Nicanje Zuba Kod Beba

Nicanje zuba predstavlja prirodan proces koji se događa u skladu s individualnim razvojem deteta, ali ponekad može uzrokovati nelagodnost i bol kod beba. U ovom članku ćemo se fokusirati na sve aspekte nicanja zuba, od simptoma i tegoba do pravilne higijene i ishrane, a takođe ćemo pružiti i korisne savete kako bebama olakšati tegobe koje se javljaju tokom ove faze života.

Nicanje zuba kod beba

Koji su simptomi nicanja zuba kod beba?

Simptomi nicanja zuba mogu uključivati ​​nervozu, crvenilo i oticanje desni, povećanu salivaciju, promene u apetitu bebe, povišenu temperaturu, kao i probleme sa spavanjem. Takođe, kod bebe se može primetiti i potreba za žvakanjem i griženjem igračke ili cucle kako bi se ublažili bol i nelagoda.

Simptomi nicanja zuba kod beba

Kako prepoznati rano nicanje zuba kod beba?

Rano nicanje zuba obično počinje sa bolom i osetljivim desnima, pa bebe često grizu predmete ili stavljaju prste u usta. Takođe, mogu se primetiti crvenilo i oticanje desni. U nekim slučajevima, mogu se uočiti i male bele tačke na dnu desni koje ukazuju na početak nicanja zuba.

Kako se menja ponašanje bebe tokom nicanja zuba?

Usled bolova ili nelagode koje uzrokuje rast zuba, bebe mogu postati neraspoložene, razdražljive i sklone plakanju, a mogu imati i problema sa spavanjem i ishranom. Takođe, kod beba se mogu primetiti i neke promene u ponašanju kao što su želja za sisanjem palca ili stavljanje igračaka u usta.

Bebini prvi zubi

Kada se kod beba očekuje nicanje prvih zuba?

U većini slučajeva, prvi zubi kod beba počinju da niču između 6. i 10. meseca života. Međutim, nekim bebama zubi mogu izrasti već u 3. mesecu ili kasnije tokom prve godine života. Važno je napomenuti da svako dete ima svoj individualni razvojni put, pa je moguće da se zubi jave pre ili kasnije u odnosu na predviđen period.

Nicanje prvih zuba kod bebe

Da li postoji redosled nicanja mlečnih zuba kod beba?

Da, mlečni zubi se obično pojavljuju određenim redosledom, pri čemu se obično prvi pojavljuju dva donja prednja zuba (centralni sekutići), a zatim dva gornja prednja zuba.

Da li je kasno izbijanje zuba razlog za zabrinutost?

Dok većina beba prvi zub dobije u tipičnom rasponu od 6 do 10 meseci, zakasnelo nicanje zuba nije nužno razlog za zabrinutost, sve dok nema drugih zastoja u razvoju zuba. Neke bebe možda neće dobiti prvi zub do prve godine života.

Koliko traje nicanje zuba kod beba?

Nizanje zuba može trajati od nekoliko dana do nekoliko meseci, ali u proseku je potrebno oko 8 dana da nikne jedan zub.

Koliko vremena treba svim zubima da porastu?

Može proći i do 2-3 godine dok svi bebini zubi izrastu. Prvi zubi koji se pojavljuju su obično donji prednji zubi nakon čega rastu i gornji. Slede prvi kutnjaci, zatim očnjaci i na kraju drugi kutnjaci. Međutim, svaka beba je jedinstvena i može drugačije da doživi nicanje zuba. Neke bebe mogu dobiti zube ranije ili kasnije od drugih.

Koliko vremena treba bebinim zubima da porastu?

Koje su najčešće tegobe koje bebe imaju tokom nicanja zuba?

Izbijanje zuba može izazvati niz tegoba kod bebe. Neke od najčešćih tegoba koje se javljaju su:

 • Nemirnost i razdražljivost
 • Grickanje i žvakanje predmeta
 • Oticanje i osetljivost desni
 • Gubitak apetita ili odbijanje hrane
 • Poteškoće sa spavanjem
 • Trljanje ušiju ili obraza
 • Povišena temperatura

Nicanje zuba i povisena temperatura kod beba

Kako nicanje zuba može uticati na bebin san?

Izbijanje zuba može poremetiti bebin san izazivajući nelagodnost i bol tokom spavanja. Pored toga, pojačano slinjenje tokom nicanja zuba može dovesti do iritacije kože i otežanog disanja što bebama može narušiti udoban i miran san.

Da li je temperatura tokom nicanja zuba razlog za brigu?

Niska temperatura tokom nicanja zuba je uobičajena i obično nije razlog za zabrinutost. Međutim, ako je temperatura povišena danima ili ako je praćena drugim simptomima kao što su povraćanje ili dijareja, važno je da obavezno kontaktirate svog pedijatra.

Kako se može ublažiti bol prilikom nicanja zuba kod beba?

