Stomatološki Pregledi Za Decu i Bebe-Saveti i Česta Pitanja

Decija stomatologija

Da li su bebe i deca premladi da bi se podvrgli stomatološkim pregledima? Kada je pravo vreme za detetov prvi odlazak zubaru? Ovo su samo neka od brojnih pitanja o kojima svakodnevno razmišljaju i diskutuju gotovo svi roditelji. Zato u današnjem blogu istražujemo značaj stomatoloških pregleda za decu i bebe i odgovaramo na često postavljenja pitanja u vezi ove veoma bitne i korisne teme. Razgovaramo o tazličitim prednostima ranih dentalnih pregleda, kao i načinima kako da pripremite svoje dete za prvu posetu stomatologu. Takođe ćemo dati savete kako da pomognete svom detetu da održi dobru oralnu higijenu i spreči buduće ozbiljnije probleme sa zubima. Bez obzira na godine Vašeg deteta, pregledi zuba važan su deo očuvanja njihovih zdravih navika, zuba i desni.

Šta je dečija stomatologija?

Deciji zubarski pregled

Dečija stomatologija je specijalizovana oblast stomatologije usmerena na brigu o dečijim zubima, desnima i ustima naglašavajući prevenciju, edukaciju i ranu dijagnostiku. Uz pružanje personalizovane nege pedijatrijski stomatolozi nastoje da poseta zubaru deci bude pozitivno i bezbrižno iskustvo.

Čime se sve bavi dečiji stomatolog?

Deciji stomatolog

Dečiji stomatolog stručnjak je specijalizovan za pružanje sveobuhvatne dentalne nege i tretmana prilagođenih potrebama novorođenčadi, dece i adolescenata. Od prevencije i prvih pregleda do lečenja zuba, stomatolozi iznova pomažu deci da svoje jake i zdrave zube održe celog života.

Evo 5 ključnih oblasti specijalizacije dečijih stomatologa:

 • Preventivna dentalna nega: Preventivna nega podrazumeva redovne profesionalne stomatološke preglede radi praćenja rasta i razvoja dečijih zuba.
 • Dijagnoza i lečenje: Dijagnostikovanje problema sa zubima, desnima i vilicom i pružanje odgovarajućih tretmana.
 • Edukacija: Učenje dece pravilnim navikama oralne higijene i pružanje informacija o zdravoj dentalnoj higijeni i ishrani.
 • Ortodoncija: Ispravljanje nepravilnosti u rastu zuba i vilica.
 • Restaurativna stomatologija: Lečenje karijesa i obezbeđivanje krunica i drugih tretmana za obnavljanje oštećenih ili pokvarenih zuba.

Kada dete treba prvi put uputiti stomatologu?

Prvi deciji zubi

Dete treba uputiti stomatologu čim mu izbije prvi zub, a najkasnije do prvog rođendana. Redovne posete zubaru deci pomažu u prevenciji karijesa i drugih problema obezbeđujući mu dobro oralno zdravlje i pravilan razvoj, a takođe deci omogućavaju da se u ordinaciji osećaju prijatno i komforno.

Kako izgleda prvi dečiji stomatološki pregled?

Prvi deciji stomatoloski pregled

Prvi stomatološki pregled deteta podrazumeva oralni pregled- vizuelnu procenu zuba i desni, proveru bilo kakvih znakova karijesa, kao i davanje saveta za pravilnu dečiju oralnu higijenu. Da biste osigurali dugoročno zdravlje zuba svog deteta, porazgovarajte o svim pitanjima i nedoumicama koje imate.

Kako se neguju bebini zubi?

Nega bebinih zuba

Nega bebinih zuba treba biti nežna i redovna. Očistite ih dva puta dnevno mekom četkicom za zube i pastom za zube specijalno formulisanom za bebe. Pasta za zube bez fluora je najbolja za bebe do dve godine. Preporučujemo da potražite zubne paste koje ne sadrže veštačke boje, ukuse i zaslađivače.

Koje su najčešće bolesti zuba kod dece i kako ih sprečiti?

Karijes kod dece

Karijes, bolesti desni i rano propadanje najčešće su bolesti zuba kod dece, a nastaju lošom oralnom higijenom i nepravilnom ishranom. Karijes nastaje kada bakterije u plaku pretvaraju šećere iz hrane u kiseline koje napadaju i oštećuju zubnu gleđ čineći zube osetljivim i podložnim bolestima.

