Zubni Most - Ispravljanje Krivih Zuba i Ostale Prednosti

Zubni most

Da li ste se nekada osećali kao da Vam je osmeh nepotpun? Da li Vam nedostaju jedan ili dva zuba i niste sigurni šta da radite? Ako je tako, trebalo bi da razmislite o zubnom mostu. Zubni most je odličan način da popunite sve praznine u zubima, postižući svoj savršen osmeh. U ovom blogu razgovaramo o svemu što treba da znate o zubnim mostovima, uključujući to šta su oni, zašto su korisni, kao i o tome da li je procedura ugradnje bolna i šta ona uključuje. Ako tražite rešenje da upotpunite svoj osmeh, na pravom ste blogu gde ćete dobiti sve potrebne i korisne informacije!

Šta je zubni most?

Sta je zubni most?

Zubni most je specijalan uređaj koji se koristi za zamenu jednog ili više nedostajućih zuba. Dizajniran je da premosti prazninu između dva zuba pričvršćivanjem veštačkog zuba na susedne zube ili implante. Bezbedno pričvršćene za postojeće zube, krunice pružaju trajno rešenje prirodnog osmeha.

Kada se koristi zubni most?

Karijes na zubima

Zubni most se koristi za zamenu jednog ili više zuba usled karijesa, bolesti desni, povreda ili vađenja zuba. Obično se sastoji od veštačkog zuba između dve krune koje su pričvršćene na susedne zdrave zube. Pomaže u obnavljanju snage zagriza, održavanju oblika lica ili ispravljanju krivih zuba.

Kako izgleda proces pripreme pacijenta pre intervencije?

Rendgenski snimak zuba

Da biste bili sigurni da je ugradnja trajnog zubnog mosta pravo rešenje za problem nedostajućih zuba koji imate, budite sigurni da ste ispratili sve potrebne korake pripreme koji podrazumevaju:

 • Zakazivanje detaljnog stomatološkog pregleda: Detaljan pregled zuba, desni i cele vilice pomoći će Vašem stomatologu da utvrdi da li je most adekvatno rešenje, kao i da identifikuje sve potencijalne stomatološke probleme pre same intervencije. 
 • Rendgenski snimak: Rendgenski snimak vilice pružiće detaljan pregled područja, strukture zuba i kosti što će pomoći stomatologu da precizno isplanira ugradnju mosta.
 • Održavanje redovne higijene usta i zuba: Perite zube minimum dva puta dnevno fluoridnom pastom za zube i ispirajte ih vodom nakon svakog obroka.
 • Profesionalno čišćenje zuba: Obavite profesionalno čišćenje zuba da biste otklonili nakupljeni plak ili kamenac i obezbedili čiste i zdrave zube pre samog tretmana.
 • Konsultacije sa stomatologom: Prikupite svu potrebnu dokumentaciju i obavestite svog zubara o svim lekovima koje koristite. Postavljajte pitanja i otklonite sve nedoumice kako bi sama intervencija bila što komfornija i bezbrižnija.

Kako se radi zubni most?

Izrada zubnog mosta

Izrada zubnog mosta je precizan i složen proces koji zahteva iskusnog i profesionalnog stomatologa kako bi intervencija prošla što lakše i bezbolnije. Koraci ugradnje mostova uključuju:

 • Pripremu zuba: Priprema zuba vrši se turpijanjem, odnosno uklanjanjem male količine gleđi sa zuba sa obe strane otvora kako bi se oformilo mesto za most. Noseći zubi se pripremaju tako što se smanjuju u veličini i oblikuju tako da čvrsto prihvate most.
 • Uzimanje otisaka zuba: Nakon što se zubi srede i pripreme, uzima se otisak potpornih, tj. nosećih zuba i šalju se u stomatološku laboratoriju koja most izrađuje po jedinstvenim merama zuba svakog pojedinačnog pacijenta.
 • Izradu mosta: Na osnovu prethodno kreiranih otiska, u zubotehničkoj laboratoriji i po precizno određenoj meri izrađuje se odnosno izliva zubni most. Most je napravljen od komada metala ili porcelana. Izrađen je po modelu zuba pacijenta i dizajniran da savršeno pristaje ustima pacijenta.
 • Postavljanje mosta: Most se zatim specijalnim zubnim cementom postavlja na potporne zube kako bi se obezbedilo dobro i čvrsto prianjanje.
 • Završnu proveru: Nakon postavljanja mosta, on će biti uglačan i proveren na pristajanje, zagriz i udobnost.

