Gangrena Zuba: Simptomi i Lečenje

Gangrena zuba

Da li već izvesno vreme osećate oštru pulsirajuću zubobolju kojoj ne znate uzrok, ali se javlja svaki put pri jedenju tople ili jako hladne hrane? Možda se radi o gangreni zuba, stanju koje nikako ne treba ignorisati, o čemu ćemo detaljno pisati u nastavku teksta. Otkrivamo uzroke i načine lečenja zubne gangrene, kao i korake koje možete sami da preduzmete kako do nje ne bi došlo.

Šta je gangrena zuba?

Nekroza pulpe

Gangrena zuba ili nekroza pulpe, stanje je u kojem meko tkivo unutar zuba, odnosno pulpa, odumire usled jake infekcije, povrede ili traume zuba. Mrtvo tkivo može dovesti do zubobolje, otoka i formiranja apscesa. 

Kako nastaje zubna gangrena?

Karijes na zubu

Zubna gangrena nastaje kada bakterije dopru u pulpu zuba što dovodi do propadanja i odumiranja tkiva zuba. Ovo se može desiti kao rezultat karijesa, traume, napuklog ili slomljenog zuba. Loša oralna higijena i oslabljen imuni sistem takođe mogu povećati rizik od razvoja zubne gangrene. 

Koji su uzroci gangrene zuba?

Zubni karijes

Zubna gangrena najčešće je uzrokovana bakterijskom infekcijom koja napada desni i okolna zubna tkiva. Loša oralna higijena, pušenje, stres i oslabljen imuni sistem mogu takođe doprineti razvoju bolesti. Izdvajamo još pet najčešćih uzroka nastanka zubne gangrene i objašnjavamo svaki od njih:

  1. Loša oralna higijena: Zanemarivanje pravilne oralne higijene može dovesti do nakupljanja plaka i bakterija u ustima izazivajući karijes i propadanje zubne pulpe.
  2. Nelečeni karijes: Kada se zubni karijes ne leči, on može prodreti duboko u zub i prouzrokovati ozbiljna oboljenja zuba kao što je zubna gangrena čije lečenje je veoma hitno.
  3. Pušenje: Pušenje je značajan faktor rizika nastanka zubne gangrene jer smanjuje dotok krvi u desni, ugrožavajući sposobnost tela da se bori protiv infekcije.
  4. Trauma ili povreda zuba: Fizička trauma zuba ili desni može oštetiti krvne sudove i nerve zuba, što dovodi do bakterijskih infekcija koje mogu izazvati gangrenu.
  5. Uznapredovalo oboljenje desni: Hronični parodontitis, teški oblik bolesti desni, može dovesti do povlačenja desni i otkrivanja korena zuba, čineći ih podložnijim infekcijama i gangreni.

Kako se dijagnostifikuje zubna gangrena?

Rendgen zuba

Zubna gangrena se dijagnostikuje temeljnim pregledom kao i rendgenskim snimkom zahvaćenog zuba. Stomatolog će tražiti znakove propadanja, promene boje, otoka i neprijatnog mirisa zuba. Pravovremeno lečenje ključno je za sprečavanje širenja infekcije i spašavanje oštećenog zuba.

Koji su simptomi gangrene na zubima?

Zubobolja

Dentalnu gangrenu najčešće karakterišu bol, krvarenje, neprijatan zadah iz usta kao i labavljenje zuba. Ostali znaci uključuju otečene limfne čvorove, groznicu i otežano otvaranje usta. Kako bi se sprečilo dalje oštećenje ili gubitak zuba, neophodan je hitan tretman od strane stomatologa.

Koje su najefikasnije metode lečenja gangrene zuba?

Terapija kanala korena

Metode lečenja zubne gangrene zavise od težine i progresije bolesti. Lečenje može uključivati terapiju korenskih kanala, antibiotike ili vađenje zuba. U teškim slučajevima može biti neophodna operacija. Prevencija kroz dobru oralnu higijenu i redovne preglede ključna je za izbegavanje gangrene zuba.

Šta je terapija korenskog kanala zuba?

Lecnje kanala korena zuba

Terapija kanala korena podrazumeva uklanjanje inficiranog ili oštećenog tkiva iz kanala korena zuba. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji, a zubar pomoću specijalnih instrumenata čisti i oblikuje kanale pre nego što ih popuni biokompatibilnim materijalom i na kraju zaštiti plombom ili krunicom.

Da li je lečenje zubne gangrene bolno?

Lokalna anestezija zuba

Lečenje gangrene zuba može izazvati nelagodnost, ali nije bolno jer se radi pod lokalnom anestezijom. Tokom zahvata, stomatolog će utrnuti to područje lokalnim anestetikom, napraviti rez u tkivu desni i ukloniti inficirano nervno tkivo. Blagi bol i otok nakon zahvata ubrzo će proći.

Kako izgleda oporavak nakon vađenja živca iz zuba?

Hladna obloga za zub

Oporavak nakon vađenja zubnog nerva obično uključuje otok i nelagodnost nekoliko dana. Mogu se preporučiti lekovi za ublažavanje bolova, hladne obloge i ispiranje toplom slanom vodom kako bi se smanjila nelagodnost. Zato je važno ispratiti uputstva stomatologa i pridržavati se propisane terapije.

Kako sprečiti nastanak gangrene zuba kod dece?


Da bi se sprečila gangrena zuba kod dece, neophodno je svakodnevno pranje zuba zubnom pastom sa fluorom. Pored toga, važne su redovne posete stomatologu kako bi se osiguralo da se svi potencijalni problemi i infekcije rano identifikuju i izleče. Evo još nekoliko saveta za sprečavanje gangrene zuba: 

  • Održavanje higijene zuba i usta: Postarajte se da deca peru zube dva puta dnevno pastom za zube sa fluorom kako bi se zaštitila od nastanka karijesa i gangrene zuba.
  • Svakodnevno čišćenje koncem: Čišćenje koncem je važno i trebalo bi ga sprovesti najmanje jednom dnevno kako biste uklonili plak i čestice hrane između dečijih zuba.
  • Zdrava ishrana: Zrava ishrana sa puno voća i povrća čini zube jačim i otpornijim na karijes i druga oboljenja.
  • Izbegavanje slatkih grickalica i pića: Smanjenje unosa slatkih grickalica i pića može pomoći u sprečavanju nastanka karijesa kao osnovnog uzročnika zubne gangrene.
  • Redovne posete stomatologu: Redovne posete stomatologu mogu pomoći da se identifikuju potencijalni problemi i da se osigura da su svi zubi zdravi.

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (3)
user icon
GrmoSM
1 month ago

Voleo bih da pitam kako funkcioniše gangrena zuba kod dece? Mislim da bi odgovor na ovo pitanje pomogao roditeljima kod nekroze mlečnih zuba. Hvala.

user icon
Jana Sli.
1 month ago

Trazila sam informacije na ovu temu i druge teme poput: gangrena zuba opasnosti, gangrena zuba iskustva, gangrena zuba kod dece, gangrena simptomi radi istraživanja. Ovaj tekst pokriva svaku od ovih tema u detalj. Ovaj tekst će sigurno pomoći u dijagnostici gangrene zuba. Za mnoge ljude koji su doživeli gangrenu zuba preporučuje se hitno lečenje kako bi se spriječio širenje infekcije.

user icon
Kale92
1 month ago

Hvala vam puno na informacijama, pomoglo mi je da procenim da li je samo zubobolja ili stvarno gangrena zuba.

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group
Zakažite Online Pregled