Najbolji načini prevencije i očuvanja zuba uključuju:

 • Redovne stomatološke posete: Redovni pregledi na svakih šest meseci omogućavaju rano otkrivanje bilo kakvih problema u razvoju zuba i blagovremeno sprečavaju da oni postanu ozbiljniji.
 • Pravilno pranje zuba: Uverite se da Vaše dete zna kako se pravilno peru zubi i čiste koncem. Pokažite detetu kako da započne pranje tako što će nagnuti četku i koristiti nežne, kružne pokrete. Preporučujemo pranje zuba u trajanju od oko dva minuta, količinu paste veličine zrna graška, kao i detaljno ispiranje vodom.
 • Svakodnevno praktikovanje zdrave ishrane: Ograničite konzumiranje slatkih namirnica, grickalica i pića i podstaknite uravnoteženu ishranu bogatu voćem i povrćem.
 • Izbegavanje prekomerne fluorizacije: Previše fluora može oštetiti zube i zubnu gleđ, zato koristite pastu za zube sa preporučenom količinom ovog sastojka.
 • Podsticanje redovne potrebne hidratacije: Pića poput vode i mleka deci hidriraju zube i desni, istovremeno pomažući u sprečavanju nastanka karijesa.

Kako karijes može da utiče na zdravlje zuba kod dece?

Karijes na decijim zubima

Zubni karijes može izazvati bol, infekciju, propadanje, pa čak i gubitak zuba kod dece. Redovno četkanje i čišćenje zubnim koncem, redovni pregledi zuba i zdrava ishrana mogu pomoći u sprečavanju karijesa i karijesa, omogućavajući deci da uživaju u zdravom osmehu celog života.

Kada treba početi sa preventivnim pregledima kod dece?

Preventivni deciji pregled kod zubara

Dok kod beba prvi pregled treba da bude otprilike u vreme izbijanja prvog zuba, kod starije dece važno je da se preventivni stomatološki pregled obavi svakih 6 meseci od 3. godine života. Tako će se zubi zaštiti od karijesa i drugih tegoba, a svi postojeći problemi rano identifikovati i tretirati.

Šta može da se uradi da dete ne razvije strah od zubara?

Prevazilazenje straha od zubara

Za početak, važno je da se pozitivno iskustvo odlaska kod zubara stekne od malih nogu. Vodite dete na redovne preglede, pričajte o nezi zuba na lep način i pohvalite dobro ponašanje. Detetu objasnite da je zubar prijatan, a ordinacija brižno okruženje, kao i da je sve to deo brige o opštem zdravlju.

Evo još nekoliko predloga kako pomoći detetu da prevaziđe strah i zavoli odlazak kod zubara:

 • Učinite posete stomatologu zabavnim: Ponesite detetovu omiljenu igračku, podstaknite pozitivan dijalog i dozvolite im da izaberu zabavnu četkicu za zube.
 • Objasnite važnost zdravlja zuba: Objasnite zašto je važno voditi računa o zubima i kako im zubar u tome pomaže.
 • Dozvolite im da se opuste: Pustite decu da sednu u stolicu i da se naviknu na okruženje pre početka lečenja.
 • Ohrabrite dobro ponašanje: Ne zaboravite da pohvalite svoje dete za dobro ponašanje i prevaziđen strah.

Kakav uticaj fluorid ima na zdravlje zuba kod dece?


I kod dece i kod odraslih, fluorid u zubnim pastama pomaže u jačanju zubne gleđi, čineći je otpornijom na nastanak zubnog karijesa, kao i mnogih bolesti zuba i desni. Međutim, važno je odabrati pastu za zube sa optimalnom količinom fluora za decu, u čemu je savet stomatologa od suštinskog značaja.

Zaključak

Zdravlje decijih zuba

Svaki roditelj želi najbolje svojoj deci što nije izuzetak ni kada je u pitanju zdravlje njihovih zuba. Redovni stomatološki pregledi dece i beba su od vitalnog značaja za održavanje zdravog osmeha tokom celog života. Ranim pregledom zuba sprečavaju se svi potencijalni dentalni problemi, dok je rezultat iskren i neprocenjiv dečiji osmeh. Zato odvojite vreme da obezbedite da Vaša deca redovno idu na stomatološke preglede što će im pomoći da zadrže zdrave, srećne i lepe osmehe u godinama koje dolaze. Dakle, ne zaboravite da stomatološke preglede svojoj deci uvrstite u redovan deo njihove celokupne zdravstvene nege na čemu će Vam kasnije zasigurno biti zahvalni.

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (0)

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group