Sve o Zubima na Jednom Mestu

Da li možda znate kojim zubima žvaćemo hranu, a koji zubi nam omogućavaju da govorimo? U zavisnosti od lokacije i njihove funkcije, zubi se mogu podeliti na različite tipove. Bavimo se vrstama zuba, njihovom ulogom, strukturom i razvojem.

Koje vrste zuba postoje?

Odrastao čovek obično poseduje 32 zuba podeljenih u četiri kategorije: sekutići, očnjaci, pretkutnjaci i kutnjaci. Različiti tipovi zuba imaju različite oblike i funkcije. Sekutići se koriste za usitnjavanje, očnjaci za kidanje, pretkutnjaci za mlevenje, dok se kutnjaci koriste za drobljenje hrane.

Šta su mlečni zubi?

Mlečni zubi

Mlečni ili privremeni zubi su prvi zubi koji se pojavljuju u bebinim ustima. Počinju da se pojavljuju oko šestog meseca, a traju do 12 ili 13 godine kada ih zamene stalni zubi. Mlečni zubi su važni iz više razloga. Oni pomažu u razvoju mišića lica i vilice, koji su važni za pravilan govor.

Kako su klasifikovani naši zubi?

Zubi se na svom mestu drže pomoću raznih ligamenata i mišića, koji nam omogućavaju da ih pomeramo, da žvaćemo i da govorimo. Prema položaju koji zauzimaju i u zavisnosti od funkcije koje obavljaju, naši zubi se klasifikuju u četiri kategorije:

 • Sekutići: Sekutići su mali, oštri zubi koji se nalaze u prednjem delu usta. Ima ih ukupno osam: četiri na gornjoj i četiri na donjoj vilici. Osnovna funkcija sekutića jeste griženje i seckanje hrane.
 • Očnjaci: Očnjaci su duži, šiljasti i oštriji zubi koji su pozicionirani odmah pored sekutića, a ima ih četiri od kojih su dva na vrhu i dva na dnu vilice. Očnjaci služe za kidanje ili komadanje hrane.
 • Premolari ili pretkutnjaci: Pretkutnjaci predstavljaju osam zuba koji se nalaze između očnjaka i kutnjaka. Karakteristični su po ravnoj površini sa dve izbočine, a uloga im je drobljenje ili mlevenje hrane.
 • Molari ili kutnjaci: Molari su veliki ravni zubi smešteni u zadnjem delu usta koji nam omogućavaju žvakanje hrane.

Kakva je struktura ljudskih zuba?

Struktura zuba je veoma kompleksna jer se sastoji od četiri različite vrste tkiva što je čini jednom od najtvrđih struktura u našem telu. Glavna tkiva koja sačinjavaju naše zube su sledeća: 

 • Gleđ zuba: Najtvrđe i najmineralizovanije tkivo u telu, gleđ, jeste spoljašnji beli sloj čija je uloga da čuva i štiti zube ne samo od spoljnih uticaja, već i od bakterija i drugih supstanci koje mogu izazvati karijes i bol unutar zuba.
 • Dentin: Dentin je žućkasti sloj koji se nalazi odmah ispod zubne gleđi. Nije tako tvrd kao zubna gleđ, ali je i dalje prilično čvrst. Dentin je živo tkivo i sadrži sitne kanale koji vode do pulpe zuba.
 • Cement je mineralizovano vezivno tkivo koje se sastoji od kolagenih vlakana i koje prekriva površinu korena zuba. Cement pomaže da se zub učvrsti u viličnoj kosti i zaštiti površine korena.
 • Pulpa: Pulpa zuba je meko tkivo unutar zuba koje sadrži krvne sudove, nerve i limfne kanale. Pulpa je odgovorna za ishranu i hidrataciju zuba.

Kako izgleda proces razvoja naših zuba?

