Zubi u Trudnoći - Korisni Saveti za Trudnice

Zubi u trudnoći-saveti

Trudnoća je nezaboravno vreme u životu žene- vreme novog života, novih početaka i radosti. To je takođe vreme kada se žensko telo suočava sa brojnim promenama i izazovima. Jedan od velikih izazova jeste i briga o svom dentalnom zdravlju. U ovom tekstu saznaćete sve o zubima tokom trudnoće! Dajemo savete kako pravilno negovati zube, sprečiti bolesti usta i desni, kao i načinima na koje možete zadržati zdrav i savršen osmeh tokom cele trudnoće.

Da li su zubi osetljiviji tokom trudnoće?

Da, zubi mogu postati osetljiviji tokom trudnoće usled hormonskih promena koje mogu izazvati povećanje količine plaka na zubima, što može dovesti do upale desni i osetljivosti zuba. Takođe, jutarnje mučnine mogu izazvati povećanje kiselosti u ustima, što takođe može doprineti osetljivosti zuba.

Zašto se zubni karijes javlja češće tokom trudnoće?

Jutarnja mučnina u trudnoći

Pojava karijesa može biti češća tokom trudnoće iz nekoliko razloga:

 • Hormonske promene. Tokom trudnoće menja se hormonski sastav kod žena, što može učiniti desni osetljivijim, sklonim upalama i krvarenju. Ovo može olakšati bakterijama da uđu u krvotok i izazovu infekciju.
 • Mučnine. Trudnice su često sklone jutarnjim mučninama, koje mogu izazvati povraćanje i povećanu kiselost u ustima. Česta prisutnost kiseline može razbiti zubnu gleđ i dovesti do pojave karijesa na zubima.
 • Smanjenja količina pljuvačke. Proizvodnja pljuvačke zadužene za čišćenje usta često se smanjuje tokom trudnoće, što može dovesti do nakupljanja plaka i bakterija u ustima, a potom i razvijanja zubnog karijesa.
 • Povećani nivo šećera. Trudnoća takođe može dovesti do povećanja nivoa šećera u krvi u telu, što može podstaći rast bakterija koje izazivaju karijes.
 • Prekomerna konzumacija nezdrave hrane. Želja za slatkom i kiselom hranom povećava se u trudnoći stvarajući podložno tle za mnoge dentalne probleme, pa i nastanak karijesa na zubima.

Zbog čega dolazi do bola u zubima u trudnoći?

Zubna Glavobolja tokom trudnoće

Bol u zubima najčešće je rezultat hormonskih promena do kojih dolazi tokom trudnoće, usled kojih imunitet tela opada, dok zubi postaju podložni raznim infekcijama. Međutim, zubobolja u trudnoći može biti uzrokovana i drugim faktorima kao što su:

 • Jutarnja mučnina: Jutarnja mučnina može izazvati gorušicu i povraćanje što može dovesti do toga da želudačna kiselina dođe u kontakt sa zubima. Učestala pojava ovog problema može dovesti do erodiranja zubne gleđi koja izaziva bol i neprijatan osećaj u ustima.
 • Povećani nivoi progesterona: Hormon progesteron menja funkcionisanje ženskog krvotoka što može dovesti do problema sa desnima, kao što je gingivitis ili upala desni čineći desni crvenim, otečenim i bolnim.
 • Stres: Stres koji trudnoća donosi sa sobom može prouzrokovati nesvesno škripanje zubima što može izazvati intenzivnu zubobolju.
 • Glavobolja: Bol ili osećaj napetosti u glavi prenosi se na vilicu i viličnu kost, a može ukazivati na neki akutni dentalni problem.

Zašto dolazi do krvarenja u zubima i desnima u toku trudnoće?

