Oralna Higijena-Kako Održavati Usta i Zube Čistim i Zdravim?

Redovno pranje zuba

Koliko nas započinje dan pranjem zuba? To je navika koju su smo stekli od malih nogu i koju nastavljamo da činimo svaki dan bez izuzetka. Ali, da li ste ikada zastali da razmislite zašto peremo zube? I kako možemo motivisati decu da održavaju dentalnu higijenu bez mrzovolje i otpora? Oralna higijena je krucijalna za naše celokupno zdravlje, a u ovom tekstu ćemo istražiti zašto je to tako, kao i kako prevazići strah i redovnije posećivati svog zubara.

Šta predstavlja dobra oralna higijena?

Dobra oralna higijena

Dobra oralna higijena podrazumeva niz stvari. Ona se može odnositi na praksu održavanja usta čistim kod kuće što se može postići redovnim pranjem, čišćenjem koncem i upotrebom vode za ispiranje usta. Takođe, oralnu higijenu čini opšte zdravlje usta, zuba i desni, tj. redovna poseta stomatologa.

Koja su najbolja sredstva za oralnu higijenu?

Sredstva za oralnu higijenu

Danas na tržištu možete naći beskrajnu ponudu sredstava koja obećavaju blistave i savršene zube, ali važno je da zapamtite da nekada najskuplje sredstvo nije i najefikasnije. Zato Vam predlažemo nekoliko najboljih i vrlo priuštivih sredstava za svakodnevnu dentalnu higijenu:

 • Četkica za zube sa mekim vlaknima. Uvek birajte četkice koje su nežne prema zubima i desnima, a istovremeno i dovoljno čvrste za uklanjanje zubnog plaka i ostataka hrane i pića.
 • Paste za zube sa fluorom. Paste za zube koje sadrže fluor pomažu u sprečavanju  zubnog karijesa i održavanju zuba jakim.
 • Konac za zube. Iako možda niste navikli na redovnu upotrebu konca, on pomaže u uklanjanju bakterija nakupljenim između zuba.
 • Električna četkica za zube. Električna četkica predstavlja odličan način za uklanjanje plaka i bakterija sa teško dostupnih mesta u ustima i na zubima.
 • Tečnost za ispiranje usta. Tečnost ili voda za ispiranje usta odlično su rešenje kada niste u svom domu i nisu Vam pri ruci pasta i četkica. Tečnosti sa mentom ili nekim drugim ukusom otklanjaju loš zadah i osvežavaju usta.
 • Strugač za jezik. Strugač služi da se uklone štetne bakterije sa jezika koje se neuklanjanjem nagomilavaju. Ukoliko nemate strugač, obična četkica za zube može biti podjednako korisna. Ostružite jezik, a zatim isperite usta vodom.
 • Štitnik za zube. Štitnici mogu biti veoma koristan aksesoar sportistima pri izbegavanju povreda usta i zuba, dok noćni štitnici pomažu u zaštiti od škrgutanja i škripanja zubima.

Koje je najbolja pasta za zube?

Pasta sa fluorom

Najbolje paste za zube imaju nekoliko ključnih karakteristika. Najpre, dobre paste sadrže fluor za borbu protiv karijesa, prijatnog su ukusa i ostavljaju usta čistim i osveženim. Neke paste za zube takođe sadrže izbeljivače koji pomažu da zubi izgledaju svetlije i sjanije.

Da li treba ispirati pastu za zube?

Ispiranje usta nakon pranja zuba

Iako se dugo vodi polemika oko ovog pitanja, ne postoji definitivan odgovor na to da li treba ili ne treba ispirati pastu za zube. Dok mnogi misle da fluor iz paste treba da ostane na zubima i nakon pranja, drugi to negiraju. Međutim, bilo bi dobro uzeti u obzir nekoliko stvari pri donošenju odluke:

 • Količina paste za zube koju koristite: Ako pri pranju zuba koristite puno paste za zube, veća je verovatnoća da ćete morati da je isperete. To je zato što na zubima i desnima ostaje nataložena pasta koja može izazvati iritaciju desni.
 • Vrsta paste za zube koju koristite: Neke paste za zube su abrazivnije od drugih. Ako koristite pastu za zube koja je veoma abrazivna, a imate desni sklone iritacijama, savetujemo da usta i zuba nakon pranja isperete mlakom vodom.
 • Savet Vašeg stomatologa. Ukoliko ste u nedoumici, možda najbolje rešenje jeste da se konsultujete sa svojim stomatologom koji će na osnovu iskustva i procene Vaših zuba dati relevantan savet.

