Sve Što Treba Znati o Pasti Za Zube-Saveti i Česta Pitanja

Pasta za zube

Da li ste se nekada zapitali koliko navika praktikujete potpuno ustaljeno i refleksno iznova svakog jutra? Pranje zuba verovatno je jedan od rituala koji većina nas čini bez previše osvrta i razmišljanja. Pasta za zube, proizvod koji postoji vekovima, predstavlja suštinski deo svakodnevne higijenske rutine za mnoge ljude. Ali, da li znate kako u šarenolikosti izbora, sastojaka, ukusa i kvaliteta pronaći najbolju pastu za zube za svoje potrebe? U ovom blogu otkrivamo odgovor na to, kao i na mnoga druga često postavljena pitanja- od toga kako funkcioniše, od čega se sastoji, pa sve do toga zašto jezubna pasta toliko važna za naše dentalno zdravlje? Spremite se da naučite sve o pasti za zube i da osvestite njen značaj u svom svakodnevnom životu.

Šta je oralna higijena i zbog čega je izuzetno važna?

Oralna higijena

Oralna higijena je praksa održavanja usta i zuba čistima kako bi se sprečili problemi sa zubima poput karijesa, gingivitisa i lošeg zadaha. Važna je jer pomaže u smanjenju rizika od razvoja ozbiljnijih stomatoloških i zdravstvenih stanja, istovremeno čineći da zubi i osmeh zauvek budu blistavi!

Zašto koristimo pastu za zube?

Zubna pasta

Pasta za zube više je od jednostavnog načina za pranje zuba. Aktivnim sastojcima poput fluora pomaže u sprečavanju nastanka karijesa i bolesti desni uklanjajući bakterije i plak sa zuba, istovremeno jačajući zubnu gleđ, ostavljajući dah svežim, a zube i osmeh zdravim i belim.

Evo najvažnijih razloga zbog kojih svakodnevno koristimo zubnu pastu:

 • Uklanja plak: Pasta za zube pomaže u uklanjanju zubnih naslaga odnosno plaka- lepljivog filma bakterija koji se nakuplja na zubima čineći ih osetljivim i podložnim karijesu.
 • Sprečava nastanak karijesa: Fluor u zubnim pastama sprečava pojavu karijesa tako što jača zubnu gleđ štiteći je na taj način od napada kiseline i razdora.
 • Osvežava dah: Mentol, eukaliptus i druge arome paste čiste i osvežavaju dah doprinoseći samopouzdanju i lepom osmehu.
 • Izbeljuje zube: Sastojci poput abraziba uklanjanju površinske mrlje sa zuba čineći zube beljim, zdravijim i blistavijim.
 • Štiti od bakterija: Pasta za zube pomaže da se smanji broj štetnih bakterija u ustima štiteći nas od lošeg zadaha, bolesti desni i usta, karijesa, kao i ostalih ozbiljnih dentalnih problema.

Od čega se pravi pasta za zube?

Fluoridna pasta za zube

Pasta za zube proizvodi se od različitih sastojaka, uključujući abrazive, fluor, humektante i arome. Abrazivi pomažu u uklanjanju plaka i ostataka hrane, fluor jača zubnu gleđ i sprečava karijes, dok humektanti pomažu da se pasta za zube održi vlažnom. Arome poboljšavaju ukus i miris zubne paste.

Koje su najbolje paste za zube za sve vrste zuba?

Pasta za sve vrste zuba

Najbolja pasta za sve vrste zuba je ona koja sadrži fluor, ksilitol i prirodne sastojke- kokosovo ulje, sodu bikarbonu i eterična ulja. Fluorid i ksilitol sprečavaju karijes, prirodni sastojci deluju kao antibakterijski agensi, svi zajedno štite zube i desni, dok su dovoljno nežni za sve vrste zuba.

Koje paste za zube stomatolozi preporucuju za zdrave desni?

Preporuka stomatologa za zubnu pastu

Najbolje paste za zdrave desni su one koje sadrže fluor i ksilitol za prevenciju bolesti desni. Fluorid pomaže u jačanju gleđi, dok ksilitol doprinosi smanjenju plaka i bakterija. Potražite pastu za zube koja ne sadrži abrazive, jake hemikalije i koja je posebno dizajnirana za osetljive desni.

Šta je stomatitis i kako ga sprečiti?

Stomatitis

Stomatitis je zapaljenje sluzokože u ustima uzrokovano bakterijama, virusima ili gljivicama. Prevencija uključuje praktikovanje dobre oralne higijene, pijenje veće količine vode, ali i izbegavanje začinjene, slatke, kisele hrane, kao i duvana, a kao najbolja prevencija savetuju se redovni pregledi.

