Ciste Na Zubima: Prevencija, Lečenje i Simptomi

Cista na zubu

Da li Vam se desilo da ste pri pranju zuba osetili neobičnu kvržicu za koju niste sigurni šta je, a koja već nekoliko dana naprosto ne prolazi? Ne brinite! Postoje šanse da se radi o zubnoj cisti- ali, šta je cista, kako je prepoznati i kako se ona leči? U ovom blogu bavimo se cistama na zubima, otkrivamo ima li razloga za brigu, kao i koji su uzroci, simptomi i načini lečenja ovog dentalnog problema. 

Šta su ciste na zubima i kako nastaju?

Zubna cista

Zubne ciste su grupa vrećica ispunjenih tečnošću koje se mogu formirati oko ili unutar vilične kosti. Obično su uzrokovane upalom, infekcijom korena ili traumom odnosno povredom zuba koji mogu dovesti do oštećenja tkiva, a najčešći simptomi uključuju otok, bol i otežano jedenje hrane.

Koji su najčešći uzroci cista na zubima?

Infekcija zuba

Zubne ciste nastaju akumulacijom tečnosti u desnima usled bakterijske infekcije ili traume zuba. Do traume dolazi kada je zub slomljen ili okrnjen, omogućavajući bakterijama da uđu u pulpu i izazovu upalu, kao i pri pojavi neizraslih tj. impaktiranih zuba, loše higijene i defekcije vilične kosti. 

Izdvajamo listu najčešćih uzročnika nastanka cista na zubima i pojašnjavamo svaki od njih: 

 • Infekcija usta ili zuba: Bakterijske ili virusne infekcije, česti uzročnici upala desni i mekih tkiva usta, stvaraju okruženje pogodno za razvoj cisti i drugih neprijantih zubnih oboljenja.
 • Impaktirani zubi: Usled nedostatka mesta ili u slučajevima kada zubi ne mogu u potpunosti da izbiju, dolazi do akumuliranja i stvaranja vrećica sa tečnošću koje se moraju adekvatno zalečiti.
 • Infekcija sinusa: Ciste oko ili u samoj viličnoj kosti najčešće nastaju zapaljenjem u sinusnim šupljinama odnosno upalom ili snažnom infekcijom sinusa.
 • Trauma: Sportske ili druge povrede zuba ili desni mogu izazvati ciste koje nastaju kada se mala površina tkiva upali i ne izleči na vreme.
 • Loša oralna higijena: Loša dentalna higijena, odnosno neredovno pranje i čišćenje usta, zuba i jezika dovodi do nakupljanja ostataka hrane, razvoja bakterija i plaka, a samim tim i karijesa koji stvara pogodno tlo za nastanak i razvoj zubnih cisti. 

Koji su uobičajeni simptomi cista na zubima?

Zubobolja

Uobičajeni simptomi cista uključuju otok, pulsirajuću bol i crvenilo oko zahvaćenog zuba, poteškoće pri otvaranju usta, osetljivost na dodir i neprijatan ukus u ustima. Rana dijagnoza i lečenje važni su za izbegavanje komplikacija i infekcija zbog čega se preporučuje neodložno javljanje lekaru.

Rani simptomi zubne ciste uključuju i sledeće karakteristične simptome koje je važno prepoznati i lečiti na vreme:

 • Otok: Jedan od ranih simptoma zubne ciste obično se manifustuje kroz otok koji je vidljiv na licu, vratu ili u okolini zahvaćenog zuba. Pored toga, zubna cista može izazvati oticanje vilice koje proizilazi iz nakupljanja tečnosti u tom području.
 • Uporna pulsirajuća bol: Otok je često praćen i bolom čiji intenzitet često varira od blagog do jakog i veoma neprijatnog osećaja.
 • Nelagodnost: Pacijent može osećati nelagodnost u zahvaćenom području, poput bola, osetljivosti ili neugodnog pritiska.
 • Neprijatan zadah: Cista takođe može uzrokovati da osoba oseti loš ili neprijatan zadah nastao usled nakupljanja i širenja bakterija u ustima.
 • Poteškoće pri otvaranju usta: Usled otoka, jedan od pokazatelja da se radi o cisti na zubu, može biti poteškoća pri otvaranju usta ili žvakanju hrane.

Koje sve vrste zubnih cisti postoje?

