Zubi i Piće - Kako Sačuvati Zube i Uživati u Omiljenom Piću


Da li ste nekada razmišljali šta Vaše omiljeno piće može reći o Vašem karakteru? Australijski naučnici istraživali su vezu između omiljenog pića i tipa ličnosti. Na primer, ljudi koji vole kafu su obično energični i ambiciozni, dok su oni koji piju čaj opušteniji i introspektivniji. Ljubitelji piva pokazali su se kao otvoreni, društveni i komunikativni, dok su oni koji vole vino najčešće vrlo dopadljivi i odgovorni. Ali, često unošenje naročito slatkih pića može oštetiti zubnu gleđ i ugroziti zdravlje zuba stvaranjem zubnog kamenca. Zato se bavimo prevencijom bolesti zuba usled konzumacije različitih pića.

Zašto neka pića mogu ugroziti zdravlje naših zuba?

Šećer koji se dodaje u pića da bi bila slatka i ukusna glavni je razlog zbog kojeg neka pića oštećuju zube. Kada se konzumira šećer, bakterije u ustima ga pretvaraju u kiseline. Ove kiseline zatim napadaju gleđ ili spoljašnji sloj zuba. Vremenom, kiseline mogu razbiti gleđ i dovesti do karijesa.

Koja pića najviše negativno utiču na zube?

Žuti zubi od kafe

Postoji mnogo pića koja negativno utiču na zube. Evo liste od pet pića koja se najčešće konzumiraju, a mogu imati negativne posledice po zdravlje naših zuba:

 • Kafa: Kafa može izazvati mrlje i promenu boje zuba jer je napitak visoke kiselosti zobg čega može učiniti zube poroznijim i podložnim zubnom karijesu.
 • Čaj: Kao i kafa, čaj takođe može izazvati mrlje i promenu boje zuba. Pored toga, čaj sadrži fluor, koji može pomoći u zaštiti zuba od karijesa. Međutim, previše fluora može dovesti do stanja zvanog fluoroza, koje uzrokuje bele mrlje ili pruge na zubima.
 • Vino: Zbog svog kiselog sastava, učestala konzumacija vina može izazvati eroziju zuba kao i nastanak tamnih mrlja na zubima.
 • Gazirana pića: Gazirana pića spadaju u grupu najštetnijih pića za zube zbog dodatog šećera i boje. Usled redovne konzumacije, šećer iz pića može nahraniti bakterije u ustima, što dovodi do nakupljanja plaka i karijesa koji izazivaju oštećenje, neprijatnost kao i zubobolju.
 • Energetska pića: Kao što je gore pomenuto, visoki nivoi kiseline i zaslađivača u ovim pićima mogu dovesti do karijesa i erozije zuba. Pored toga, kofein u energetskim pićima može dovesti do dehidracije, što takođe može izazvati ozbiljnije dentalne probleme. Zbog toga je veoma važno unositi dovoljnu količinu vode kako bi se sa površine zuba isprao šećer, a zadržala potrebna hidriranost i čistoća usta i zuba.

Da li je voda dobra za naše zube?

Voda za zdrave zube

Sa obzirom na činjenicu da 70% ljudskog organizma čini voda, voda ima vitalnu ulogu za zdravlje uopšte, a naročito za zdravlje naših zuba.

Evo objašnjenja kako voda pomaže u održavanju zdrave dentalne higijene:

 • Voda čisti zube. Voda pomaže da se isperu hrana i površinski ostaci namirnica sa zuba.
 • Hidrira. Voda pomaže u održavanju vlažnosti usta, sprečavajući pojavu suvih usta i osiguravajući da naša pljuvačka može da obavi svoj posao zaštite zuba.
 • Razređuje kiselinu. Voda pomaže da se razblaže kiseline u ustima, smanjujući rizik od nastanka karijesa.
 • Štiti zube. Pijenje vode bogate fluorom može pomoći u sprečavanju karijesa.
 • Osvežava dah. Voda je najzdraviji izbor za gašenje žeđi i održavanje zdravih usta, zbog čega je najbolji napitak za problem lošeg zadaha.

Koja pića pomažu jačanju zuba i desni?

