Trudnoća je divan period u kome majke očekuju bebu, pripremaju se za majčinsku negu i novu fazu u svom životu. Nažalost, zubobolja je čest pratilac trudnoće.

Tokom ovog perioda dolazi do promena u hormonskoj regulaciji metabolizma, telo žene postaje veoma ranjivo. Trudnoća je često katalizator oralnih problema. Zubi počinju da reaguju na hladno i vruće. Pojavljuju se bolne senzacije tokom higijenskog čišćenja, desni mogu krvariti. Kiselost pljuvačke se povećava, a zubi su izloženi pojačanom izlaganju bakterijama.




Preduslova za zubobolju ima više nego dovoljno. Čak i uz redovnu oralnu negu i posete stomatologu, skoro polovina žena tokom trudnoće pati od karijesa, gingivitisa, parodontitisa, stomatitisa i drugih inflamatornih zubnih patologija. 


U strahu da ne naude nerođenom detetu, većina budućih majki se plaši da preduzme bilo kakvu akciju kako bi eliminisala zubobolju, pa se pribegava metodi “čekanje da bol sama od sebe prođe” - ovo je u osnovi pogrešan pristup. Napadi bola negativno utiču na rad nervnog i kardiovaskularnog sistema, mogu izazvati nevoljnu kontrakciju materice, pa čak i prevremeno rođenje. Mišljenje da je popravljanje zuba u trudnoći nepoželjno, je opasna zabluda. Čak i početni karijes tokom trudnoće napreduje mnogo brže. Savremena stomatologija nudi mnogo efikasnih sredstava i metoda lečenja koje su bezbedne za buduću majku i bebu. Lekar bira tretman pojedinačno, u skladu sa kliničkom slikom i dužinom trudnoće. 


Dakle, ukoliko vas boli zub tokom trudnoće, ne morate da trpite, obratite se stomatološkoj klinici! Popravka zuba tokom trudnoće može biti bezbedna i bezbolna. Stomatolozi znaju kako da smanje ili otklone zubobolju tokom rane i kasne trudnoće, a da pritom ne naškode bebi.


Glavni uzroci zubobolje tokom trudnoće


Postoji veliki broj okidača koji uzrokuju zubobolju tokom trudnoće. Žensko telo u ovom periodu postaje posebno podložno raznim promenama, koje često rezultiraju i problemima sa zubima.


Glavni uzrok zubobolje kod trudnica je karijes - karakteriše ga širok spektar simptomatskih manifestacija: od akutne reakcije na temperaturu hrane / vode, do uništavanja strukture zuba i oštećenja dubokih tkiva.


Drugi uzroci zubobolje tokom trudnoće uključuju:


  • Pulpitis - karakteriše zapaljenje pulpe zuba, praćeno akutnim pulsirajućim bolom. Može izazvati zapaljenje limfnih čvorova i povećanje ukupne telesne temperature;
  • Inflamatorni procesi zarazne prirode - od posebne opasnosti su gnojni inflamatorni procesi;
  • Promene u hemijskom sastavu pljuvačke - po pravilu, kod većine trudnica se smanjuje količina fosfata i drugih komponenti u pljuvački, koje štite zubnu gleđ od spoljašnjih iritansa: kiselina i alkalija;
  • Gingivitis je čest stomatološki problem koji se javlja kod 45% trudnica. Zapaljenje desni je izazvano hormonskim promenama u telu i nedostatkom vitamina;


Nedostatak kalcijuma ima značajnu ulogu u nastanku stomatoloških tegoba kod trudnica. Fetus koji raste zahteva mnogo gradivnih nutritijenata, tako da telo brzo troši kalcijum i druge hranljive materije, dajući prednost detetu, a ne zubima majke. Iz tog razloga, stomatolozi preporučuju trudnicama pojačano konzumiranje hrane koja sadrži kalcijum.


Zubobolja tokom trudnoće - opasnost?


Pojava bilo kakvih bolnih senzacija ili opšte slabosti tela može dovesti do razvoja brojnih komplikacija, jer je bol reakcija tela koja signalizira mozgu da postoje problemi. Većina ljudi u takvim situacijama piju lekove za ublažavanje ili uklanjanje bolova, ali tokom trudnoće postoje mnoga ograničenja koja sprečavaju upotrebu standardnih lekova protiv bolova.


