Zašto je bitno nadomestiti izvađene zube?

Vadjenje zuba

U ovom tekstu razgovaramo o tome zašto je iz medicinskih i estetskih razloga veoma važno nadomestiti izvađene zube. Pružićemo Vam korisne informacije o tome u kojim slučajevima je neophodno izvaditi zub, o najnovijim metodama zamene nedostajućih zuba, kao i načinima na koji možete izabrati najbolju opciju za sebe.

Šta je ekstrakcija zuba?

Ekstrakcija zuba

Ekstrakcija zuba je stomatološka procedura koja uključuje uklanjanje zuba iz njegovog ležišta u viličnoj kosti. Obično se preporučuje pri velikom oštećenju zuba koje uzrokuje bol ili infekciju. Postupak obično izvodi stomatolog ili oralni hirurg i može se obaviti pod lokalnom ili opštom anestezijom.

Kada je neophodno vađenje zuba?

Pokvaren zub

Ekstrakcija zuba najčešće je neophodna kada je zub ozbiljno pokvaren, inficiran ili oštećen i nije ga moguće popraviti. Drugi razlozi za vađenje mogu uključivati prenatrpanost ili neusklađenost zuba, kao i pripremu vilice za ortodontski tretman.

Kada se preporučuje vađenje umnjaka?

Vadjenje umnjaka

Vađenje umnjaka preporučuje se u slučajevima kada su umnjaci impaktirani, inficirani i kada uzrokuju oštećenje susednih zuba. Pored toga, ako u ustima nema dovoljno mesta za pravilno izbijanje umnjaka, može biti potrebno njihovo vađenje. Ekstrakcija umnjaka uvek se radi u dogovoru sa stomatologom.

Šta se događa sa zubima nakon što se izvade?

Nakon vađenja zuba, zubna alveola se puni krvnim ugruškom koji štiti područje tokom zarastanja rane. Vremenom će se kost u alveoli napuniti novim koštanim tkivom pri čemu zarasta i tkivo desni. Proces traje nekoliko nedelja zbog čega je od ključnog značaja pridržavanje preporučenih uputstava nege.

Kako ubrzati zarastanje rane od zuba?

Hladna obloga za zubobolju

Da biste ubrzali zarastanje rane nakon vađenja zuba, održavajte područje čistim, izbegavajte pušenje i konzumiranje tvrde hrane. Stavljate obloge od leda, ispirajte usta slanom vodom i koristite propisane lekove prema uputstvu. Izbegavajte tešku fizičku aktivnost i odmorite se po potrebi.

Kako nedostajući zubi utiču na funkciju žvakanja?

Bol zuba prilikom zvakanja

Nedostajući zubi mogu uticati na funkciju žvakanja smanjujući griznu površinu, menjajući smer sile zagriza i izazivajući pomeranje susednih zuba. Ovo može dovesti do poteškoća sa žvakanjem čvrste i lepljive hrane i neadekvatne apsorpcije hranljivih materija izazivajući probleme sa varenjem.

Koji su načini nadoknade izvađenih zuba?

Zubni implant

Načini nadoknade izvađenih zuba su zubni implanti, mostovi i proteze. Implanti su popularan izbor usled trajnosti i prirodnog izgleda. Mostovi su fiksni protetski uređaji koji se pričvršćuju za susedne zube kako bi popunili prazninu, dok su proteze uklonjive i mogu biti delimične ili potpune.

Šta su zubni implanti i kako mogu nadomestiti zube?

Implanti za zube

Implanti zuba su veštački koreni zuba koji se hirurški ugrađuju u kost vilice kako bi se podržao zamenski zub ili most. Napravljeni su od biokompatibilnih materijala poput titanijuma koji se spaja sa košću zuba čineći stabilnu osnovu za zamenski zub. Dugoročno su i efikasno rešenje za izvađene zube.

Kako zubna proteza pomaže kod izvađenih zuba?

Stavljanje proteze nakon vadjenja zuba

Proteze pomažu kod izvađenih zuba obnavljanjući pravilno funkcionisanje vilice, poboljšavajući govor, sposobnost žvakanja, kao i ukupnu estetiku osmeha. Takođe, kada se izvadi jedan ili više zuba, proteze mogu pružiti podršku okolnim tkivima i sprečiti gubitak kostiju.

Kakva je procedura stavljanja proteze nakon vađenja zuba?

Nakon vađenja zuba, potrebno je sačekati od 4-6 nedelja kako bi desni pravilno zarasle pre postavljanja proteze. Tokom prvog pregleda uzimaju se otisci desni kako bi se napravila proteza po meri. Prilikom sledeće posete stomatologu, proteza se isprobava i postavlja u adekvatan i udoban položaj.

Kako most posle vađenja zuba nadoknađuje pravi zub?

Zubni most

Zubni most može da zameni zub nedostajući zub nakon ekstrakcije tako što se zubnim krunama pričvršćuje na ostale zube. Most popunjava prazninu lažnim zubom koji izgleda i funkcioniše kao prirodni zub. Ovo pomaže povraćaju sposobnosti pravilnog žvakanja i govorenja, kao i poboljšanju izgleda osmeha.

Koliko traje proces nadoknade izvađenih zuba?

Proces zamene izvađenih zuba obično traje nekoliko meseci i uključuje više koraka poput presađivanja kostiju i ugradnje implanta. Nakon toga, može proći i do 6 meseci kako bi se implant potpuno spojio sa viličnom kosti. Na vrh implanta stavlja se trajna krunica koja vraća funkciju i estetiku zuba.

Zašto je za oralno zdravlje važno nadomestiti izvađene zube?


Za oralno zdravlje važno je nadomestiti izvađene zube jer nedostajući zubi dovode do niza problema kao što su karijes, bolesti desni i gubitak kostiju. Pored toga, zamena izvađenih zuba može poboljšati govor, vratiti samopouzdanje, ali i poboljšati opšti kvalitet života.

Evo još nekoliko razloga zašto je važno zameniti izvađene zube:

  • Prevencija: Kada se zub izvadi, vilična kost ispod njega počinje da propada. Zamena zuba implantom ili mostom pomaže u stimulaciji kosti, sprečavajući njeno dalje oštećenje.
  • Održavanje pravilnog zagriza: Nedostatak zuba može dovesti do pomeranja susednih zuba, uzrokujući nepravilan zagriz koji može dovesti do bola, nelagodnosti, pa čak i bolesti desni. Zamena izvađenih zuba može pomoći u održavanju pravilnog poravnanja i sprečiti buduće probleme sa zubima.
  • Poboljšanje govora i sposobnosti žvakanja: Nedostatak zuba može otežati jedenje određene hrane i jasno govorenje, što utiče na samopouzdanje i kvalitet života. Zamena izvađenih zuba može efikasno povratiti govor i poboljšati opšte dentalno i celokupno zdravlje.

Naš zaključak

Da sumiramo, briga o oralnom zdravlju nije samo održavanje estetike osmeha, već i očuvanje vitalnosti čitavog organizma. Zamena izvađenih zuba igra suštinsku ulogu u sprečavanju daljih komplikacija sa zubima i u poboljšanju opšteg kvaliteta života. Dakle, nemojte zanemariti važnost dentalnog zdravlja, posećujte stomatologa na svakih šest meseci radi redovnih kontrola i preduzmite neophodne korake da Vaš osmeh zauvek ostane zdrav i sjajan.

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (0)

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group