Evo još nekoliko predloga kako uspešno sprečiti i zalečiti stomatitis:

 • Izbegavajte začinjenu i jaku hranu: Ljuta ili mnogo začinjena hrana mogu iritirati tkivo, izazivajući osetljivost, crvenilo i bol.
 • Isperite slanom vodom: Rastvor soli i vode pokazali su se kao efikasni u smanjenju upale.
 • Koristite meku četkicu za zube: Četkica za zube sa mekanim vlaknima može smanjiti iritaciju pri pranju i četkanju zuba.
 • Ispirajte zube: Za čista i zdrava usta važno je očistiti osetljivo područje redovnim ispiranjem od hrane posle svakog obroka i pranjem zuba minimum dva puta dnevno u trajanju od otprilike dva minuta.

Koja pasta za zube je najbolja za stomatitis?

Aloe vera zubna pasta

Nežna pasta za zube bez fluora napravljena od prirodnih sastojaka kao što su aloe vera, kamilica, zeleni čaj i soda bikarbona može biti korisna za osobe sa stomatitisom. Poznato je da ovi sastojci smanjuju upalu, ublažavaju nelagodnost i pomažu u obnavljanju oralnog zdravlja bez nuspojava i tegoba.

Koja pasta za zube pomaže u uklanjanju kamenca?

Pasta sa sodom bikarbonom

Efikasna pasta za zube za uklanjanje kamenca treba da sadrži najmanje jedan od sledećih sastojaka: sodu bikarbonu, vodonik peroksid ili pirofosfate. Svi ovi sastojci sprečavaju nakupljanje plaka i smanjuju stvaranje kamenca. Zato pri sledećoj kupovini na etiketi pokušajte da pronađete ove sastojke.

Kako izabrati najbolju pastu za zube za oralnu higijenu?

Pasta za zube sa fluorom

Za održavanje dobre oralne higijene, najbolji izbor jesu fluoridne zubne paste. Uz to, pasta ne bi trebalo da sadrži jake abrazive, izbeljivače i veštačke zaslađivače. Da biste bili sigurni da je dobra Vas, proverite listu sastojaka, pročitajte recenzije drugih kupaca i konsultujte svog stomatologa.

Predlažemo Vam još nekoliko saveta:

 • Razmotrite osetljivost zuba: Ukoliko su Vam zubi osetljivi, potražite pastu za zube koja je specijalno proizvedena za osetljive zube.
 • Razmislite o izbeljivanju: Ako želite svetliji i belji osmeh, potražite pastu za zube koja sadrži agense za izbeljivanje.
 • Pitajte svog stomatologa za savet: Vaš stomatolog može preporučiti najbolju pastu za zube u skladu sa opštim stanjem i zdravljem Vaših zuba.

Da li pasta za zube čini Vaše zube jačim?

Naravno! Pasta za zube pomaže u jačanju zuba obezbeđujući fluor- snažni pomagač u sprečavanju karijesa. Fluorid se vezuje za zubnu gleđ, čineći zube otpornijim na napade kiseline što pomaže u remineralizaciji oslabljene gleđi. Redovno pranje zuba adekvatnom pastom doprinosi njihovoj izdrživosti.

Da li pasta remineralizuje Vaše zube?

Da, pasta može remineralizovati Vaše zube! Remineralizacija pomaže u obnavljanju zubne gleđi, što je važno za zaštitu zuba od karijesa i drugih oštećenja. Ključni sastojci paste, kao što su kalcijum i fosfat, pomažu da ojačate zube i učinite ih dugotrjnijim i otpornijim.

Koja je najbolja pasta za zube za bebe?

Pasta za zube za bebe

Pronalaženje najbolje paste za zube za bebe zavisi od sastojaka! Potražite pastu za zube bez fluora sa prirodnim sastojcima- ksilitola, kokosovog ulja i nevena. Kokosovo ulje se bori protiv bakterija, a neven pomaže u smirivanju desni. Izbegavajte dodate boje, konzervanse i veštačke zaslađivače.

Da li pasta za zube troši zubnu gleđ?

Da, određeni sastojci u pasti za zube mogu istrošiti gleđ, ali pravilna briga o zubima omogućava da se to spreči! Pranje zuba četkicom za zube sa mekim vlaknima i pravom pastom za zube trajno štiti gleđ i sprečava karijes. Uz to, redovne posete stomatologu su ključne za dugovečno dentalno zdravlje.

Zaključak

Pasta za bele zube

Pasta za zube postala je suštinski deo našeg svakodnevnog života. To je lak i efikasan način da očuvamo zdravlje svojih zuba, usta i desni, i to je nešto što nikada ne smemo zaboraviti! Sa samo nekoliko poteza četkicom, pasta za zube može nam omogućiti lep i samouveren osmeh, a to je nešto čemu svi treba da težimo. Zato ne zaboravite da perete zube odgovarajućom pastom za zube dva puta dnevno i obavezno se nasmejte jer je tada sve lakše!

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (0)

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group