Ortodoncija: Sveobuhvatni Vodič Kroz Ortodontsku Negu Zuba

Ortodoncija

Da li znate kako su proteze napredovale od tradicionalnih metalnih do potpuno providnih i skoro nevidljivih folija za ispravljanje zuba? Bavimo se ortodoncijom- važnom oblašću stomatologije koja postoji vekovima, a iznova napreduje i postiže zaista neverovatne rezulate. U ovom blogu istražujemo različite vrste dostupnih ortodontskih tretmana, prednosti svakog od njih, kao i kako pronaći pravi izbor lečenja za Vas- od isprobanih metoda do najnovije tehnologije. Ukoliko želite da saznate sve o ravnim, blistavim zubima i savršenom osmehu, baš to Vas čeka u nastavku!

Šta je ortodoncija?

Sta je ortodoncija

Ortodoncija je oblast stomatologije koja je specijalizovana za dijagnozu, prevenciju i korekciju nepravilnog položaja zuba i vilice. U ortodontskom tretmanu koriste se proteze, folije i alajneri za repoziciju zuba i vilice u cilju postizanja uravnoteženog i zdravog osmeha koji će trajati doživotno.

Kako izgleda bebin ortodontski pregled?

Ortodontski pregled bebe

Ortodontski pregled bebe je neinvazivna procena razvoja bebinih zuba i vilice koja obuhvata vizuelni pregled zuba, usana i nepca, kao i merenje vilice i zagriza. Lekar će proveriti da li ima znakova neusklađenosti ili abnormalnog rasta, a uz to i pružiti uputstva za pravilnu negu bebinih zuba.

Kada bi trebalo da se obavi ortodontsko lečenje zuba?

Ortodontsko lecenje dece

Rano ortodontsko lečenje preporučuje se deci uzrasta od 7 do 11 godina. U tom periodu ortodonti i stomatolozi mogu proceniti razvoj deteta, dijagnostikovati i sprečiti eventualne probleme. Ovo može pomoći u usmeravanju rasta vilice i zuba, pomažući im da postignu zdrav, prirodan i lep osmeh.

Šta su ortodontski aparati i za šta služe?

Privremena zubna proteza

Ortodontski aparati su fiksne ili uklonjive proteze koje služe za vraćanje zuba u njihov idealan položaj. Fiksne proteze su zalepljene za zube i ostaju na mestu, dok su uklonjivi uređaji dizajnirani da se izvade tokom jela i pranja zuba. Obe vrste mogu pomoći u poboljšanju oralnog zdravlja i osmeha.

Evo još nekoliko ključnih razlika između privremenih i fiksnih zubnih proteza:

 • Fleksibilnost: Privremeni aparati se mogu ukloniti i pacijent ih po potrebi može izvaditi, dok su trajni aparati fiksni i ne mogu se ukloniti bez odlaska u stomatološku ordinaciju.
 • Trajanje: Privremene proteze se uglavnom nose namenski- na kratak vremenski period, dok se trajni aparati obično nose znatno duže.
 • Povoljnost: Privremeni uređaji su obično pristupačniji od trajnih uređaja poput metalne fiksne proteze.
 • Svrha: Privremeni aparati se obično koriste za ispravljanje manjih problema sa poravnanjem i zagrizom, dok se trajni aparati koriste za ispravljanje složenijih dentalnih problema.
 • Zahtevnost održavanja: Zbog lakog održavanja i fleksibilnosti, privremeni aparati generalno iziskuju manje poseta zubaru od trajnih aparata.

Kako se vrši ortodontsko ispravljanje zuba?

Ortodontsko ispravljanje zuba

Ortodontsko lečenje podrazumeva nošenje proteze ili folije koji postepeno pomeraju zube u pravi položaj. Proteze se sastoje od nosača, žica i traka koje su pričvršćene za zube. Kada se proteze zatežu, stvara se pritisak koji vremenom poravnava zube, istovremeno ispravljajajući loš zagriz i vilicu.

Ipak, danas su dostupni brojni savremeniji tretmani ortodontskog ispravljanja zuba među kojima su se pokazali kao najpopularniji i najefikasniji:

 • Invisalign proteze: Diskretan i udoban tretman koji koristi uklonjive prozirne alajnere za postepeno ispravljanje neusklađenosti i nepravilnosti.
 • Keramičke proteze: Estetska alternativa metalnim protezama koje koriste prozirne bravice i žice u boji zuba.
 • Lingvalne proteze: Ovaj tretman koristi bravice i žice koje su pričvršćene za zadnji deo zuba za skoro nevidljiv izgled.

Šta su aligners providne folije i kako funkcionišu?

