Uticaj Zuba na Zdravlje Celog Organizma

Da li zubi imaju uticaj na ostale delove tela

Od jednostavnog čina jedenja do složenog procesa govora, pa čak i do izražavanja emocija i individualnosti, naši zubi čine suštinski deo našeg organizma. Bavimo se uticajem zuba na zdravlje celog organizma i istražujemo na koji način naši zubi mogu imati uticaj na kožu, lice i mozak.

Da li zubi imaju uticaj na ostale delove tela?

Da, zubi utiču na celo telo. Loše oralno zdravlje poput bolesti desni i karijesa, može dovesti do infekcija koje se mogu proširiti i na druge delove tela. Pored toga, usta su ulazna tačka u digestivni i respiratorni sistem tako da bakterije iz usta mogu ući u krvotok i izazvati brojne komplikacije.

Izdvojili smo nekoliko najvažnijih pozitivnih uticaja naših zuba na ceo organizam:

 • Potpomažu varenje hrane. Pomoću zuba razgrađujemo hranu i apsorbujemo sve korisne materije iz nje. Ovo nam omogućava da dobijemo esencijalne vitamine i minerale koji su našem telu potrebni za normalno funkcionisanje.
 • Pružaju stabilnost vilice. Zubi pomažu u održavanju pravilnog poravnanja vilice, što dovodi do ređih glavobolja i bolova u vratu.
 • Održavaju usta čistim. Čisti zubi manje su skloni nakupljanju plaka, lepljivog sloja hrane na zubima i desnima kao osnovnog uzročnika formiranja karijesa.
 • Sprečavaju loš zadah. Negovani zubi pomažu u sprečavanju lošeg zadaha koji može biti vrlo neprijatan dentalni problem izazvan nagomilavanjem štetnih bakterija i karijesa na zubima.
 • Utiču na samopouzdanje. Uredni zubi doprinose osećaju zdravog i samouverenog osmeha. Lepi zubi mogu uticati na samopouzdanje koje je veoma važno za društvenu interakciju svake osobe.

Kako zubi utiču na vilicu?

Uticaj zuba na vilicu

Zdravi zubi su neophodni za pravilno držanje vilice. Oni pružaju podršku viličnoj kosti i pomažu u održavanju njenog oblika i forme. U nastavku nabrajamo još nekoliko uticaja zuba na funkcije naše vilice:

 • Normalno funkcionisanje vilice: Pravilno raspoređeni zubi neophodni su za normalno funkcionisanje mišića koji pokreću vilicu. Ovo omogućava žvakanje hrane, govor kao i formiranje raznih izraza lica poput ljutnje i osmeha.
 • Smanjuju nelagodnost: Zdravi zubi pomažu u sprečavanju bola i nelagodnosti u predelu vilice. Krivi zubi mogu izazvati naprezanje mišića vilice, što dovodi do osećaja napetosti i neprijatnosti.
 • Formiraju konturu lica. Konačno, uredni zubi pomažu u oblikovanju lica, pružajući licu atraktivan prirodni izgled.

Šta izgled jezika govori o opštem zdravlju?


Izgled jezika pruža uvid u čovekovo opšte zdravlje jer promene u boji i teksturi jezika mogu ukazivati na neke zdravstvene probleme. Na primer, bela boja jezika može ukazivati na lošu oralnu higijenu ili gljivičnu infekciju, dok crveni, otečeni jezik može biti znak nedostatka vitamina ili gvožđa.

Koju ulogu ima jezik kao organ?

Uloga jezika i zuba u opstem zdravlju

Jezik kao organ igra ključnu ulogu u govoru, doživljavanju ukusa, žvakanju i gutanju hrane. Jezik takođe pomaže da usta budu čista uklanjanjem čestica hrane i suvišnih bakterija. Pored toga, jezik je važna komponenta imunog sistema, jer sadrži limfoidno tkivo koje pomaže u borbi protiv infekcija

Izdvajamo pet najvažnijih uloga jezika:

 • Olakšava gutanje hrane: Zubi usitnjavaju komade hrane spremajući ih za žvakanje, mlevenje i razlaganje, dok jezik pomaže da se hrana pomera u ustima kako bi se pravilno razgradila i kako bi se zalogaj što lakše progutao.
 • Omogućava govor: Jezik nam pomaže da formiramo reči i jasno govorimo, dok zubi doprinose oblikovanju zvukova koje ispuštamo.
 • Štiti usnu duplju: Zubi štite jezik od vruće ili začinjene hrane, a jezik nas sprečava da se povredimo, odnosno da zagrizemo sopstvene obraze i usne prilikom žvakanja.
 • Pomaže da osetimo ukus hrane: Receptori ukusa na jeziku identifikuju različite ukuse, dok zubi pomažu da se hrana brže razgradi i bolje svari.
 • Održava usta čistim. Jezik pomaže u uklanjanju čestica hrane i bakterija iz zuba, a zubi zaustavljaju ostatke hrane i bakterija kako bi se isprali kroz pljuvačku.

