Pulpitis: Sve o Upali Zubne Pulpe i Kako je Pravilno Izlečiti

Pulpitis

Da liste nekada čuli za pulpitis- veoma bolnu upalu zubne pulpe koja često može da izazove ogromnu nelagodnost i da dovede do dugotrajnog oštećenja Vaših zuba? U ovom blogu istražujemo upravo ovaj dentalni problem, a saznaćete i sve potrebne informacije kako biste bili informisani i preventivno brinuli o zdravlju svojih zuba! Od higijene zuba i pravilne oralne nege, do uzroka, simptoma i lečenja zubnog pulpitisa, pružićemo sveobuhvatno znanje koje Vam je potrebno da zadržite svoj savršen holivudski osmeh. Ostanite sa nama, počinjemo!

Šta je zubni pulpitis?

Zubni pulpitis predstavlja snažno zapaljenje zubne pulpe, mekog tkiva u centru zuba u kojem se nalaze nervi, krvni sudovi i druga vezivna tkiva. Pulpitis zuba obično je uzrokovan karijesom, povredom ili određenom infekcijom, koji ukoliko se ne leče, mogu dovesti do jakog bola ili čak gubitka zuba.

Kako nastaje pulpitis zuba?

Bakterije na zubu

Pulpitis se javlja kada je nerv zuba izložen bakterijskoj infekciji. Infekcija je najčešće uzrokovana dubokim karijesom, napuknutim zubom ili traumom zuba. Bakterije koje izazivaju infekciju putuju do pulpe, što dovodi do upale i bola. Kako bi se sprečilo dalje oštećenje, neophodan je brz tretman. 

Koji su najčešći simptomi zubnog pulpitisa?

Osetljivost zuba na hladno

Simptomi zubnog pulpitisa uključuju povećanu osetljivost na toplo i hladno, pulsirajuće, bolne i osetljive desni. U nekim slučajevima može se javiti i loš ukus u ustima, groznica, kao i loš zadah. U težim slučajevima, nelečeni zubni pulpitis može dovesti do apscesa ili gnojnog zapaljenja desni.

Evo još nekoliko načina na koje se može manifestovati zapaljenje zubne pulpe:

 • Bol pri ispijanju toplih ili hladnih napitaka: Često oštar, pulsirajući bol koji se pogoršava unosom toplih, jako hladnih ili slatkih namirnica i pića. Ovo je jedan od najčešćih znakova zubnog pulpitisa jer upala može izazvati osetljivost kada je izložena ekstremnim temperaturama.
 • Otečene desni: Upala pulpe može izazvati otečene desni ili područje lica u blizini ili oko zahvaćenog zuba što je pokazatelj da se u najkraćem roku treba javiti svom stomatologu.
 • Promena boje zuba: Zahvaćeni zub može izgledati tamnije: sivkasto, braon ili žuto.
 • Bol pri žvakanju: Ovo može biti znak zubnog pulpitisa, jer upaljena pulpa može izazvati pritisak na zub i bol prilikom jela.
 • Uporna zubobolja: Najčešći simptom zubnog pulpitisa je zubobolja koja može varirati od blage do teške.

Kako se dijagnostifikuje zubni pulpitis?

Stomatoloski pregled

Dijagnoza zubnog pulpitisa postavlja se kompletnim stomatološkim pregledom, rendgenskim snimkom, kao i testom vitalnosti pulpe. Rendgenski snimak pomaže u proceni obima infekcije, dok test vitalnosti procenjuje odgovor nervnog tkiva na određeni stimulus. Tačna dijagnoza je ključ za uspešno lečenje.

Kako se leči akutni pulpitis zuba?

Terapija kanala korena zuba

Pulpitis zuba najčešće se leči tretmanom kanala korena. Ova procedura podrazumeva uklanjanje inficiranog i upaljenog tkiva pulpe, kao i čišćenje, oblikovanje i popunjavanje unutrašnjosti zuba kako bi se sprečila dalja infekcija. Ovo pomaže u smanjenju bola i vraćanju normalnog funkcionisanja zuba.

Da li se mora vaditi zub zbog nastanka pulpitisa?