Koje su prednosti i mane zubnog mosta?

Prednosti zubnog mosta uključuju obnavljanje zagriza, ulepšavanje osmeha, kao i smanjenje rizika od različitih bolesti desni. Nedostaci mogu biti potencijalna osetljivost i potreba za potpuno zdravim susednim potpornim zubima. Razgovarajte sa stomatologom kako biste pronašli pravo rešenje za sebe.

Kakve su komplikacije i rizici kod zubnih mostova?

Zubni mostovi su bezbedan i efikasan način za zamenu zuba koji nedostaju, međutim, postoji nekoliko rizika kojih treba biti svestan od kojih su najčešće karijes, bol i poteškoće u čišćenju. Redovno održavanje i pregledi stomatologa u velikoj meri mogu pomoći u smanjenju rizika od svih komplikacija.

Koliko dugo traje zubni most?

Keramicki trajni zubni most

Uz odgovarajuću negu, zubni most može trajati od 10-15 godina, pa čak i duže. Dobra zubna higijena, redovni stomatološki pregledi i izbegavanje tvrde i lepljive hrane su ključni za produženje veka mosta. Brigom o higijeni i zdravim navikama, zubni može Vam pružiti sjajan osmeh dugi niz godina!

Kako se pravilno održava most?

Profesionalno ciscenje zuba

Četkajte zube dva puta dnevno i koristite konac da biste uklonili plak i ostatke hrane sa zuba. Redovni stomatološki pregledi i čišćenje takođe su važni za pravilno održavanje zubnih mostova. Pitajte stomatologa o dodatnim mogućnostima preventivne nege kako biste osigurali kvalitet i dugovečnost.

Kako zubni most pomaže u ispravljanju zuba?

Zubni most se može koristiti za ispravljanje zuba popunjavanjem praznine između zuba i pružanjem podrške susednim zubima. Ovaj most pomaže da se zubi drže na mestu, istovremeno pružajući snagu i stabilnost okolnim zubima, što rezultira ravnijim, zdravijim osmehom.

Kako izabrati pravog zubara za zubni most?

Odabir zubara za zubni most može biti od suštinskog značaja za lečenje. Potražite stomatologa sa iskustvom, dobrom reputacijom, kao i zubara koji će Vam ponuditi personalizovanu negu. Pitajte prijatelje i porodicu za preporuke i pročitajte recenzije kako biste doneli dobru i promišljenu odluku.

Predlažemo još nekoliko korisnih saveta kako izabrati pravog zubara za mostove:

 • Izaberite specijalizovanog stomatologa: Izaberite stomatologa koji je specijalizovan za zubne mostove kako biste stekli poverenje u kvalitet i rezultate usluge.
 • Potražite fotografije pre i nakon ugradnje mosta: Proverite efikasnost ugradnje ukoliko na sajtu ordinacije postoje fotografije zuba pre i nakon same intervencije.
 • Pitajte stručnjaka za savet: Zamolite stomatologa da Vam objasni različite dostupne vrste mostova, procedure izrade, kao i najbolje opcije za Vaše potrebe.

Zaključak


Prednosti zubnog mosta sežu daleko od fizičkog izgleda. Vraćanjem prirodnog oblika i strukture zuba, takođe možete povratiti i sposobnost da samopouzdano govorite, jedete i osmehujete se. Obnavljanje Vašeg oralnog zdravlja može imati značajan uticaj na opšte zdravlje i dobrobit organizma. Iako je potrebno vreme da se most pravilno postavi i da se naša usta prilagode novom mostu, dugoročne prednosti zubnog mosta daleko su veće od kratkoročne nelagodnosti. Uz pravilnu negu i održavanje, zubni most može trajati mnogo godina pružajući Vam znatno samouvereniji i iskreniji osmeh.

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (0)

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group