Loš Zadah

Loš zadah, poznat i kao halitoza, jeste jednostavno rečeno dah neprijatnog mirisa koji može biti prava prepreka sa kojom se ljudi svakodnevno suočavaju. Osim osećanja nelagodnosti, neprijatan zadah može prouzrokovati osećanje manjka samopouzdanja, kao i zadovoljstva sobom. 

Ako ste pomislili da i sami podležete ovom problemu, ne brinite, na pravom ste mestu! U ovom blogu istražujemo uzroke lošeg zadaha, predstavljamo veoma jednostavne korake kako da ga se rešite i osetite se potpuno samouverenim i osveženim! 

Neprijatan zadah

Neprijatan zadah - uzroci?

Iako je u velikom broju slučajeva primarni razlog neprijatnog zadaha iz usta - loša oralna higijena, treba napomenuti ona nije i jedini uzročnik. U stvari, postoji mnogo različitih okidača lošeg zadaha, a samo neki od njih jesu:

  1. Hrana: Određene namirnice, kao što su beli i crni luk, poznate su po tome što izazivaju loš zadah. Mirisi i ostaci ovih namirnica mogu ostati u ustima satima nakon što ih pojedete i zavući se u nepristupačne delove usta. Kada se ova hrana vari, oslobađaju se sumporna jedinjenja koja mogu biti neugodnog mirisa. Zato, ako ste ljubitelj ovakve hrane, savetujemo temeljnije pranje i ispiranje zuba posle obroka, kao i upotrebu konca za zavučene delove zuba.
  2. Pušenje: Poznata je činjenica da dim cigarete sadrži razne hemikalije koje mogu izazvati loš zadah, uključujući katran i nikotin. To se dešava usled toga što pušenje isušuje usta, što smanjuje proizvodnju pljuvačke koja nam je neophodna za čišćenje usta od hrane i bakterija. Zbog toga možete da obratite pažnju na količinu unosa cigareta i da sami ispitate da li su možda one razlog neprijatnog daha.
  3. Suva usta: Suvoća usta ili stručno kserostomija jeste stanje koje može biti prouzrokovano određenim lekovima, kao i poremećajima pljuvačnih žlezda. Suva usta nemaju dovoljno pljuvačke da bi usta bila vlažna i čista, što kao posledicu može imati neugodan zadah.
  4. Bolest desni: Bolest desni je uzrokovana pojavom plaka koji proizvodi toksine koji su vrlo štetni po desni, a mogu izazvati i bolove u zubima na koje treba obratiti posebnu pažnju. Ako sumnjate na ovaj faktor neprijatnog zadaha, konsultujte se sa svojim stomatologom o daljim koracima lečenja.
  5. Infekcije sinusa: Sinusi jesu šupljine u kostima lica koje su povezane sa našim nosom. Sinusi proizvode sluz koja se sliva u nos. Ako su sinusi blokirani nekom određenom infekcijom, infekcije sinusa mogu izazvati nakupljanje sluzi u nosu. Ova sluz može oticati niz grlo i izazvati neprijatan zadah.

Ukoliko je učestao, nijedan od navedenih simptoma nemojte zanemariti. Stručno mišljenje stomatologa će Vam najbolje pomoći u razotkrivanju uzroka, kao i lečenju posledica bilo kog dentalnog problema.

Uzroci, posledice i lečenje lošeg zadaha

Loš zadah može biti uzrokovan raznim faktorima, uključujući lošu oralnu higijenu, čestice hrane zarobljene u ustima, suva usta i pušenje. Posledice lošeg zadaha uključuju društvenu nelagodnost, nisko samopouzdanje i nezadovoljstvo sobom. Za lečenje lošeg zadaha, ključno je da se pozabavite osnovnim uzrocima. To može uključivati poboljšanje oralne higijene, prilagođavanje navika u ishrani ili traženje stomatološkog tretmana, kao što je vađenje zuba ili izbeljivanje zuba. Štaviše, održavanje zdravog oralnog okruženja sprečavanjem nakupljanja bakterija u ustima i smanjenjem suvoće može pomoći u sprečavanju lošeg zadaha uzrokovanog neprijatnim mirisom usne duplje.