Ne, nije uvek nužno vađenje zuba usled nastanka pulpitisa! U većini slučajeva, terapija kanala korena može uspešno eliminisati infekciju i sačuvati zub. Međutim, u težim slučajevima, kada terapija kanala korena nije dovoljna, preporučuje se ekstrakcija zuba kako bi se sprečilo dalje oboljenje zuba.

Kako sprečiti stanje pulpitisa?

Redovna higijena zuba

Najbolji način prevencije pulpitisa je higijena usta. Svakodnevno pranje zuba, čišćenje koncem i redovna poseta zubaru pomažu u uklanjanju bakterija koje izazivaju upalu i infekciju u pulpi. Ako imate bilo kakvih problema sa zubima, vodite računa da ih redovno lečite kako bi se smanjio svaki rizik.

Pored odgovarajuće nege i higijene, pulpitis, kao i druge bolesti usta i zuba, mogu se uspešno sprečiti i:

 • Redovnim pranjem i čišćenjem koncem minimum dva puta dnevno: Četkanje i čišćenje koncem nakon svakog obroka su ključ za uklanjanje plaka, bakterija i čestica hrane zarobljenih između ili u nepristupačnim delovima zuba.
 • Uravnoteženom i zdravom ishranom: Ishrana bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima pomaže u sprečavanju infekcija čineći desni i zube zdravim i otpornim. Jedite više hrane bogate kalcijumom kao što su mlečni proizvodi i zeleno lisnato povrće koji su odlični izvori kalcijuma zaduženog za jačanje zuba.
 • Izbegavanjem slatke i kisele hrane: Kiselina iz hrane i pića može ozbiljno narušiti i nagristi zubnu gleđ povećavajući rizik od nastanka zubnog karijesa i pulpitisa.
 • Korišćenjem meke četkice za zube i fluoridne paste: Četkica za zube sa mekim vlaknima i pasta za zube sa fluorom pomažu da se plak i bakterije otklone sa zuba i jezika ostavljajući dah čistim i svežim.
 • Redovnim posetama zubara: Redovni stomatološki pregledi pomažu u otkrivanju i sprečavanju bilo kakvih dentalnih problema pre nego što oni postanu ozbiljni.
 • Izbegavanjem pušenja: Pušenje može dovesti do povlačenja desni, ostavljajući koren zuba izložen različitim bakterijama i infekcijama.
 • Unošenjem puno vode: Voda pomaže u ispiranju čestica hrane i bakterija što može pomoći u sprečavanju nakupljanja plaka i kamenca na zubima štiteći zube od daljih oštećenja i karijesa.
 • Korišćenjem strugača za jezik: strugač za jezik koristi se pri uklanjanju ostataka hrane sa površine jezika čineći ga čistim i svežim.
 • Nošenjem štitnika za zube tokom bavljenja sportom: Štitnik za zube može pomoći u zaštiti zuba od fizičke traume ili povrede.

Zaključak o pulpitisu


Nije tajna da zubni pulpitis može biti neverovatno bolan i neprijatan. Međutim, takođe je važno zapamtiti da je ovo stanje veoma uspešno izlečivo. Uz ranu dijagnozu i pravi tretman, možete u kratkom roku ponovo učiniti da Vaši zubi budu potpuno zdravi. Podsetićemo da ključ za uspešno lečenje zubnog pulpitisa leži u proaktivnosti. Ako osetite oštar bol ili nelagodnost u zahvaćenom zubu, posetite svog stomatologa u najkraćem mogućem roku. Vaš lekar će moći da proceni težinu problema i preporuči najprikladniji tretman kako biste se što pre bolje osećali. Uz pravo znanje i negu, možete osigurati da Vaši zubi i desni ostanu zdravi i jaki pružajući Vam savršen holivudski osmeh.

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (1)
user icon
Petar Kerkez
1 year ago

Smatram da su informacije o zubnom pulpitisu prilično korisne. Da li postoje neke preventivne mere koje se mogu preduzeti da bi se izbeglo ovo stanje? Bio bih zahvalan na nekim dodatnim informacijama.

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group