Uvod o parodontologiju

Sta je parodontologija?

Da li ste se ikada zapitali zašto nam desni krvare dok peremo zube? Ili zašto neki ljudi imaju značajno veću količinu zubnog karijesa od drugih? Odgovor leži u parodontologiji- grani stomatologije koja se fokusira na prevenciju i lečenje bolesti desni. Od najnovijih tretmana do važnosti preventivne nege,  u ovom blogu otkrijte sve zanimljive činjenice koje treba da znate o parodontologiji. Dakle, pripremite se da duboko zaronite u fascinantan svet zuba i njihovog značaja u našem životu.

Šta je parodontologija?

Parodontologija

Parodontologija je specijalizovana oblast stomatologije koja se bavi prevencijom, dijagnostikom i lečenjem bolesti desni i potpornih struktura zuba. To je sfera stomatologije koja za cilj ima održavanje zdravih usta, unapređenje oralnog zdravlja, zaštitu, kao i lečenje parodontalnih bolesti.

Koja je razlika između stomatologije i parodontologije?

Parodontologija je stomatološka disciplina usmerena na prevenciju, dijagnostiku i lečenje oboljenja desni i potpornih struktura zuba, dok je stomatologija opštija oblast koja pokriva sve aspekte oralne zdravstvene zaštite, uključujući i dijagnostiku i lečenje bolesti usta, zuba i desni. 

Evo nekoliko ključnih razlika između njih:

 • Stomatologija se fokusira na opšte zdravlje zuba, dok je parodontologija posvećena zdravlju desni i tkiva oko zuba.
 • Stomatolozi su lekari obučeni za dijagnostiku, prevenciju i lečenje bolesti zuba, dok su parodontolozi specijalizovani za otkrivanje, lečenje i sprečavanje nastanka raznih bolesti desni.
 • Dok stomatologija, između ostalog, uključuje upotrebu rendgenskih zraka i druge tehnologije snimanja za dijagnostiku i lečenje oralnih problema, parodontologija se fokusira na hirurško uklanjanje bakterija i veoma zahvaćenog inficiranog tkiva.
 • Stomatolozi takođe pružaju tretmane kao što su plombiranje, krunice i mostovi dok su parodolozi specijalizovani za lečenje desni i druge procedure za obnavljanje linije desni.
 • Odgovornost stomatologa sastoji se u održavanju ukupnog zdravlja zuba i desni, dok su parodontolozi kvalifikovani za lečenje uznapredovalih stadijuma bolesti desni.

Međutim, bez obzira na postojanje značajnih razlika, stomatolozi i parodontolozi imaju isti zajednički cilj-pomoći pacijentu pri bilo kom dentalnom problemu sa kojim se suočava.

Koji su znaci i simptomi parodontalne bolesti?

Krvarenje desni

Od manje komplikovanih do složenijih i bolnijih oblika, prvi znakovi parodontalnih bolesti najčesće su: 

 • Krvarenje desni: Jedan od najčešćih znakova parodontalne bolesti je krvarenje desni tokom pranja zuba ili čišćenja zuba koncem. Moramo napomenuti da nije svako krvarenje nužno znak bolesti desni, već intenzivno i učestalo krvarenje koje se ponavlja svakodnevno. Ukoliko uočite ovakav problem kod svojih desni, najbolje bi bilo da se obratite svom stomatologu radi preduzimanja daljih koraka lečenja.
 • Otečene desni: Desni koje su otečene, crvenkaste i osetljive na dodir takođe predstavljaju rane znake parodontalne bolesti.
 • Loš zadah: Uporni loš zadah ili halitoza može biti pokazatelj neke parodontalne bolesti. 
 • Labavi zubi: Zubi koji su labavi i pomeraju se pri dodiru ozbiljniji su simptom i zahtevaju javljanje lekaru što je pre to moguće.
 • Povlačenje desni: Ako desni počnu da se povlače ka korenu zuba, razlog može biti pojava neke od bolesti usta i desni koja uzrokuje povlačenje.

Koji su tretmani dostupni za parodontalnu bolest?

