Konzervativna Stomatologija i Sve Što Treba Da Znate

Konzervativna stomatologija

Da li ste se ikada zamislili kako da održite svoje zube potpuno zdravim i jakim, a da pri tome izbegnete bolne i invazivne tretmane poput vađenja ili operacije zuba? Ukoliko tražite efikasnu stomatološku negu koja može da smanji rizik od formiranja zubnog karijesa i drugih problema, konzervativna stomatologija može biti jedno od najpoželjnijih rešenja. U ovom blogu razgovaramo o ulozi preventivne nege, prednostima konzervativnih tretmana i različitim vrstama dostupnih procedura. Do kraja teksta bolje ćete razumeti konzervativnu stomatologiju, kao i načine na koje ona može pomoći da nam zubi i desni budu funkcionalni tokom celog života. 

Šta je konzervativna stomatologija i čime se bavi?

Viniri za zube

Konzervativna stomatologija je praksa očuvanja prirodne strukture zuba uz istovremeno postizanje optimalnog oralnog zdravlja. To je proaktivan pristup stomatološkoj nezi koji se fokusira na prevenciju, ranu dijagnostiku i intervenciju zubnih oboljenja sa tendencijom izbegavanja invazivnih tretmana.

Konzervativna stomatologija leči zube minimalno bolnim tretmanima. Najčešći tretmani podrazumevaju:

 • Plombiranje zuba: Zubne plombe koriste se za obnavljanje zuba oštećenih karijesom, određenim bolestima usta i desni ili nekom mehaničkom povredom, odnosno traumom. Materijali plombe značajno su uznapredovali pa se tradicionalni amalgam zamenio estetski i funkcionalno prihvatljivijim materijalima kao što je kompozitna smola.
 • Lepljenje: Metoda lepljenja koristi se za popravku strugotina, praznina ili nedostataka i promene boje zuba. Kompozitna smola nanosi se na zahvaćeno područje, a zatim se oblikuje i polira.
 • Krunice: Navlake za zube ili krunice koriste se za pokrivanje oštećenog zuba, pri čemu zamenskim materijali od kojih se prave krunice obezbeđuju snagu i štite zube od daljih bolesti. Krunica se postavlja preko preostalog dela zuba i obično je napravljena od porcelana ili metala.
 • Vinire za zube: Viniri ili fasete za zube predstavljaju tanke porcelanske školjke koje se koriste za vraćanje oblika i boje zuba i na taj način ispravljajući vidljive i lako dostupne nedostatke na zubima.
 • Terapiju kanala korena: Terapija kanala korena je tretman koji se koristi za spašavanje zuba uklanjanjem inficiranog nervnog tkiva iz unutrašnjosti zuba i obnavljanjem zuba adekvatnim materijalom za punjenje. Pomaže u očuvanju strukture zuba i sprečavanju daljeg oštećenja okolnih zuba. To je konzervativna stomatološka procedura koja pruža olakšanje od zubobolje i vraća prirodan izgled zuba.

Kako je podeljena konzervativna stomatologija?

Popravka zuba

Konzervativna stomatologija se deli na dve grane: operativnu stomatologiju i endodonciju. Operativna stomatologija podrazumeva restauraciju ili popravku zuba, dok se endodoncija odnosi na zdravlje pulpe i lečenje kanala korena. Oba su neophodna za očuvanje prirodnih zuba i opšteg oralnog zdravlja.

Šta je restauracija zuba i kako izgleda proces restauracije?

Restauracija zuba

Restauracija zuba je proces vraćanja funkcije oštećenog zuba. Restaurativna stomatologija koristi tehnike poput plombi, krunica i mostova za zube bez uklanjanja zdrave strukture zuba. Proces uključuje uklanjanje karijesa, čišćenje, oblikovanje zuba i zamenu nedostajuće strukture ispunom po meri.

Da li je procedura restauracije zuba bolna?

Bezbolna restauracija zuba

Na sreću, proces restauracije zuba u konzervativnoj stomatologiji nije bolan! Prilikom tretmana, stomatolog će koristiti lokalni anestetik da utrne područje pre uklanjanja karijesa, što će proces učiniti ugodnijim i bezbolnijim. Zub se zatim čisti, puni i polira u skladu sa postojećom bojom zuba.

Kako izgleda proces endodoncije zuba i zašto je važan?

