Najčešće Bolesti Usta i Desni: Kako ih Lečiti?

Oboljenje desni

Od lošeg zadaha do krvarenja desni, oralni zdravstveni problemi ne samo da mogu biti neprijatni i uporni, već ukoliko se ne leče, mogu dovesti i do ozbiljnijih zdravstvenih problema. U ovom blogu istražujemo uobičajene uzroke bolesti usta i desni, načine prevencije, kao i najbolje dostupne opcije lečenja. 

Šta su bolesti usta?

Afta u ustima

Bolesti usta i desni su bolesti koje utiču na usnu šupljinu, uključujući desni, jezik, usne i zube. Uobičajeni primeri su karijes, parodontitis, gingivitis, afte i druga dentalna stanja. Ove bolesti često su uzrokovane lošom oralnom higijenom, pušenjem, genetikom, hormonalnim promenama i ishranom.

Šta izaziva bolesti usta?

Karijes na zubima

Bolesti usta rezultat su različitih faktora uključujući lošu oralnu higijenu, infekcije uzrokovane bakterijama, virusima ili gljivicama, kao i loše životne navike poput pušenja i konzumacije alkohola. Svakodnevna higijena i redovna stomatološka nega prevencija su mnogih zubnih oboljenja. 

Koje su najčešće bolesti usta?

Karijes

Najčešća oboljenja usta su zubni karijes, upala desni, parodontitis, kandidijaza kao i oralni herpes. Ako se pravovremeno ne izleče, ove bolesti izazvane bakterijama, virusima ili gljivicama mogu dovesti do bola, nelagodnosti, pa čak i gubitka zuba. Predstavljamo listu od 5 najčešćih bolesti usta:

  1. Karijes: Karijes je jedan od najrasprostranjenijih dentalnih problema koji nastaje kada bakterije u ustima razgrađuju šećere i skrob pretvarajući ih u kiselinu. Kiseline zatim izjedaju zubnu gleđ, zaštitni sloj naših zuba, čineći zube osetljivim i podložnim propadanju.
  2. Gingivitis: Oralni gingivitis je zapaljenje desni obično uzrokovano zubnim plakom- lepljivim filmom bakterija koji se formira na zubima i nagriza ih. Ukoliko se blagovremeno ne ukloni, plak se stvrdnjava i pretvara u kamenac. Zubni kamenac može iritirati desni i izazvati njihovo snažno zapaljenje.
  3. Parodontitis: Paradontitis jeste ozbiljniji oblik bolesti desni koji može oštetiti kost i vezivno tkivo koje pridržava naše zube. Simptomi uključuju crvene, otečene, bolne i krvareće desni. 
  4. Kandida: Kandida predstavlja gljivičnu infekciju usta. Najčešći simptomi oralne kandidijaze jesu bele mrlje na jeziku ili na unutrašnjoj strani obraza. Osim što ponekad mogu biti bolne, mogu izazvati i osećaj pečenja. Ostali simptomi mogu uključivati ispucalu kožu u uglovima usta, bol u grlu ili u ređim slučajevima, otežano gutanje.
  5. Afte: Afte su mali, bolni čirevi koji se mogu pojaviti na jeziku, desni ili unutar obraza. Često su bele ili žute boje i mogu biti okružene crvenom površinom. Afte su uzrokovane raznim faktorima, uključujući stres, hormone, određenu hranu i alergije. Lečenje afti obično uključuje upotrebu lekova bez recepta koji pomažu u ublažavanju bolova i izlečenju rane.

Šta je upala desni?

Gingivitis

Gingivitis je zapaljenje desni uzrokovano nakupljanjem plaka na zubima. Plak je lepljivi film bakterija koji se formira na površini zuba i dovodi do iritacije, crvenila i otoka desni. Najčešći simptomi gingivitisa su otečene, bolne i krvareće desni. Redovna higijena štiti i čuva zdravlje desni.

Koliko dugo traje upala desni?

U zavisnosti od težine stanja kao i životnih navika, oralni gingivitis može trajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja.  Lečenje obično uključuje sveobuhvatno čišćenje zuba kako bi se uklonili nakupljeni plak i kamenac, nakon čega se preporučuje pojačana briga o oralnoj higijeni.