Kako zubi utiču na zdravlje desni?

Zubi pomažu u zaštiti desni od nastanka štetnih bakterija koje mogu dovesti do pojave raznih  oboljenja. Sa druge strane, desni pružaju podršku za zube, pomažući zubima da se drže čvrsto na mestu.

Da li dentalno zdravlje utiče na nervni sistem?

Dentalno zdravlje i nervni sistem

Da, zdravlje zuba može imati ogroman uticaj na nervni sistem. Loša oralna higijena uzrokuje upale desni i zuba, što na kraju može uticati na nerve u vilici, licu i glavi. To dovodi do stresa, napetosti i glavobolje. 

Da li zubi utiču na kožu?

Zubi igraju važnu ulogu u zdravlju naše kože. Zanemarivanje brige o zubima može dovesti do nakupljanja bakterija, plaka i zubnog kamenca koji mogu izazvati nastanak akni i drugih iritacija. Pored toga često škripanje zubima i nesvesno stiskanje vilice mogu uzrokovati nastanak bora na licu.

Kako zubi utiču na lice?

Kako zubi utiču na lice

Zdravi zubi mogu značajno poboljšati izgled Vašeg lica. Nabrajamo nekoliko pozitivnih načina na koje zubi utiču na oblik našeg lica:

 • Skladan izgled: Ujednačeni zubi licu daju skladan, simetričan izgled. 
 • Osmeh: Zdrav izgled zuba može kreirati samouveren osmeh koji može učiniti lice prirodnijim i lepšim.
 • Smanjen stres: Prilikom stresa, stiskanje zuba jedan je od načina oslobađanja i ispoljavanja napetosti. Kada su zubi i vilica opušteni ili kada nosimo štitnik za zube tokom spavanja, izbegavamo namrštenost i naboranost lica.

Da li zubi utiču na mozak?

Zubi pomažu mozgu jer se žvakanjem oslobađaju esencijalne materije iz hrane koje telo treba da iskoristi. Hranljive materije se zatim transportuju u mozak, gde se koriste za pomoć u kognitivnim procesima kao što su pamćenje, koncentracija i rešavanje problema.

Kako poboljšati svoje dentalno i celokupno zdravlje?

Zdrava ishrana za zube

Poboljšanje dentalnog i opšteg zdravlja podrazumeva jačanje imuniteta organizma. Takođe opšte zdravlje uključuje održavanje zdrave ishrane i hidratacije, redovno vežbanje, dovoljno sna i upravljanje stresom.

 1. Ne preskačite obroke. Iako je u današnje vreme jako teško ustaliti režim ishrane, potrudite se da ishranu smestite među prioritetne dnevne obaveze. 
 2. Izbegavajte zašećerenu hranu i pića. Uzrok zubnog karijesa, naročito kod dece, često je prekomerni unos slatkiša, kao i zaslađenih sokova.
 3. Odvojite vreme za odmor. Ne zaboravite da je kvalitetan san krucijalan faktor za jak imunitet organizma.

Zaključak

Veoma je važno podsetiti se koliki je uticaj zuba, usta, kože kao i svih delova tela na naš svakodnevni život. Zdravi obroci, fizička aktivnost i redovne kontrole pomoći će da se obezbedi da svi delovi tela ostanu u dobrom stanju i da se održi opšte mentalno i fizičko zdravlje. Odvajanje vremena da saznamo više o različitim delovima tela, odnosno o tome kako oni funkcionišu zajedno, može nam pomoći da bolje razumemo svoj organizam i da naučimo kako da ispravno brinemo o njemu.

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (1)
user icon
Marija Savić
1 year ago

Tekst je sjajan Marko! Veoma ste dobro u jasno pokrili temu kako zubi utiču na mozak i nervni sistem.

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group