Ove stvari mogu izazvati loš zadah

Nekoliko faktora može dovesti do lošeg zadaha, uključujući:

  • Čestice hrane zarobljene u ustima: Hrana poput belog i crnog luka može ostaviti dugotrajne mirise i ostatke u ustima koji doprinose lošem zadahu.
  • Suva usta: Nedostatak pljuvačke može dovesti do suvih usta, što zauzvrat može uzrokovati neprijatan zadah.
  • Pušenje: Hemikalije u dimu cigareta, uključujući katran i nikotin, mogu dovesti do lošeg zadaha isušivanjem usta i smanjenjem proizvodnje pljuvačke.
  • Bolest desni: Toksini proizvedeni plakom mogu biti štetni za desni i izazvati bol u zubima, što može doprineti lošem zadahu.
  • Infekcije sinusa: Inficirani sinusi mogu izazvati nakupljanje sluzi u nosu i grlu, što dovodi do neprijatnog daha.

Rešavanje ovih osnovnih uzroka može pomoći da se ublaži loš zadah i poboljša opšte oralno zdravlje.

Da li pokvareni zubi utiču na loš zadah?

Definitivno! Pokvareni zubi su i dalje glavni uzrok lošeg zadaha. To je zato što pružaju savršeno okruženje za razvoj bakterija i zubnog karijesa. Kada ove bakterije razgrađuju čestice hrane koje su zarobljene u Vašim zubima, oslobađaju gasove neprijatnog mirisa. Ovi gasovi su ono što oštećenim zubima daje karakterističan neprijatan miris.

Na sreću, postoje brojni i izuzetno efikasni načini za borbu protiv lošeg zadaha uzrokovanog pokvarenim zubima. Pre svega, važno je kontinuirano praktikovati dobru oralnu higijenu. To znači da redovno održavate zube čistim pre i nakon obroka. 

Prema istraživanjima, trebalo bi najmanje jednom godišnje da posećujete svog stomatologa radi redovnih pregleda i blagovremenog dijagnostifikovanja bilo kog problema sa zdravljem.

Najzad, zdrave životne navike znatno smanjuju rizik od nastanka svih dentalnih problema tako što omogućavaju zubima duži i kvalitetniji vek trajanja.

Kako ukloniti neprijatan zadah i miris od cigara?

Cigarete su poznate po tome što izazivaju loš zadah. Snažan, oštar miris cigareta može ostati u našem dahu satima, što bi moglo izazvati uznemirenost ili napetost. Na sreću, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da biste uklonili loš zadah koji izazivaju cigarete:

  • Operite zube i jezik: Bez obzira što je ovo najočiglednije rešenje, ono je i najefikasnije. Četkica i pasta za zube će ukloniti većinu čestica koje izazivaju miris iz usta. Obavezno operite i jezik, jer je to uobičajeno mesto za zadržavanje dima cigarete.
  • Koristite tečnost za ispiranje usta: Tečnost za ispiranje usta može pomoći da se uklone preostale čestice dima cigarete i da se osveži dah. Potražite vodu za ispiranje usta koja sadrži mentol ili druge sastojke svežeg mirisa.
  • Uzmite žvakaće gume: Žvakaće gume ili nana mogu pomoći da se prikrije miris dima cigarete u dahu.
  • Pijte puno vode: Voda za piće će Vam pomoći da uklonite sav preostali dim cigarete iz usta i grla. Takođe je važno da ostanete hidrirani kada pušite cigarete, jer suvi dim može uzrokovati da Vam usta postanu još podložnija bakterijama.

Kako ukloniti bakterije iz usta?

Postoji nekoliko načina za uklanjanje bakterija iz usta:

  • Redovno četkanje zuba i korišćenje tečnosti za ispiranje usta.
  • Nošenje meke četkice za zube ili nazalnog inhalatora sa sobom kako bi mogli rednovno čistiti zube i desni tokom dana.
  • Pijenje dovoljno vode kako bi se održala dobra oralna higijena.
  • Uzimanje probiotika koji pomažu u održavanju ravnoteže bakterija u ustima.
  • Posetiti stomatologa redovno za profesionalno čišćenje zuba i uklanjanje plaka.


