Uvodna reč o oralnom karcinomu

Lekar i psihijatar, tvorac psihoanalize i veliki naučnik čija znanja su i danas neprocenjiva, Sigmund Frojd, oboleo je sredinom 20. veka od oralnog karcinoma. Iako je karcinom u to doba bio redak, postojale su brojne veoma kompleksne i napredne metode hiruškog lečenja. Danas je broj obolelih znatno veći, ali je i veća šansa da se bolest otkrije na vreme. Zato se u ovom blogu bavimo mogućim uzrocima, prevencijom, kao i istraživanjem oralnog karcinoma.

Šta je oralni karcinom?

Oralni karconom je vrsta karcinoma koji pogađa tkiva u ustima. Može se razviti u bilo kom delu usta, uključujući usne, desni, jezik i nepce. Rak usne šupljine je češći kod muškaraca nego kod žena, a rizik se povećava sa godinama.

Koji su najčešći simptomi oralnog karcinoma?

Najbolji način da prepoznate oralni karcinom kod kuće jeste da budete upoznati sa simptomima. Simptomi mogu uključivati kvržicu ili zadebljanje na obrazu, kao i ranicu koja se vremenom ne povlači, a koja obično nije povezana sa drugim simptomima poput prehlade i gripa.

Ostali simptomi oralnog karcinoma uključuju:

  • Krvarenje iz usta
  • Uporna bol u zubima
  • Promene u glasu
  • Osećaj da je nešto zapalo u grlo
  • Otežano gutanje
  • Gubitak težine

Većina kvržica ili čireva u ustima nisu kancerogeni, ali je važno da posetite svog stomatologa ili doktora ako se rana ne zaceli u roku od dve nedelje ili ako primetite bilo kakve promene.

Šta izaziva nastanak oralnog karcinoma?

Pušenje izazivač oralnog kancera

Većina oralnih karcinoma, kao i svih dentalnih problema, najčešće je povezana sa izloženošću faktorima rizika poput loših životnih navika, loše ishrane i stresa. Ipak, najčešći uzročnici raka grla jesu:

  • Pušenje - Pušenje cigareta predstavlja veliki rizik za nastanak oralnog karcinoma zbog štetnih sastojaka cigareta poput duvana i katrana u cigaretama koje oštećuju DNK ćelija u ustima. Kada je DNK nepovratno oštećena, ona se ne može obnoviti i ćelija trajno izumire.
  • Alkohol - Upotreba alkohola, kao i duvana, može dovesti do oštećenja DNK u ćelijama, zbog čega je veća verovatnoća da će one mutirati i postati kancerogene. Osim toga, alkohol može da dehidrira sluzokožu u ustima, čineći je podložnijim infekcijama i raznim bolestima usta.
  • Stres - Stalna izloženost stresu može dovesti do rizičnih promena u imunološkom sistemu, što može učiniti telo podložnijim raku.
  • Oslabljen imuni sistem - Imuni sistem je odgovoran za borbu tela protiv infekcija i bolesti. Oslabljen imuni sistem ne može dovoljno zaštititi telo, a to može olakšati razvoj i napredak bilo koje bolesti.
  • Neuravnotežena ishrana je bitan faktor rizika. Ne zaboravite da uvrstite i voće i povrće u redovnu ishranu jer sadrže vitamine, minerale i antioksidante koji mogu pomoći u zaštiti tela od raka. Ishrana sa malo voća i povrća može povećati rizik od razvoja oralnog raka jer smanjuje količinu ovih važnih zaštitnih supstanci.

Šta je benigni tumor usne duplje?

Benigni oralni tumor je masa ili kvržica koja se formira u ustima, često na jeziku ili dnu usta. Ovi tumori nisu kancerogeni i ne šire se na druge delove tela. Obično su to benigne izrasline kao što su bradavice ili ciste. Uprkos tome, svaku promenu mora ispratiti lekar kako bi odredio tok lečenja.

Šta je izraslina na usni?

Čir na usni

Izraslina na usni je benigna izraslina koja se pojavljuje kao mala, uzdignuta kvrga u boji mesa na usni. Obično je bezopasna i ne izaziva bol i nelagodnost. Ali, ako se pojavljuje na unutrašnjoj usni, izraslina može biti neprijatna i izazvati poteškoće pri žvakanju. U tom slučaju, posetite lekara.

Koja je najbolja prevencija oralnog karcinoma?

Koja je najbolja prevencija oralnog karcinoma

Najbolja prevencija raka usne šupljine jeste njeno rano otkrivanje. Najbolji način sprečavanja bolesti jeste savladavanje straha i odlazak kod stomatologa koji blagovremeno može uočiti bilo kakve promene i uspešno ih izlečiti. Drugi načini za prevenciju oralnog raka mogu uključivati: 

  • Samopregled: Redovni i detaljni pregledi usta kod kuće mogu znatno pomoći da se rano otkrije oralni karcinom. Obratite pažnju na promene u ustima, kao što su crvene ili bele fleke, rane ili kvržice.
  • Skrining usne duplje: Skrining je brz i potpuno bezbolan pregled usne duplje pomoću kojeg se mogu temeljno pregledati usta i uočiti sve sumnjive promene.
  • Prestanak ili redukovanje pušenja: Pušenje je jedan od vodećih faktora rizika za razvoj oralnog raka. Ako trenutno pušite, prestanak pušenja je najbolja stvar koju možete učiniti za svoje zdravlje. Dostupni su mnogi resursi koji će vam pomoći da prestanete, uključujući savetovanje, lekove i grupe za podršku.
  • Ograničite konzumaciju alkohola: Redovna konzumacija alkohola povećava rizik od razvoja raka usne šupljine po određenim studijama čak i do pet puta.

Da li je oralni karcinom izlečiv?

Da, rak grla je i te kako izlečiv. Čak i ako se rak proširio na druge delove tela, lečenje i dalje može biti efikasno. Uz rano otkrivanje i lečenje, šanse za izlečenje su mnogo veće. U većini slučajeva, kombinacija operacije, zračenja i hemoterapije je najuspešniji pristup.

Zaključak

Dobre vesti su na našoj strani! Stopa preživljavanja kod raka usne šupljine je veoma visoka, a uz rano otkrivanje i lečenje, prognoza je još bolja. Dostupni su mnogi resursi koji će vam pomoći da prestanete da pušite i izbegnete druge faktore rizika od raka usne šupljine. 

Zato, idite na redovne preglede, čuvajte sebe i svoje zube i održavajte svakodnevnu higijenu usta jer će se na kraju sve isplatiti. Imaćete potpuno zdrave zube i savršen osmeh.

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (2)
user icon
Relja Šindović
9 months ago

Rak usne šupljine predstavlja ozbiljan problem, a ovaj blog pruža vredan uvid u njegovu definiciju, uzroke i preventivne mere. Od suštinskog je značaja da se podigne svest o ovom pitanju, a ovaj članak to odlično radi!

user icon
Drago M.
1 year ago

Oralni kancer je jako bitna tema i rak usne duplje simptomi su lako prepoznatljivi ako se obrati paznja. Hvala na informativnom tekstu!

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group