Endodoncija zuba

Endodontski tretman podrazumeva uklanjanje upaljene ili inficirane pulpe, čišćenje i oblikovanje unutrašnjosti zuba i najzad punjenje kanala korena posebnim medicinskim materijalom. Ovo je važno da bi se zub sačuvao od vađenja uz istovremeno oslobađanje od bola i infekcije.

Koji stomatološki zahvati spadaju pod konzervativnu stomatologiju?

Izbeljivanje zuba

Osim standardnih tretmana poput plombiranja ili terapije korena zuba, konzervativna stomatologija se usavršila i u mnogim drugim složenim procesima lečenja zuba poput:

 • Inleja/Onleja: Onleji se koriste za obnavljanje zuba kada je oštećenje na zube preveliko za plombiranje. Onlej se izrađuje po meri, a pravi se od porcelana ili zlata i cementira se na potrebni zub ili na više njih.
 • Tretmana fluorom: Ovi stomatološki tretmani jačaju zubnu gleđ, štiteći od pojave kamenca na zubima, demineralizacije i pomažu u sprečavanju nastanka karijesa.
 • Izbeljivanja zuba: Izbeljivanje je česta procedura konzervativne stomatologije koja obuhvata siguran, neinvazivan način izbeljivanja i poboljšanja izgleda osmeha bez oštećenja postojeće strukture zuba upotrebom vodonik peroksida u gelu.

Koja je razlika između konzervativne i operativne stomatologije?

Konzervativna stomatologija je usmerena na očuvanje postojećih zubnih struktura, dok je operativna stomatologija okrenuta ka restauraciji oštećenih zuba ili zameni zuba koji nedostaju. Obe stomatološke specijalnosti pružaju vitalne tretmane za održavanje oralnog zdravlja.

Šta podrazumeva preventivna stomatologija?

Oralna higijena

Preventivna stomatologija je oralne nege koja se fokusira na sprečavanje nastanka dentalnih problema. Uključuje redovno četkanje i čišćenje koncem, stomatološke preglede i primenu tretmana fluorom sa ciljem ojačanja zubne gleđi, kao i ranog uočavanja i lečenja svih potencijalnih tegoba pacijenta.

Kako uz konzervativnu stomatologiju sprečiti zubni karijes?

Prevencija zubnog karijesa

Dobra higijena je neophodna za prevenciju nastanka karijesa, a konzervativna stomatologija nudi nekoliko sjajnih saveta za svakodnevnu brigu o zubima. Evo nekoliko efikasnih i pouzdanih načina nege:

 • Četkajte zube dva puta dnevno pastom sa fluorom: Fluor pomaže u jačanju zubne gleđi, čineći je otpornijom na bolesti poput karijesa.
 • Ograničite unos šećera: Šećer hrani bakterije koje izazivaju kandidu u ustima, kao i nastanak karijesa.
 • Koristite antibakterijsku tečnost za ispiranje usta: Tečnost za ispiranje usta pomaže u smanjenju neprijatnog zadaha čineći usta čistim i svežim.
 • Nosite štitnik za zube: Nošenje štitnika za zube pomaže u zaštiti zuba od povreda uzrokovanih škripanjem zubima ili stiskanjem vilice.

Zaključak

Zubarski pregled - konzervativna stomatologija

Konzervativna stomatologija je kamen temeljac moderne stomatologije i može biti neprocenjivo sredstvo u zaštiti i očuvanju prirodne zubne strukture. Iako datira od davnih dana, svoj najveći napredak ova oblast stomatologije doživljava u poslednjih nekoliko decenija koristeći različite metode kako bi se osiguralo uspešno lečenje i zadovoljstvo pacijenta. Mi smo razgovarali o važnosti konzervativne stomatologije, mogućim procedurama, napretku i prednostima koje ona neminovno donosi. Na Vama ostaje pridržavanje zdravih dentalnih navika i redovno posećivanje stomatologa radi preventivne nege što zajedno može učiniti zube otpornijim, a bezbrižno i dugovečno uživanje zagarantovanim. 

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (1)
user icon
Lukić Marina
1 year ago

Konzervativna stomatologija igra vitalnu ulogu u očuvanju naših prirodnih zuba, a vaš blog o ovoj temi je riznica znanja. Izvanredna su detaljna objašnjenja principa i tehnika koje se koriste u konzervativnim stomatološkim tretmanima. Kao neko ko ceni očuvanje oralnog zdravlja, zahvalna sam na uvidima koje pružate. Vaša posvećenost održavanju zdravog osmeha je zaista za pohvalu.

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group