Predstavljamo pet mogućih razloga zbog kojih možete iskusiti krvarenje zuba i desni tokom trudnoće:

 1. Povećan protok krvi: Tokom trudnoće, volumen krvi se povećava za približno 50%. Ovo povećanje protoka krvi može dovesti do toga da Vaše desni postanu senzitivnije i sklonije krvarenju.
 2. Promene hormonskog sastava: Trudnoća je povezana sa brojnim hormonskim promenama, koje takođe mogu biti razlog povećane osetljivosti desni i krvarenja. Zbog toga je važno pratiti svoje stanje tokom trudnoće i lečiti se kako biste ublažili bol i nelagodnost na vreme.
 3. Jutarnja mučnina: Jutarnja mučnina takođe mogu doprineti krvarenju desni. To je zato što želudačna kiselina može iritirati desni i izazvati njihovo krvarenje.
 4. Neredovna oralna higijena: Ako ne perete i ne čistite zube redovno, to takođe može dovesti do pojave bakterija i krvarenja u desnima.
 5. Nedostatak vitamina C: Vitamin C je potreban za razvoj kolagena, koji je ključna komponenta zdravih desni čiji nedostatak čini desni neotpornim i nezaštićenim od bakterija.

Zbog čega se javlja mučnina nakon pranja zuba?

Mučnina nakon pranja zuba u trudnoći

Najverovatniji razlog jeste uobičajena jutarnja mučnina u trudnoći. Mučnina je uzrokovana prirodnim hormonskim promenama u trudnoći. Ako imate mučninu nakon pranja zuba, probajte da koristite blažu pastu za zube i tečnost za ispiranje usta, a možete uzeti i blag obrok pre pranja.

Da li je bezbedno vađenje zuba tokom trudnoće?

Da li je bezbedno vađenje zuba tokom trudnoće?

Vađenje zuba tokom trudnoće može biti neophodno u nekim slučajevima, poput inficiranosti ili infekcije koja se širi, sprečavanja pravilnog rasta drugih zuba ili pojave intenzivnog bola koji izaziva neprijatnost i sprečava majku da jede. Pouzdanost vađenja mora proceniti Vaš lekar.

Kako sačuvati zube u trudnoći?

Iako je rizik od pojave raznih dentalnih oboljenja tokom trudnoće veći, na sreću, postoje mnogi načini na koje možete sprečiti nastanak bolesti i očuvati zdravlje zuba:

Kako sačuvati zube u trudnoći?

 1. Pratite svoju redovnu rutinu higijene zuba. To obuhvata pranje zuba minimum dva puta dnevno, čišćenje koncem, kao i korišćenje tečnosti za ispiranje usta.
 2. Jedite hranljivu ishranu: Ishrana bogata voćem, povrćem i celim žitaricama pomaže u održavanju zdravlja zuba i desni.
 3. Ograničite hranu i piće sa šećerom: Previše šećera može trajno oštetiti zube i desni.
 4. Pijte puno vode da bi Vaša usta ostala hidrirana.
 5. Izbegavajte ispiranje usta alkoholom: Vode za ispiranje usta sa alkoholom mogu isušiti usta i oštetiti zube.
 6. Pokušajte da upravljajte stresom. Pritisak na zube i škrgutanje zubima usled stresa izazivaju bol u zubima i vilici, kao i nastanak problema krivih zuba.
 7. Dovoljno se odmarajte i šetajte. Bilo koji vid relaksacije pomaže u podsticaju opšteg zdravlja i blagostanja tela.
 8. Razgovarajte sa svojim stomatologom o svim zabrinutostima koje imate u vezi sa Vašim oralnim zdravljem tokom trudnoće.

Zaključak o zubima tokom Drugog stanja i Trudnoće

Zubi su važan deo našeg ukupnog zdravlja i briga o njima tokom trudnoće je ključna i za majku i za dete. Iako trudnoća može biti izuzetno izazovno vreme, to je i vreme novog života i nade. Uz odgovarajuću negu, Vaši zubi mogu ostati zdravi i izdržljivi u svakoj životnoj etapi.

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (2)
user icon
Rale D
1 year ago

Svije pohvale za tekst, mnogo dobre informacije. Nisam znao da limun utiče na zubnu gleđ.

user icon
Lara P
1 year ago

Super text sve pohvale za Marka, i hvala na informacijama, veoma dobro napisane informacije!

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group