Kako biste ublažili bol i nelagodnost kod bebe, pokušajte sa hladnim oblogama ili upotrebom glodalica za zube za bebe. Evo još nekoliko načina kako olakšati bebi nicanje prvih zuba:

 • Upotrebite hladne obloge: Hladne obloge mogu ublažiti bol i oticanje. Koristite čistu krpu i ohladite je nekoliko minuta pre nego što je ponudite bebi da žvače ili joj stavite na desni.
 • Ponudite bebi glodalicu za žvakanje: Žvakanje može smanjiti bol prilikom nicanja zuba jer pomaže pri izbijanju zuba. Ponudite čvrste predmete za žvakanje poput ohlađenih glodalica za bebe.
 • Izmasirajte bebine desni: Nežna masaža desni može ublažiti bol. Pre nego što to učinite, obavezno operite ruke kako biste izbegli svaku infekciju. Nežno masirajte desni svog deteta kružnim pokretima.
 • Posavetujte se sa svojim stomatologom: Stomatolog će Vam dati najbolje savete kako da svojoj bebi pomognete pri nicanju zuba.
 • Održavajte higijenu bebinih zuba: Nežno obrišite bebine desni vlažnom krpom nakon svakog obroka. Takođe, pripazite da dete ne uzima previše slatkih napitaka i hrane jer to može pogoršati simptome.

Kako da bebi olaksamo nicanje zuba?

Koji su prirodni lekovi za bol pri nicanju zuba kod beba?

Prirodni lekovi za bol prilikom nicanja zuba kod beba podrazumevaju hladnu i meku hranu poput pasiranog voća ili jogurta, kao i nanošenje male razblažene količine ulja karanfilića na desni

Kako koristiti gel za zube za bebe tokom nicanja zuba?

Najpre proverite sa stomatologom da li je gel za zube adekvatan za zube Vaše bebe. Obično se preporučuje nanošenje male količine gela na vrh prsta ili na četkicu za zube za bebe i nežno masiranje bebinih desni. Važno je ne prekoračiti preporučenu dozu i ne koristiti gel svakodnevno.

Kako održavati oralnu higijenu kod beba tokom nicanja zuba?

Pranje zuba kod beba

Pravilna briga o oralnoj higijeni bebe podrazumeva svakodnevnu negu bebinih zuba kao i redovne stomatološke posete nakon nicanja prvog zuba. Pored toga, možete čistiti desni svoje bebe čistom, vlažnom krpom ili gazom nakon hranjenja. Kada počnu da niču bebini zubi, možete početi da ih perete četkicom za zube sa mekim vlaknima i količinom paste za zube veličine pirinča prilagođenoj bebama.

Kako ishrana utiče na nicanje i zdravlje zuba kod beba?

Karijes kod dece

Pravilna ishrana može pomoći u sprečavanju karijesa i drugih problema sa zubima kod beba, dok nezdrava ishrana može vremenom uzrokovati propadanje zuba. Kada dete počne da se hrani čvrstom hranom, važno je izbegavati hranu bogatu šećerom. Šećer se pretvara u kiselinu u ustima koja može dovesti do karijesa. Umesto toga, bebu treba naviknuti na raznovrsnu ishranu bogatu vitaminima, povrćem i voćem.

Koje su namirnice dobre za bebu prilikom nicanja zuba?

Hrana bogata kalcijumom i vitaminom D, kao što su mlečni proizvodi, lisnato povrće i obogaćene žitarice, mogu pomoći u održavanju zdravih zuba i kostiju tokom nicanja zuba. Meka, pire hrana poput banana i kuvanog slatkog krompira takođe može biti lakša za bebe da jedu tokom ovog perioda.

Zdrava hrana za bebe

Koju hranu i piće koje treba izbegavati tokom nicanja zuba?

Izbegavajte da bebi dajete slatku hranu ili pića koji mogu povećati rizik od nastanka karijesa. Takođe, tokom bebinog razvoja, treba izbegavati hrskavu, tvrdu, kao i jaku hranu koju beba ne može lako da sažvaće i svari. Pridržavajte se ishrane preporučene od strane lekara prilagođene bebinom razvoju i uzrastu.

Kako izgledaju desni kod beba kod nicanja zuba?

Zubne desni kod beba mogu izgledati otečene, crvene i osetljive, ali ne bi trebalo da imaju gnoj ili drenažu. Ako primetite bilu kakvu promenu koja može biti znak infekcije bebinih desni, trebalo bi da kontaktirate pedijatra ili dečjeg stomatologa.

Koliko dana traje temperatura kod nicanja zuba bebama?

Niska temperatura povezana sa nicanjem zuba obično traje nekoliko dana i ne bi trebalo da pređe 38 stepeni. Ako temperatura potraje ili je praćena drugim simptomima, obratite se svom lekaru.

Temperatura prilikom izbijanja zuba

Da li nicanje zuba utiče na spavanje kod bebe?

Da, nicanje zuba može izazvati nelagodnost i bol koji mogu poremetiti bebin san, što dovodi do toga da se beba češće bude tokom noći. Važno je da uspostavite redovnu rutinu odlaska na spavanje i umirite svoju bebu uspavankom ili pesmicom kako biste joj pomogli da lakše zaspi.

Naš zaključak o nicanju zuba kod beba

U ovom blogu bavili smo se temom nicanja zuba kod beba koja se kao izazov postavlja i bebama i roditeljima. Kako bismo olakšali proces nicanja zuba i savladavanje ovog perioda, ponudili smo nekoliko stručnih saveta koji su se kroz iskustvo pokazali veoma korisnim i efikasnim.


Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (1)
user icon
Marina Glišić
11 months ago

Cenim detaljne informacije o nicanju zuba kod beba. Marco Dental tourism je stvarno za svaku pohvalu! Da li biste još mogli da objasnite kako bi nicanje zuba moglo da utiče na rutinu spavanja kod beba? Ima li saveta za roditelje koji se suočavaju sa poremećajima sna tokom ove faze?

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group