Vađenje Zuba-Saveti, Postupak i Oporavak

Vadjenje zuba

Dobrodošli na naš blog o vađenju zuba–  temu koja za mnoge može biti zastrašujuća i bolna na samu pomisao na celokupnu proceduru. Danas ćemo Vas sprovesti kroz ceo proces vađenja zuba – od predloga i saveta kako da se pripremite za ovaj stomatološki zahvat, do samog procesa vađenja i na kraju do faze oporavka i vraćanja redovnim životnim aktivnostima. Pružićemo sve relevantne informacije i sugestije kako bi oporavak prošao komforno, nesmetano i što bezbolnije. Dakle, hajde da krenemo na ovo putovanje i vratimo zube u njihovu najbolju formu!

Šta je ekstrakcija zuba?

Ekstrakcija zuba

Ekstrakcija ili vađenje zuba je potpuno uklanjanje zuba iz njegovog ležišta u viličnoj kosti. Ova procedura se obično radi kada je zub previše oštećen da bi se popravio ili kada predstavlja rizik za opšte dentalno zdravlje pacijenta. Ekstrakcije obično sprovodi stomatolog pod lokalnom anestezijom.

Kada je potrebno vaditi zub?

Vadjenje pokvarenog zuba

Vađenje zuba je neophodno u slučajevima kada je zub teško oštećen, pokvaren ili inficiran, a ne postoji druga opcija za njegovu restauraciju. Ekstrakcija će možda biti potrebna i kada je potrebno da se napravi prostor za ortodontski tretman ili kada je ugrožen umnjak što izaziva nelagodnost i bol.

Koje su opcije anestezije za vađenje zuba?

Zubna anestezija

Opcije anestezije za vađenje zuba uključuju lokalnu anesteziju, svesnu sedaciju i opštu anesteziju. Lokalna anestezija umrtvljuje područje oko zuba, svesna sedacija pomaže pacijentu da se potpuno opusti, dok opšta anestezija stavlja pacijenta u dubok san i koristi se za složenijih dentalne zahvate.

Kako se sprovodi oporavak nakon vađenja zuba?

Hladna obloga za zubobolju

Oporavak nakon vađenja zuba je jednostavan proces koji uključuje održavanje područja čistim i izbegavanje određene hrane. Moraćete da praktikujete dobru oralnu higijenu, kao i da uzimate propisanu terapiju. Izbegavanje tvrde ili hrskave hrane i alkohola su od suštinskog značaja za uspešan oporavak.

Evo još nekoliko veoma korisnih saveta za efektniji oporavak:

 • Pobrinite se da zahvaćeno područje bude čisto: Nežno isperite usta toplom slanom vodom nakon jela i pre spavanja. Koristite meku četkicu za zube da očistite područje oko mesta ekstrakcije, kao i ostali deo usta.
 • Pijte puno vode: Hidratacija je ključna za brzi oporavak. Pomaže u izbacivanju bakterija i smanjenju upale.
 • Napravite hladne obloge: Hladne obloge mogu pomoći u smanjenju otoka posle vađenja zuba. Jednostavno napunite plastičnu vreću ili kesu ledom i umotajte je u krpu ili peškir. Zatim nanesite oblogu na mesto ekstrakcije na licu na 15 minuta, nekoliko puta dnevno.
 • Koristite gazu: Nakon vađenja zuba, stavite gaze na osetljivo područje da biste smanjili i sprečili dalje krvarenje.
 • Redovno menjajte zavoje: menjajte obloge najmanje dva puta dnevno i obavezno svaki put koristite čistu gazu.
 • Izbegavajte sport i energične aktivnosti: Izbegavajte naporne aktivnosti kao što su kontaktni sportovi, brzo hodanje ili trčanje.
 • Pridržavajte se preporučene terapije: Lekovi protiv bolova i antibiotici mogu pomoći da se smanje nelagodnost i zubobolja.
 • Pridržavajte se saveta svog stomatologa: Pratite uputstva svog stomatologa za pravilnu negu i lečenje kod kuće.

Kako smanjiti bol u vilici nakon vađenja zuba?

Bol u vilici

Da biste smanjili bol u vilici nakon vađenja zuba, nanesite hladnu oblogu na to područje svakih nekoliko sati i uzmite lek za ublažavanje bolova bez recepta prema uputstvu. Pored toga, pokušajte da izbegavate tvrdu i hrskavu hranu i konzumirajte mekšu namirnice koje se lakše žvaću i gutaju.