Da li se zubi peru pre ili posle doručka?

Prevencija je važan faktor pri sprečavanju mnogih dentalih problema. Ukoliko ste jutarnji tip osobe i doručak Vam je glavni izvor snage tokom celog dana, važno je oprati zube i pre i posle obroka. Ipak, ako ste u neočekivanoj žurbi, bar isperite usta vodom ili tečnošću za usta nakon jela.

Evo razloga zašto treba da perete zube pre i posle doručka: 

 • Čišćenje nakon spavanja. Pranje zuba pre obroka pomaže pri uklanjanju svih bakterija ili čestica hrane koje su se nakupile u ustima tokom noći i spavanja.
 • Uklanjanje ostataka kafe sa zuba. Nakon doručka, pranjem zuba ćete se osloboditi svih preostalih komada hrane ili pića koji su vam se mogli zalepiti za zube (naročito ako ste popili jutarnju kafu!).
 • Svež dah. Pranje zuba minimum dva puta dnevno pomaže da usta uvek budu čista, a osmeh savršen!

Koliko treba da traje pranje zuba?

Trajanje pranja zuba

Većini ljudi je potrebno oko dva minuta da pravilno operu zube. Treba da perete zube najmanje dva puta dnevno, a po mogućnosti posle svakog obroka. Obavezno koristite kružne pokrete i četkajte prednju, gornju i zadnju stranu zuba. Pasta za zube na četkici trebalo bi da bude veličine zrna graška.

Koliko često treba menjati četkicu za zube?

Četkicu za zube treba menjati svaka 3 do 4 meseca, ili ranije ako se vlakna na četkici istroše. Razlog za to je što vremenom četkice za zube mogu postati leglo bakterija. Redovnim menjanjem četkice za zube možete pomoći da vaša usta budu zdrava.

Šta podrazumeva pravilna higijena zuba?

Pravilna higijena usta

Za pravilnu higijenu zuba nije potrebno mnogo truda, ali je nekada potrebno postepeno menjanje loših navika. Nudimo Vam nekoliko korisnih saveta kako da redovno održavate čista usta i zdrave desni:

 • Redovno posećujte svog stomatologa radi profesionalnog pregleda i čišćenja. Ovo je važno za uklanjanje zubnog karijesa ili kamenca i za sprečavanje širenja bakterija. Takođe, stomatolog može uočiti sve rane znake bolesti usta i desni i izlečiti ih na vreme.
 • Perite zube dva puta dnevno pastom za zube sa fluorom. Ovo će pomoći u uklanjanju plaka ili čestica hrane sa zuba.
 • Svakodnevno čistite koncem. Ovo je važno jer konac pomaže u uklanjanju plaka ili čestica hrane koje su se zaglavile između vaših zuba. 
 • Jedite uravnoteženu ishranu i ograničite slatke namirnice. Hrana utiče na zube tako što će zdrave namirnice iz hrane pomoći da zubi imaju dug i zdrav vek trajanja.

Dentalna higijena je navika koju vredi razvijati. Lako ju je praktikovati i to je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje i samopouzdanje. Zato počnite da mislite o zubima što pre, a Vaš osmeh će biti najbolji pokazatelj da ste u svemu tome uspeli!

Podelite vaše mišljenje!

Šta mislite o ovoj temi?


Komentari (1)
user icon
Goran S.
10 months ago

Održavanje dobre oralne higijene je neophodno. Možete li da mi date preporuke o idealnoj tehnici pranja zuba i trajanju za efikasno čišćenje? Želim da budem siguran da to radim kako treba.

Postanite jedan od naših mnogobrojnih
zadovoljnih pacijenata!

Patients group

Kontaktirajte nas i Marko će Vam se javiti u najkraćem roku!

Kontaktirajte nas
Ili nas pozovite
whatsapp iconviber icon
+381 61 6589540+381 61 6589540
Patients group
Patients group