Opasnosti od zubobolje:


  • Formiranje i razvoj zapaljenog procesa sa izvorom infekcije. Takve lezije su posebno opasne, sa manifestacijom zubobolje u 1 tromesečju trudnoće;
  • Intenzivno oslobađanje adrenalina tokom napada bola, koji su praćeni vazokonstrikcijama (stezanjem krvnih sudova) i paralelnim smanjenjem prenosa kiseonika i hranljivih materija u embrion;
  • Napredak osnovne bolesti i formiranje komplikacija, sve do potrebe za uklanjanjem uzročnog zuba ili hirurškim zahvatom na zahvaćenom području.


Uklanjanje zubobolje treba izvršiti tek nakon konsultacije sa specijalizovanim stomatologom. Samostalna primena lekova može dovesti do komplikacija ili ugroziti nerođeno dete.


Karakteristike lečenja i ublažavanja bolova zubobolje tokom trudnoće


Tablete za zubobolju tokom trudnoće dozvoljeno je koristiti samo po uputstvu lekara! Prilikom propisivanja ovog ili onog leka, lekari uzimaju u obzir čitav niz faktora, uključujući: fiziološko stanje tela pacijenta, kontraindikacije, rezultate testova, gestaciono doba itd.


Kada je neophodno obratiti se stomatologu?


Sve akutne inflamatorne bolesti zuba i desni podležu hitnom lečenju. Čak i najmanja karijesna šupljina je infektivno žarište, potencijalno opasno za fetus u razvoju. Ako se karijesni zub ne leči blagovremeno, može se razviti pulpitis, parodontitis, praćen jakim bolom i drugim simptomima.


Trebalo bi odmah da odete kod zubara ako osetite sledeće simptome:


  • reakcija zuba na hladno, toplo, slatko;
  • bol (akutni, pulsirajući);
  • krvarenje desni;
  • bol prilikom zagrižaja, žvakanja;
  • crvenilo, oticanje desni;
  • loš zadah;
  • gnojni iscedak

Kako ublažiti bol zuba tokom trudnoće?


Zubobolja je simptom osnovne bolesti, koja izaziva veliku nelagodnost kod pacijenta. Njeno eliminisanje nije rešenje problema, stoga je potreban integrisani pristup u lečenju osnovne bolesti, po pravilu: karijesa, stomatitisa, gingivitisa, parodontitisa, parodontalne bolesti ili druge zubne patologije.


Osnova za efikasno lečenje zubobolje je tačna dijagnoza, koju može da sprovede samo specijalizovani lekar u stomatološkoj ordinaciji. Doktori koriste različite dijagnostičke metode za procenu stanja tkiva zuba i usne šupljine ne samo vizuelno, već i strukturno.


Mnoge mlade majke veruju da je lečenje zubnih problema tokom trudnoće kontraindikovano - ovo je zabluda. Tokom trudnoće postoji veliki broj ograničenja, uključujući uzimanje lekova i obavljanje manipulacija. Ali posledice stomatoloških oboljenja mogu da izazovu ozbiljne probleme, sve do širenja infekcije, pa o potrebi određenih zahvata odlučuje lekar koji procenjuje sve faktore rizika.


S obzirom da trudnoća traje 9 meseci, tačnije tri tromesečja, načini lečenja zubobolje variraju u zavisnosti od tromesečja u kojem se zubobolja javlja.


Zubobolja u prvom tromesečju trudnoće


Ne preporučuje se lečenje invazivnim metodama ili smanjenje intenziteta bolova lekovima. Tokom ovog perioda formira se amnionska placentna barijera, koja štiti fetus od infektivnih agenasa i drugih problema.


Takođe, u ranim fazama, strogo je zabranjeno propisivanje anestetika i jakih lekova protiv bolova bilo koje farmaceutske grupe. Najbolji način za smanjenje zubobolje tokom ovog perioda su narodni lekovi, lekovito bilje i rastvori za ispiranje usta.


Zubobolja u drugom tromesečju trudnoće


Zubobolja u drugom trimetru je češća nego u prvom i praćena je pojačanim bolom. U ovoj fazi je dozvoljena upotreba nekih lekova protiv bolova, koja u većini slučajeva imaju prilično visoku efikasnost.


Uprkos „bezopasnosti“ pojedinih lekova, treba ih uzimati veoma pažljivo u malim dozama, pod strogim nadzorom lekara.


