Kandida u ustima je vrsta gljivične infekcije u kojoj je oralna sluzokoža zahvaćena gljivicama nalik kvascu iz roda Candida (prvenstveno Candida albicans). Glavni simptom kandide je pojava beličastog premaza na sluzokoži koji podseća na pahuljice snega ili sir. Kandida se može javiti na sluzokoži jezika, obraza, tvrdog i mekog nepca, krajnika, nepčanih lukova ii u uglovima usta. Takođe, može doći i do pojave Candide u grlu

U stomatologiji je za označavanje ove bolesti prihvaćen stručni termin - oralna kandidijaza. Najčešće se ova bolest razvija pri smanjenom imunitetu, podjednako i kod muškaraca i kod žena. Kandidijaza u ustima se može razviti i kod odojčadi, a najčešće se javlja u 4. nedelji od rođenja (ređe u 1. nedelji, ili kod dece starije od 6 meseci).

Važno je shvatiti da kandidijaza usta kod odraslih ili odojčadi nije neka banalna gljivična infekcija sluzokože kojom se možete slučajno zaraziti i isto tako lako i brzo izlečiti. Gljive iz roda Candida su „oportunistički mikroorganizmi'' i izazivaju infekciju usne duplje – samo ako „vlasnik'' ima predisponirajuće stanje. Gljivice slične kvascu su deo normalne mikroflore ljudske usne duplje, i u većini slučajeva nikada ne pokazuju svoja patogena svojstva.

Oralna kandidijaza je najčešće marker ozbiljnih (još ne dijagnostikovanih) bolesti i patologije imunog sistema. Ako se pre 1980. godine kandida u ustima javljala uglavnom samo kod jako mladih ili kod starijih pacijenata, sada zbog široke rasprostranjenosti stanja imunodeficijencije (dijabetes melitus, leukemija, HIV/SIDA) i zbog široke upotrebe imunosupresivnih lekova – kandidijaza usta je tipična za bilo koje doba.

Oralna kandidijaza - uzroci

Postoji mnogo podvrsta roda Candida. Ranije je kandidijazu u ustima u oko 80% slučajeva izazivala vrsta Candida albicans, a samo u ostalim slučajevima patogenije vrste C. glabrata, C.krusei, C.tropicalis. Sada je C.albicans uzročnik kandidijaze samo kod 50% pacijenata, tj. najagresivnije vrste gljivica Candida, koje su otporne na mnoge antifungalne lekove, sve više postaju uzročnici kandidijaze.

Već smo rekli da je glavni razlog za pojavu kandide u ustima oslabljen imuni sistem. Ovo je tipično za pacijente koji uzimaju sistemske antibiotike, kortikosteroide, za pacijente sa stanjima imunodeficijencije - pacijente sa dijabetesom, bolestima krvi (neutropenija, anemija), crevnom disbiozom, kao i za pacijente sa HIV-om (kod poslednjeg, oralna kandidijaza se dijagnostikuje u 90% slučajeva). U riziku su pacijenti sa onkološkim bolestima, uključujući i one nakon hemoterapije i terapije zračenjem), kao i žene koje uzimaju oralne kontraceptive.

Kandidijaza usta nakon uzimanja antibiotika

Oralna šupljina obično sadrži mnogo vrsta mikroorganizama koji ne samo da koegzistiraju, već i inhibiraju rast jedni drugih. Uzimanje antibiotika širokog spektra eliminiše neke vrste bakterija u usnoj duplji, što narušava uravnotežen sastav mikroflore. Nestanak ili smanjenje određenih vrsta bakterija može dovesti do rasta gljivica roda Candida.

Kandidijaza usta pri uzimanju kortikosteroida

Kod pacijenata sa dijabetesom i astmom upotreba inhalacionih kortikosteroida može izazvati oralnu kandidijazu. Prema statistici, kandida u usnoj duplji se javlja kod otprilike 5-10% odraslih i 1% dece koja koriste inhalacione kortikosteroide. U slučajevima kada su inhalacioni steroidi uzrok ove bolesti, kandidozne lezije obično imaju izgled eritema (crvenila), a ne pahuljica snega.