Kako se leči upala desni?

Ispiranje usta

Upala desni obično se leči temeljnim profesionalnim čišćenjem zuba i redovnom higijenom usta. Stomatolog može preporučiti i upotrebu četkice za zube sa mekim vlaknima ili interdentalne četkice koje pomažu u uklanjanju plaka sa teško dostupnih mesta. Evo još nekoliko saveta za uspešno lečenje:

  • Korišćenje antibakterijske tečnosti za usta: Upotreba antibakterijske tečnosti za ispiranje usta pomaže u ispiranju ostataka hrane i bakterija nakupljenih na zubima.
  • Redovna ishrana: Zdrava ishrana bogata vitaminima i mineralima može ojačati imunitet i doprineti  upalnog procesa.
  • Izbegavanje duvana: Duvan i duvanski proizvodi smanjuju nivo količine pljuvačke u ustima koja je zadužena za održavanje usta čistim i elimisanju štetnih bakterija.
  • Redovno posećivanje stomatologa: Vaš stomatolog ključan je u identifikaciji i lečenju svih ranih znakova bolesti usta i desni.

Čime ispirati upaljene desni?

Ispiranje desni

Ispiranje upaljenih desni rastvorom slane vode je najefikasniji metod za smanjenje upale i nelagodnosti. Da biste napravili rastvor dodajte jednu kašičicu soli u šolju tople vode. Mućkajte rastvor oko usta 30 sekundi, a zatim ga ispljunite. Za brže poboljšanje, proces ponovite nekoliko puta dnevno.

 Osim toga, evo još nekoliko korisnih načina za ispiranje upaljenih usta i desni: 

  • Soda bikarbona: Rastvor sode bikarbone i vode pomoći da se neutrališu kiseline koje iritiraju desni.
  • Čajevi: Čajevi od žalfije i kamilice imaju prirodna antibakterijska i antiinflamatorna svojstva. Oba čaja mogu pomoći u ubijanju bakterija, smanjenju bolova i podsticanju izlečenja usta i desni.
  • Aloa vera:  Zbog svojih brojnih korisnih dejstava, aloa vera nalazi se u mnogim sredstvima za ispiranje usta jer doprinosi održavanju usta čistim i bez bakterija, osvežavanju daha, vlaženju usta, kao i smanjenju upala.

Zašto dolazi do krvarenja desni pri pranju zuba?

Do krvarenja desni obično dolazi usled prevelikog pritiska četkice prilikom pranja, ali i usled nastanka upale desni uzrokovane nakupljenim bakterijama ili plakom. Simptomi bolesti desni su crvene, otečene ili osetljive desni koje lako krvare. Koristite meku četkicu i redovno posećujte svog zubara.

Kako sprečiti upalu desni kod dece?


Za sprečavanje upale desni, važno je da deca pravilno i redovno peru zube. To podrazumeva upotrebu četkice za zube sa mekim vlaknima uz nežne kružne pokrete. Takođe, za uklanjanje plaka ili čestica hrane zaglavljene između zuba obavezno je svakodnevno korišćenje zubnog konca.

Za kraj, nudimo Vam nekoliko saveta kako pomoći deci razviju dobre i zdrave dentalne navike:

  1. Odabir zubara: Najpre je važno izabrati zubara koji je strpljiv sa decom i koji će im omogućiti da se u ordinaciji osećaju lagodno i prijatno. 
  2. Edukacija: Zatim, roditelji mogu pomoći modeliranjem dobrih zubnih navika za svoju decu i naglašavanjem važnosti brige o svojim zubima.
  3. Prevazilaženje straha: Konačno, zabavna poseta zubara igranjem igrica ili čitanjem knjiga u čekaonici može pomoći da se oslobode straha od zubara, a samim tim i rešavanju bilo kog akutnog dentalnog problema.

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (1)
user icon
Stevan G.
9 months ago

Ovaj članak o lečenju bolesti usta i desni je izuzetno informativan! Saveti i lekovi koji su ovde navedeni su od pomoći u upravljanju oralnim zdravljem. Hvala vam što ste podelili ove vredne informacije.

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group