Razvoj zuba ili odontogeneza, je proces kojim se zubi formiraju iz embrionalnih ćelija, rastu i izbijaju. Ovaj proces počinje pre rođenja i nastavlja se dok se ne postigne kompletan set odraslih zuba. Iako se vreme razvoja zuba razlikuje od osobe do osobe, osnovni redosled događaja je isti:

 • Gleđni organ je prva struktura koja se formira tokom razvoja zuba. Ova struktura stvara gleđ, tvrdi, spoljašnji sloj zuba. Gleđni organ se sastoji od dva sloja ćelija: spoljašnjeg sloja ćelija, koji se naziva epitel, i unutrašnjeg sloja ćelija, koji se naziva mezenhim. Iz epitela nastaju ćelije koje formiraju gleđ, dok mezenhim stvara vezivno tkivo i krvne sudove. Gleđni organ počinje da se formira oko šeste nedelje razvoja i nastavlja se do rođenja.
 • Dentin je tvrdo tkivo nalik kostima koje sačinjava najveći deo zuba. Dentin počinje da se formira tokom druge godine života i nastavlja da raste tokom detinjstva i adolescencije.
 • Koren zuba se sastoji od vezivnog tkiva i krvnih sudova. Koren počinje da se formira tokom treće godine života i nastavlja da raste sve dok zub ne dostigne svoju punu veličinu.
 • Faza krune je završna faza razvoja zuba. Tokom ove faze, zub raste i izbija u usta. Formiraju se gleđ i dentin zuba, a zub je potpuno funkcionalan.

Do koje godine rastu mlečni zubi?

Prestanak rasta mlečnih zuba

Mlečni zubi nastavljaju da rastu do oko šeste ili sedme godine. To je vreme kada mlečni zubi počinju da ispadaju i zamenjuju ih stalni zubi. Međutim, za to vreme ne rastu samo zubi. Cela vilica raste i menja oblik, zbog čega je veoma važno da deca imaju zdravu ishranu i dobre navike oralne higijene.

Kada počinju da rastu umnjaci?

Umnjaci rastu u kasnoj adolescenciji ili u ranom odraslom dobu. Dok neki ljudi nikada nemaju problema sa umnjacima, drugima mogu izazvati mnogo bola i problema ukoliko nemaju dovoljno prostora da izbiju kako treba. Ovo može izazvati bol, otok i druge dentalne probleme

Kako sprečiti nepravilan rast zuba?


Karijes i bolesti desni su primarni uzroci nepravilnog rasta zuba. Da biste sprečili ova stanja, važno je svakodnevno četkati zube i koristiti konac, kao i redovno posećivati svog stomatologa radi profesionalnog pregleda i čišćenja.

Pored svakodnevnog pranja zuba i čišćenja koncem, postoji još nekoliko stvari koje možete učiniti da sprečite nepravilan rast zuba:

 • Praktikujte zdravu ishranu: Ishrana bogata šećerima i skrobom može doprineti karijesu. Jedite puno voća, povrća i integralnih žitarica i ograničite slatke grickalice i pića.
 • Koristite fluor: Fluor pomaže u sprečavanju karijesa tako što čini zube otpornijim na kiseline koje izazivaju karijes. Fluor se nalazi u pastama za zube, tečnostima za ispiranje usta,a postoje i profesionalni tretmani u Vašoj zubarskoj ordinaciji.
 • Ograničite kisela pića: Gazirana pića mogu doprineti karijesu. Ako ih ipak konzumirate, popijte ih kroz slamku i nakon toga isperite usta vodom.
 • Smanjite unos duvana: Pušenje povećava rizik od bolesti desni i karijesa. Ako pušite, najbolje bi bilo da to bude umereno i povremeno.

Na kraju, nije važno da su zubi u potpunosti pravilni da bi obavljali iste osnovne i vitalne životne funkcije. Naši zubi su kreirani da nam pomognu da žvaćemo hranu, jasno govorimo i održavamo zdrav osmeh. Iako postoji mnogo različitih izgleda zuba od kojih neki deluju možda savršenije, svi oni su stvoreni isključivo kako bi nam pomogli da uživamo u dobrom dentalnom zdravlju tokom celog života.

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (1)
user icon
Dragana Lukic
1 year ago

Veoma dobro napisan tekst. Informacije koje ste izneli moram da potvrdim da su tačne. Ovaj tekst moze biti veoma poučan za mladi stomatolški kadar u Srbiji i šire. Volela bih da vidim da pokrijete ovu temu još malo šire, pogotovo vezano za formiranje zuba u mladosti i adolescenciji. Hvala Marco Dental.

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group