Plombiranje Zuba: Šta je Plombiranje i Kada je Potrebno

Plombiranje zuba

Da li Vam je poznat osećaj kada zagrizete nešto vruće ili jako hladno i osetite iznenadnu oštru zubobolju? To je neprijatno iskustvo koje uvek izazove zabrinutost i stres. Na sreću, napredak stomatološke industrije omogućio je postojanje raznih vrsta zubnih plombi- savršenog rešenja za ovaj uobičajeni nelagodni dentalni problem. U ovom blogu bavimo se zubnim plombama, istražujemo sve vrste plombi, prednosti svake od njih, kao i najbolje načine za održavanje zuba i usta čistim pre i nakon ugradnje plombi. Pridružite nam se jer u nastavku teksta odgovaramo na sva pitanja koja ste postavili o proceduri lečenja, javljanju bola i vremenu oporavka. Počinjemo!

Šta je zubna plomba i čemu služi?

Amalgamska zubna plomba

Plomba predstavlja zaštitni sloj koji se koristi za popravku i obnavljanje zuba zahvaćenog karijesom, povredom ili traumom. Obično uključuje uklanjanje kvarnog dela zuba i njegovu zamenu materijalom koji pokriva i čuva zub. Plombe poboljšavaju izgled zuba i vraćaju mu njegovu prirodnu funkciju.

Kada se koristi zubna plomba?

Supljina u zubu

Zubna plomba koristi se u slučajevima kada je u zubu prisutna šupljina nastala uklanjanjem karijesa odnosno oštećenog područja zuba. Plomba zatim služi za popunjavanje područja, vraćanje oblika zuba i sprečavanje daljeg propadanja koja uz pravilnu negu i redovne preglede može trajati godinama.

Šta je plombiranje zuba i kako izgleda proces plombiranja?

Proces plombiranja zuba

Plombiranje zuba je stomatološka procedura popravke šupljine ili pukotine u zubu koja uključuje uklanjanje oštećenog područja, čišćenje zuba i punjenje materijalom kao što su kompozit, amalgam ili keramika. Zubar će oblikovati plombu, očvrsnuti je laserom i ispolirati za prirodniji izgled zuba.

Koje vrste plombi postoje i kako izabrati pravu plombu?

Vrste zubnih plombi

Kada se radi o izboru plombe, danas je dostupno nekoliko vrsta odnosno materijala od kojih su najčešći: amalgam, kompozit i keramika. Najbolji način da odaberete pravu plombu je da se konsultujete sa svojim zubarom koji će uzeti u obzir opšte stanje zuba, kvalitet plombe i estetiku koju tražite.

Predstavljamo Vam tri osnovne vrste zubnih plombi u stomatološkoj praksi, kao i prednosti i nedostatke svake od njih:

 • Zubna amalgam plomba: Amalgamski ispuni, poznati i pod nazivom crne ili srebrne plombe, napravljene su od metala, karakteristične su po svojoj izdržljivosti, pristupačnosti, ali i estetskoj neprivlačnosti zbog čega su sve ređi izbor pacijenata.
 • Kompozitna smola u boji zuba: Zbog svoje prilagodljivosti, kompozitna smola popularna je opcija za popravku karijesa i vraćanje prirodnog izgleda i boje zuba.
 • Keramičke plombe: Keramika predstavlja jak materijal koji odgovara boji zuba i spada u najtrajniju opciju. Keramički inleji i onleji danas su takođe dobar izbor za restauraciju većih oštećenja zuba. 

Kako se postavlja plomba i koje su moguće komplikacije?

Postavljanje zubne plombe

Plombiranje je praksa popravke zuba zahvaćenog karijesom, pukotinom ili prelomom. Zubar uklanja oštećeno područje, čisti zub, a zatim ga popunjava adekvatnim kompozitnim materijalom. Komplikacije mogu biti osetljivost na toplo i hladno, osetljivost na pritisak ili u retkim slučajevima infekciju

Koliko traje proces plombiranja zuba?

Proces punjenja zuba plombom obično iziskuje samo jednu posetu stomatologu u trajanju od oko pola sata. Prilikom posete, stomatolog će očistiti i pripremiti zub za plombiranje, a zatim će postaviti plombu i ispolirati je. Uz moderna dostignuća, proces je brz, lak i bezbolan!

Da li je plombiranje zuba bolno?

Zubna anestezija

Ne, proces punjenja zuba nije bolan! Zubar će po potrebi područje utrnuti lokalnim anestetikom kako bi se uverio da ne osećate nelagodnost. Nakon što se šupljina napuni, možda ćete osetiti blagu osetljivost, ali bi trebalo brzo da nestane. Sa napretkom tehnologije, postupak je efikasan i lagodan.