Kako ukloniti loš zadah iz usta?

  • Dobro zdravlje uvek je zajednički rezultat prevencije i brige o sebi. Ispravna briga o svojim zubima podrazumeva najpre dnevnu dezinfekciju zuba i usta, izbegavanje prevelike količine kafe i sokova koji mogu doprineti suvim ustima. U osećaju svežine, mogu pomoći i tvrde bombone bez šećera koji će stimulisati proizvodnju pljuvačke. Otkrivamo još nekoliko veoma korisnih saveta:
  • Koristite tečnost za ispiranje usta koja sadrži cink hlorid, koji se pokazao efikasnim u smanjenju lošeg zadaha.
  • Isperite usta mešavinom od 1 kašičice sode bikarbone u šolji vode.
  • Jedite hrskavo voće i povrće, kao što su jabuke, celer i šargarepa, koji prirodno pomažu u čišćenju zuba i desni dok ih jedete.

Uz malo truda, možete se zauvek oprostiti od lošeg zadaha!

Kako se rešiti lošeg zadaha

Kako sprečiti neprijatan zadah?

Najbolji način sprečavanja neprijatnog zadah jeste: adekvatna i zdrava ishrana, higijena i posvećenost oralnog i probavnog zdravlja.

Smeh je univerzalni jezik sreće, a sjajni zubi su ključ holivudskog osmeha i samopouzdanja. Osim što je neverovatno privlačan, lep osmeh je pokazatelj i da brigu o sebi shvatate ozbiljno.

Ako ste ispratili prethodne korake i savete koje smo podelili, onda samo ostaje da održavate redovnu i profesionalnu negu kod svog zubara. Odnos pouzdanja i poverenja sa stomatologom je nužan faktor pomoću kojeg ćete zasigurno prevazići strah i uživati u rezultatima.


I konačno, ne zaboravite da je i stres veoma nepovoljan faktor u našim životima. Smanjenjem stresa izbegavamo sušenje usta, a samim tim i nagomilavanje mnogih štetnih bakterija. I zato, i pre nego što nastane problem, zapitajmo se šta možemo da učinimo kako bismo ga na vreme sprečili.

Oslobodite se neprijatnog zadaha prirodnim putem

Postoji nekoliko prirodnih načina za borbu protiv lošeg zadaha, uključujući održavanje pravilne oralne higijene, upotrebu vodice za ispiranje usta koja sadrži cink hlorid i ispiranje usta mešavinom jedne kašičice sode bikarbone u šolji vode. Konzumiranje hrskavog voća i povrća, kao što su jabuke, celer i šargarepa, takođe može pomoći u čišćenju zuba i desni dok jedete. Pored toga, tvrdi bomboni bez šećera mogu stimulisati proizvodnju pljuvačke, pomažući da se smanji suva usta i loš zadah.

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (4)
user icon
Kodzic Nikola
9 months ago

Loš zadah je nešto sa čime niko ne želi da se nosi. Zaista cenim korisne sugestije koji su podeljene u ovom članku za uklanjanje neprijatnog mirisa iz usta. Ovo će biti moj glavni izvor za savete za svež dah!

user icon
Goran Markovic
11 months ago

Mesecima sam imao problem sa neprijatnim zadahom zbog pokvarenog zuba iako nisam bio svestan toga. Marco Dental je sjajan izvor informacija za sprecavanje i uklanjanje loseg zadaha.

user icon
Stevan Mirovic
1 year ago

Holivudski osmeh i prijatan zadah zaista imaju mnogo veze sa samopouzdanjem i mnogi to ignorisu. Hvala sto ste nam ukazali na najbolji nacini da se spreci neprijatan zadah

user icon
Radomir Pejović
1 year ago

Koncizno napisan tekst na veoma učestao problem neprijatnog zadaha i kako ga se rešiti. Sakupili ste sjajne informacije na jednom mestu, hvala Marco.

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group