Ništa ne ostavlja tako jak i nezaboravan utisak na nas kao nečiji blistav prirodni osmeh. U ovom blogu otkrivamo kako zube održavati zdravim i čistim, saznaćete sve informacije o najnovijim metodama lečenja zuba i njihovog potpunog oporavka. Predstavljamo listu najčešćih dentalnih problema, kao i kako ih brzo i efikasno rešiti.

1. Karijes

Karijes

Karijes predstavlja uobičajeni dentalni problem uzrokovan nakupljanjem plaka, lepljivog filma bakterija koji se formira na zubima. Bakterije u plaku proizvode kiselinu koja polako izjeda gleđ, tvrdi spoljašnji sloj zuba. Vremenom, to može dovesti do rupa u zubima, bola, osetljivosti i nelagodnosti.

Kako sprečiti karijes?

Najbolja prevencija zubnog karijesa jeste pranje zuba dva puta dnevno pastom za zube sa fluorom, korišćenje konca, kao i izbegavanje slatke i kisele hrane i pića. Pored toga, neophodne su redovne posete stomatologa radi ranog uočavanja i profesionalnog lečenja karijesa i svih drugih oboljenja zuba.

Kako ukloniti karijes sa zuba?

Lečenje karijesa podrazumeva tretman pregleda i čišćenja zahvaćenog dela zuba, uklanjanje karijesa, kao i popunjavanje rupe materijalom boje zuba. Ovo će pomoći da se zub zaštiti od daljeg oštećenja i takođe će vratiti zub u njegov prvobitni oblik i veličinu.

Kako izgleda karijes?

Karijes se može pojaviti kao smeđa ili crna mrlja na površini zuba. Ostali znaci karijesa uključuju osetljivost zuba, bol prilikom griženja ili žvakanja hrane, kao i vidljive pukotine ili strugotine na zubima. Redovnim pregledima i tretmanima uspešno se sprečava nastanak i dalji razvoj karijesa.

2. Dentalni deformiteti

Krivi zubi

Zubni deformiteti su strukturne nepravilnosti zuba i vilice koje utiču na oralnu funkciju i estetiku. Primeri uključuju malokluziju, prenatrpanost i promenu boje zuba. Ova stanja dovode do problema sa žvakanjem hrane i govorom. Lečenje podrazumeva ortodontske tretmane poput nošenja zubne proteze.

Kako ispraviti krive zube bez proteze?

Bez proteze zubi se mogu ispraviti uz pomoć providnih folija ili aligners terapije. Folije za ispravljanje nežno pritiskaju zube, postepeno ih pomerajući u pravilan položaj. Uz to, gotovo su nevidljive pružajući diskretan način za ispravljanje krivih zuba, malokluzije i drugih dentalnih problema.

Da li flašice krive zube kod beba?

Ne, flašice ne krive bebine zube! Krivi zubi kod dece često su rezultat kombinacije genetike i drugih faktora, kao što su sisanje palca i dugoročna upotreba cucle. Ipak, produžena upotreba flašice može dovesti do karijesa i drugih problema zbog čega su za razvoj dečijih zuba važne redovne kontrole.

Da li mobilna proteza može da ispravi mnogo krive zube?

Mobilne proteze često nisu dovoljne da isprave veoma krive zube. Za ozbiljniju neusklađenost zuba neophodni su ortodontski tretmani kao što su fiksne proteze ili prozirni alajneri. Najbolje je da se konsultujete sa ortodontom kako biste odredili najbolje opcije lečenja za svoje specifične potrebe.

3. Loš zadah

Neprijatan zadah

Loš zadah ili halitoza je stanje koje karakteriše neprijatan miris koji dolazi iz usta. Može biti uzrokovan lošom oralnom higijenom, bolestima desni, suvim ustima, određenim namirnicama i pušenjem. Redovno četkanje, čišćenje koncem i pregledi zuba mogu pomoći u prevenciji i lečenju halitoze.

Kako sprečiti neprijatan zadah iz usta?

Prevencija lošeg zadaha uključuje održavanje oralne higijene, pranje zuba i jezika dva puta dnevno, čišćenje koncem i upotrebu vode za ispiranje usta. Takođe, važni su hidratacija, izbegavanje pušenja, kao i redovni stomatološki pregledi koji pomažu u ranom otkrivanju i lečenju uzroka lošeg zadaha.

Kako lečiti zadah iz usta?

Da biste lečili loš zadah, identifikujte i otklonite osnovni uzrok koji može biti loša oralna higijena, bolest desni ili suva usta. Praktikujte redovnu oralnu higijenu, posećujte svog stomatologa na svakih šest meseci, hidrirajte se i izbegavajte pušenje i hranu koja izaziva loš zadah. 

4. Erozija zuba

Erozija zuba

Erozija zuba je gubitak zubne gleđi usled izlaganja kiselinama iz hrane, pića i želudačne kiseline. Gleđ predstavlja zaštitni sloj zuba, a njegovo oštećenje može dovesti do osetljivosti, promene boje i slabljenja zuba. Kako gleđ erodira, zubi postaju slabiji, skloniji karijesu i većem oštećenju.

Kako dolazi do erozije zuba?

