Zubi i Hrana - Najbolja Hrana za Zdravije i Lepše Zube

Hrana za zdrave zube

Uvod

U ovom tekstu bavimo se načinom na koji izbor hrane utiče na naše zube. Govorimo o važnosti odabira namirnica, žvakanju, kao i o pravilnoj ishrani zaduženoj za dugovečnost naših zuba. Dakle, ukoliko želite da saznate više o tome kako zubi i hrana funkcionišu zajedno, čitajte dalje, čeka Vas veliki zalogaj znanja!

Kako hrana može uticati na zdravlje zuba?

Karijes od slatkiša

Hrana utiče na zdravlje zuba tako što podstiče karijes ili štiti od njega. Slatka hrana povećava rizik od karijesa, dok vlakna, kalcijum i fosfati jačaju zube. Takođe, žvakanje hrskavog voća i povrća stimuliše proizvodnju pljuvačke koja neutrališe štetne kiseline i remineralizuje zubnu gleđ.

Koja vrsta hrane može narušiti kvalitet zuba?

Nezdrava hrana za zube

Konzumiranje slatke i kisele hrane utiče na kvalitet zuba. Šećer podstiče rast štetnih bakterija u ustima, dok kiselina erodira zubnu gleđ čineći zube podložnijim karijesu. Namirnice i pića kao što su soda, slatkiši, citrusi i prelivi na bazi sirćeta su primeri namirnica koje treba izbegavati.

 • Slatka hrana: Šećer, naročito u slatkišima, stupa u interakciju sa prirodnim bakterijama u  ustima stvarajući kiseline koje zatim izjedaju zube i trajno ih oštećuju. Ako ipak konzumirate više slatke hrane i pića, neophodno je da redovno i kontinuirano održavate oralnu higijenu i ispirate usta vodom posle svakog obroka.
 • Lepljiva hrana: Lepljiva priroda namirnica znači da mogu duže da ostanu na našim zubima, dajući bakterijama više vremena za interakciju sa šećerima, kao i za stvaranje štetnih kiselina.
 • Kisela hrana: Učestalo konzumiranje kisele hrane može dovesti do zubne erozije koja potom oštećuje gleđ, prvi i najvažniji, zaštitni sloj zuba. Kada se gleđ zuba trajno ošteti, kiselina iz hrane može doći u dodir sa minaralima u zubima uzrokujući njihovo raspadanje.
 • Tvrda i hrskava hrana: Osim što je izuzetno teška za varenje, tvrda hrana takođe oštetiti kvalitet i izgled zuba jer neprestano grickanje tvrde hrane može dovesti do pucanja ili lomljenja naših zuba. Ispucali ili napukli zubi podložniji su karijesu i drugim oboljenjima.
 • Skrobna hrana: Namirnice koje sadrže skrob poput testenina, krekera ili čipsa mogu se zaglaviti u nepristupačne delove usta i zuba, pretvarajući se u šećer i na taj način obezbeđujući bogat izvor hrane raznim bakterijama. Ne zaboravite da, ukoliko ste u mogućnosti, nakon obroka četkicom detaljno operete i očistite sve zavučene delove zuba.

Kako izbeći nakupljanje hrane između zuba?

Konac za zube

Da biste izbegli nakupljanje hrane između zuba, važno je da perete zube najmanje dva puta dnevno i da ih redovno čistite koncem. Koristite četkicu sa mekim vlaknima i pastu sa fluorom da biste efikasno očistili prostor između zuba i uklonili sve zarobljene čestice hrane. Evo još nekoliko saveta:

 • Pazite na ishranu: Ako je hrana koju unosite lepljiva ili teška za žvakanje veća je verovatnoća da će Vam se ostaci zaglaviti u zubima. Zato pokušajte da izbegavate lepljive bombone, karamele i hrskave namirnice.
 • Jedite polako i pažljivo: Odvojite vreme da temeljno žvaćete hranu čime ćete mnogo pomoći lakšem i bržem varenju. Zdravo žvakanje podrazumeva od trideset do pedeset pokreta žvakanja.
 • Ispirajte tečnošću za zube: Nakon obroka izbućkajte tečnost za zube u ustima i nakon toga isperite zube i usta mlakom vodom.