Kako održavati plombirane zube?

Pranje zuba

Neposredno nakon plombiranja zuba, nastavite sa redovnom higijenom, koristite četkicu sa mekim vlaknima, kao i konac za nepristupačne delove zuba i izbegavajte lepljivu i tvrdu hranu. Obavezno se pridržavajte redovne stomatološke rutine i konsultujte se sa svojim stomatologom za sve dodatne savete. 

Za dugotrajnost plombi važno je da ispratite i sledeće savete:

 • Perite zube dva puta dnevno po minimum dva minuta: Pranje zuba fluoridnom pastom pomaže u uklanjanju plaka i bakterija koje mogu izazvati karijes i druga zubna oboljenja. 
 • Čistite zube koncem najmanje jednom dnevno: Koncem se efikasno uklanjaju čestice hrane i plaka između zuba i duž linije desni.
 • Izbegavajte lepljivu hranu: Slatka i lepljiva hrana mogu olabaviti plombe i oštetiti zube.
 • Koristite štitnik za usta: Dok se bavite sportskom aktivnošču, nosite štitnik za usta kako biste zaštitili zube i plombe od moguće povrede ili oštećenja.
 • Izbegavajte pušenje i pijenje alkohola: Duvan i alkohol u velikoj meri narušavaju kvaltet i boju zuba i plombe.
 • Ostanite hidrirani: Unos dovoljne količine vode podstiče proizvodnju pljuvačke u ustima koja pomaže u sprečavanju nagomilavanja karijesa i štetnih bakterija, a takođe pomaže i u ispiranju preostalih čestica hrane u zabačenim delovima usta i zuba.

Kako zub izgleda nakon plombiranja?

Nakon plombiranja, zub izgleda mnogo zdravije! Materijal za punjenje zatvara sve šupljine sprečavajući dalje propadanje. Površina zuba je glatka i ujednačena, a boja materijala za punjenje će se stopiti sa prirodnom bojom zuba. Povrh svega, uz odgovarajuću negu, plomba može trajati godinama!

Kako sprečiti pojavu komplikacija nakon plombiranja zuba?

Redovni stomatoloski pregled

Sprečavanje komplikacija nakon plombiranja zuba moguće je uz dobru oralnu higijenu i redovne stomatološke preglede kojim će se zubar uveriti da su plombe pravilno postavljene i održavane. Svakodnevno negujte zube, koristite pastu, četkicu i konac i izbegavajte konzumiranje lepljive i tvrde hrane.

Predlažemo Vam još nekoliko korisnih načina za pravilnu negu zuba kod kuće nakon postavljanja plombe:

 • Koristite pastu za zube sa fluorom: Fluor je važan mineral koji pomaže u jačanju zubne gleđi i efikasnoj zaštiti zuba od karijesa.
 • Izbegavajte šećer: Stalni unos slatke hrane i pića može uzrokovati stvaranje zubnog karijesa koji oštećuje zube i vremenom dovodi do njihovog propadanja.
 • Hranite se zdravo: Uravnotežena ishrana sa hranom bogata vitaminima i mineralima može pomoći da zubi budu jaki i izdržljivi dugi niz godina.
 • Obratite pažnju na škrgutanje zubima: Stiskanje ili škripanje vilice vrši pritisak na plombirane zube što usled osetljivosti područja može izazvati nelagodnost i bol.
 • Redovno posećujte stomatologa: Redovni stomatološki pregledi mogu pomoći da se identifikuju bilo koji dentalni problemi i na vreme spreči njihovo pogoršanje.
 • Pridržavajte se dobijenih uputstava: Praćenje uputstava Vašeg stomatologa značajno može pomoći da se proces oporavka odvija glatko, kao i da se rizik od mogućih komplikacija svede na minimum.

Zaključak

Bezbolno plombiranje zuba

Plombiranje zuba može izgledati kao stresno iskustvo, ali danas zasigurno nije tako. Uz savremenu tehnologiju, postupak je brz i bezbolan, a krajnji rezultat je zdraviji, samouvereniji osmeh. Uz širok spektar dostupnih materijala, možete pronaći savršeno punjenje koje odgovara Vašim individualnim potrebama i preferencijama. Prevaziđite strah od zubara i uz odgovarajuću negu i redovne stomatološke preglede, možete imati neprocenjive rezultate koji su vredni svakog truda!

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (0)

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group