Da li je normalna pojava bele rane posle vađenja zuba?

Da, usled procesa zarastanja normalna je pojava bele ranice. Rana tipično formira zaštitni omotač preko mesta ekstrakcije i obično se zamenjuje tkivom desni kako zarastanje napreduje. Važno je da sledite uputstva svog stomatologa kako biste pravilno održavali higijenu i pospešili brži oporavak.

Koliko je potrebno da zaraste rana nakon vađenja zuba?

Izlečenje nakon vađenja zuba varira u zavisnosti od stanja pojedinca i stepena komplikovanosti intervencije vađenja zuba. Uopšteno govoreći, može proći oko 7-10 dana da rana potpuno zaraste. Međutim, pravilna nega i poštovanje uputstava Vašeg stomatologa obezbediće brži i uspešniji oporavak.

Kako ispirati ranu posle vađenja zuba?

Ispiranje usta

Nakon vađenja zuba, nežno isperite usta rastvorom slane vode. Pomešajte 1/2 kašičice soli u šolju tople vode i mućkajte je oko usta 30 sekundi. Ispljunite i ponovite 3-4 puta dnevno. Koristite četkicu za zube sa mekim vlaknima ili gazu da uklonite sve čestice hrane ili ostatke sa mesta ekstrakcije.

Kako zaustaviti krvarenje nakon vađenja zuba?

Gaza za zube

Zaustavite krvarenje blagim pritiskom gazom ili čistom krpom. Stavite jastučić direktno preko mesta ekstrakcije i zagrizite da biste izvršili pritisak. Ostavite da deluje 30 minuta i po potrebi je ponovo nanesite. Takođe možete koristiti pakete leda da biste smanjili otok i olakšali nelagodnost.

Koji su alternativni tretmani za vađenje zuba?

Stomatoloska sedacija

Napredak stomatologije uz najsavremeniju tehnološku podršku, omogućio je neinvazivno i poptuno bezbrižno vađenje zuba uz minimalni osećaj nelagodnosti i bola. Danas su dostupni i veoma korisni alternativni tretmani koji samu proceduru čine neuporedivo lakšom. Predstavljamo tri najmodernija rešenja:

 • Sedacija: Stomatologija sedacije podrazumeva korišćenje lekova za opuštanje pacijenta tokom postupka čineći samu intervenciju komfornijom i efektnijom.
 • Laserska terapija: Laserska stomatologija koristi poseban tvrdi laser za uklanjanje zuba, kao i svetlosnu energiju za zatvaranje krvnih sudova i nervnih završetaka kako bi se smanjila bol i ubrzalo zarastanje.
 • Terapija ozonom: Ozonska terapija pomaže u smanjenju bolova i otoka povećanjem nivoa kiseonika u ustima. Terapija ozonom može se koristiti i kao pomoć u borbi protiv određene oralne infekcije, kao i u smanjenju upale. Svi navedeni tretmani obezbeđuju siguran, neinvazivan i efikasan način vađenja i lečenja zuba.

Šta jesti nakon vađenja zuba?

Ishrana nakon vadjenja zuba

Nakon vađenja zuba, trebalo bi da jedete meku hranu kao što su pire krompir, makaroni i sir, jogurt, voćne ili ovsene kaše i smutije. Ove namirnice se lako jedu bez iritacije na mestu ekstrakcije, čime pomažu u promovisanju zarastanja i obezbeđuju neophodne hranljive materije potrebne za oporavak.

Zaključak o zubnoj ekstrakciji


Na kraju, veoma je važno zapamtiti da proces ekstrakcije zuba nije tako bolan kao što se na prvi pogled čini, i da zapravo može dovesti do kvalitetnijeg života u šta smo u ovom tekstu pokušali da Vas uverimo. Uz izbor pravog profesionalca i naprednu stomatološku tehniku, vađenje zuba može biti pozitivno iskustvo koje vodi ka zdravijem i srećnijem osmehu. Zato se nemojte plašiti da preduzmete korak: zakažite sastanak sa svojim stomatologom i preduzmite sve korake do holivudskog osmeha. Vreme i trud sigurno će se na kraju isplatiti!

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (0)

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group