Candida lezije se pojavljuju upravo na onim delovima sluzokože sa kojima je steroid došao u kontakt (po pravilu, ovo je zadnji deo jezika, nepce). Iz tog razloga, pacijentima koji uzimaju takve lekove savetuje se da nakon svake upotrebe kortikosteroida ispiraju usta vodom.

Način ishrane

Studije pokazuju da ishrana sa visokim sadržajem ugljenih hidrata takođe predisponira oralnu kandidijazu, pa je zbog toga veoma važno kod takvih pacijenata izbegavati slatkiše, uključujući i slatke napitke. Istraživanja pokazuju da je rast Candide i njeno prianjanje na sluzokožu značajno pojačan u prisustvu šećera (glukoza, galaktoza, saharoza).

Takođe treba uzeti u obzir da neuhranjenost može dovesti do nedostatka gvožđa, vitamina B12 i folne kiseline u organizmu, što je takođe predisponirajući faktor za oralnu kandidijazu.

Pušenje i drugi faktori

Drugi faktori mogu uključivati pušenje, endokrine poremećaje (kao što je dijabetes melitus), prisustvo određenih bolesti oralne sluzokože, kao što su lihen planus i leukoplakija. Oralna kandidijaza se često javlja kod pacijenata sa preklopljenim jezikom ili nakon pirsinga jezika.

Mobilne proteze

Kod pacijenata sa mobilnim protezama kandidijaza nastaje usled nedovoljne higijene proteze. U ovom slučaju, proteza je prekrivena biofilmom koji sadrži veliki broj gljivica roda Candida. Istovremeno, prilikom žvakanja, mobilna proteza prianja o sluzokožu protetskog ležaja, smanjujući njena barijerna svojstva (ovo olakšava prodiranje gljivične mikroflore u dubinu sluzokože). Iz tog razloga, dezinfekcija proteza je veoma važan deo prevencije i lečenja oralne kandidijaze kod osoba sa mobilnim protezama.

Predisponirajući faktor može biti ako pacijent ne ukloni svoju protezu dok spava. U ovom slučaju, sluznica je stalno lišena kiseonika i pljuvačke, što stvara preduslove za reprodukciju bakterija i gljivica. Drugi razlog može biti to što se proteza ne uklapa dobro sa tkivima protetskog ležaja, pa samim tim povređuje sluzokožu. Takve mikrotraume sluzokože takođe doprinose nastanku razvoja oralne kandidijaze.

Hronična suva usta

Smanjena količina pljuvačke i sadržaja različitih enzima i antitela u usnoj duplji je važan predisponirajući faktor u razvoju oralne kandidijaze. Stalnu suvoća u ustima stomatolozi nazivaju kserostomijom. 

Loša oralna higijena

Pokvareni zubi, karijes i nepravilno pranje zuba povećavaju rizik od razvoja kandidijaze. Infekcija u karijesnim defektima, mekom mikrobnom plaku, tvrdim zubnim naslagama - pogoršavaju lokalni imunitet oralne sluzokože. Zbog toga, gljivice roda Candida počinju da se aktivno razmnožavaju i mogu prodreti duboko u oralnu sluzokožu.

Simptomi kandide u ustima

Kada se kandida u ustima pojavi kod odraslih, simptomi mogu značajno da variraju od pacijenta do pacijenta. Činjenica je da se oralna kandidijaza projavljuje kroz tri glavna tipa, od kojih svaki ima karakteristične posebne simptome. Razlikuju se sledeća 3 glavna oblika ove bolesti:

  • akutna pseudomembranozna kandidijaza,
  • akutna ili hronična atrofična kandidijaza,
  • hronična hiperplastična kandidijaza.