Koju hranu treba jesti nakon vađenja zuba?

Hrana nakon vadjenja zuba

Nakon vađenja zuba, trebalo bi jedete meku hranu koju je lako žvakati. Takođe, izbegavajte toplu hranu i piće, kao i hrskavu ili lepljivu hranu. Pridržavajte se zdrave ishrane kako biste podstakli lečenje. Evo predloga namirnica koje treba jesti nakon ekstrakcije zuba:

 • Meko voće: Voće kao što su banane i avokado je mekano i lako se jede što ih čini odličnom opcijom za ishranu nakon vađenja zuba.
 • Jogurt: Preporučujemo jogurt zbog prirodnog prisustva probiotika koji može pomoći da se ubrza proces zarastanja.
 • Supa: Supa je odlična opcija jer može biti puna hranljivih materija koje će Vam pomoći da se brzo i efikasno zalečite i hidrirate.
 • Smutiji: Domaći smutiji su odličan način da dobijete sve hranljive sastojke koji su Vam potrebni bez potrebe da jedete čvrstu hranu. Jednostavno pomešajte bilo koje meko voće ili povrće i umutite mikserom da se usitne uz dodatak vode ili jogurta po želji. Kašasti smutiji takođe su na raspolaganju.

Zašto se javlja bol zuba na toplu hranu?

Osetljivost zuba na toplo

Bol zuba na toplu hranu javlja se usled širenje nerava u zubima. Kada su zubi izloženi visokim temperaturama, dentin i pulpa u zubima se šire što dovodi do pritiska na nerve i bola. Pored toga, vruća hrana može izazvati iritaciju desni, pogoršavajući bol u zubima. 

Koju hranu jesti za jačanje zuba?

Hrana za zube u razvoju

Unos hrane bogate kalcijumom kao što su mlečni proizvodi poput mleka, sira i jogurta može pomoći u jačanju zuba. Uz to, hrskavo voće i povrće kao što su jabuka i šargarepa podstiče uklanjanje plaka i stimuliše proizvodnju pljuvačke zaduženu da zaštiti zube od karijesa. Evo još nekih namirnica:

 • Mlečni proizvodi: Sir, mleko i jogurt korisni su za naše zube jer sadrže kalcijum, sastojak koji doprinosi jačanju zubne gleđi zadužene za odbranu od bakterija. Konzumacija mleka naročito je važna kod dece čiji zubi su u procesu nicanja i razvoja.
 • Zeleno lisnato povrće: Spanać, kelj i blitva sadrže vitamine A i C koji pomažu da desni budu potpuno čiste i zdrave.
 • Orašasti plodovi: Bademi, kikiriki i orasi odlični su za naše zube. Ove namirnice sadrže magnezijum koji potpomaže normalnom funkcionisanju svih mišića u telu, a čiji nedostatak može prouzrokovati bruksizam ili škripanje zubima.
 • Riba: Losos, tunjevina i sardine izvori su omega-3 masnih kiselina koji smanjuju rizik od nastanka mnogih zubnih oboljenja.
 • Voće i povrće: Jabuke, šargarepa i celer sadrže vlakna koja pomažu da očistimo i dugovečno održavamo svoje zdravim.

Zaključak

Uticaj hrane na zube

Ako obratimo pažnju na citat ''Reci mi šta jedeš i reći ću ti ko si'', možemo puno zaključiti o važnosti ishrane za naše dentalno i celokupno zdravlje. Za vitalnost i sreću, morate izabrati pravu hranu koja će ojačati Vaše telo. Odabirom hranljivih namirnica i pića, svom telu dajete podstrek koji mu je potreban da pravilno i zdravo funkcioniše. Jedenje nezdrave hrane može izgledati kao lak način da zadovoljite glad, ali na duže staze, samo ćete se osećati tromo i umorno. Posvetite se sebi, zdravlju svojih zuba i nećete skidati svoj savršen osmeh.

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (1)
user icon
Polina Kirilova
1 year ago

Hvala na informacijama, veoma je dobro znati koju hranu treba jesti nakon vađenja zuba.

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group