Pića koja su zdrava za zube i desni

Postoji mnogo pića koja negativno utiču na zube. Evo liste od pet pića koja se najčešće konzumiraju, a mogu imati negativne posledice po zdravlje naših zuba:

 • Obična voda: Kao što smo već spomenuli, voda je najbolje piće za zdrave zube, jer pomaže u ispiranju štetnih bakterija i ostataka hrane nagomilane na zubima. Vodu bi trebalo piti svakodnevno u što većoj količini.
 • Mleko: Zbog obogaćenosti kalcijumom, elementom koji je neophodan za jake zube naročito kod dece koja su u fazi razvoja, mleko je dobar izbor za zube koji tek niču.
 • Zeleni čaj: Zeleni čaj sadrži katehine, antioksidanse koji mogu pomoći u zaštiti zuba od oštećenja i zaustavljanju akumuliranja bakterija štetnih po zubne desni.
 • Sok od pomorandže ili limunada. Ovaj napitak je bogat vitaminom C, ključnim elementom dobrog imuniteta i zdravih zuba.
 • Zeleni smutiji: Prirodni sokovi su pravi izvor vitamina A i C koji su lekoviti za zube. Pomešajte malo spanaća, kelja ili drugog zelenog povrća sa malo limunovog soka i vodom i umutite u blenderu ili mikserom.

Koja pića izbegavati nakon izbeljivanja zuba?

Izbeljivanje zuba je estetski tretman za postizanje svetlijeg, takozvanog holivudskog osmeha. Međutim, postoji nekoliko pića koje treba izbegavati nakon izbeljivanja zuba kako biste postigli trajnije rezultate:

 • Kafa: Kofein može da oboji Vaše zube u žućkasto-braon boju. Sačekajte najmanje 30 minuta nakon izbeljivanja zuba pre nego što popijete kafu.
 • Topla čokolada. Čokolada se lepi za zube čineći ih smeđim što narušava efekat tretmana. Izbegavajte toplu čokoladu ili druge napitke koji u sebi sadrže čokoladu odmah nakon tretmana.
 • Sportska pića. Zbog kiseline koju sadrže, sportska pića mogu izazvati pojavu tamnih mrlja na zubima.
 • Crveno vino. Vino je još jedno piće koje može da oboji Vaše zube. Duboko crvena boja vina može brzo da poništi sav rad na izbeljivanju zuba. Zbog toga sačekajte neko vreme pre nazdravljanja.
 • Citrusno voće može učiniti zube osetljivim nakon izbeljivanja zbog visokog nivoa kiselosti koje sadrži.

Kako održati zube belim bez izbegavanja konzumacije kafe?

Pijenje kafe nakon izbeljivanja zuba

Evo nekoliko saveta za održavanje belih zuba bez odricanja od kafe:

 • Koristite slamčicu: Ovo će pomoći da kafa ne dođe u direktan kontakt sa zubima, što će pomoći u sprečavanju nastanka tamnih fleka na zubima.
 • Isperite usta vodom nakon što popijete kafu: Na ovaj način ćete ukloniti ostatke kafe koji bi potencijalno mogli da zaprljaju zube.
 • Redovno perite zube: Ovo može pomoći da se uklone sve mrlje od kafe koje su se možda već stvorile i stvrdnule na zubima, kao i za sprečavanje nastanka novih mrlja.
 • Redovno posećujte svog lekara: Prevencija je najvažniji deo zdravlja i zbog toga je poseta stomatologa od ključne važnosti u sprečavanju širenja bakterija i karijesa, a bez odricanja od velikog zadovoljstva pri pijenju omiljenog napitka.

Da li vruća voda sa limunom šteti Vašim zubima?

Topla, ali ne i vrela voda sa limunom ne šteti zubima. Kisela priroda limunovog soka može razbiti zubnu gleđ, ali mlaka voda razblažuje limunov sok i sprečava ga da ošteti zube.

Zaključak

Fleke na zubima od crvenog vina

Da sumiramo! Pošto je očigledno da briga o našim zubima i navikama u izboru pića i hrane može imati dubok uticaj na naše opšte zdravlje i dobrobit, jednostavnim promenama u načinu života i ishrani možemo uživati u blagodetima zdravih usta i zdravog tela dugi niz godina. Najbolji pokazatelj kako hrana utiče na zube je istinski osećaj zadovoljstva nakon svakog obroka, bez brige da ćemo se kajati na prvom sledećem pregledu.

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (0)

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group