U nastavku ćemo analizirati karakteristike svakog oblika, ali, uprkos razlikama u simptomima, njihov tretman će se sprovoditi na skoro isti način.

1) Akutna pseudomembranozna kandidijaza

Ovaj oblik oralne kandidijaze je obično asimptomatski. Može se javiti nelagodnost zbog prisustva bele prevlake ili plakova koji se uzdižu iznad oralne sluzokože. U blagim slučajevima plakovi su pojedinačni, lako se uklanjaju, a ispod njih se nalazi jarko crvena sluzokoža.

U teškim slučajevima, plakovi se, povećavajući veličinu, spajaju jedni s drugima, što dovodi do zahvatanja skoro cele površine sluzokože. 

2) Akutna i hronična atrofična kandidijaza

Kod akutne atrofične kandidijaze, pacijent se može osećati kao da se opekao vrućom tečnošću. Belih plakova u ovom slučaju nema, a sluzokoža ima svetlo crvenu boju. Drugi mogući simptom je metalni, kiseli, slan ili gorak ukus u ustima, kao i suva usta. Najčešće, akutna atrofična kandidijaza se razvija nakon uzimanja antibiotika širokog spektra ili inhalacionih kortikosteroida.

Kod hronične atrofične kandidijaze postoji i crvenilo sluzokože, osećaj peckanja. Najčešće se ovaj oblik kandidijaze javlja kod pacijenata sa mobilnom protezom, pa se ponekad naziva i protetskim stomatitisom. U nekim klasifikacijama, atrofična kandidijaza se takođe može nazvati terminom ''eritematozna'' (od reči ''eritem'' - crvenilo).

3) Hronična hiperplastična kandidijaza

Javlja se uglavnom samo kod odraslih i prilično je retka (u odnosu na druge oblike kandidijaze, učestalost pojavljivanja nije veća od 5%). Najčešće se javlja na sluzokoži obraza, u blizini uglova usta, na zadnjoj strani jezika, kao i na mekom nepcu. Odlikuje se pojavom belih plakova koji vremenom rastu i spajaju se, postepeno dobijajući žućkastu boju. U izraženoj fazi, površina plakova postaje gruba, čvornasta.

Hiperplastična kandidijaza se razlikuje od pseudomembranozne po tome što se plakovi u ovom slučaju više ne mogu ukloniti pažljivim struganjem. Najčešće se hiperplastična kandidijaza javlja kod muškaraca srednjih godina koji puše. Postoje istraživanja koja dokazuju da hiperplastična kandidijaza ima tendenciju da se transformiše u rak. Te se ovaj vid kandidijaze može smatrati prekanceroznom bolešću.

Važno: Većina vrsta oralne kandidijaze je bezbolna, a manifestuje se samo prisustvom lezija na oralnoj sluzokoži, ponekad može doći do peckanja. Zbog toga se kandidijaza ponekad može pogrešno dijagnostikovati kao ''sindrom pečenja''.

Da bi se postavila tačna dijagnoza, veoma je važno izvršiti citološki pregled plaka uzetog iz oralne sluzokože. Ovo je tim važnije jer vrlo često obilna akumulacija ne-gljivične mikroflore (naročito na jeziku) - može ličiti na gljivičnu infekciju sluzokože.

Komplikacije oralne kandidijaze

Vrlo često odrasli pribegavaju samolečenju, što često dovodi samo do širenja gljivične infekcije. Kandidijaza u ustima može brzo dovesti do pojave Candide u grlu, može se proširiti na jednjak, izazivajući ezofagitis (bol kada hrana prolazi kroz jednjak, koji se oseća kao bol u grudima). 

