Izbeljivanje Zuba-Metode i Saveti

Izbeljivanje zuba

Sa današnjim standardima lepote, lep osmeh je važniji nego ikad! Radujemo se što možemo da Vam pomognemo da otkrijete najbolje metode za izbeljivanje zuba i za postizanje blistavo belog osmeha! Od tretmana kod kuće do profesionalnog izbeljivanja u ordinaciji, pružićemo korisne informacije za postizanje najboljih rezultata. Na kraju, ali ne i najmanje važno, bavićemo se i praktičnim savetima za dugoročno održavanje higijene usta i zuba koji su osnova celokupnog dentalnog zdravlja.

Šta je izbeljivanje zuba?

Izbeljivanje zuba u ordinaciji

Izbeljivanje zuba je pouzdan način odstranjivanja mrlja ili promene boje sa zuba, pružajući privlačniji i belji osmeh. To je popularna estetska stomatološka procedura koja se može obaviti profesionalno ili kod kuće pri čemu su profesionalni tretmani često trajnije i bezbrižnije rešenje.

Koje su metode beljenja zuba i koja metoda je najefikasnija?

Izbeljivanje zuba kod kuce

Beljenje zuba danas spada u svakodnevne stomatološke estetske tretmane za popravljanje izgleda celokupnog osmeha. Pored brojnih dostupnih metoda za postizanje savršenog osmeha kod kuće, profesionalno izbeljivanje upotrebom lasera pokazalo se ipak najefikasnijim

Kako izgleda proces pripreme za lasersko izbeljivanje zuba?

Ciscenje zuba kod zubara

Proces pripreme za lasersko izbeljivanje zuba obično uključuje temeljno čišćenje zuba. Čišćenje podrazumeva uklanjanje plaka ili ostataka naslaga sa zuba i desni, kao i poliranje zuba kako bi im se pružila glatka površina. Kada su zubi pripremljeni, pristupa se tretmanima beljenja i poliranja.

Kako se izvodi lasersko izbeljivanje zuba?

Lasersko beljenje zuba

Izbeljivanje je jednostavna procedura koja započinje stavljanjem gela na zube. Laserska svetlost zatim aktivira gel koji razbija mrlje na zubima. Najzad, specijalna pasta za izbeljivanje koristi se za poliranje zuba do željene nijanse. Ceo proces traje oko sat vremena i nudi dugotrajne rezultate.

Koje su prednosti profesionalnog beljenja zuba?

Rezultati laserskog beljenja zuba

Profesionalno izbeljivanje zuba je brz i siguran način da poboljšate izgled svog osmeha. Lasersko izbeljivanje može smanjiti promenu boje usled pušenja, redovnog konzumiranja kafe ili jednostavno starenja. Rezultati su dugotrajni i uz pravilnu negu, mogu biti vidljivi nekoliko meseci nakon tretmana.

Koje su alternativne metode beljenja zuba?

Trake za izbeljivanje zuba

  • Alternativne metode beljenja zuba podrazumevaju izbeljivanje zuba prirodnim putem. Kućni tretmani mogu biti veoma jednostavni i pristupačni! Nudimo Vam nekoliko alternativa, a za najbolje rezultate konsultujte svog stomatologa za profesionalni savet ili stručni predlog:
  • Trake za izbeljivanje: Ove tanke, fleksibilne trake za izbeljivanje se premazuju gelom za izbeljivanje i nanose direktno na zube. Ostavite trake na preporučeno vreme i videćete rezultate u roku od samo nekoliko tretmana.
  • Aktivni ugalj u prahu: Ova prirodna alternativa profesionalnom tretmanu može pomoći u uklanjanju površinskih mrlja sa zuba kada se pravilno koristi. Jednostavno utrljajte ugalj vlažnom četkicom na zube i nakon nekoliko minuta detaljno isperite usta, jezik i zube.
  • Soda bikarbona: Soda bikarbona je prirodni izbeljivač koji ponekad može pomoći u uklanjanju tamnih naslaga sa zuba. Pomešajte sodu bikarbonu i vodu, rastvorom koji ste dobili dobro operite, a zatim i isperite zube.
  • Jabukovo sirće: Ova kisela tečnost može pomoći u izbeljivanju zuba, ali treba je isljučivo povremeno i izuzetno pažljivo koristiti. Razblažite sirće vodom, izbućkajte ga i detaljno isperite nakon upotrebe.