Do zubne erozije dolazi kada kisele supstance ugrožavaju zubnu gleđ, olakšavajući bakterijama da razbiju gleđ i izazovu nastanak karijesa. Erozija zuba proizvodi osetljivost i bol zbog čega su veoma važni prevencija, kao i rana dijagnostika.

Kako sprečiti eroziju zuba?

Da biste sprečili eroziju zuba, ograničite slatke i kisele namirnice, koristite četkicu za zube sa mekim vlaknima i pastu za zube sa fluorom. Izbegavajte škrgutanje zubima i nosite štitnik za usta tokom sporta. Redovni stomatološki pregledi mogu otkriti i efikasno izlečiti svako oštečenje zuba.

5. Bolesti usta

Infekcija usta

Bolesti usta su stanja koja utiču na desni, zube, jezik i druga oralna tkiva. Uobičajene bolesti usta su karijes, infekcije i bolesti desni. Najčešći simptomi jesu bol, otok, krvarenje i promene u izgledu usta, dok higijena, zdrava ishrana i redovni pregledi mogu pomoći u prevenciji i lečenju.

6. Bolesti desni

Upala desni

Bolesti desni ili parodontalne bolesti su stanja koja utiču na tkiva desni i kost koja podržava zube. Uobičajene bolesti desni su gingivitis i parodontitis koji izazivaju crvene, otečene i krvareće desni, loš zadah i labave zube. Dobra oralna higijena i redovne posete zubara najbolja su prevencija.

Da li se bolest desni može preneti?

Da, bolest desni se može preneti sa jedne osobe na drugu. Najčešće se širi deljenjem zubnog konca, četkice ili paste za zube. Međutim, može se preneti i deljenjem pribora za jelo ili drugim bliskim kontaktom sa nekim ko ima neku bolest desni.

7. Oralni karcinom

Oralni karcinom je vrsta karcinoma koja pogađa tkiva u ustima i grlu. Najčešći simptom oralnog karcinoma jeste ranica ili kvržica u ustima koja ne nestaje. Ostali simptomi uključuju krvarenje, bol, otečenost i otežano gutanje. Ipak, uz mere opreza i prevenciju, nijedan problem nije nerešiv.

 8. Krivi zubi

Neujednaceni zubi

Krivi zubi su zubi koji nisu pravilno poravnati, što dovodi do neujednačenosti ili njihovog preklapanja. Mogu biti posledica genetike ili traume izazivajući poteškoće u žvakanju, probleme sa govorom i povećan rizik od karijesa i bolesti desni. Krivi zubi obično se leče odabirom prave proteze.

 9. Škripanje zubima

Skripanje zubima

Škripanje zubima ili bruksizam je stanje u kojem osoba nesvesno stiska zube obično tokom spavanja. Ovo može izazvati glavobolju, bol u vilici i oštećenje zuba. Bruksizam je često rezultat stresa, anksioznosti ili poremećaja spavanja, a lečenje uključuje nošenje štitnika noću i upravljanje stresom.

Kako sprečiti škripanje zuba noću?

Da biste sprečili bruksizam noću, isprobajte tehnike upravljanja stresom poput vežbi opuštanja. Takođe, održavajte redovni raspored spavanja, izbegavajte kofein i nosite štitnik za usta da zaštitite zube. Ako je bruksizam uzrokovan problemom sa zubima, lečenje može uključivati i posetu zubaru.

10. Osmeh

Osmeh je izraz lica koji može biti uzrokovan mnogim osećanjima, uključujući radost, zabavu, ljubav ili bezbrižnost. To je fizička manifestacija sreće koja nas čini privlačnijima. Kako sama izreka kaže ’’Dozvolite Vašem osmehu da menja svet, ali ne i svetu da menja Vaš osmeh’’. Zato, ne zaboravite da upitate sebe šta ste danas uradili kako biste popravili svoj osmeh?

holivudski osmeh

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (4)
user icon
Mirko M
9 months ago

Top 10 stomatoloških problema o kojima se govori u ovom članku pokrivaju širok spektar pitanja i nude praktična rešenja. Smatram da su saveti za rešavanje ovih problema veoma korisni. Hvala vam što ste stavili sva rešenjana jednom mestu! Sad znam da flašice ne krive zube kod beba.

user icon
Luna Pavlović
1 year ago

Drago mi je da vidim da problemi sa zubima dobijaju pažnju koju zaslužuju! Znam iz prve ruke koliko mogu biti frustrirajuće i bolne, imala sam ogroman problem sa karijesom koji mi je jedan zubar delimično rešio, ali nisam imala pravu informaciju što se tiče prevencije do sada. Nadam se da će ovi saveti pomoći i drugim ljudima da bolje brinu o svojim zubima i izbegnu ove probleme u budućnosti, probleme koje sam ja nažalost imala često, pozdrav za Marka i hvala na informacijama.

user icon
Lara P
1 year ago

Ceo zivot imam problem da skripim zubima dok spavam, a i generalno hvala vam na savetima koje ste podelili jer mislim da su efektivno resenje problema skripanja zuba.

user icon
Radovan L
1 year ago

Bio sam iznenađen kada sam video da je bolest desni dospela na listu top 10 problema. Mislio sam da je to nešto što je lakše sprečiti i što nije tako uobičajeno kao neki drugi problemi, definitivno ću od sada više obraćati pažnju na svoje desni. Hvala na informacijama Marko

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group