Informacije o Škripanju Zubima i Bruksizmu


Da li se često probudite sa glavoboljom ili bolom u vilici? Možda škripite zubima noću, a da toga niste ni svesni. Škripanje zubima može biti privremena reakcija na stres ili hronično zdravstveno stanje. Budite sa nama, otkrivamo zašto škrgućemo zubima i kako da pobedimo tu lošu naviku.

Šta je škripanje zubima?

Šta je škripanje zubima?

Škripanje zubima ili bruksizam je stanje u kojem osoba nesvesno škripi ili škrguće zubima. Škripanje zubima može biti odgovor na stres ili napetost, a najčešće se dešava tokom spavanja. Učestalo škripanje zubima može izazvati bol u vilici, glavi i vratu, a takođe može i trajno oštetiti zube.

Zašto dolazi do škripanja zubima?

Škripanje zubima usled stresa

Uzroci stiskanja ili škripanja zuba mogu biti brojni, a najvažnije je prepoznati ih i izlečiti na vreme. Neki od najčešćih uzorka jesu:

  • Stres. Kada je pod stresom, naše telo proizvodi kortizol, hormon koji nas čini budnijima i napetijima. Tendencija da se mišići grče, uključuje i vilične mišiće. To može dovesti do nesvesnog škrgutanja zubima, kao i drugih simptoma kao što su glavobolja, zubobolja i osetljivost zuba.
  • Nepravilni zubi. Kada zubi nisu pravilno poravnati, to može dovesti do trljanja gornjih i donjih zuba jedan o drugog. Ovaj proces uzrokuje škripanje zubima i na kraju može dovesti do njihovog oštećenja.
  • Nepravilan zagrižaj. Kada imamo krive zube, to stvara dodatni stres na mišiće i ligamente vilice, što može dovesti do bola, zatezanja, kao i škrgutanja zubima u pokušaju da se ublaži napetost.
  • Poremećaji spavanja. Kada ne spavamo dovoljno, telo ne dobija potreban odmor, pa osoba može škrgutati zubima u nastojanju da ostane budna. Ovo može dovesti do začaranog kruga, jer što više osoba škripi zubima, veća je verovatnoća da će patiti od poremećaja sna. 

Kako sprečiti škrgutanje zubima u snu?

Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da sprečite škrgutanje zubima u snu:

  • Smanjite unos kofeina pre spavanja. Kofein doprinosi napetosti mišića i samim tim povećava verovatnoću da ćete škrgutati zubima u snu. Odlučite se za kafu ili čaj bez kofeina.
  • Izbegavajte tvrdu hranu: jedenje tvrde hrane neposredno pre spavanja može doprineti škrgutanju zubima. Pokušajte da izbegavate da jedete tvrde bombone, orahe ili kokice pre spavanja.
  • Opustite se pre spavanja. Potrudite se da se rasteretite, pročitajte knjigu, slušajte lepu muziku ili napravite toplu kupku kako biste se opustili pre spavanja. Ovo može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti koji mogu dovesti do škrgutanja zubima.
  • Uspostavite redovni raspored spavanja. Redovni raspored spavanja pomaže da se reguliše prirodni ritam spavanja kako bi se redukovao nakupljeni stres.
  • Razgovarajte sa svojim stomatologom o štitniku za usta: Ako primetite da i dalje škrgute zubima noću, stomatolog Vam može preporučiti da nosite štitnik za usta kako biste zaštitili svoje zube od drugih dentalnih problema, oštećenja i bola.


Zašto se škripanje zubima javlja kod dece?

Bruksizam kod dece

Škrgutanje ili stiskanje zuba, čest je problem kod dece. Obično se javlja kao neželjeni efekat nicanja zuba. Proces izbijanja zuba može biti neprijatan i bolan, pa škrgutanje nastaje kao instinktivni pokušaj deteta da ublaži bol.

Kako sprečiti stiskanje zuba?

Štitnik za zube

  • Identifikujte momenat kada stiskate zube i pokušajte da zaustavite stiskanje u tom trenutku.
  • Opustite mišiće vilice tako što ćete ih masirati ili držati toplu krpu uz njih.
  • Vežbajte mišiće vilice tako što ćete polako i redovno otvarati i zatvarati usta.
  • Nosite štitnik za usta noću ako stiskate zube dok spavate.
  • Izbegavajte tvrdu hranu koja zahteva puno žvakanja.
  • Pokušajte da smanjite stres u svom životu, koji može biti ključni okidač stiskanja i škripanja zuba. 

Potražite pomoć od svog stomatologa koji će znati koji način rešavanja ovog dentalnog problema je za Vas najadekvatniji.

Šta je zubna abrazija i kako nastaje?

Abrazija zuba jeste gubitak zubne gleđi usled trenja pri škripanju zubima. Zubna gleđ je tvrd spoljašnji sloj koji služi kao zaštita unutrašnjosti zuba. Kada se gleđ ošteti, unutrašnji slojevi postaju izloženi i osetljivi, dok desni postaju crvene, natečene i bolne na toplu i hladnu hranu ili pića.

Kako lečiti bruksizam?

Kako lečiti bruksizam?

Ako ste neko ko se bori sa bruksizmom ili škrgutanjem zubima, možda će Vam stomatolog preporučiti neki od sledećih metoda lečenja:

  1. Vežbanje tehnika za oslobađanje od stresa. Ako je stres okidač za Vaš bruksizam, učenje kako da se opustite može biti od velike pomoći.
  2. Izbegavanje tvrde hrane. Jedenje čvrste i suve hrane može izazvati bruksizam, pa je najbolje da ih svedete na minimum.
  3. Vežbanje vilice. Izvođenje vežbi koje jačaju i istežu mišiće vilice mogu pomoći u smanjenju bruksizma.
  4. Nošenje zaštitnih štitnika za usta. Štitnik za usta može pomoći u zaštiti zuba od oboljenja uzrokovanih nesvesnim škripanjem i stiskanjem.

Ako patite od bruksizma, znajte da nema razloga za preteranu brigu. Otklonite uzrok i ponovo se osmehnite savršeno, lagodno i bez ustezanja.

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (2)
user icon
Gordana Vesić
10 months ago

Suprug je nedavno počeo da škripi zubima u snu. Kako je moguće preventivno to sprečiti i koje su moguće posledice? Cenila bih svaki savet ili sugestiju.

user icon
Marija Jovanovic
1 year ago

Sjajan tekst, usla sam da saznam malo vise o aftama u ustima i nakon citanja ovog teksta, sve mi je mnogo jasnije na ovu temu. Znam da sa nekim od ostalih problema može biti zaista teško izaći na kraj, tako da je dobro znati da postoji dobar resurs online da se pročita i nauči. Definitivno ću isprobati neke od ovih saveta i videti da li će mi pomoći, inače lično imam problem sa škripanjem zuba.

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group