Zubobolja u trećem tromesečju trudnoće


Tokom ovog perioda, dozvoljeno je proširiti listu lekova koji se mogu koristiti za ublažavanje bolova. U trećem tromesečju su dozvoljeni jači lekovi (u hitnim slučajevima, kada bol postaje nepodnošljiv za ženu). 


Uprkos proširenju liste lekova koji se mogu koristiti za zubobolju tokom trudnoće, nije preporučljivaupotreba lekova na bazi ibuprofena - takvi lekovi smanjuju zapreminu amnionske tečnosti, što može štetiti zdravlju fetusa.


Pre uzimanja bilo kakve terapije (uključujući i biljne i narodne medikamente), obavezno se posavetujte sa svojim lekarom i stomatologom!


Snimanje zuba u trudnoći


Nasuprot popularnom i široko prihvaćenom mišljenju, snimanje zuba u trudnoći je moguće. Za to se koriste kompjuterski radioviziografi. Izloženost zračenju koju prima pacijent kada koristi viziograf je minimalna. Ako je moguće, studiju treba sprovesti u 2. tromesečju, osim u slučajevima kada je potrebna hitna pomoć - jak, akutni bol u zubima tokom trudnoće. Rendgenski pregled se vrši uz poštovanje svih mogućih sredstava zaštite fetusa.


Vađenje zuba u trudnoći


U slučajevima kada je zapaljenje veliko, a bol postaje neizdrživa, nije poželjno odlagati hiruršku intervenciju. Ako postoje indikacije za vađenje zuba u trudnoći, onda se o mogućnosti sprovođenja postupka mora dogovoriti sa terapeutom i ginekologom.


Anestezija za zub u trudnoći se vrši korišćenjem lokalnih lekova koji imaju minimalan broj neželjenih efekata i ne utiču negativno na fetus. Međutim, vađenje se izvodi samo ako postoji hitna potreba.


Indikacije za ekstrakciju:


  • pulpitis, parodontitis, u kojem se susedna tkiva inficiraju;
  • dubok karijesni fokus koji utiče na koren;
  • cista ili malignitet;
  • rast osmice praćen komplikovanom upalom ili ukoliko osmica pritiska susedni zub;
  • prelom korena zuba;
  • brz razvoj parodontalne bolesti, koja nije podložna terapijskom lečenju.

Ako trudnica oseća bol prilikom žvakanja, onda neće moći u potpunosti da jede, što dovodi do nedostataka u ishrani. Ova situacija negativno utiče na njeno telo, formiranje i rast fetusa.


Svaki slučaj razmatra lekar pojedinačno. Ako je moguće, pomerite operaciju na pogodnije vreme.


Prevencija zubobolje tokom trudnoće


Najbolji način da se zaštitite od bolesti je kvalitetna prevencija. Bol u zubima tokom trudnoće nije izuzetak. Da biste smanjili rizik od njihovog pojavljivanja, morate se pridržavati nekoliko jednostavnih pravila:


  • Obezbedite odgovarajuću oralnu higijenu (perite zube 2 puta dnevno, ujutru i uveče);
  • Pravovremena terapija karijesa - lečenje početnih stadijuma karijesa bez upotrebe anestezije, pruža minimalnu nelagodnost pacijentu i sprečava razvoj problema;
  • Pridržavajte se pravilne, zdrave ishrane - ishrana treba da uključuje fermentisane mlečne proizvode, kao i hranu sa visokim sadržajem kalcijuma;
  • Prijem vitaminskih kompleksa - po preporuci lekara.


Trudnici se savetuje da poseti stomatologa čim se pojavi nelagodnost u usnoj duplji. Još bolje, sprečite bolest, imajući u vidu osetljivost zuba tokom perioda nošenja deteta. Da biste to uradili, u roku od 9 meseci, trebalo bi da prođete 4 zakazana preventivna pregleda:


  1. u 6-8 nedelja;
  2. u 16-18 nedelja;
  3. u 26-28 nedelja;
  4. u 36-38 nedelja;

Pre planiranja trudnoće svakako morate posetiti stomatologa, lečiti zube, desni, obaviti profesionalno čišćenje. Vodite računa o pravilnoj ishrani kako biste obezbedili dovoljnu količinu vitamina, minerala i ostalih elemenata za formiranje fetusa, održavanje zdravih kostiju i zuba majke. Ako osetite bilo kakve zabrinjavajuće simptome, zakažite pregled kod stomatologa bez odugovlačenja.






Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (0)

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group