Providne folije za zube

Prozirne folije za poravnavanje zuba su ortodontski uređaji za ispravljanje krivih i neusklađenih zuba. Napravljeni su od tanke providne plastike koja lepo prijanja uz zube i lako se čisti. Svaki alajner nežno pomera zube tokom vremena zbog čega su odlična alternativa tradicionalnim protezama!

Prozirne folije su moderno, fleksibilno i praktično ortodontsko rešenje, a evo još nekoliko njihovih prednosti:

 • Udobnost: Folije su napravljeni od glatke, udobne plastike, tako da neće iritirati usta ni desni.
 • Uklonjivost: Aligners folije su lako uklonjive tokom žvakanja hrane, pijenja pića, četkanja zuba ili čišćenja koncem što ih čini izuzetno pogodnim za održavanje.
 • Efikasnost: Aligners je efikasan tretman za razne ortodontske probleme dizajniran da brzo i efikasno vrati zube u željeni položaj.
 • Diskretnost: Folije su jedva vidljive, tako da se možete bezbrižno smejati bez bojazni da će ih drugi primetiti.
 • Sigurnost pri nošenju: Iako tanke, prozirne folije napravljene su od materijala vrhunskog medicinskog kvaliteta, što osigurava bezbednost i efikasnost nošenja.
 • Pristupačnost: Aligners folije priuštiv su i lako dostupan tretman što veoma doprinosi pozitivnim rezultatima i zadovoljstvu klijenata.

Da li je nošenje aligners providnih folija bezbolno?

Da! Nošenje prozirnih folija potpuno je bezbolno! Alajneri su napravljeni od glatke, udobne plastike koja dobro pristaje na zube i ne izaziva nikakvu iritaciju niti potrebu za posebnim sredstvima i tehnikama za stavljanje i skidanje. Zato možete da se osmehnete bez straha od bola i neprijatnosti.

Koliko traje ortodontsko lečenje?

Vreme ortodontskog tretmana varira u zavisnosti od težine problema i plana lečenja. U proseku, vreme lečenja je od 12-18 meseci. Tretman se može završiti ranije sa ubrzanim opcijama kao što su prozirni aligneri ili bezmetalne proteze. Uz redovne preglede, prvi rezultati mogu se očekivati veoma brzo.

Da li zubi ostaju zdravi ispod proteza?

Odrzavanje zubne proteze

Da! Zubne proteze su kreirane tako da čvrsto i udobno pristaju na desni osiguravajući lepe i zdrave zube. Uz redovno održavanje, korišćenje paste i čišćenje koncem, kao i uz redovne posete zubaru, zubi mogu ostati jaki i zaštićeni od karijesa i drugih bolesti čak i uz nošenje fiksne proteze.

Nudimo nekoliko saveta kako održavati dentalnu higijenu pri nošenju proteze:

 • Redovni pregledi:  Tokom nošenja bilo koje vrste zubne proteze, redovno posećujte svog stomatologa radi profesionalnog pregleda i čišćenja zuba.
 • Obratite pažnju na ishranu: Izbegavajte vruću i kiselu hranu koja može oštetiti proteze.
 • Koristite adekvatnu četkicu: Za čišćenje proteza koristite meku četkicu za zube i neabrazivno sredstvo za čišćenje proteza.
 • Budite pažljivi: Budite nežni kada čistite svoje proteze, jer grubo čišćenje može prouzrokovati trajno oštećenje proteze.
 • Menjajte proteze na vreme: Pobrinite se da zamenite svoje proteze kada je to potrebno u dogovoru sa stomatologom, jer vremenom proteze mogu oslabiti i izgubiti svoj efekat.

Koliko su efikasni ortodontski tretmani?

Ispravljanje zuba

Ortodontski tretmani su veoma efikasni! Pacijenti mogu osetiti primetno poboljšanje položaja zuba, što će rezultirati boljim zagrizom, funkcijom zuba, smanjenim rizikom od karijesa i lepšim osmehom. Kao i uvek, rezultati će se razlikovati, ali uz pravi plan lečenja uvek očekujte dobre rezultate!

Zaključak


Vaš osmeh je jedna od Vaših najvažnijih karakteristika. Govori o Vašem samopouzdanju, karakteru i sreći. Ortodontski tretmani samo su pomoć da dobijete prirodan osmeh o kojem ste oduvek maštali. Proces je jednostavan i bezbolan, a u dogovoru sa svojim stomatologom možete birati između proteza, Invisalign-a ili drugih ortodontskih tretmana čiji rezultati su vredni truda i čekanja. Na kraju, uvek se upitajte šta ste danas uradili da ispravite svoj osmeh?

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (0)

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group