Takođe, oralna kandidijaza koja se ne leči na vreme može dovesti do širenja procesa na kožu (hronična mukokutana kandidijaza), koja se uglavnom javlja kod pacijenata sa patologijama imunog sistema, odnosno sa defektima u funkcionisanju T-limfocita, sa neutropenijom. Nedostatak lečenja ili neblagovremeni tretman hiperplastičnog oblika kandidoze može dovesti do razvoja kancera u usnoj duplji. 

Lečenje kandidijaze

Već smo napomenuli da oralnu kandidijazu sve ređe izaziva podvrsta Candida albicans, koja prilično dobro reaguje na antifungalnu terapiju. Kod pacijenata se sve češće razvijaju najagresivnije vrste gljivica roda Candida – kao što su C.glabrata, C.krusei i C.tropicalis, koje ne samo da pokazuju otpornost na mnoge antifungalne lekove, već i sve češće spajaju sa drugim mikroorganizmima (stafilokoki, streptokoki itd.). Sve ovo komplikuje lečenje, a takođe doprinosi razvoju recidiva.

Zbog toga je najvažnija stvar pre lečenja, sprovođenje citološkog pregleda. Na taj način ćete potvrditi dijagnozu oralne kandidijaze, i pored toga, odrediti i osetljivost gljivica Candida na glavne antifungalne lekove. To su sistemski antifungalni lekovi koji će biti osnova za lečenje oralne kandidijaze. Terapija blagih primarnih oblika bolesti može se sprovesti primenom lokalnih agenasa.

Lečenje oralne kandidoze traje u proseku 12-15 dana (dok simptomi bolesti potpuno ne nestanu). Međutim, kod pacijenata sa hroničnom kandidijazom koji već imaju recidive, takođe će biti potrebna terapija održavanja. Lečenje bolesti treba da sprovodi stomatolog - u saradnji sa lekarima drugih specijalnosti (terapeut, ginekolog, mikolog).

Važne stavke u lečenju oralne kandidijaze

Postoji nekoliko problema u koji se mogu javiti u toku lečenja kandidijaze. 

Prvi problem je što se gljive roda Candida mogu locirati ne samo na površini epitelnih ćelija sluzokože, već mogu rasti i unutar epitelnih ćelija. U ovom slučaju, mukopolisaharidna membrana ćelije domaćina štitiće gljive ne samo od fagocita (koji moraju da pronađu, apsorbuju i svare infektivne agense), već i, u izvesnoj meri, od antifungalnih lekova. U ovom slučaju mogu biti potrebne veće doze lekova i duži kursevi lečenja (uključujući supresivnu terapiju).

Drugi problem može biti insuficijencija imunog odgovora (na primer, nepotpuna fagocitoza gljivica roda Candida). U odsustvu imunokorekcije uz pomoć imunomodulatora, ovo drastično povećava rizik od razvoja hronične kandidoze i kasnijih recidiva. 

Veoma je važno sprovesti tretman uz istovremenu sanaciju usne duplje, tj. potrebno je izlečiti sve karijesne zube, žarišta hronične upale u usnoj šupljini, ukloniti zubne naslage. Ako meki mikrobni plak i tvrde zubne naslage nisu uklonjeni, to znači da će vrlo brzo doći do novog recidiva oralne kandidijaze. Pored toga, važno za pacijente sa mobilnim protezama je da redovno dezinfikuju svoje proteze, kao i da ih zamene ako im je istekao rok trajanja. Biće beskorisno lečiti oralnu kandidijazu kod pacijenata čije proteze i dalje predstavljaju izvor infekcije.

Za pušače je u ovom slučaju veoma važno smanjiti učestalost konzumiranja nikotina. Ako se kandidijaza pojavi tokom upotrebe inhalacionih steroida (kod astmatičara), potrebno je da pacijent isprire usta vodom nakon prskanja steroida. U vreme lečenja takođe je veoma važno smanjiti količinu konzumiranih ugljenih hidrata, a poželjno je potpuno izbaciti slatka pića i pića koja sadrže šećer. Za pacijente sa suvim ustima važno je da počnu sa upotrebom specijalnih preparata kako bi oralna sluzokoža bila hidrirana.

