Upala Desni: Zašto Nastaje i Kako se Leči?

Upala desni

Uvod

Da li su Vam desni iznenada postale crvene, natečene i osetljive na dodir? Ako je odgovor pozitivan, možda imate ranu fazu vrlo uobičajenog problema sa zubima- gingivitisa. Ali šta je tačno gingivitis i kako nastaje? U ovom blogu istražujemo sve o gingivitisu, od njegovih uzroka i simptoma do načina lečenja i najbolje prevencije nastanka. Takođe, otkrivamo na koji način su povezani stres i zubi, kao i kako održati zdrave zube i desni smanjenjem količine stresa.

Šta je upala desni i šta je uzrokuje?

Upaljene desni

Gingivitis je vrsta bolesti desni koja uzrokuje upalu i krvarenje desni. Obično nastaje neredovnom oralnom higijenom, što dovodi do nakupljanja plaka i bakterija na zubima i desnima. Drugi faktori koji mogu doprineti gingivitisu uključuju hormonalne promene, određene lekove i pušenje.

Koji su simptomi upale desni i kako se dijagnostifikuje?

Krvarenje desni

Simptomi bolesti desni najčešće su crvene, otečene i krvareće desni. Takođe, bolesti desni mogu se prepoznati po lošem zadahu, labavim zubima, povlačenju desni i promenama u zagrizu. Upala desni dijagnostifikuje se pri redovnim stomatološkim pregledima nakon čega se određuje detaljni plan lečenja.

Kako zapaljenje desni utiče na oralno zdravlje?

Los zadah

Zapaljenje desni može dovesti do krvarenja i povlačenja desni, kao i do lošeg zadaha. Ukoliko se ne leči, upala desni može napredovati do parodontitisa uzrokujući gubitak zuba i druge zdravstvene probleme. Održavanje dobre oralne higijene i redovni pregled mogu sprečiti i izlečiti gingivitis.

Kako sprečiti upalu desni?

Higijena usta i zuba

Dobra oralna higijena, zdrava ishrana i redovni stomatološki pregledi ključni su faktori za sprečavanje upale desni. Za najefikasniju prevenciju, ispirajte usta rastvorom sode bikarbone i vode, koristite interdentalnu četkicu kao i fluoridnu pastu za zube.

Kako se kroz oralnu higijenu može sprečiti upala desni?

Konac za zube

Upala desni može se sprečiti pranjem zuba dva puta dnevno, korišćenjem konca za nepristupačne delove usta i zuba, kao i upotrebom paste za zube protiv kamenca. Redovni stomatološki pregledi takođe mogu otkriti i lečiti rane znake upale pre nego što pređu u ozbiljnije oblike poput parodontitisa.

Koja je najbolja pasta za zube protiv kamenca?

Pasta za zube sa fluorom

Pasta za zube protiv kamenca sa fluorom najbolji je izbor protiv kamenca. Za ljude sa osetljivim zubima, preporučuje se zubna pasta pasta posebno formulisana za osetljive zube i desni koja ne izaziva nelagodnost i iritaciju. Konsultujte se sa stomatologom oko izbora paste za svoje potrebe.

Koliko često treba posećivati zubara radi sprečavanja upale?

Poseta stomatologu preporučuje se minimum dva puta godišnje. Redovno čišćenje i pregledi kod zubara mogu otkriti i lečiti upalu desni pre nego što preraste u teže oboljenje desni. Održavanje oralne higijene kod kuće takođe je od suštinskog je značaja za zdrave zube i desni.

Kako se dijagnostifikuje i leči infekcija zuba i desni?

Pregled zuba

Upala desni dijagnostikuje se redovnim pregledom tokom kojeg će stomatolog tražiti znakove crvenih, otečenih i krvarećih desni. Tretman uključuje profesionalno čišćenje radi uklanjanja plaka i kamenca nakon čega se preporučuje svakodnevno održavanje oralne higijene kod kuće.

Koje su metode lečenja gingivitisa?

Skidanje kamenca sa zuba

Metode lečenja gingivitisa uključuju profesionalno čišćenje zuba, poboljšanu oralnu higijenu i antibiotike za smanjenje upale. U teškim slučajevima može biti neophodna operacija za popravku oštećenog tkiva desni. Posvećena oralna nega kod kuće može sprečiti ponovnu pojavu gingivitisa.

Kako se može sprečiti ponovna upala desni nakon lečenja?

Da bi se sprečila ponovna upala desni, važno je održavanje dobre oralne higijene. Perite zube minimum dva puta dnevno, čistite ih koncem i isperite vodom nakon obroka. Izbegavajte upotrebu duvana i konzumirajte uravnoteženu ishranu. Idite na redovne preglede kako biste pratili svoje oralno zdravlje.

Koji je najbolji prirodni lek za lečenje upale desni?

Ispiranje usta

Jedan od najboljih prirodnih lekova za upalu desni je ispiranje usta rastvorom slane vode. Pomešajte 1/2 kašičice soli u šolju tople vode i mućkajte oko usta 30 sekundi, a zatim ispljunite. Ovo može pomoći u smanjenju otoka i ubijanju štetnih bakterija.

Predlažemo još nekoliko potpuno prirodnih sastojaka za smanjenje upale desni:

  • Žalfija: Zbog svojih antiinflamatornih svojstava, žalfija pomaže u smanjenju upale i rasta bakterija. 
  • Ulje čajevca: Čajevac ima antimikrobna svojstva koja ga čine prirodnim borcem protiv bakterija i antibiotikom. 
  • Kantarion: Kantarionovo umirujuće dejstvo smanjuje nelagodnost i upalu i pomaže u ublažavanju bolnih i natečenih desni.

Kako su povezani stres i zubi?

Stiskanje vilice

Stres može izazvati škrgutanje i stiskanje zuba što dovodi do oštećenja zuba i bolova u vilici. Takođe, stres oslabljuje imuni sistem, čineći desni podložnijim infekcijama i bolestima. Upravljanje stresom i tehnike opuštanja mogu pomoći u sprečavanju ovih stomatoloških problema.

Da li upala desni može biti uzrokovana stresom?

Stres indirektno izaziva razvoj gingivitisa slabljenjem imunog sistema čime otežava telu da se bori protiv infekcije. Pored toga, stalna izloženost stresu može dovesti do toga da ljudi zanemare svoje navike oralne higijene, što može doprineti povećanom riziku od nastanka mnogih dentalnih oboljenja.

Da li smanjenje stresa može pomoći u prevenciji upale desni?

Da, smanjenje stresa pomaže u sprečavanju upale desni. Hronični stres slabi imuni sistem čime otežava telu da se bori protiv infekcija kao što je gingivitis. Praktikovanje aktivnosti za smanjenje stresa poput hodanja ili vežbanja može poboljšati imunitet i opšte oralno zdravlje.

Zaključak


Da zaključimo, gingivitis je uobičajen stomatološki problem koji se može sprečiti i lečiti dobrim oralnim higijenskim navikama i redovnim stomatološkim pregledima. Od suštinske je važnosti da se odmah pozabavite upalom desni kako biste sprečili njeno napredovanje u teže oboljenje desni ili gubitak zuba.

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (0)

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group