Sredstva za higijenu zuba

U zavisnosti od stepena prisutnosti parodontalne bolesti, stomatolog može preporučiti neku od sledećih metoda lečenja usta i desni:

 • Skaliranje: Skaliranje predstavlja dubinsko čišćenje zuba i desni, pri čemu stomatolog uklanja plak i kamenac sa zuba i ispod linije desni. Ova procedura pomaže u smanjenju upale i infekcije tkiva desni.
 • Antibakterijsko ispiranje: stomatolog može preporučiti upotrebu antibakterijskog sredstva za ispiranje usta koje se može koristiti za smanjenje bakterija i upale u ustima.
 • Antibiotike: U nekim slučajevima, stomatolog može da prepiše antibiotike kako bi se blagovremeno povukle infekcija i upala.
 • Hiruški tretman: Ako je parodontalna bolest ozbiljna, operacija nekada može biti neophodna za uklanjanje inficiranog tkiva i preoblikovanje linije desni.
 • Kućnu negu: Zubar takođe može preporučiti specijalnu rutinu kućne nege, kao što je redovnije četkanje i čišćenje koncem i korišćenje antimikrobne vodice za ispiranje usta.

Da li je parodontalno lečenje bolno?

Pregled i lecenje desni

Sa napretkom u savremenoj stomatološkoj tehnologiji, parodontalno lečenje može biti brzo, bezbolno i udobno. Dostupni su različiti tretmani koji pomažu u efikasnoj zaštiti zuba i desni od bolesti. Zato ne dozvolite da Vas strah od zubara spreči da dobijete stomatološku negu koja vam je potrebna.

Kako sprečiti parodontalne bolesti?

Sprecavanje nastanka upale desni

Iako su bolesti desni danas veoma česte i dosta rasprostranjene, na sreću postoji nekoliko dnevnih rutina koje mogu pomoći da do parodontalnih problema uopšte ne dođe. U svom domu pokušajte da:

 • Perete i čistite zube koncem najmanje dva puta dnevno: Pranje zuba i čišćenje koncem dva puta dnevno pomaže u uklanjanju plaka i nastanka kamenca na zubima koji je često odgovoran za pojavu parodontalnih bolesti.
 • Posećujete svog stomatologa radi redovnih pregleda: Redovni stomatološki pregledi na šest meseci mogu pomoći ranom uočavanju bilo kakvih znakova parodontalnih bolesti, pre nego što one postanu ozbiljniji stomatološki problem.
 • Svakodnevno koristite vodicu za ispiranje usta: Voda za ispiranje usta može pomoći u ubijanju bakterija u ustima ostavljajući dah svežim i usta čistim.
 • Smanjite pušenje: Pušenje može povećati rizik od javljanja bilo koje parodontalne bolesti zbog nepovoljnih sastojaka cigareta poput duvana i katrana.
 • Posedujte redovne i što zdravije obroke: Zdrave namirnice su one koje su bogate hranljivim materijama koje mogu pomoći da naši zubi i desni uvek budu zdravi. Pokušajte da pronađete meru u svemu što unosite i ne morate brinuti za posledice.
 • Ostanite hidrirani: Održavanje hidratacije pomaže da usta budu čista i sa manje plaka, naročito odmah nakon vežbanja.
 • Redovno vežbajte: Vežbanje može pomoći da se poboljšaju protok krvi i cirkulacija, što pomaže da desni budu zdravije i otpornije.

Kako parodontologija može doprineti zdravlju uopšte?

Parodontologija je neprocenjivo sredstvo za poboljšanje oralnog zdravlja pružajući sveobuhvatne tretmane za zaštitu desni, zuba i kostiju koji ih pridržavaju. Lečenjem bolesti poput gingivitisa i parodontitisa, parodontologija može na kraju dovesti do jačanja i održavanja zdravlja uopšte.

Zaključak 

Sprecavanje parodontoloskih bolesti

Parodontologija je oblast koja se stalno razvija, a njen napredak je omogućio inovativne načine na koje se možemo osloniti kako bismo uspešno sačuvali svoje dentalno zdravlje. Od rane dijagnoze bolesti desni do razvoja naprednih hirurških tehnika, parodontologija nam je omogućila da trajno zaštitimo usta i zube i uživamo u savršenom osmehu. Uz kontinuirano istraživanje, inovacije i posvećenost, možemo osigurati da naši osmehi i naše oralno zdravlje ostanu zdravi i živahni još dugi niz godina.

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (0)

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group