Zubne ciste su abnormalni rast gnojnih vrećica ispunjenih tečnošću u zubima i kosti vilice od kojih su najčešće vrste:

 • Radikularna cista: Ova vrsta najčešći je oblik zubne ciste koja se razvija na kraju odnosno vrhu korena zahvaćenog zuba i obično je uzrokovana određenom infekcijom zuba uglavnom bakterijskog tipa.
 • Folikularna ili dentigerozna cista: Formira se oko krune neizbijenog zuba, a neretka je pojava i kod mlečnih zuba.
 • Odontogena keratocista: Ove vrste cisti formiraju se u vilici usled prekomernog rasta ćelija. Usled velike agresivnosti, ovakve ciste mogu izazvati pomeranje zahvaćenih zuba ili čitave vilice.
 • Gingivalna cista: To su male ciste koje se formiraju unutar desni, često usled neke nastale nelečene bakterijske infekcije. Ova vrsta cisti manifestuje se u obliku bola i nelagodnosti.
 • Traumatska cista: Nastaju kao rezultat povrede zuba ili kosti vilice. Kao posledica traumatskih cisti najčešće se javljaju bol u zubu, crvenilo i otok u predelu zuba i vilice.

Kako se dijagnostifikuju ciste na zubima?

Pregled zuba

Zubne ciste obično se otkrivaju pregledom, rendgenskim snimkom ili CT skeniranjem zuba. Pregledom zubar uočava znake infekcije i upale poput otoka, osetljivosti i promene boje zuba. Rendgenski snimak otkriva ciste koje su skrivene ispod desni, dok CT skeniranje pruža detalje okolnih struktura zuba.

Kako sprečiti pojavljivanje zubne ciste?

Redovno pranje zuba

Prevencija zubnih cisti počinje održavanjem dobre oralne higijene koja podrazumeva pranje zuba minimum dva puta dnevno, menjanje četkice na svaka tri meseca, kao i redovne preglede svakih 6 meseci. Ako osetite bol u zubima ili primetite bilo kakve promene u ustima, odmah se javite svom stomatologu.

Predlažemo Vam još nekoliko načina za efikasno sprečavanje nastanka zubnih cisti, ali i drugih zubnih oboljenja:

 • Konzumirajte više kalcijuma: Konzumiranje hrane bogate kalcijumom, kao što su mlečni proizvodi i lisnato povrće, može pomoći u izgradnji jakih zuba i kostiju i sprečiti zubne ciste.
 • Svakodnevno održavajte usta čistim: Pranje zuba i čišćenje koncem najmanje dva puta dnevno pomaže u uklanjanju bakterija i plaka koji se mogu nakupiti i uzrokovati karijes koji je glavni uzročnik cisti.
 • Redovno posećujte stomatologa: Redovni pregledi i čišćenje kod stomatologa mogu pomoći da se uoči potencijalni problem pre nego što on postane ozbiljniji.
 • Koristite fluor: Fluorid pomaže u jačanju zubne gleđi i čini je otpornijom na karijes i sve druge oblike bolesti zuba.

Šta je cistektomija?

Cistektomija zuba je stomatološka procedura u kojoj se uklanja cista ili vrećica gnojne tečnosti oko zuba. Obično se radi kada je cista izazvala oštećenje korena zuba ili se inficirala. Procedura uključuje uklanjanje ciste i bilo kakvog oštećenog tkiva najčešće pod opštom anestezijom.

Kako se leči cista na zubu?


Lečenje ciste na zubu obično zavisi od njene veličine i lokacije. Ako je cista mala i ne izaziva nikakvu bol ni otok, može se pratiti. Veće ciste možda će morati hirurški da se dreniraju ili uklone. Vaš stomatolog takođe može preporučiti antibiotike ili kanal korena za uklanjanje ciste i bolova.

Zaključak

Zubne ciste nisu nešto čega se treba plašiti. One su uobičajen dentalni problem sa kojim se mnogi ljudi suoče tokom svog života. Zato sada kada ste naučili sve o zubnim cistama, vreme je da budete proaktivni i da se pobrinite da Vaši zubi budu zdravi i jaki! Zakažite redovne stomatološke preglede, četkajte zube i koristite konac dva puta dnevno, a ukoliko primetite neobične izbočine ili otoke, odmah se obratite svom stomatologu radi detaljnog pregleda i profesionalnog tretmana lečenja.

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (0)

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group