oblik, veličinu i strukturu. Oni takođe pružaju niz prednosti, kao što su:

 • Poboljšan izgled zuba: Krunice se mogu prilagoditi tako da odgovaraju boji, obliku i veličini zuba, omogućavajući širok holivudski osmeh.
 • Zaštita od daljeg oštećenja: Dentalne krunice pokrivaju ceo zub, dugotrajno ga štiteći od daljeg propadanja ili oštećenja.
 • Jača sila zagriza: Krunice mogu povratiti jaku snagu zagriza, obezbeđujući nesmetano jedenje hrane, kao i govor.
 • Vraćanje funkcije zuba: Krunice za zube omogućavaju da koristite svoje zube kao i inače, vraćajući punu sposobnost žvakanja.
 • Dugotrajno rešenje: Uz svakodnevnu negu i održavanje, krunice mogu potrajati dugi niz godina.

Da li postoje mane nošenja krunica za zube?

Krunice su sjajan način za obnavljanje oštećenog ili pokvarenog zuba bez većih nuspojava. Mogu zahtevati više poseta zubaru ili izazvati privremenu nelagodnost i osetljivost neposredno nakon postavljanja. Međutim, uz odgovarajuću negu i redovne preglede, ovi problemi mogu se svesti na minimum.

Koliko koštaju dentalne krunice?

Marcodentaltourism brine o etičkim vrednostima pružajući najpristupačnije dentalne usluge uz osećaj opuštenosti i bezbrižnosti. Naš tim iskusnih profesionalaca koristi najnoviju tehnologiju kako bi osigurao da su krunice savršeno postavljene i izrađene sa posebnom pažnjom po ceni od 250€ po krunici.

Koliko dugo traju dentalne krunice?

Uz odgovarajuću negu, zubne krunice mogu trajati impresivnih 10-20 godina, pa čak i duže! Redovna oralna higijena i pranje zuba, mogu značajno pomoći da se produži životni vek krunica. Za dugovečnost krunica veoma je važna i poseta zubaru na svakih šest meseci radi detaljnih kontrola i čišćenja.

Kako se održavaju dentalne krunice?

Higijena zuba

Zubne krunice su odličan način za obnavljanje oštećenog zuba. Evo pet saveta kako biste bili sigurni da će Vaša zubna krunica trajati dugi niz godina:

 • Održavajte dobru oralnu higijenu. Četkajte zube i koristite konac najmanje dva puta dnevno kako biste uklonili plak i ostatke hrane koji neprestanom akumulacijom mogu izazvati oštećenje krunice.
 • Izbegavajte tvrdu i lepljivu hranu. Učestala konzumacija tvrde i lepljive hrane poput bombona ili grickalica u nekim slučajevima može izazvati lomljenje krunice. 
 • Redovno posećujte svog stomatologa. Vaš stomatolog može detaljno da pregleda krunice i time na vreme utvrdi da li ima potencijalnih znakova oštećenja.
 • Nosite noćnu zaštitu za zube. Ako patite od škrgutanja ili škripanja zubima, nošenje noćnog štitnika može pomoći u zaštiti krunice od pritiska i lomljenja.
 • Izbegavajte nezdrave navike. Pušenje, pijenje alkohola i loša ishrana mogu trajno pogoršati kvalitet krunice, pa je najbolje da ih izbegavate u što je moguće većoj meri.

Materijali za dentalne krunice: zlato, porcelan ili kompozit?

Dentalne krunice od zlata

Krunice se najčešće prave od zlata, porcelana i kompozita jer svaki ima jedinstvene prednosti. Zlato je jako i dugotrajno, porcelan izgleda prirodno i otporan je na mrlje, a kompozit je isplativ i lako se usklađuje sa bojom zuba. Odredite materijal sa svojim stomatologom i uživajte u rezultatima.

Šta je alternativa dentalnim krunicama: veneers?


Fasete za zube ili viniri su tanke školjke od porcelana pričvršćene na prednju površinu zuba čime poboljšavaju izgled i štite od daljeg pogoršanja zuba. Fasete su sigurna i minimalno invazivna opcija za one koji traže manje agresivan način ulepšavanja svog osmeha kao alternativu zubnim krunicama.

Nudimo još nekoliko prednosti faseta za zube:

 • Trajnost: Fasete su napravljene od čvrstog porcelana što ih čini izdržljivim materijalom koji uz odgovarajuću negu može trajati i do 15 godina.
 • Prirodan izgled: Ukoliko se izabere prava nijansa, fasete izgledaju kao poptuno prirodni zubi, tako da Vam mogu pružiti estetski prijatan i blistav osmeh.
 • Lako postavljanje: Postavljanje faseta je jednostavna i minimalno invazivna procedura, tako da iziskuje minimalno neprijatnosti i vremena zarastanja.
 • Poboljšano oralno zdravlje: Fasete mogu pomoći u zaštiti zuba od karijesa i trošenja, poboljšavajući na taj način celokupno oralno zdravlje.

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (1)
user icon
Miljan Paunovic
1 year ago

Bojan i ostatak tima su me sjajno informisali o porcelanskim krunicama, nakon odlaska iz njihove ordinacije nosim samo pozitivne utiske!

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group