Veliku pomoć u lečenju i prevenciji kandidijaze i stomatitisa mogu pružiti paste za zube koje sadrže laktoferin, laktoperoksidazu, lizozim, glukozooksidazu. Takve paste povećavaju lokalni imunitet usne šupljine, smanjuju rizik od razvoja stomatitisa i kandidijaze.

Druga tačka je povećanje količine konzumirane hrane koja može suzbiti razvoj Candide. Rast gljiva se može obuzdati prirodnim jogurtima koji sadrže žive kulture mlečne kiseline, kao i proizvodima sa prirodnim antigljivičnim delovanjem (beli luk, propolis, ljuta crvena paprika).

Važno: Ukoliko je vaša oralna kandidijaza sklona redovnim recidivima, onda je najbolje da se podvrgnete kompletnom pregledu tela (primarni rezervoar gljivica Candida je najčešće gastrointestinalni trakt). Osim toga, kandidijaza može biti marker jedne od ozbiljnih bolesti koje možda niste ni svesni. To mogu biti bolesti krvi, endokrini poremećaji, gastrointestinalne bolesti, može čak biti znak onkologije.

Česta pitanja o kandidi:

  • Kandida u ustima: simptomi i lečenje:

    Prisustvo kandide u ustima nije neuobičajeno, ali ako se prekomerno razmnoži, može dovesti do nelagodnosti i zdravstvenih problema. Simptomi uključuju beličasti premaz na jeziku i nepcu, loš zadah i bol prilikom gutanja. Lečenje kandide u ustima obično uključuje upotrebu antifungalnih lekova i promenu navika u ishrani.

  • Kandide u organizmu: simptomi i protiv kandide

    Kandida je prirodno prisutna u našem organizmu, ali ako dođe do prekomernog rasta, može izazvati simptome poput umora, lošeg zadaha, glavobolje, iritacije kože i probavnih problema. Protiv kandide se može boriti promenom ishrane i načina života, kao i upotrebom antifungalnih lekova.

  • Kandida može uticati na hormone i zdravlje

    Naučnici su otkrili da prekomerni rast kandide može uticati na hormone, posebno estrogen, što može dovesti do disbalansa i zdravstvenih problema poput neplodnosti, promena raspoloženja i PMS-a. Lečenje kandide može pomoći u vraćanju hormonske ravnoteže i poboljšanju zdravlja.

  • Kandida u crevima: uzroci, simptomi i lečenje

    Rast kandide u crevima može biti posledica brojnih faktora, uključujući nezdravu ishranu, stres i upotrebu antibiotika. Simptomi uključuju nadutost, gasove, dijareju ili zatvor, umor i kožne probleme. Lečenje kandide u crevima obično uključuje promenu ishrane, upotrebu probiotika i antifungalnih lekova.

  • Kandida kod žena: simptomi i kako je lečiti

    Kandida može biti česta pojava kod žena, posebno tokom trudnoće i nakon uzimanja antibiotika. Simptomi uključuju svrab i peckanje, beličasti sekret i bol tokom seksa. Lečenje kandide kod žena obično uključuje lokalne antifungalne lekove i promenu navika u ishrani i higijeni intimne regije.

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (3)
user icon
Janković M.
9 months ago

Kandida je uobičajen problem oralnog zdravlja, a ovaj članak baca svetlo na njegove uzroke, simptome i lečenje. Uvidi koji su ovde dati su dragoceni za sve koji se bave kandidom. Hvala za deljenje!

user icon
Petra K.
11 months ago

Konacno izlecena kandida! Sve korisne informacije o sprecenju i lecenju kandide sam dobila upravo od Marco Dental Tourism.

user icon
DobroJutro
1 year ago

Sjajne informacije na temu kandide, hvala!

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group