Koje oralne higijenske mere treba preduzeti pre i posle beljenja zuba?

Pranje zuba

Iako je izbeljivanje zuba estetski dentalni tretman, nega zuba pre i nakon izbeljivanja podrazumeva uobičajene redovne higijenske navike kao što su pranje zuba dva puta dnevno zubnom pastom sa fluorom, svakodnevno čišćenje koncem, kao i ispiranje usta vodom nakon svakog jela ili pića

Evo još nekoliko saveta kako biste bili sigurni da Vaši zubi izgledaju blistavo pre i nakon beljenja:

  • Koristite četkicu za zube sa mekim vlaknima: pre i posle izbeljivanja zuba, pranje zuba dva puta dnevno četkicom za zube sa mekim vlaknima je od suštinskog značaja za održavanje zdravih zuba, usta i desni.
  • Koristite odmerenu količinu zubne paste: koristite količinu paste za zube odokativno veličine zrna graška i operite sve zube kružnim pokretima, napred-nazad i gore-dole.
  • Izbegavajte hranu koja izaziva mrlje: kafa, čaj i vino mogu da izazovu bojenje zuba, tako da je važno izbegavati ovu hranu neposredno pre i nakon tretmana izbeljivanja.
  • Zakažite redovne preglede na vreme: Zakažite redovne preglede kod svog zubara kako biste bili sigurni da su zubi ostali potpuno zdravi pre i nakon izbeljivanja.

Da li je izbeljivanje zuba dozvoljeno tokom trudnoće?

Tretman izbeljivanja zuba trebalo bi da se izbegava tokom trudnoće jer proizvodi za izbeljivanje mogu da sadrže hemikalije, kao što je vodonik peroksid, koji potencijalno može biti štetan po bebu. Zato je, iz sigurnosnih razloga, za ovu dentalnu uslugu najbolje sačekati uspešan kraj trudnoće.

Koje su moguće posledice beljenja zuba?

Osetljivost desni

Izbeljivanje zuba može dovesti do osetljivosti, iritacije desni i promene boje zuba. Važno je da se konsultujete sa zubarom pre tretmana kako biste osigurali bezbedne rezultate. Takođe, bez neophodnih saveta zubara trake i gelovi za izbeljivanje ne bi trebalo da se koriste duže od uputstvenog roka.

Da li beljenje zuba može povećati rizik od pojave karijesa?

Da, samostalno izbeljivanje zuba može povećati rizik od karijesa. To je zato što neki proizvodi za izbeljivanje mogu izazvati eroziju gleđi, što zube čini osetljivijim i podložnijim karijesu. Pružanjem profesionalnog tretmana izbeljivanja stomatolog ovaj rizik čini najmanjim mogućim.

Kakva su iskustva pacijenata tokom laserskog beljenja zuba?

Iskustva pri izbeljivanju zuba

Pacijenti navode da je lasersko beljenje zuba efikasna i bezbolna procedura. Većina pacijenata navodi da im zubi postaju znatno belji nakon samo jedne sesije, a tretman se smatra sigurnim i pristupačnim. Pacijenti su takođe otkrili da je postupak brz i da se može obaviti tokom samo jedne posete.

Zaključak


Svi smo nesavršeni u životu, ali to je ono što nas čini jedinstvenim i srećnim. Imati prelep sjajan osmeh može povećati samopouzdanje i učiniti da se osećate još privlačnije i zadovoljnije. Izbeljivanje zuba jednostavan je način da transformišete svoj osmeh i stvorite zadivljujući izgled. To je bezbedna, neinvazivna procedura koja za kratko vreme može drastično poboljšati celokupan izgled zuba. Uz pomoć moderne tehnologije, a naročito profesionalaca u ovoj zahtevnoj dentalnoj oblasti možete postići svetliji, belji osmeh koji će još dugo biti Vaš zaštitni znak u izazovnim i lepim godinama koje dolaze.

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (0)

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group